Skoncujme s neporiadkom

11. 10. 2005
Zdieľať

Ustavičné potkýnanie sa o veci či ich večné hľadanie po dome môže znepríjemniť život najmä vtedy, keď sa ponáhľame – či už ráno do práce, alebo večer na schôdzku. Ak ich však bezpečne a pekne po poriadku uložíme do praktickej skrine, šatníka či iného úložného priestoru na šaty, týmto nepríjemným situáciám sa vyhneme.

Veľká variabilita, osobitý výber

Správnym kľúčom k poriadku v našich veciach, a to platí nielen o oblečení, je funkčná skriňa s prehľadným, v lepšom prípade variabilným vnútorným vybavením. Ak si ich zavesíme, zložíme a uložíme na police či do škatúľ, určite ich tam po čase aj nájdeme.


Skoncujme s neporiadkom

31890

Dnešné skrine na šaty, to už nie je len priestor skrývajúci sa za dvoma krídlami dverí. Donedávna používané samostatne stojace skrine dnes môžete vymeniť za priestor s posuvnými dverami, za ktorými sa skrýva bohaté vnútorné vybavenie. Všetko je tu nielen prehľadne uložené, ale aj stále poruke. Okrem toho, že si máme možnosť vybrať z rozličných šírok, výšok a hĺbok, pomerne široká je aj materiálová škála. Korpusy skriniek môžu byť drevené či drevotrieskové. Bohatá je aj ponuka dverí, ktoré sa vyrábajú s rôznymi povrchovými úpravami a farebnými kombináciami. Zaujímavým riešením je tyč s bavlneným či iným závesom namiesto dverí a rozhodovanie nás čaká aj pri výbere štýlu – moderného, vidieckeho, starožitného a pod.


Skoncujme s neporiadkom

31884

Vnútorné vybavenie priestoru nám ponúka veľkú variabilitu. Okrem klasických políc a vešiakových tyčí môžeme využiť aj rozličné zásuvky, drôtené koše (s poistkou proti ich vypadnutiu), kovové police na topánky, vešiaky na nohavice, vešiačiky na kravaty či opasky (dnes už zväčša majú štruktúrovaný lakovaný povrch, aby sa nezošmykli), plastové alebo iné škatule, ktoré sú vhodné najmä na uloženie sezónnych vecí, ale aj vecí dennej potreby menších rozmerov – ponožiek, spodnej bielizne, rozmanitých doplnkov, ako sú šály, šatky, čiapky a pod. Výhodou je, že jednotlivé časti úložných priestorov nepatria medzi „pevné“ vybavenie skrine, preto ich môžeme podľa potreby meniť. Tak ako aj ich miesto. Vhodne navrhnutú zostavu možno umiestniť v spálni, detskej izbe, ale aj v menšej miestnosti, v chodbe či kúte. Takými skriňami na mieru nie je problém zariadiť napríklad podkrovný priestor.

Súčasťou vášho úložného priestoru by malo byť aj osvetlenie. Skriňové svietidlá, ktoré umiestnime vo vnútornom priestore skrine, môžu byť nasmerované na jej konkrétnu časť a aktivujú sa väčšinou otvorením dverí. Osvetlenie skrine umiestnené na vonkajšej strane – na hornej časti korpusu nad dverami – aktivuje sa zapnutím vypínača v blízkosti skrine. Zaujímavé je využitie bodového osvetlenia v hornej doske korpusu, ktorá presahuje cez prednú rovinu skrine.

Samostatne stojace skrine


Skoncujme s neporiadkom

31880

Určite ich poznáte z izieb starých mám, aj keď ani dnes nepatria do starého železa. Ak samostatne stojaca skriňa vyhovuje vášmu štýlu – modernému či klasickému, v dome sa dá umiestniť takmer na ktorékoľvek miesto. To je nesporne výhodou oproti vstavaným skriniam a šatníkom, ktorým musíme prisúdiť miesto už pred ich postavením v interiéri. Vnútorné vybavenie samostatne stojacej skrine tvoria najčastejšie police, závesné tyče, niekedy aj niekoľko zásuviek. Skrine bývajú väčšinou drevené a na nožičkách, ale nevylučuje sa ani postavenie na sokli.

