Starožitný nábytok

16. 03. 2009
Zdieľať

Máte ešte niekde nábytok po prarodičoch? Možno je niečo už beznádejne stratené, niečo skončilo v kontajneri, ostatné čaká roky na opravu v garáži. Niektoré nábytkové kusy sa premiestnili a stratili svoj zmysel, krásu miesta, kde slúžili desaťročia. Smutný pohľad. Zámer odviezť starožitnosti niekam, kde aspoň prežijú, je len polovica úspechu.

Schopnosť tvoriť kontinuitu, uchovať zmysel tradície prostredníctvom predmetov s históriou je istou formou umenia bývať a výnimkou v čase, v ktorom je trendom zbavovať sa vecí. Integrácia starožitností do interiéru nemusí vyznieť anachronicky, ak ich postavíme do pôsobivého kontrastu s moderným zariadením alebo im vyhradíme dostatok priestoru na to, aby sa mohli nadýchnuť a vyrozprávať svoj príbeh.

Konzumácia aktuálnych štýlov je často dôvodom na likvidáciu starších nábytkových kusov, ktoré sa však pri zrýchlenom tempe vývoja názorov na estetiku a návratov v podobe retroštýlov môžu o niekoľko rokov stať znovu žiadanými. Posledné roky si starožitníci pochvaľovali, že sa hýbe trh s predmetmi z čias artdeco; dnes sa zdvihla vlna záujmu aj o nábytkové kusy z obdobia, ktoré ich ťažko môže zaradiť do kategórie starožitností, zo 60. rokov, a dokonca aj o bakelitové predmety z prvej polovice 20. storočia.


Starožitný nábytok

182043
Daniel Veselský

Väčšina zachovaného starožitného nábytku pochádza z obdobia od konca 17. až do začiatku 20. storočia. Pozornosti sa teší rovnako mestský, ako aj vidiecky nábytok. Nezávisle od toho, či niekto zdedil biedermeierovskú jedáleň po pratete, alebo pred niekoľkými rokmi neodolal v starožitnostiach barokovému kreslu, platí pravidlo, že veci sa majú používať. Používaním ich majitelia vrátia naspäť do života a oveľa jednoduchšie im prisúdia správne miesto.

Nábytok opakuje svojou konštrukciou a výpravnosťou architektúru budov z obdobia, z ktorého pochádza. Ak nemá dostatok priestoru a svetla, pohltí celú miestnosť. Ak v kompozícii nevyvážite ťažkú barokovú skriňu na jednej strane iným hmotným prvkom na opačnej strane izby, priestor pôsobí nevyvážene. Najvyhľadávanejšie pre mestské byty sú komody a dobové kreslá, ktoré sa v súčasnom interiéri neraz predvádzajú ako solitér. Návrat slávi aj malé sedenie, ktoré kedysi slúžilo na podávanie kávy a malého občerstvenia. Ak by sme však chceli použiť stolík samostatne, výškou nezodpovedá požiadavkám ani na bežné stolovanie, ani ako konferenčný stolík.

Pýchou domácich pánov z lepších spoločenských kruhov bol často impozantný písací stôl. K najstarším kusom nábytku tohto typu patrí v dnešných interiéroch francúzsky stôl s príznačným názvom bureau mazarin z roku 1675. Starší vidiecky dom bez truhlice na bielizeň alebo typického príborníka (kredenca) ťažko vyčaruje atmosféru minulých čias. So skriňami na vešanie šiat, počnúc barokovými a končiac vidieckymi, veľmi nerátajte, lebo nemajú dostatočnú hĺbku, aby sa do nich dali vešať šaty bežným spôsobom. Na zavesenie totiž slúžili malé drevené vešiačiky umiestnené na zadnej stene.


Starožitný nábytok

182045
Daniel Veselský

Aj keď za najhodnotnejší vo svojej rozpustilosti, spracovaní a veku sa považuje nábytok barokový, biedermeier sa cení pre elegantnú umiernenosť, ktorú zvýrazňuje prírodná štruktúra dreva striedaná čiernym lakovaním a mosadzným kovaním. Veľa rodín uchováva nábytok v štýle altdeutsch, ktorý zďaleka nie je taký cenený ako jeho starší súkmeňovci. Patrí už do obdobia, keď stolár kompletizoval časti nábytku, ktoré mu predvyrobili v manufaktúre podľa vtedy módneho historizujúceho vzoru. Napriek všetkému aj mladšie životaschopné starožitné kúsky môžu vytvoriť pocit domova, najmä ak sa ocitnú v rukách romantikov. Nostalgické spomienky a rozumná dávka staršieho nábytku môžu vniesť do priestoru nový rozmer. V múzeu chce bývať asi málokto, ale zaujímavý interiér vytvorený kombináciou starého a nového má vždy svojich stúpencov.

