Čerstvé správy z kuchyne

23. 05. 2006
Zdieľať

Kuchyňa už nie je to, čo bývala. Najnovšie trendy prezentované na salónoch nábytku jasne ukázali, že je nenávratne preč čas kuchýň zariadených mäkko tvarovanými drevenými skrinkami, ktoré tak trochu pripomínali obývačkovú stenu. Dnešná kuchyňa viditeľne dáva najavo svoju vysokú technickú úroveň a pripomína skôr laboratórium či modifikovanú lekáreň. Už na prvý pohľad vidno, že najdôležitejšie sú hygiena a presné dodržiavanie technologických postupov, na čo sa využívajú najvyspelejšie technológie a materiály, za aké by sa nemusela hanbiť ani NASA.


Čerstvé správy z kuchyne

54618

Ušľachtilé materiály, hladké povrchy, špeciálne zásuvky, prevaha horizontálnych línií a dôraz na spodnú časť kuchynskej linky, to sú základné charakteristiky modernej kuchyne. V modernej kuchyni dominujú spodné skrinky, priestor nad úrovňou pracovnej linky je čo najvoľnejší – najvýraznejšími objektmi v časti „od pása hore“ sú digestor a batéria. Aby bola moderná kuchyňa kompletná, nízku horizontálnu líniu kuchynskej linky dopĺňa vysoká skriňa alebo skriňová stena na zásoby a vstavané spotrebiče, a tiež kuchynský „ostrov“ alebo iná pracovná plocha v strede miestnosti.


Čerstvé správy z kuchyne

54592

Stena za linkou sa dnes obkladá veľkoplošnými hladkými panelmi z najrôznejších materiálov. Panely možno niekedy odsúvať a za nimi je vytvorený odkladací priestor ako náhrada momentálne nemoderných, avšak praktických horných skriniek (bez ktorých sa niekedy naozaj nedá zaobísť).

Horné skrinky na ústupe


Čerstvé správy z kuchyne

54593

Hoci v modernej kuchyni stále vládne kuchynská linka, jej proporcie sa postupne menia. Výraz linka je odvodený z línie na seba nadväzujúcich krokov pri príprave jedál, ktoré sa zhmotnili v línii skriniek a lineárnej pracovnej ploche. Táto linearita je dnes ešte podporená všeobecným trendom dominujúcich horizontál v členení kuchyne. Čoraz väčší dôraz sa kladie na spodnú časť linky, vodorovnosť ktorej zdôrazňujú široké a nízke zásuvky, dlhé madlá a aj dezén povrchu skriniek. Horné skrinky väčšinou nekopírujú spodnú časť linky po celej dĺžke, bývajú nízke, z veľkej časti otvorené alebo odľahčené sklenenými dvierkami.


Čerstvé správy z kuchyne

54600

Horná skrinka je dnes najčastejšie len nízka polica so sklenenými dvierkami (výklopnými alebo posuvnými). Alternatívou sú dve police nad sebou, pričom opticky pôsobia buď ako dve samostatné skrinky (aby sa nenarušilo horizontálne členenie), alebo tvoria zostavu – uzavretá a pod ňou otvorená polička, teda dve výrazné horizontálne línie pod sebou. Na mnohých miestach (alebo úplne) však horné skrinky chýbajú, a tak lepšie vyniknú dominanty vystupujúce nad líniu pracovnej plochy – digestor a batéria.


Čerstvé správy z kuchyne

54601

S keramickými obkladačkami sa v dnešnej modernej kuchyni už nestretnete. Stena za linkou sa obkladá veľkoplošnými hladkými panelmi z najrôznejších materiálov. Tieto panely možno niekedy odsúvať a za nimi je vytvorený odkladací priestor ako náhrada momentálne nemoderných, avšak praktických horných skriniek (bez ktorých sa niekedy naozaj nedá zaobísť). Ďalším mimoriadne obľúbeným prvkom moderných kuchýň je úzky hliníkový rámček, do ktorého býva v prípade horných skriniek vsadené najčastejšie mliečne sklo, v prípade spodných skriniek aj drevo alebo plast.


