Plánujete novú kuchyňu? Pozrite sa, na čo by ste nemali zabudnúť

01. 06. 2016
Zdieľať

Plánovanie kuchyne má svoje pravidlá. Ešte pred jej výberom je však potrebné dobre sa zamyslieť a ujasniť si svoje požiadavky, aby ste netápali a len tak sa neprehŕňali v množstve obrázkov a katalógov.

S predstihom

S plánovaním kuchyne sa odporúča začať už pred samotným návrhom rodinného domu či bytu. Aj v prípade renovácie je potrebné dobre sa zamyslieť, čo vám v starej kuchyni prekážalo a čo vám chýbalo, aby ste sa potom v tej novej takýmto problémom vyhli. V prvom rade treba zvážiť priestorové možnosti, veľkosť a dispozičné riešenie kuchyne. Pri výbere zariaďovacích prvkov určite zohľadnite, ako často a v akých množstvách varíte a koľko miesta budete potrebovať na uskladnenie riadu, kuchynského náčinia a samozrejme potravín. Iný priestor bude na ich uskladnenie potrebovať dvojčlenná domácnosť a iný rodina s tromi dospievajúcimi deťmi. Podstatné je stolovanie i to, koľko času budete v kuchyni tráviť, prípadne či bude slúžiť aj na stretnutia s rodinou a priateľmi. 

Svoje predstavy skonzultujte s odborníkom z kuchynského štúdia. Cena návrhu predstavuje v porovnaní s celkovou cenou kuchyne zanedbateľnú sumu a v prípade, že si navrhnutú kuchyňu aj kúpite, zvyknú ju kuchynské štúdiá odrátať. 


Umiestňovanie rastlín v kuchyni v menších priestoroch priam volá po inovatívnych riešeniach. Ak ste milovníkom byliniek, môžete si záhradku vytvoriť aj z niekoľkých radov kvetináčov, ktoré zavesíte na tyče pripevnené na okrajoch okna.

Umiestňovanie rastlín v kuchyni v menších priestoroch priam volá po inovatívnych riešeniach. Ak ste milovníkom byliniek, môžete si záhradku vytvoriť aj z niekoľkých radov kvetináčov, ktoré zavesíte na tyče pripevnené na okrajoch okna.
IKEA a.s.

Z obchodu alebo od stolára

Jednou z nosných otázok pri ceste za vysnívanou kuchyňou je rozhodnutie, či si ju zostavíte z už existujúcich prvkov niektorej zo značiek alebo si ju necháte vyrobiť na mieru. Obe riešenia majú svoje za aj proti. Výhodou kuchyne na mieru od stolára je, že sa dokáže plne prispôsobiť nielen vašim potrebám, ale aj štýlu, ktorý sa vám páči a ktorý očakávate. Skúsený stolár ju plne prispôsobí rozmerom miestnosti, no s tým si v súčasnosti dokážu komfortne poradiť aj mnohé značky. Výhodou však je, že vaša kuchyňa bude originálom. Treba ale počítať s tým, že jej cena bude o niečo vyššia a môže sa z rôznych dôvodov navýšiť, prípadne že sa termín dodania jednoducho nedodrží, čo pri nákupe v bežnom obchode nebýva zvykom. Nábytok z obchodu nie vždy presne „sadne“, ale pozitívom je pomerne jednoduchá montáž a v neposlednom rade plánovanie, pri ktorom v kuchynskom štúdiu neraz odhalia také priestorové možnosti, o ktorých ste ani len nechyrovali.

NÁŠ TIP


www.schueller.de

www.schueller.de
Schüller Möbelwerk KG

Výber štýlu 

Investíciu do novej kuchyne nerobíte každý rok. Budete v nej tráviť veľa času, preto sa dôkladne zamyslite nad štýlom, v ktorom by sa mala niesť. Ponuka je dnes naozaj bohatá a vyberú si aj tí s náročnejšími požiadavkami či vyhraneným vkusom. Popri funkčnosti je dôležitý aj jej vizuál. Tradičná kuchyňa s vidieckymi prvkami, minimalistická biela so skrytými spotrebičmi alebo zostava so skrinkami a policami vo výrazných farbách? Ak nemáte vopred jasnú predstavu, skúste zájsť do niekoľkých kuchynských štúdií a spravte si prieskum trhu, vypýtajte si katalógy alebo skúste pohľadať na internete. V ponuke určite nájdete aj typ, ktorý sa vám zapáči a od ktorého sa potom môže odvíjať aj tá vaša. Opatrní buďte v prípade, že kuchyňa bude súčasťou otvorenej dennej časti alebo v byte či dome s jednotným ladením. Tu by sa mala kuchyňa niesť v rovnakom alebo aspoň podobnom duchu, aby na vás priestor ako celok pôsobil jednotne a najmä príjemne.


Originálna a nadčasová kuchyňa, ktorá majiteľov nikdy neomrzí

Originálna a nadčasová kuchyňa, ktorá majiteľov nikdy neomrzí
Dano Veselský

Odborník radí

Tomáš Masaryk
Decodom

Ako správne zamerať kuchyňu?