Stačí pár prvkov a dobrý nápad

Ak v dome nemáte dostatok priestoru a potrebujete dômyselné, úsporné a nekonvenčné úložné riešenia, ktoré sa prispôsobia vašim potrebám a požiadavkám, svoj „šatník“ si môžete poskladať sami. Stačia vám na to vešiakové tyče, rozličné drôtené police či košíky, závesné doplnky a dosky, ktoré možno umiestniť nad závesné tyče. Získate tak priestor na uloženie napríklad sezónnych vecí. V tomto druhu šatníka sa uplatní aj kôš na bielizeň, súprava obalov na šaty, stojanový vešiak s kolieskami, ktorý býva zväčša výškovo nastaviteľný, plastové, kovové a papierové škatule, vešiaky na šaty, závesný šatník z nylonu (môže sa zatvárať na zips) či závesné poličky.

Samozrejme, nesmieme zabudnúť na kotviace prvky, lebo tento druh šatníka nepotrebuje korpus. Šatník, ktorý si sami vybudujeme, môže mať rôzny tvar. Môže sa ťahať pozdĺž jednej steny alebo bude mať tvar písmena L či U. Od okolitého priestoru ho môžeme oddeliť napríklad závesom. Pri príprave tohto šatníka môžete bez váhania využiť svojský štýl a nápaditosť, a to nielen pri výbere látky, ale aj v spôsobe jeho sfunkčnenia. Podobne ako pri ostatných druhoch šatníkov, aj tu možno použiť osvetlenie, ktoré cielene osvetlí konkrétnu časť šatníka.

Priestor na mieru

Tradičné skrine dnes v interiéri nahrádzajú skrine vstavané. Základnými požiadavkami sú prehľadnosť, priestrannosť, maximálne využitie daného miesta, praktické a pritom estetické zakomponovanie do priestoru.


Skoncujme s neporiadkom

31881

Vstavané šatníky či skrine s posuvnými dverami na koľajničkách úplne vyplnia daný priestor (napríklad aj roh miestnosti) a nemusíte počítať s miestom pred nimi. Posuvné dvere sa okrem úspornosti priestoru vyznačujú aj ľahkým chodom, tvarovou, materiálovou a farebnou variabilnosťou. Môžete si vybrať z viacerých povrchových úprav dverí: klasickú drevenú (dyha, laminát), lakovanú, drevotrieskovú aj farebný dekor. Rozhodnúť sa môžete pre zrkadlo, pieskované sklo či rôzne možnosti delenia dverí. Ak sa na dverách použil nosný rám, výplň môže byť teoreticky z akéhokoľvek, aj netradičného či netypického materiálu – tenkého perforovaného materiálu, z vlnitej lepenky s povrchovou úpravou, ktorá zaručí väčšiu povrchovú odolnosť, z polykarbonátu – komôrkového Lexanu, ale aj z napnutých textílií – s podkladom i bez neho, z jednofarebných, vzorovaných, prípadne kombinovaných týchto materiálov. Na výber máme aj iné typy dverí, napríklad zalamovacie alebo zasúvacie lamelové roletky. Na prevzdušnenie celého systému, najmä pri väčších šírkach, je vhodné súvislý pás dverí prerušiť otvorenou policou, zásuvkami, prípadne nikou.


