27. 10. 2006
Zdieľať

Módne trendy v zariaďovaní kuchyne sa dnes vyvíjajú závratnou rýchlosťou. Kuchynský nábytok má z roka na rok pôsobivejšie tvaroslovie a uplatňujú sa v ňom čoraz odvážnejšie dizajnérske nápady. Moderný dizajn však nie je len vonkajší vzhľad, ale aj vnútorná funkčnosť a praktickosť. Módu v súčasnosti silne ovplyvňujú aj nové materiály.


























Módna prehliadka

67407


Módna prehliadka

67371

Corian – umelý kameň. Ako prvá prišla s umelým kameňom pod týmto názvom firma Dupont v polovici 60. rokov minulého storočia, najnovší umelý kameň na našom trhu predstavila firma Koryna v roku 2003 na veľtrhu Mobitex v Brne. Akrylátový kameň s názvom Hi-Macs (čítaj „hajmek“) vyrába vo svete známa firma LG v Kórei a v Amerike a ponúka širokú škálu farieb a dezénov. (Koryna)


Módna prehliadka

67372


Módna prehliadka

67374

Kuchyne prešli v posledných rokoch veľkými zmenami. Moderné kuchynské linky z originálnych materiálov majú tvaroslovie lahodiace oku, sú vybavené špičkovou kuchynskou technikou a sofistikovanými zariadeniami. Kuchyňa sa zmenila z miesta určeného na špinavú prácu na elegantnú a reprezentatívnu časť bytu, ktorá je plnohodnotnou súčasťou obytného priestoru. Kuchynská linka môže predstavovať aj podklad pre umelecké dielo alebo môže byť dielom samotným. (Alno) Spodná časť kuchynskej linky je asi základom celej kuchyne. V spodných skrinkách vedú dnes zásuvky, do ktorých sa dá uložiť naozaj všetko. K dokonalosti prispievajú aj madlá v podobe tenkých tyčí na celú dĺžku zásuvky. (Eicht)


Módna prehliadka

67380


Módna prehliadka

67388

Do otvorených dvierok súčasnej, hornej skrinky v kuchyni si určite hlavu neudriete. (FM Kuchen) Detaily tvoria celok. Antikorový kuchynský drez s výlevkou na zabudovanie pod pracovnú dosku. Do vtipne tvarovanej výlevky možno osadiť rozličné misky alebo sitko. (Franke – Drekia)


Módna prehliadka

67382


Módna prehliadka

67391

Módnym trendom podlieha aj vzhľad, umiestnenie a počet osvetľovacích telies v kuchyni. Správne osvetlenie v kuchyni sa väčšinou dosiahne kombináciou viacerých svietidiel, ktoré majú rozličné funkcie (centrálne osvetlenie, osvetlenie pracovných plôch a stola, náladové a efektné osvetlenie linky). (Halla) „Dve muchy jednou ranou“ – aj  takto sa dá nazvať riešenie kuchynského pozadia zo sklobetónových tvárnic. Presvetlia priestor za kuchyňou (napríklad kúpeľňu) a zároveň sú praktické aj v kuchyni, pretože sa ľahko čistia. (Vetroarredo)



































Módna prehliadka

67385


Módna prehliadka

67393

Ušľachtilé drevo s výraznou kresbou je hitom súčasného obdobia nielen v kuchyni. Dodáva priestoru nádych luxusu a elegancie. (Exe) K originálnym a populárnym riešeniam patria aj uzatváracie nádoby v zadnej časti rozšírenej pracovnej dosky. (Prunus)


Módna prehliadka

67386


Módna prehliadka

67409

Nie je drez ako drez a pod týmto názvom sa môže skrývať malá nádoba vybavená iba odtokom, ako aj multifunkčné centrum s niekoľkými vaničkami, plochami s variabilným využitím a bohatým príslušenstvom. Pod dizajnom tohto drezu sa podpísala firma Porsche. (Drekia) Hi-Macs. Kuchynské pracovné dosky z tohto umelého kameňa umožňujú výrobu tvarových a farebných prvkov na mieru. (Koryna)


