Znovuzrodenie ratanu: Už nie je iba exteriérovou záležitosťou!

05. 12. 2017
Zdieľať

Už dávno neplatí, že ratan je záležitosťou len vonkajšieho záhradného nábytku. Do interiéru vnáša závan exotiky, a tak ho mnohí považujú za šperk svojho domova.

Ratan je popínavá rastlina, ktorá pochádza z tropických dažďových lesov juhovýchodnej Ázie. Svoje využitie vo veľkej miere nachádza práve v nábytkárskom priemysle. Nájdeme ho v skutočne rôznych formách, a to v podobe stolov, stoličiek, kresiel, skriniek, lámp, košíkov, kvetináčov… Pri jeho použití v interiéri však treba rozlišovať, či ide o originálny alebo umelý ratan. V prípade umelého nejde o prírodný materiál, ale o syntetické vlákno polyetylénu. Pre ľudí je lákavý nielen tým, že sa podobá na pravý ratan, ale aj väčšou odolnosťou a zároveň výrazne nižšou cenou.

Ak však patríte medzi zástancov prírodných materiálov, pravý ratan vás určite nesklame. Oceníte predovšetkým jeho prirodzený vzhľad, ako aj to, že ide o veľmi ľahký materiál. Do chladných interiérov vnesie pocit tepla a harmónie a aj ako solitér sa stane skutočnou ozdobou miestnosti.

Prírodné materiály, ako ratan, drevo, prútie či korok, sú základom zdravého bývania – sú ekologické a zároveň vyžarujú pozitívnu energiu. Na človeka majú oveľa lepší vplyv ako umelé materiály a čo viac – starnutím získajú šarmantnú patinu.

text: Michaela Donauerová
foto: isifa/Shutterstock
zdroj: časopis Tvorivé bývanie

Kategória: Nábytok
Tagy: ratan ratanový nábytok záhradný nábytok
Zdieľať článok

Diskusia