06. 10. 2006
Zdieľať

Genetika? Chromozómy? Nukleová kyselina? Neveríte, že aj vo vašom obydlí ide o DNK? Ide... a do dôsledkov. DNK – dobre naplánovaná kuchyňa – je takou samozrejmosťou, že aj tí najzarytejší nepriatelia interiérovej architektúry priznávajú, že novú kuchyňu si s radosťou dajú vymyslieť odborníkom. Akákoľvek chyba pri prenose informácií sa vypomstí skoro tak, ako v prípade chromozómov.Veď kto by už riskoval, že sa v kuchyni zbytočne nabehá alebo vytúžený spotrebič sa jednoducho do zakúpenej zostavy nezmestí? A kto si má pamätať všetky tie rady a odporúčania, keď sa zrazu ocitne pred rozhodnutím, čo s vlastnou kuchyňou?

Podľa suseda to nepôjde


DNK u nás doma

65694

Susedia alebo známi to majú tak pekne vymyslené? Áno, samozrejme. Ako inšpirácia – môže byť. Odkopírovať? Naklonovať? Ale prečo sa potom takmer nijaké kuchyne s výnimkou unifikovaných z druhej polovice minulého storočia na seba vôbec nepodobajú. Ešte aj tie socíkové väčšina z nás zlepšovala podľa najlepšieho vedomia a svojich možností. Jedinečnosť kuchýň, aj tých menej vydarených, zodpovedá jedinečnosti nášho životného štýlu, času, v ktorom kuchyňa slúži, miestnosti, v ktorej sa usadí, a predovšetkým požiadavkám šéfkuchára rodiny a počtu hladných krkov.

Dispozície k dispozícii


DNK u nás doma

65714

Slovná hračka, ale aj kus pravdy. Nedalo mi a siahla som po slovníku cudzích slov. Oháňať sa výrazmi z dovozu je už dávno národným športom. Potešilo ma, že zmysel slova spočíva nielen v usporiadaní, plánovaní a rozdeľovaní – v našom prípade priestoru kuchyne –, ale aj v možnosti jej voľného využitia. Voľného? Áno, ale voľnosť nám dá poznanie a uplatnenie pravidiel. Môžeme byť voľní, iba ak sú veci prispôsobené na náš obraz. Teda aspoň v kuchyni. Jednoznačne si môžeme pomôcť, ak zveríme návrh dispozície našej kuchyne odbornému projektantovi, ktorý obyčajne spolupracuje s kuchynským štúdiom alebo je jeho zamestnancom. Predtým ako vytvorí grafický návrh na mieru podľa našich požiadaviek, bude sa nás pýtať na také zákernosti, ako sú rozmery kuchyne, tvar pôdorysu, rozvody energií, štýl, ktorý uprednostňujeme…


DNK u nás doma

65699

Príbuzenstvo v kuchyni

Odkiaľ začať? Najprv prídu na rad kuchynské spotrebiče. Ak zvolíte vstavané, stanú sa kompaktnou súčasťou linky. Nepopierateľnou výhodou je, že vo výslednom efekte korešpondujú so štýlom kuchyne. Ich úžitkový objem je zvyčajne menší ako majú voľne stojace spotrebiče, čo môže byť nevýhodou pri výbere chladničky a mrazničky. Tie sa v antikorovom šate s chuťou udomácnili v moderných domácnostiach. Sú stále in a, pravdupovediac, väčšina dizajnérov renomovaných výrobcov sa na nich s láskou vybláznila. Ak sme si ujasnili, či vstavané, alebo voľne stojace, dostaneme sa do druhej fázy, v ktorej už zvažujeme ich rozmiestnenie podľa rozmerov a tvaru miestnosti.

Zmerali ste a zakreslili hotové inštalácie elektriny, vody, plynu a odpad? Zakreslite a nezabudnite vyznačiť, kde je kúrenie a kde a v akej výške je okenný parapet. Pri novej stavbe alebo rozsiahlej rekonštrukcii treba pripraviť vývody inštalácií podľa projektu kuchyne. Zbytočné zachraňovanie starých, nevhodne umiestnených inštalácií môže neskôr priniesť sklamanie. Prestavovanie novej linky a spotrebičov z nás vytiahne aj posledný zvyšok energie a financií.