Nábytok a architektúra, ktoré rozoznávame v slohoch minulých storočí s variantmi charakteristickými pre jednotlivé územia a prírodné podmienky, nie sú výsledkom náhody. Boli výrazom vtedajšieho životného štýlu, technických a materiálových možností. To, čo nám dnes z minulosti imponuje, je odrazom vkusu – úsudku o tom, čo je pekné a nadčasové. Je v tom trochu zberateľstva, nostalgie a obdivu k starým majstrom.
 

  • Zariadenie v dnešnom slova zmysle pochádza z obdobia biedermeieru, z 19. storočia.
  • Historizmus alebo eklekticizmus: napodobovanie stredovekých slohov alebo slohov novoveku – renesančného, barokového, klasicistického – patrilo od polovice 19. storočia k bežnému javu v remeselnej výrobe nábytku.  
  • Na prelome 19. a 20. storočia sa zrodila secesia s rastlinnými dekoračnými prvkami a rozvlnenými tvarmi ako posledný ucelený sloh. 
  • Tradícia maľovaného nábytku siaha do stredoveku. 
  • Dyhovanie prežilo od antických čias až do súčasnosti. Na povrch nábytku sa aplikujú tenké plátky dreva so zaujímavou textúrou dreva.
  • Inkrustácia je vykladanie povrchu nábytku s vopred pripravenými vyhĺbeninami materiálom inej farby: kontrastným drevom, vzácnymi kameňmi, perleťou alebo rohovinou.
  • Intarzia je názov pre vzory a zátišia vykladané drevom rôznej farebnosti.
  • Komoda – skrinka so zásuvkami – prišla k svojmu menu vo Francúzsku. 
  • Stolička je bežnou súčasťou domácností len o niečo viac ako tristo rokov. Dovtedy bola symbolom spoločenského postavenia majiteľa. Niečo z tohto zvyku sme si v podobe šéfovského kresla uchovali podnes. Reprodukcie stoličiek sa od originálu obyčajne líšia veľkosťou alebo druhom zdobenia. Konštrukčné spoje sa lepili do roku 1840, potom sa konštrukcia ešte spevnila pomocou skrutiek.
  • Aj ten, kto si nedopraje väčšie kusy zariadenia, len ťažko odolá štýlovému zrkadlu. Remeselne náročné vyrezávané rámy koncom 18. storočia vystriedali rámy zo sadry, ktorá držala svoj tvar vďaka drôtenej kostre. Odraz v zrkadle sa tiež rozjasnil – sklo bolo hrubšie a potiahnuté vrstvou zlúčeniny striebra.
  • Pôvodne bol medzi pojmami sofa a pohovka malý rozdiel: sofa sa spájalo s pohodlím pre odpočinok poležiačky, pohovka bola najmä čalúneným sedadlom s operadlami, na ktorom si posedeli dve osoby. Patrili do väčšieho súboru sedacieho nábytku. Čalúnenie s pružinami sa objavilo až v roku 1880 v Anglicku.
  • Starožitný nábytok sa cíti dobre, keď je ukrytý pred priamym slnečným žiarením a prebýva v miestnostiach so stálou teplotou a vlhkosťou do 65 %.
  • Miestnosť zariadená dobovým nábytkom sa lepšie znesie s modernými doplnkami ako priestor vybavený modernými kusmi s niekoľkými starožitnými doplnkami. Toto pravidlo už dlhší čas porušujú vystavovatelia na prestížnych interiérových výstavách – moderné expozície nábytku obveseľujú neobarokovými kreslami alebo zrkadlami v historizujúcich rámoch.
  • Kvalitná replika dobového nábytku môže lepšie znášať zaobchádzanie v bežnej domácnosti, ale pre toho, kto hľadá vibrácie dávnych vekov, to nebude to „pravé starožitné“.

Viac info: Pohľady do interiéru

Kategória: Bývanie Nábytok
Tagy: starožitnosti starožitný nábytok
Zdieľať článok

Diskusia