Čo možno neviete o rebarbore

17.07.2013  |     

Objavovala sa každý rok v hornom cípe asymetrickej babkinej záhrady. Nedá sa povedať, že by bola nenápadná. Mohutné listy pripomínajúce obrovské lopúchy sa v skupine týčili do metrovej výšky. Paradoxne, kyslastý rebarborový koláč bol pre mňa vždy predzvesťou blížiaceho sa sladkého leta a aj prázdnin.

Maskovanie chuťou

Kedysi jej bolo v záhradkách hojne, nazývala sa ovocím chudobných, napriek tomu, že patrí medzi zeleninu. Rebarbora má kyslastú chuť, samotná sa nedá jesť, surová už vôbec nie, musí sa tepelne spracovať s cukrom. A aj potom si zachováva svoju príslovečnú kyslosť, ale v prijateľnejšej chuťovej podobe. Konzumujú sa len šťavnaté stonky, ktoré môžu byť podľa odrody zelené, žlté či červené.

Všestranná zelenina

Ak si myslíte, že kyslý automaticky znamená plný vitamínu C, ste na omyle a rebarbora je toho dôkazom. Je však celkom slušnou zásobárňou skupiny vitamínov B, je bohatá aj na vápnik a látky podporujúce vitalitu, obnovujúce aktivitu buniek, priaznivo vplýva na pokožku a vlasy. Obsahuje veľa draslíka a vlákniny, ktoré sú dôležité pri vylučovaní vody a toxínov z tela. Okrem toho viaže na seba tuk, čiže je dobrým spojencom v boji s nadváhou. Ak vás trápi zápcha, vyskúšajte rebarboru. Nie každý deň, samozrejme, ale teraz na jar si môžete občas zamaškrtiť na koláči, kompóte či džeme. A keďže rebarbora býva štedrá, čo sa týka úrody, zamrazte si zopár stoniek do zásoby. Nie je vhodná pre tých, ktorí majú žlčníkové či močové kamene.

Nestojí vás takmer nič

Ide o dlhovekú rastlinu, ktorá bez zvláštnej pestovateľskej pozornosti dokáže rásť na jednom mieste aj desať rokov. Stonky sa dajú kúpiť aj v obchode, ale ak máte kúsok záhradky, pohľadajte pre ňu miesto. Jar je ideálna na jej vysadenie (ak nestihnete, môžete aj v októbri), stonky sa zberajú najskôr v druhom roku pestovania od mája do júna. Vyhovuje jej skôr stredne ťažká pôda bohatá na vápnik. A ako sa o ňu stará moja babka? Na jar ju vždy prihnojí, ku koreňom prihodí trochu NPK a asi päťkrát do roka ju zreže. A polievať? „Veď Pán Boh poleje.“

Z rebarbory sa konzumujú len ošúpané a tepelne upravené stonky. Listy sú jedovaté!

... Rebarbora je najchutnejšia, keď sa zberá len do Jána. Po tomto termíne, teda po 24. júni, už jej stonky nemajú tú správnu chuť – obsahuje viac kyseliny šťaveľovej.
... Aj keď je málo pravdepodobné, že by ešte niekto používal hliníkové nádoby, pre istotu: nevarte ju v hliníkovom hrnci! Kyselina šťaveľová sa nemá s hliníkom príliš v láske. Ich „spolupráca“ má neblahý vplyv na samotnú rebarboru aj na naše zdravie.

 

Krehký tvarohový tarte s rebarborou

pre 8 –10 osôb

čas prípravy: 30 minút
čas pečenia: 30 minút

cesto
200 g tvarohu
1 vajce
100 g cukru
8 PL mlieka
vanilkový cukor
400 g polohrubej múky
8 PL oleja alebo 100 g masla
štipka soli

plnka
400 g rebarbory (= 3 až 4 stonky)
60 g trstinového cukru 
citrónová kôra
maslo 

posýpka 
70 g hrubej múky 
60 g zmäknutého masla
polovica vrecka vanilkového cukru
50 g kryštálového cukru

1. Zmiešajte tvaroh, vajíčka, olej (alebo maslo), cukor, soľ a mlieko. V ďalšej miske si zmiešajte múku s práškom do pečiva a postupne prisýpajte do tvarohovej hmoty. Vypracujte hladké cesto a asi na 20 minút ho odložte do chladničky. 
2. Zo stoniek rebarbory odkrojte hornú časť a zo spodnej približne 3 cm. Olúpte ich a nakrájajte na kúsky hrubé približne 1 až 2 cm. Poduste na masle s cukrom a citrónovou kôrou. 
3. Rozvaľkaným cestom vyložte vymastenú formu (alebo menšie formičky) a naplňte rebarborovou zmesou. Na vrch dajte posýpku a pečte vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 30 minút. 

Pri servírovaní skúste koláč preliať vanilkovým pudingom – zjemní chuť. 

 

Rebarborový džem so zázvorom 

Asi 1 kg olúpaných a nakrájaných stoniek rebarbory dajte do väčšej keramickej misy a pridajte 1 kg želírovacieho cukru, kôru a šťavu z jedného biocitróna, 50 g nastrúhaného čerstvého zázvoru a nechajte odstáť minimálne dve hodiny. Ak chcete, môžete pridať aj jeden pomaranč. Masu vlejte do širšieho hrnca a zohrievajte na miernom ohni, kým sa cukor úplne nerozpustí. Potom ju varte asi 15 minút. Rebarbora musí byť mäkká. Hrniec odstavte, po dvoch minútach džemom začnite napĺňať sterilizované poháre a okamžite ich uzavrite. Džem odložte do tmavej miestnosti alebo prikryte dekou.


Text: Martina Deríková
Foto: thinkstock.com
Zdroj: časopis môj dom ekoBývanie JAGA GROUP

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rozsiahly dom na samote sa ukrýva pod zelenou strechou

Najnovšie knihy a časopisy

Urob si sám 10/2019


Časopis pre domácich majstrov




Predplatné

 

Kúpiť v e-shope

 

Najnovšie príspevky