DNK u nás doma

65713


DNK u nás doma

65715


DNK u nás doma

65711

Ergonómia to už za vás vyriešila. Nevymyslíte nič lepšie, ako sa držať vychodenej cesty – ak máte kuchyňu zariadenú v dolnom páse skrinkami s bežnou hĺbkou 60 cm, tak si k nej jednoducho pripočítajte nevyhnutné šírky, dĺžky a výšky. Čím viac ľudí sa pohybuje v kuchyni, tým buďte dôslednejší. Priestor neoklamete, raz vám to zráta. Priechod pre jednu alebo dve osoby, otváranie sporáka, vyberanie nádob z najspodnejšej poličky alebo zásuvky sa môže stať otravnou činnosťou. (IKEA)


DNK u nás doma

65720


DNK u nás doma

65718




DNK u nás doma

65695

Zóna varenia je obyčajne zoradená v jednom šíku po jednej strane kuchyne, hoci odvtedy, čo sa rúry rozlúčili s varnými doskami, existuje niekoľko spôsobov, ako nájsť vhodné a bezpečné miesto na pečenie: najlepšie v úrovni očí a niekedy pri dispozíciách v tvare L alebo U aj v pravom uhle k varnej doske. Ak sme zástancami mikrovlniek, potom sa osvedčilo ich umiestnenie nad rúrou. Pokiaľ ide o varnú dosku, ideálne je rozrátať pracovnú plochu tak, aby varné centrum pre pravákov bolo po pravej ruke od hlavnej pracovnej zóny. Pre ľavákov, samozrejme, naopak. Dôležité je, kto šéfuje kuchyni. Varná doska by mala mať dostatok odkladacieho priestoru po oboch stranách. Kvôli prístupu k zadným hrncom trvajte na 80 cm výške osadenia varnej dosky.


DNK u nás doma

65724

Centrum kuchynskej hygieny v zložení drez s batériou a umývačka riadu sa sústredí na opačnú stranu. Nie je nijakou výnimkou, že vám projektant navrhne vyvýšené osadenie drezu (od 90 do 105 cm). Má to zmysel. Skutočná pracovná výška pri umývaní riadu alebo potravín sa počíta od dna drezu. Varná doska alebo sporák potrebujú odstup od umývacej zóny: nechajte si teda aspoň 100 až 120 cm voľnej pracovnej plochy a prispôsobte tomu výber materiálu dosky, na ktorej budete pracovať.

Ak nie ste si istí, či si hneď kúpite umývačku riadu, ale túto možnosť zvažujete, povedzte to projektantovi. Treba pripraviť prívod vody, elektriny a odpad, pričom miesto v linke môže byť pripravené a vývody dočasne zaslepené.


DNK u nás doma

65693

K okraju kuchynskej linky sa pristaví alebo vstavia chladnička s mrazničkou. V prípade vstavanej verzie nezabudnite na odvetrávanie priestoru. Dobré riešenie je, keď v jej blízkosti sú skladovacie priestory na potraviny. Pri prekladaní a vykladaní nakúpených zásob alebo manipulácii s obsahom chladničky príde vhod odkladacia plocha s minimálnou šírkou 30 cm, a ešte prijateľnejšie 60 cm, čo je bežný modul pre skrinky v dolnom páse kuchynskej linky.

Kuchyňa podľa abecedy

Nebude to od A po Z. K dispozičnému riešeniu patrí niekoľko favoritov z abecedy. Panelové domy bývali v tomto smere najskromnejšie a tradične sa držali písmena I. Rovný tvar kuchynskej linky v stiesnenom priestore bol často jediným možným riešením. Žiaľ, určite neprospel nohám toho, kto pripravoval nedeľný obed.


