Pracovňa doma 1.

12. 03. 2009
Zdieľať

Väčšina z nás sa v súčasnosti a pravdepodobne ani v najbližšej budúcnosti neubráni práci doma. Ak aj nedokončujeme rozpracovaný projekt, kalkuláciu alebo článok, iste sa nájde iná povinnosť, ktorá nás donúti sadnúť si a písať. Písanie sa zväčša nezaobíde bez výpočtovej techniky a nábytku milosrdného k našej chrbtici. Napriek tomu, že technika a ergonómia diktujú rozmery a členenie zariadenia pracovne, jej vzhľad sa rád podriadi súčasným trendom.

Miesto pre pracovné záležitosti


Pracovňa doma 1.

183590

Odborníci na zariaďovanie podľa feng šuej tvrdia, že miestnosť alebo miesto vymedzené na tvorivú prácu nepatrí do blízkosti hlavného vstupu, toalety a už vôbec nie do spálne. I ten, kto neverí na nepriazeň nesprávneho toku energií, uzná praktické dôvody, prečo si takýmto umiestnením nekomplikovať život. Elektrosmog v spálni neprispieva k pokojnému spánku a, navyše, jej atmosféra prirodzene utlmuje pracovnú aktivitu. Sústrediť sa na prácu tam, kde sa najviac pohybujú ostatní členovia domácnosti, tiež nie je jednoduché.

Ak dispozícia bytu nedovolí nájsť pracovnému stolu vhodné miesto v obývačke, prípadne v kuchyni, potom pracovný kút oddelíme ľahkou priečkou, paravánom, skladacími dverami či posuvnými dverami z matného skla. Tie, samozrejme, môžeme použiť aj v obývačke, podobne ako obojstranne prístupnú knižnicu. Osoba v pracovnom kúte bude síce duchom vo svojom pracovnom probléme, ale fyzicky sa aj so svojím pracovným vybavením stáva súčasťou domáceho interiéru. To je dôvod, prečo by nábytok mal byť nielen funkčný, ale aj vzhľadný a v súlade s ostatným interiérom spoločenského priestoru.

Na úplné zosúladenie sa stal špecialistom home office. Vyslúžil si prezývku domáce pracovisko s vysokým utajením. Samostatná uzatvárateľná nábytková zostava zakamuflovaná do komplexu skríň a ostatného zariadenia sa v prípade nečakanej návštevy uzatvorí sama do seba. Takto čaká na ďalšiu pracovnú príležitosť. Sú domácnosti, ktoré sa vďaka rozmernej obytnej ploche alebo dômyselnému dispozičnému riešeniu dopracovali k samostatnej pracovni. Majitelia sa nemusia znepokojovať otázkou, ako ukryť pred návštevou alebo zachrániť pred ostatnými členmi domácnosti svoje papiere, príručky a pracovné pomôcky.


Pracovňa doma 1.

183592

Stačí zavrieť dvere na pracovni – a je to! Pre tých, ktorým profesionálny život vymedzuje priestor modernej administratívnej budovy a jej architektonicky úsporný štýl, a majú potrebu uvoľnenejšieho pracovného zázemia vo svojich domovoch, pripravili dizajnéri výber nábytku, ktorý hýri farbami alebo sa vyznačuje rustikálnymi či historizujúcimi prvkami. Tie nemusia mať nič spoločné s inak moderne zariadeným interiérom ich domova.

Do úvahy a do priestoru, v ktorom má vzniknúť home office, treba vziať:

  • druh práce,
  • osobný pracovný štýl, 
  • vybraný pracovný priestor,
  • pracovné pomôcky, 
  • ostatné nábytkové zariadenie, 
  • osvetlenie, 
  • umiestnenie elektrických a telefónnych zásuviek.

Pracovňa doma 1.

183581

 

Pracovňa doma 1.

