Máte v kuchyni chaos? Toto sú pravidlá, ktoré vám doma zabezpečia jej plynulý chod

06.11.2016  |     

Pravidlá zvyčajne obmedzujú, ale v prípade kuchyne je to práve naopak. Sú nevyhnutné na to, aby sa v nej zabezpečil plynulý chod a všetci členovia domácnosti ju mohli pohodlne využívať.

Správne rozvrhnutie

Základom dobrého fungovania kuchyne je jej správne rozvrhnutie, ktoré vychádza zo samotného postupu prípravy jedla. Prinesiete nákup, odložíte ho na pracovnú plochu a uložíte do chladničky alebo komory. Varenie sa začína umývaním a čistením potravín, ktoré sa následne spracúvajú a tepelne upravujú. Na základe týchto činností možno kuchyňu rozdeliť na niekoľko zón – zónu umývania, varenia, prípravnú zónu a zónu odkladania a uskladnenia. Aby bol pohyb medzi nimi pohodlný a plynulý, súčet ich spojovacích strán by nemal presiahnuť 6,5 m. Dôležité je aj výškové členenie jednotlivých zón tak, aby tu nevznikali zbytočné obmedzenia.

Zóna umývania

Centrom umývacej zóny je drez, ktorý je najviac využívaným miestom v kuchyni. Voda a umývanie sú potrebné pri všetkých činnostiach spojených s varením, a preto sa pri dreze trávi väčšina času. Aby ste sa nemuseli neustále neprirodzene zohýbať, je veľmi dôležitá najmä jeho výška. Ideálne je, ak je drez umiestnený vo výške 5 cm nad úrovňou zohnutej ruky mierne nad pásom. Umývacia zóna je preto najvyššie položeným pracovným priestorom (od 85 do 106 cm), pričom jej rovina sa počíta od dna drezu. Do zóny umývania patrí aj umývačka riadu, odkladacia plocha na riad, priestor na odpadový kôš, čistiace a umývacie prostriedky, ako aj drvič odpadu.

Typy kuchýň podľa tvaru

Lineárna – umiestnená pozdĺž jednej steny
Paralelná – dve zostavy umiestnené oproti sebe
Rohová v tvare L – umiestnená v rohu v tvare písmena L
Rohová v tvare U – umiestnená v rohu v tvare písmena U
Polostrovná – zostava s pridaným ramenom v otvorenom priestore v tvare písmena T alebo G
S pracovným ostrovom

Zóna prípravy a zóna odkladania

Spojovacím prvkom kuchynských zón je prípravná zóna. Ideálne je, ak sa nachádza po oboch stranách umývacej a varnej zóny v šírke aspoň 60 cm. Na pohodlnú prípravu jedla by mala byť výška pracovnej plochy 86 až 92 cm. Odkladací priestor zaberá v kuchyni najväčší priestor, preto je dôležitá jeho systematická organizácia. Najčastejšie používané predmety a potraviny by mali byť uložené v ľahko a rýchlo dostupných výsuvoch pod pracovnou doskou, resp. v prvej úrovni horných skriniek. Menej potrebné predmety sa umiestňujú nad alebo pod túto úroveň, tie najmenej používané zase do najvyššej alebo do najnižšej úrovne horných, prípadne spodných skriniek. 

Zóna varenia

Varná zóna by mala byť situovaná v blízkosti drezu a odkladacej plochy. Jej súčasťou je varná doska a rúra, ktoré môžu byť zabudované alebo voľne stojace (v ponuke nájdete rôzne moderné riešenia). Aby ste mohli pohodlne kontrolovať priebeh varenia, mala by sa varná plocha nachádzať vo výške 75 – 87 cm. Vhodné je mať po oboch jej stranách odkladací priestor široký aspoň 40 cm. Zónu varenia neumiestňujte do rohov kuchyne. Ak je to nevyhnutné, odstup od steny musí byť aspoň 20 cm. Varnú zónu dopĺňa odsávač pár, ktorý odstraňuje vodnú paru i zápach a predchádza aj usádzaniu mastnoty na skrinkách. Pri jeho osádzaní je potrebné dodržať vzdialenosť medzi ním a varnou doskou aspoň 65 cm, v prípade plynovej až 75 cm.

PRIPRAVILA MIROSLAVA MACEKOVÁ
FOTO ARCHÍV FIRIEM
ZDROJ časopis Môj dom 10/2016

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rozsiahly dom na samote sa ukrýva pod zelenou strechou

Najnovšie knihy a časopisy

Novinka!
Staviame a rekonštruujeme


95 tipov, ako postaviť kvalitný dom




Kúpiť v e-shope

Najnovšie príspevky