DNK u nás doma

65698

Prerábky takýchto bytov najviac zasiahli do kuchýň, ktoré sa často roztiahli do lodžií alebo si odkrojili zo vstupných priestorov bytu. Pôdorys tvaru linky sa zmenil na L. Takto sa obyčajne dostalo varné centrum na jednu stenu a umývacie na druhú. Vďaka tomu sa medzi nimi skrátila vzdialenosť a obe zóny sú viac poruke. Inou, čoraz obľúbenejšou možnosťou je umiestnenie drezu alebo varnej dosky do rohu. Takéto riešenie je na pohľad atraktívne a priblíži k sebe jednotlivé pracoviská. Pozor na vypracovanie detailov a osadenie pevných spotrebičov v blízkosti rohov linky – takéto umiestnenie patrí do rúk odborníkom. Súbežný pôdorys v tvare II je vhodný do do väčšej kuchyne s minimálnou šírkou 230 cm. Ak je priestor užší, zoraďte linku do spomínaného L, pri ktorom postačí 170 cm.


DNK u nás doma

65699

Linka v tvare U nemusí vždy kopírovať steny kuchyne. Pokojne jej rameno môžete odsadiť od jednej zo stien, a tak vytvoriť prirodzené prepojenie kuchyne s jedálenskou časťou. Vo voľnom ramene pri vhodnom riešení prívodu elektriny, prípadne vody môžete umiestniť varnú dosku alebo drez. Jednoduchšie je využiť túto časť linky ako barový pult.


DNK u nás doma

65719

Ak sa vám zapáčil ostrovček uprostred kuchyne, nezabudnite, že má zmysel iba vtedy, ak je širší ako 100 cm a váš byt sa môže pochváliť priestrannou kuchyňou. Od protiľahlých skriniek potrebuje aspoň 120 cm na pohodlné obskakovanie. Pri nedodržaní priechodných šírok vám budú pri každej manipulácii zavadzať zásuvky a dvierka. Ostrovček môže slúžiť rovnako ako pracovná plocha, ale aj ako varné alebo umývacie centrum.

Menej bežné sú pôdorysné usporiadania liniek v tvare písmena C. Na výstavách nábytku však priťahujú pozornosť a niektorí z dovozcov ich majú v ponuke pre náročných klientov.

Zložité nie je len zariaďovanie stiesnených priestorov kuchyne. Zabrať dá aj veľmi členitý pôdorys. Dôležité je radenie pracovných zón tak, aby sa varenie nestalo chodeckou športovou disciplínou.































DNK u nás doma

65701


DNK u nás doma

65704


DNK u nás doma

65700


DNK u nás doma

65703

Dispozícia priamej kuchynskej linky Riešenie linky v členitej kuchyni


DNK u nás doma

65706


DNK u nás doma

65708


DNK u nás doma

65705


DNK u nás doma

65707

V každej dispozícii kuchyne rozsaďte sporák alebo varnú dosku od drezu. Táto dvojica nemôže sedieť spolu. Minimálna vzdialenosť je 60 cm. L – overený tvar linky. Od varnej zóny na skok k stolu.


DNK u nás doma

65710


DNK u nás doma

65734


DNK u nás doma

65709


DNK u nás doma

65702

Umiestnenie ohniska v strede pôsobí tradične a útulne. Stôl pre troch priradený k linke v tvare U

… zase tá cena

Za pár tisíc – iba ak najlacnejšiu kuchyňu ako dočasné riešenie. Ak chceme, aby nám slúžila bez veľkých zásahov a opráv, držme sa aspoň strednej, ak nie vyššej triedy u overeného predajcu. V takom prípade treba počítať, že cena za bežný meter sa bude pohybovať od 15000 Sk vyššie. Čo sa skrýva pod bežným metrom kuchynskej linky? Rad horných a dolných skriniek so všetkým, čo k tomu patrí, s výnimkou spotrebičov. Cena rastie s kvalitou a výberom materiálov pracovnej dosky, čelných plôch, vybavenia úložného priestoru, vyhotovenia kovania. Cenu, ale aj úžitkovú hodnotu zvyšujú typy výsuvných mechanizmov, vyklápania dvierok, zlepšenia v manipulácii s výbavou linky. Platí stará zásada: Do kúpy sa netreba hrnúť. Linku si predsa kupujeme na pekných pár rokov.

Kategória: Kuchyňa, jedáleň
Tagy: kuchyňa priestor
Zdieľať článok

Diskusia