183583

Zostava Nairobi je vskutku štýlová. Tradičné zhotovenie ju predurčuje skôr na vybavovanie korešpondencie a malej domácej administratívy ako na absolvovanie dennej šichty. (Roche Bobois)   Organický dizajn bol inšpiráciou aj pre dizajnérov, ktorí navrhujú pod značkou Roche Bobois. K nemu primerane ohli aj pracovné kreslo, ktoré síce nie je nastaviteľné, ale má štýl a pruží.

Pracovňa doma 1.

183582

 

Pracovňa doma 1.

183584

Pracovný stôl Cavour ostáva v ponuke značky Zanotta nielen ako pripomienka dizajnu Carla Mollino z roku 1949, ale aj ako stále aktuálny kus nábytku s dostatkom odkladacieho priestoru. Stôl tvorí kombinácia povrchov z bieleného duba v alterntíve wengé s kovovými lesklými čiernymi prvkami a pracovnou doskou z 12 mm tvrdeného skla.   Písací stolík Pablo navrhla Margie Walraven z orechového dreva v štýle nadčasovej klasiky s dôrazom na detail a minimalistické odľahčenie konštrukcie. Zásuvky a ani kontajner asi nepribalia, ale aspoň mysleli na otvor na káble. (Porada)

Pracovňa doma 1.

183587

 

Pracovňa doma 1.

183586

V blízkosti pracovného stola by mali byť police alebo úložný priestor tak, aby dokumenty a knihy, ktoré často používate, boli na dosah. Policový systém v blízkosti pracovného kúta vám uľahčí kontakt s literatúrou nevyhnutnou k práci. V prípade, že policu otočíte do priestoru, opticky oddelí domáce pracovisko. (Shelving Systém 606, sdr+)   Písací stôl pre hendikepovaných ľudí sa objavil na Fóre dizajnu v Nitre roku 2007 vďaka pracovníkom Katedry dizajnu nábytku a drevárskych výrobkov TU Zvolen. Dizajn: Marián Ihring a René Baďura.

Pracovňa doma 1.

183585

 

Pracovňa doma 1.

183593

Zariadenie miestnosti vám pripomína skôr film pre pamätníkov? Návrat stratenej klasiky v podobe nábytku firmy Roche Bobois. Za pozornosť stojí pracovný stôl s nastaviteľnou výklopnou doskou.   Tí, ktorí disciplinovane pracujú v plnom nasadení na vylepšení domáceho rozpočtu, potrebujú pracovné miesto čo najviac bokom od rodinného diania. (Morgen)

Pracovňa doma 1.

183588

 

Pracovňa doma 1.

183589

Niekoho z kresla nezdvihnú ani dávno prešvihnuté termíny. Možno pomôže multifunkčný kus nábytku, ktorý sa podľa potreby môže pohnúť s vami, a ešte aj poskytne aspoň malú odkladacia plochu, ktorá v núdzi poslúži ako podstavec pod laptop. (Swedese, dizajn Marten Claesson)   Stolík K2C na vybavenie korešpondencie z klasickej zostavy spoločnosti Tecta.

Prečo domáci úrad
Práca z domu nie je už dlhší čas novinkou, najmä v cudzine. Vďaka úsporám je v kurze na oboch stranách – zamestnanec nemusí dochádzať na vzdialené pracovisko, a tak šetrí náklady na dopravu a na strane zamestnávateľa sa ušetrí za prenajímanie alebo vytvorenie kancelárskeho miesta. Pri práci doma vyvstáva otázka, či zdomácnený zamestnanec dokáže doma rovnako alebo dokonca efektívnejšie pracovať, či sa mu podarí oklamať vlastnú pohodlnosť. Dobrou psychopomôckou môže byť vytvorenie atmosféry pomocou výberu nábytku „lepšieho úradu“ vrátane oblečenia, v ktorom by sa človek za bežných okolností pohyboval vo svojom zamestnaní. K tomu, aby sa ujala spolupráca z domu, patrí aj dobre naplánované domáce pracovisko.

Článok bol uverejnený v časopise Môj dom.

Kategória: Bývanie Dizajn Nábytok
Tagy: home office písací stôl pracovňa stolička
Zdieľať článok

Diskusia