1 Vypracujte si laický nákres miestnosti, kde by sa mala kuchyňa nachádzať – pôdorys a jej základné rozmery (šírka a dĺžka).

2 Ak plánujete otvorenú dispozíciu, zakreslite aj priestor jedálne a obývacej izby.

3 Zamerajte svetlú výšku miestnosti. Zakreslite rozmiestnenie a smer otvárania okien, ich šírku a výšku, ako aj výšku od podlahy po parapet. Nezabudnite ani na dvere. 

4 Zaznačte si rozmery všetkých vyčnievajúcich stĺpov, stavebných nerovností, ník, výklenkov či stúpačiek. Ak sú v miestnosti radiátory, zapíšte si ich miery a umiestnenie. 

5 Zamerajte všetky elektrické rozvody, inštalácie vody či plynu, ktoré plánujete v prípade rekonštrukcie v kuchyni zachovať. Pri novostavbách alebo úplných rekonštrukciách sa v prvom kroku musí urobiť návrh kuchyne a na jeho základe sa následne vypracuje projekt najvhodnejšieho umiestnenia elektroinštalácií a rozvodov.

6 V prípade, že v novej kuchyni neuvažujete o zmene dispozície, môžete si zakresliť aj miesto pôvodných obkladov.

7 Ak chcete znížiť strop, v tejto fáze je najvyšší čas rozhodnúť sa, o koľko centimetrov, aby sa dalo presne navrhnúť osadenie odsávača, ukotvenie rampy s osvetlením či možnosti otvárania horných výklopných skriniek. 


10 + 10 nápadov na outfit kuchyne

home-designing.com

Samostatná alebo už nie

Jasným trendom posledných rokov sú otvorené denné časti domov a bytov, kde sa kuchyňa spája s obývacou izbou, prípadne aj s jedálňou a pracovným kútom. Priestor sa tak javí väčší, vďaka zjednocujúcim prvkom pôsobí harmonicky a celistvo a umožňuje členom domácnosti tráviť vzácny voľný čas spolu. Ide však o riešenie, ktoré nemusí vyhovovať každému. Mnohí majú stále radšej čisto pracovné kuchyne a často je to najvhodnejší variant. Aj v malých bytoch však môžeme prepojením kuchyne s obývacou izbou získať relatívne veľkorysú plochu. Občas však treba siahnuť po kompromisoch, akým je napríklad barové sedenie. Ak chcete tráviť čas s rodinou aj pri príprave jedla, riešenie ponúka aj samostatná kuchyňa – kým vy varíte večeru, deti si môžu za jedálenským stolom písať úlohy.

Aké spotrebiče potrebujete

Výber spotrebičov je mimoriadne dôležitý, preto si dobre premyslite, aké druhy potrebujete a aká forma je pre vás najžiaducejšia. Popularite sa aktuálne tešia najmä tie vstavané, no nič nepokazíte ani výberom voľne stojacich. Vstavané spotrebiče dodajú kuchyni jednotný charakter – ideálne sú napríklad v priamej kuchynskej linke s lesklým povrchom dvierok. Voľne stojaci spotrebič sa zase môže stať šperkom miestnosti – príkladom je kombinovaná retro chladnička, ktorú si môžete vybrať aj v netradičnej farbe, čím ešte viac podčiarknete jej charakter. Pri jednotlivých spotrebičoch potom berte do úvahy predovšetkým ich energetickú triedu, mieru hlučnosti a určite nepodceňte ich objem.


10 + 10 nápadov na outfit kuchyne

home-designing.com

Finančné možnosti

Cena zohráva pri zariaďovaní kuchyne často rozhodujúcu úlohu – počítať treba nielen so sumou za samotnú nábytkovú zostavu, ale aj vnútorné vybavenie a v neposlednom rade za spotrebiče. Ak sa do nej neplánujete púšťať svojpomocne, musíte myslieť aj na prípadné elektroinštalácie a montáž. Aj v otázke peňazí je potrebné určiť si preferencie a v prípade obmedzeného rozpočtu sa rozhodnúť, do čoho chcete investovať a kde sa, naopak, dokážete uskromniť. Postupujte však s rozvahou – umývačka riadu síce navýši rozpočet, no ušetrí nielen množstvo času, ale aj peňazí za vodu a energiu. Ďalším prípadom je vnútorné vybavenie a rôzne triediče – sú síce neraz naozaj nákladnou položkou, do kuchyne ale vnášajú poriadok a systém, ktorý pri príprave jedla bezpochyby oceníte. Ak si neviete z ponuky vybrať, popýtajte sa známych – môžu vám predstaviť zaujímavého výrobcu s kvalitným portfóliom za slušnú cenu.

TEXT NATÁLIA ŽÁKOVÁ
FOTO Decodom, archív vydavateľstva
ZDROJ Kuchyňa a kúpeľňa

Kategória: Kuchyňa, jedáleň
Tagy: kuchyne kuchynské linky plánovanie kuchyne
Zdieľať článok

Diskusia