Módna prehliadka

67378


Módna prehliadka

67375

Kuchyňa je v prvom rade funkčná záležitosť, na to by sa nemalo zabúdať, a všetko, čo je v nej, by malo byť praktické. Napríklad pri otváraní roletovej skrinky sa nezmetie všetko z povrchu pracovnej dosky. (Leicht) Trendom v zariaďovaní súčasnej kuchyne je snaha o výnimočnosť, spojená s maximálnou variabilnosťou priestoru. (Berloni)


Módna prehliadka

67377


Módna prehliadka

67389

Hoci v modernej kuchyni stále vládne kuchynská linka, jej proporcie sa postupne menia. Výraz linka je odvodený z línie na seba nadväzujúcich krokov pri príprave jedla, ktoré sa zhmotnili v línii skriniek a lineárnej pracovnej ploche. V súčasnosti by sme mohli z tejto definície vypustiť niektoré slová, pretože v kuchynskej linke dneška sú skrinky na ústupe, najmä horné. (archív) Naozaj výnimočným interiérovým prvkom, ktorý môže opticky deliť otvorený priestor kuchyne, je priesvitná stena so štruktúrou kameňa, vytvorená zo sklobetónových tvaroviek, na ktorých je z jednej strany tenká, asi dvojmilimetrová vrstva mramoru.(Sklobeton)


Módna prehliadka

67411


Módna prehliadka

67383

Teplá zásuvka na riad alebo jedlo ponúka úplne nový komfort pri servírovaní. Sklenené dno zásuvky je hygienické a ľahko sa udržiava v čistote. (Gaggenau) V dnešných trendoch tvarovania kuchynských batérií sa odrážajú najmä praktické požiadavky na ich používanie. Napríklad v prípade vysokého oblúka výtokového ramena otočného o 360° je reklamná formulácia „neoceniteľný pri umývaní vysokých nádob alebo napúšťaní vody do vázy“ čistá pravda. A k tomu profesionálny vzhľad a veľa funkcií. (Kludi)






Aj medzi prácou pri dreze a pri dreze môže byť veľký rozdiel. Aj keď v súčasnosti je umývačka riadu už samozrejmosťou v mnohých domácnostiach, drez a jeho bezprostredné okolie ostávajú stále tým miestom, ktoré gazdinka využíva najviac a najčastejšie. Práve pre „hustú prevádzku“ je viac ako dôležité, aby bol drez vyrobený z odolného materiálu, ktorému nebude prekážať styk s vodou, potravinami, mastnotou či agresívnymi látkami a zároveň sa bude dobre a ľahko udržiavať. Najobľúbenejšie sú dnes drezy z antikora, sú však aj iné, nemenej zaujímavé materiály. Napríklad umelý kameň, čo je vlastne zmes kamenných drvín, farbív a spojív. Je to materiál, ktorý má tvrdosť kameňa, no zároveň ho možno obrábať a tvarovať ako živice. Zvykne sa mu hovoriť aj granit. Drezy z umelého kameňa sú elegantné a príjemné na dotyk, jednoducho sa udržiavajú a pri dodržiavaní odporúčaní majú takmer neobmedzenú životnosť.





