Čerstvé správy z kuchyne

54596

Aby bola moderná kuchyňa kompletná, horizontálnu líniu kuchynskej linky dopĺňa aj vysoká skriňa alebo vstavaná skriňová stena na zásoby a vstavané spotrebiče. Viditeľné kuchynské spotrebiče by mali mať niektorý z dnes populárnych typov kovového vzhľadu (najväčším hitom je hliník).


Základ siaha niže pása


Čerstvé správy z kuchyne

54602

Spodná časť kuchynskej linky je základom celej kuchyne. Najčastejšie býva rozdelená na dva samostatné celky – takmer klasická linka pri stene a „centrálne“ pracovisko v strede miestnosti. Do stredu miestnosti pritom bývajú vysunuté tie najhlavnejšie kuchynské pracoviská – varné a umývacie centrum (vybavené tak, aby boli hodné svojho centrálneho titulu i centrálnej pozície). Najobľúbenejšou formou je rozľahlý „kuchynský ostrov“ prístupný zo všetkých strán, alternatívu tvorí výbežok v tvare písmena T alebo L.


Čerstvé správy z kuchyne

54605

Dominantou centrálneho pracoviska sú batéria a digestor, pričom práve batéria je dnes tým najzaujímavejším objektom. Z kuchynských batérií sa stali prešpekulované multifunkčné vertikály kontrastujúce s horizontalitou zvyšku kuchyne. Spŕška s hadicou vo vysokom špirálovitom stojane, k tomu osobitný výtok a viac ovládacích páčok, ako by človek predpokladal, to sú základné znaky, ktoré z kuchynskej batérie robia objekt hodný dnešnej hi-tech kuchyne. Digestor býva naproti tomu čo najjednoduchšie tvarovaný, najlepšie nízky a široký so zamatovolesklým hliníkovým povrchom.


Čerstvé správy z kuchyne

54597

V spodných skrinkách vedú zásuvky. Odkladá sa do nich naozaj všetko, a asi na všetko existujú dômyselné systémy priehradiek a kolíčkov, ktoré vymedzia presné miesto pre každý jeden predmet. Pritom, zdá sa, platí priama úmera: čím nižšie a širšie sú zásuvky, tým modernejšia je kuchyňa. K dokonalosti ju dovedú madlá v podobe tenkých tyčí na celú dĺžku zásuvky (prípadne na celú výšku skrine). Pracovná doska by mala byť jednoliata bez zbytočných výškových skokov, ktoré by komplikovali čistenie a likvidovali univerzálnosť využívania dlhej rovnej plochy. Najčastejšie používanými materiálmi sú kameň, umelý kameň a odolný plastový povrch, lesk ktorého je priam synonymom hygieny.


Čerstvé správy z kuchyne

54594

Prababička verzus pravnučka

Ak vám hypermoderné a supertechnické nadkuchyne naozaj nič nehovoria a radšej dáte prednosť niečomu, čo už na prvý pohľad zahreje pri srdci, zariaďte si kuchyňu podobne, ako mala vaša prababička. Drevo natreté matnou krémovou alebo zelenou farbou (môže byť v duchu ekologického dneška akrylátová), precízne vyrezávané detaily dvierok a rímsy, otvorené poličky s háčikmi na hrnčeky a na dvierkach skriniek mosadzné držadlá v tvare guličky alebo oblúčika, ktorý pripomína klopadlo na starej bráne. Modernou variáciou na prapôvodný materiál sú zásuvky z prútených košíkov, ktoré vyzerajú naozaj štýlovo a naozaj domácky (človek až cíti vôňu chleba a dreva).


Čerstvé správy z kuchyne

54606

Akceptovateľný je aj anachronizmus v podobe kuchynskej linky s tvaroslovím starého kredenca, rozhodne by však nemal chýbať samostatne stojaci príborník, veľký dubový stôl s kockovaným obrusom a dlažba vo farbe pálenej tehly. V kuchyni ako od prababičky by mal stáť sporák síce pri stene, ale samostatne, môže byť zakomponovaný do bloku mierne širšieho, ako je varná doska sama a doplnený digestorom, ktorý evokuje komín čiernej kuchyne alebo kozuba.

Kategória: Kuchyňa, jedáleň
Tagy: kuchyňa zariadenie
Zdieľať článok

Diskusia