25. 02. 2009
Zdieľať

Interiérová móda súčasnosti preferuje horizontály zdôraznené širokými a pritom nízkymi zásuvkami, dlhými držadlami spodných skriniek a potláčaním delenia kuchynskej linky na jednotlivé časti. Celok pôsobí kompaktne s decentnými vodorovnými líniami a hladkým dizajnom – trochu ako perfektne udržiavané laboratórium, trochu ako galéria moderného umenia, ale v konečnom dôsledku to má byť kuchyňa so všetkými vymoženosťami moderného sveta.

Horné skrinky s premysleným otváraním sa zredukovali na minimum, často sú zastúpené nízkymi variantmi s odľahčenými sklenenými dvierkami alebo iba jednou alebo dvoma otvorenými policami. Ak sa zariadenie kuchyne posunie do jej spodnej časti, potom sú oveľa väčšej pozornosti vystavené všetky kúsky, ktoré prečnievajú nad týmto horizontom: drezová batéria, elegantná chladnička, kozmicky pôsobiaci digestor, svietidlá, voľne stojace spotrebiče na linke alebo policiach. Takýto spôsob zariadenia kuchyne vás chtiac-nechtiac privedie k tomu, že sa začnete sústreďovať na mimoriadnu kvalitu vyhotovenia nábytku, ale aj k tomu, že si budete vyberať spomedzi dizajnérsky prepracovaných malých kuchynských spotrebičov.


Moderná kuchyňa

182038
Daniel Veselský

Kávovar, rýchlovarná kanvica, hriankovač, odšťavovač a možno aj mixér budú na očiach, a tak sa stanú nielen pomocníkmi, ale aj výtvarnými objektmi vašej kuchyne. Pozor však na to, aby sa z kuchyne nestala galéria spotrebičov, ktoré v podstate ani veľmi nepotrebujete, iba ste ich chceli mať vo svojej zbierke. Súčasní výrobcovia ponúkajú celé dizajnové súpravy – našťastie si z nich môžete vybrať tie, ktoré naozaj budete používať. Nikde nie je napísané, že sa musíte držať najnovších trendov. Dôležitejšie je, aby kuchyňa sadla na mieru vášmu vkusu.

Ak túžite po originalite, umelecký remeselník (kováč, stolár, vitrážista) a výtvarník môžu vniesť do interiéru kuchyne prvky, ktoré nezostarnú – naopak, zariadenie bude žiť akoby mimo nášho času. Kto nemá odvahu na originálne riešenia alebo sa bojí sýtych farieb a netradičných tvarov, nič nepokazí, ak sa v kuchynskom štúdiu zahľadí do jednoduchej linky, ktorú po čase môže zaktuálniť novým náterom alebo úchytkami. Rovnako bude neskôr oveľa jednoduchšie vybrať nové stoličky alebo doplnky k linke, ktorá neoplývala ozdobnosťou a komplikovanými detailmi.


Moderná kuchyňa

182039
Daniel Veselský

Pre nenapraviteľných romantikov a ľudí, ktorým sa domov spája s chuťami a farbami kuchyne starej mamy, bude pravdepodobne najbližší vidiecky štýl. Rustikálna kuchyňa je ako hľadanie strateného času, opak dynamického, návrat ku koreňom vlastnej existencie, k tradičným hodnotám. Napriek tomu môže tento štýl zvádzať k nevkusu: priveľa prvkov, ktoré patria do zašlých čias, ale chýba im spoločná atmosféra, prípadne kombinovanie vidieckych štýlov pochádzajúcich z rôznych končín sveta môžu byť napokon problémom. Istejšie bude inšpirovať sa minulosťou vlastnej krajiny, nájsť niekoľko rodinných artefaktov (zreštaurovať príborník či stolček po starej mame, vyčistiť hrnčeky a mlynčeky z pozostalosti), ale najmä nezabudnúť, že kuchyňa bude slúžiť v súčasnosti.

Aj keď kuchynská linka zavítala do našich domácností v časoch, ktoré ťažko nazveme romantickými, súčasná kuchyňa vo vidieckom štýle sa bez nej nezaobíde. Nedá sa nič robiť, iba sa postarať, aby dvierka a zásuvky pôsobili dobovo. Precízne vyrezávané detaily dvierok a zásuviek s mosadznými držadlami imitujúce štýl z prelomu 19. a 20. storočia ospravedlní moderné vybavenie zásuviek a skriniek. Je pravda, že v tých časoch každý kus nábytku stál osve. Nostalgickou spomienkou zhmotnenou v nábytkovom kuse bude zreštaurovaný dobový príborník alebo jeho imitácia.


Moderná kuchyňa

182040
Hanák nábytek

Digestor s imidžom kozuba alebo komína čiernej kuchyne, veľký dubový stôl, hrnčeky zavesené na polici s háčikmi, drevená dlážka alebo dlažba vo farbe hliny, štýlové koreničky a povrch nábytku v odtieňoch matnej svetlej zelenej, modrej či krémovej farby vytvoria vidiecku atmosféru. Ak sa ste sa zahľadeli do hi-tech dizajnu, potom vás poteší, že hliník sa môže použiť na malých plochách (úchytky, malé spotrebiče, rámy obrazov či kuchynských hodín), ale aj ako dominantný materiál. Takto dodá kuchyni správny „cool“ výraz a pritom sa dobre vyníma v spoločnosti skla, prírodného kameňa alebo v kombinácii s lakovanými plochami rôznych farebných odtieňov. Zaujímavé napätie vznikne z kontrastu dreva a hliníka.

Viac info: Pohľady do interiéru

Kategória: Kuchyňa, jedáleň Štýl
Tagy: kuchyne kuchynské linky
Zdieľať článok

Diskusia