Vytvorte si domácu pracovňu funkčne a vkusne

26. 02. 2018
Zdieľať

Vybaviť e-maily, zaplatiť účty, prípadne stráviť celý deň v domácej kancelárii. Malé pracovisko by vám doma rozhodne nemalo chýbať. Poradíme, ako si ho zariadiť funkčne a súčasne vkusne.

Stôl upevnený na stene priestor zbytočne nezahltí.
Bloomingville

​​

Nepodceňte rozmery stola

Pri výbere pracovného stola dobre zvážte, na čo všetko bude slúžiť. Ak na ňom má byť aj pevný počítač či tlačiareň, určite zvoľte väčší model, aby ste sa pri práci necítili stiesnene. Štandardný písací stôl je pritom hlboký okolo 60 cm a široký asi 80 cm. Ak chcete priestor opticky odľahčiť, vyberajte stoly so subtílnymi nožičkami.

Písací stôl Aura od značky Tema Home, 94 × 76 × 53 cm, MDF, dubové drevo, 399 €, www.bonami.sk
www.bonami.sk

Pohodlné sedenie

Stolička v pracovnom kútiku nemusí byť vždy polohovateľná, postačí aj štýlová jedálenská, na ktorej sa vám dobre sedí. Ak však na nej budete sedieť naozaj dlho, oplatí sa investovať do tej kancelárskej. Báť sa nemusíte ani farieb, no majte na pamäti, že neutrálne farby sa vám len tak rýchlo nezunujú.


Stolička Punton z bukového dreva, 156,09 €, Ton

Stolička Punton z bukového dreva, 156,09 €, Ton
TON a.s.

Kam s ním?

Samostatná pracovňa je v našich domácnostiach skôr výsadou. Ak chcete mať pri práci trochu súkromia na sústredenie, uprednostnite pred pracovným kútikom v obývačke radšej spálňu.

Pracovná lampa TERTIAL, aj biela, 8,99 €, IKEA
IKEA

Aby vaše domáce pracovisko nepôsobilo sterilne, skvelo poslúži aj farebné svietidlo.

Aj svetlo je dôležité

Ak je to možné, pracovný kútik, resp. stôl, umiestnite k oknu – pri prirodzenom svetle sa vám bude pracovať najpríjemnejšie. Nezabudnite ani na umelé osvetlenie. Škála možností je naozaj bohatá – alternatívou stolových lámp sú tie nástenné alebo stojanové. Oceníte ich najmä v prípade, ak si nechcete uberať z pracovnej plochy.

Praktické nástenky Poslúžia nielen ako informačná tabuľa, na ktorú si pripevníte všetko nevyhnutné, ale aj ako príjemný prvok na dotvorenie atmosféry. Svoje miesto tu totiž nájdu nielen povinnosti, ale aj fotky, pohľadnice či kresbičky vašich detí.
House Doctor

Praktické nástenky

Poslúžia nielen ako informačná tabuľa, na ktorú si pripevníte všetko nevyhnutné, ale aj ako príjemný prvok na dotvorenie atmosféry. Svoje miesto tu totiž nájdu nielen povinnosti, ale aj fotky, pohľadnice či kresbičky vašich detí.

Nástenná mapa z korku od značky Luckies of London, 26 €, www.bonami.sk
www.bonami.sk


Nástenná mapa z korku od značky Luckies of London, 26 €, www.bonami.sk

Úložné možnosti Mnohé pracovné stoly často nemajú zásuvky, preto sa oplatí myslieť na to, že by pri ňom mala mať svoje miesto aj menšia knižnica alebo komoda, do ktorej odložíte všetky písomnosti a iné nevyhnutnosti. Umiestniť ich môžete do rôznych košov a škatúľ, ktoré priestor pekne dotvoria.
Hübsch

Úložné možnosti

Mnohé pracovné stoly často nemajú zásuvky, preto sa oplatí myslieť na to, že by pri ňom mala mať svoje miesto aj menšia knižnica alebo komoda, do ktorej odložíte všetky písomnosti a iné nevyhnutnosti. Umiestniť ich môžete do rôznych košov a škatúľ, ktoré priestor pekne dotvoria.

Na detailoch záleží

Zdanlivá banalita, no aj štýlové kancelárske potreby dokážu pracovné prostredie značne spríjemniť.

Plánovanie – základ úspechu

Ak chcete mať prehľad o svojich aktivitách aj všetkých úlohách, ktoré máte pred sebou, zadovážte si šikovný plánovač. Mnohé z nich pôsobia naozaj vkusne a váš stôl, resp. stenu nad ním aj krásne oživia. Svoje miesto však nájdu napríklad aj v kuchyni alebo predsieni. Vyrobiť si ich, samozrejme, môžete aj sami.

Mesačný plánovač od značky Design Letters, pre päť osôb, 19,55 €, www.nordicday.sk
www.nordicday.sk

H&M Home

text: Natália Žáková
foto: archív firiem
Zdroj: časopis Tvorivé bývanie

Kategória: Nábytok
Tagy: domáca pracovňa kancelársky nábytok pracovný stôl
Zdieľať článok

Diskusia