Módna prehliadka

67395


Módna prehliadka

67369

Sofistikované riešenie hornej rohovej skrinky. (Schachermayer) Zaujímavé zmeny priniesla do vzhľadu kuchýň skutočnosť, že varenie sa stáva aj mužskou záležitosťou. Podobne ako luxusné autá, aj luxusné kuchyne charakterizujú čierny lak v kombinácii s červenou, drahé dreviny a elegantné, avšak nekonvenčné detaily. V tomto prípade betónová pracovná doska. (Leicht)


Módna prehliadka

67373


Módna prehliadka

67408

Minimalistické, jednoduché modulové prvky vytvárajú kuchyňu v novej kompozícii. Línia svetla tu nie je len funkčným osvetlením pracovnej plochy, ale aj estetickým prvkom – kuchyňa sa tým oživí, preteplí a podporia sa jej čisté horizontálne línie. (Dada) Praktické využitie priestoru pod umývadlom v kuchynskej linke. Zásuvku na čistiace prostriedky treba čiastočne prispôsobiť. (Koryna)


Módna prehliadka

67379


Módna prehliadka

67392

Ak vám hypermoderné a supertechnické „nadkuchyne“ naozaj nič nehovoria a radšej dáte prednosť niečomu, čo už na prvý pohľad hreje pri srdci, zariaďte si kuchyňu v podobnom duchu, ako mala vaša prababička. Modernou variáciou na prapôvodný materiál sú zásuvky z prútených košíkov, ktoré vyzerajú štýlovo a naozaj domácky (človek až cíti vôňu chleba). Takejto kuchyni však určite nepristanú plastové okná a panelové steny, nad tým sa treba prinajmenej zamyslieť. (FM Kuchen) Dnešná kuchyňa viditeľne dáva najavo svoju vysokú technickú úroveň a pripomína skôr laboratórium. Ani tu by však nemali chýbať drobnosti a dekorácie, ktoré pripomenú, že ste doma. (archív)


Módna prehliadka

67410


Módna prehliadka

67405

Indukčný ohrev si vďaka svojim prednostiam získava čoraz viac priaznivcov. Indukcia sa javí ako najefektívnejší varný systém – ohrieva sa len hrniec, vďaka čomu sa skráti čas varenia a energia sa využíva veľmi účelne. Indukčná sklokeramická varná doska a elektrický gril sú dva progresívne spôsoby varenia na jednom paneli. (Imperial) Dosky z umelého kameňa sa vyrábajú na mieru a vzhľadom na ich odolnosť, možnosti opracovania a rovnorodosť v celom priereze sa dajú zrealizovať aj tvarovo originálne riešenia a netradičné požiadavky. (Casawel, Tielsa)
Zaujímavým a trendovým prvkom, ktorý pripomína profesionálne kuchyne, je vložený antikorový modul s varnou doskou a drezom v jednom bloku. (Febal)


Módna prehliadka

67406


Módna prehliadka

67397

Antikoro (teda nehrdzavejúca chrómniklová oceľ, ktorá sa často nesprávne označuje českým názvom nerez) sa pre svoj bezpórový povrch a z toho vyplývajúce výborné hygienické vlastnosti využíva v kuchyni pomerne často a na rozličné účely. Márnivá žena bude nadšená nádherou tohto elegantného lesklého šperku. Praktická gazdiná zase zhrozená jeho chúlostivosťou, pretože si vie živo predstaviť znovu a znovu sa objavujúce stopy po detských prstíkoch,
neodstrániteľné ryhy po krúživých pohyboch nekonečného čistenia, večné fliačiky po vodnom kameni, ktoré presne prezrádzajú rozloženie kvapiek po poslednom (alebo predposlednom i predpredposlednom) umývaní riadu. Pri výbere antikorových prvkov do interiéru kuchyne je vhodné venovať pozornosť povrchu, hrúbke a tuhosti materiálu, pretože drezy z tenkého plechu môžu nepríjemne pružiť a prehýbať sa. Existujú už totiž aj výrobcovia, ktorí eliminujú negatívne stránky antikora novými úpravami povrchu, napríklad profilovaním alebo zmatnením, kde zaniknú fľaky a jemné škrabance. Profilovaný plech sa z princípu horšie poškriabe, napríklad nôž sa po ňom neskĺzne, ale odskočí. (Salvarini)

Kategória: Kuchyňa, jedáleň
Tagy: drez inšpirácie do bytu kuchyňa linka
Zdieľať článok

Diskusia