Skoncujme s neporiadkom

31882

Vnútorné vybavenie vstavaných šatníkov sa začína pri najjednoduchších tyčiach s vešiakmi na šaty a pri poličkách, pokračuje špeciálnymi zásuvkovými a policovými prvkami, sťahovacími systémami, škatuľami, košmi, topánkovníkmi rozličných veľkostí a končí roštami na zavesenie nohavíc, kravát a opaskov. Šatníkové zostavy sa podľa individuálnych potrieb a predstáv vyhotovujú z hliníkových alebo oceľových profilov. Koľajnice bývajú umiestnené buď v dolnom, alebo hornom sokli. Ložiskový systém zvyšuje komfort používania a vyznačuje sa bezhlučnosťou a ľahkosťou pohybu aj vďaka horným vodiacim mechanizmom. Vstavané šatníky môžu mať aj zadnú stenu a zásuvkové modely uložené do korpusu. Na vytvorenie zadnej steny sú vhodné veľkoplošné dosky s odolnou povrchovou úpravou – laminátovou, lakovanou kvalitným lakom a pod., môžeme ju aj vytapetovať papierovou alebo textilnou tapetou, prípadne namaľovať umývateľnou farbou.

Výhodou vstavaných skríň je aj to, že pri ich výbere nerozhodujeme len o ich vonkajšom vzhľade, ale aj o vnútornom usporiadaní, ktoré tak môžeme prispôsobiť našim potrebám. Vďaka širokej škále farebných odtieňov, kvalitným materiálom a technológii zahraničnej i domácej produkcie zákazníci si môžu vybrať zo širokej ponuky zostáv s vysokou úžitkovou a estetickou hodnotou.

Stojanové vešiaky

Skôr ako uložíme odevy a topánky do šatníka, mali by sme ich prevetrať. Najjednoduchšie a najlepšie je šaty zavesiť na stojanový vešiak a topánky uložiť na poličky. Okrem toho, že odev prevetráme a rýchlo vytvoríme poriadok, máme k veciam aj jednoduchý prístup. Vešiaky môžu mať nielen rozmanité tvary, ale sú aj z rozličných materiálov (najčastejšie z ocele alebo plastu). Napríklad stojanový vešiak s vešiačikmi v rôznych výškach nielenže šetrí priestor, ale môžu naň ľahko dočiahnuť aj deti. Zaujímavým riešením je aj stojanový vešiak s niekoľkými výškami na vešanie vecí v tvare postavy muža či ženy, vhodný napríklad do spálne. Obľúbený je aj mobilný vešiak (z masívneho dreva či z ocele) alebo tyč medzi stenou a zrkadlom, ktorá výborne poslúži na vešanie odevov, pričom zrkadlo opticky oddelí izbu či chodbu od priestoru na vešanie. Vešiaky často dopĺňajú police na klobúky a iné drobnejšie kúsky ošatenia či odkladače na dáždniky.

Skrinky na topánky


Skoncujme s neporiadkom

31888

Ak hovoríme o poriadku, nemôžeme zabudnúť ani na uloženie topánok. Určite mi dáte za pravdu, že niekoľko párov topánok voľne pohodených pred dverami alebo v chodbe na poriadku nepridá. Topánky v skrinkách môžu byť uložené vertikálne alebo horizontálne. Opäť záleží len na našom cítení a, samozrejme, na priestore. Korpus skriniek môže byť pokrytý rôznofarebnou fóliou s najrôznejšími dekormi a dvierka môžu byť z rozličných materiálov, napríklad aj z plastu. Skrinky môžu stáť na nožičkách alebo na sokli, prípadne môžu mať nastaviteľné police, ktoré by sa mali dať ľahko udržiavať a čistiť. Pri šikmých poličkách je praktický zdvihnutý okraj, ktorý zabráni vypadávaniu či zosúvaniu topánok. Podobne ako skrine, aj tieto skrinky na topánky dopĺňajú rozličné úchytky.

Náš Tip: Moderné vstavané skrine do každého priestoru. Bratislava a okolie.

Kategória: Nábytok
Tagy: šatník skriňa ulo úložné priestory vešiak
Zdieľať článok

Diskusia