Štýl bez hraníc

23. 11. 2005
Zdieľať

Zobrazený nábytok bol vytvorený už pred desaťročiami, a napriek tomu stále pôsobí veľmi aktuálne. Svojimi výnimočnými tvarmi a farbami môže premeniť váš byt na umelecké dielo.




Štýl bez hraníc

35848

Tu vypĺňa jediný kus nábytku takmer celý priestor. Sedacia súprava Europa, skladajúca sa z dvoch pohoviek, zatieňuje každý bežný nábytok. Pohovku možno využívať mnohorakým spôsobom. Možno tu pohodlne čítať, debatovať, alebo pozerať televíziu. Ak to chcete mať ešte pohodlnejšie, vezmete jeden z farebných vankúšov, ktoré máte za chrbtom, a dáte ho na oblý podstavec, ktorý je upevnený pod bočnými časťami pohovky. Žltá stolička Feltri, ktorú vytvoril taliansky návrhár Gaetano Pesce, je z filcu hrubého len dva až tri centimetre, vďaka čomu ju môžete poskladať a zohnúť rukami. Stolička s vysokým operadlom tak funguje ako ušiak, no ak operadlo sklopíme, stane sa z nej pohodlná klubovka.


Štýl bez hraníc

35849

Neuveriteľné: Stolička AEO, ktorá vyzerá, akoby predtým stála v ordinácii u zubára, bola navrhnutá už začiatkom sedemdesiatych rokov. Je z plastu a sklených vlákien. Podstavec je z lakovanej ocele. Stoličku, rovnako ako aj pohovku, navrhol taliansky dizajnér Paolo Deganello. Sedacia časť i operadlá pohovky sú čalúnené, podstavec je z dreva. Kontrastným doplnkom sú kovové nohy. Je to ušľachtilý nábytok, pri ktorom sa splnilo želanie jeho tvorcov – nevytvoriť z neho model pre elitu, ale čosi, čo osloví predovšetkým mladého človeka. Pozoruhodný je šikmý kozub z opieskovaného železa. Koberec na lakovanej podlahe pochádza od konštruktivistu Karola Buchheisera.


Štýl bez hraníc

35847

Tento interiér naozaj stojí za pohľad. Napríklad zelené stoličky: s filigránskymi nožičkami a zaoblenými operadlami pôsobia skoro ako zátvorky. Vtipnými detailmi sú aj uši čiernych stoličiek Wink v mickey-mousovskom štýle, ktoré boli senzáciou na milánskom veľtrhu nábytku v roku 1980. Ich vynálezca, japonský dizajnér Tošijuki Kita bol vtedy celkom neznámy. Nekonvenčne pôsobia aj predimenzované kolieska konferenčného stolíka a čierno-biely dalmatínsky vzor odkladacích stolíkov.

Kategória: Nábytok
Tagy: avantgard interiérový dizajn
Zdieľať článok

Diskusia