Každodennosť pracovnej dosky

23. 04. 2010
Zdieľať

Najviac namáhaný povrch v kuchyni je bez pochýb pracovná doska. Jej odolnosť je každodenne skúšaná teplom, vodou, všakovakými kuchynskými činnosťami a predmetmi. To je dôvod, prečo by ste pri jej výbere mali klásť najväčší dôraz na jej vlastnosti súvisiace s materiálom, z ktorého je vyrobená. Ponuka výrobcov a dodávateľov kuchynských pracovných dosiek je široká, v zásade ju možno rozdeliť do niekoľkých kategórií, pričom výrobcovia sa čoraz viac približujú požiadavkám trhu so snahou vyhovieť osobným predstavám zákazníkov.

Základom spokojnosti je teda správna voľba materiálu s jednoduchou údržbou. Takýmto materiálom je sklo. Uplatňuje sa najmä v kuchyniach a kúpeľniach, dôvodom je ľahké ošetrovanie a hygienický povrch. V súčasnosti patrí k najexkluzívnejším povrchom.

Lesk a tvrdosť skla

Lesk a tvrdosť sú základné vlastnosti sklenej pracovnej dosky. Sklo sa čoraz častejšie využíva pri vnútornom zariaďovaní, napríklad ako deliaca stena alebo obklad stien. Doteraz sa výber farebných odtieňov obmedzil na univerzálne farby (farebná škála je daná RAL vzorkovníkom) alebo na prírodné priehľadné sklo. Tento materiál sa vyrába z prírodných surovín: kryštalického piesku, vápenca a sódy. Sklenená doska je 10 až 12 mm hrubé bezpečnostné sklo, ktoré sa potláča zo spodnej časti keramickou farbou, kalí sa pri teplote 650 °C. Pri tomto technickom spracovaní sýtosť farieb zostáva stála aj pri UV žiarení.


Každodennosť pracovnej dosky

258899
Lechner

Bezpečnostné sklo ESG (kalené a tvrdené) v porovnaní s tvrdeným sklom je lepšie odolné proti teplu, prasknutiu a nárazom. K sklenenej pracovnej doske sa zo spodnej strany jednoducho prilepí nosná podkladová drevotriesková doska. Novinkou je sklenená pracovná doska s motívmi – potlačou prírodného kameňa, dreva či rôznych fantastických vzorov, ktoré zdôrazňujú individualizmus v štýle bývania.

Kamenné pracovné dosky

Kremeň patrí medzi najtvrdšie a najodolnejšie materiály. Až 95 % tejto pracovnej dosky tvorí kryštalický kremeň, ostatné sú pigmentové farbivá a polymérové zložky. Takto vzniká nenasiakavý povrch, ktorý nevyžaduje špeciálnu údržbu ani pri každodennom používaní. Takáto pracovná doska je vo veľkej miere odolná proti poškriabaniu, nárazu a nečistotám. Tým, že je povrch nenasiakavý, jeho farebnosť je stála.

Hrúbka kamennej pracovnej dosky môže byť 40, 60, 80 alebo 100 mm. Ako pri každom prírodnom materiáli, aj tu môžu vznikať malé farebné odlišnosti.


Každodennosť pracovnej dosky

258900
Lechner

Masívna pracovná doska

Drevo ako prírodný produkt pri pravidelnom ošetrovaní získava na kráse. Stará sa o príjemnú klímu v miestnosti. Po dôkladnej úprave a spracovaní je drevený povrch veľmi hygienický. Má svoju prirodzenú kyslosť, ktorá zabraňuje množeniu baktérií. Aby materiál odolával teplu a vlhkosti, treba ho ošetrovať olejmi. Impregnácia sa odporúča po pol roku užívania, umiestnenia pracovnej dosky v konkrétnom interiéri. Ponúkané dreviny, ako sú tík, dub alebo iroko, majú tendenciu časom oxidovať, vlastnosť prispôsobiť sa farebne priestoru. Drevená doska sa dá opraviť, upraviť alebo prerobiť. Masívne dosky majú rady prostredie s vlhkosťou do 55 %. Keďže drevo pracuje, treba mu od stabilných prvkov, napríklad od steny alebo chladničky, ponechať odstup. Lakované drevo praská pôsobením horúcich alebo studených tekutín.


Každodennosť pracovnej dosky

258902
Lechner

Laminát

Laminátové pracovné dosky veľmi dobre odolávajú dennému používaniu, a tak plnia požiadavky aj toho najnáročnejšieho zákazníka. Vyrábajú sa v rôznych vyhotoveniach – od jednofarebných dekorov až po dekory imitujúce drevo, ušľachtilý kameň či fantazijné dekory v hrúbkach 40, 60, 80 a 100 mm. Robustná čelná hrana, v štandardných hrúbkach ABS materiálu s hrúbkou 1,5 a 3 mm, môže vzhľadom zodpovedať povrchu pracovnej dosky alebo môže byť hliníková v klasickom vyhotovení so skosenými hranami. Najčastejšie sú však pracovné laminátové dosky dodávané so štandardným postformingom. Trendom sú lesklé laminátové dosky.


Každodennosť pracovnej dosky

258903
Lechner

Umelý kameň – minerálny materiál

Umelý kameň je kompozitný materiál z drveného kremeňa a akrylátovej živice, do ktorého sa môžu primiešať rôzne keramické farbivá. Tento moderný materiál má mnoho výhod – okrem príjemného, teplého a hladkého povrchu sa môže pochváliť aj nenasiakovosťou. Navyše, ľahko sa udržiava a je hygienický. Vďaka použitiu vysokohodnotných komponentov sa vyznačuje nezvyčajnou stabilitou a stálosťou. Je veľmi jednoducho opracovateľný, dá sa z neho teda vytvoriť nielen pracovná doska a drez v jednom celku bez akýchkoľvek prechodov a škár, ale aj rôzne atypické tvary. Dnes je na trhu niekoľko farebných možností, ale vďaka vyvinutým technologickým postupom miešania farebných zmesí, imitujúce našu fantáziu, dotvára tento materiál jedinečnú atmosféru domova.


Každodennosť pracovnej dosky

258909
Hanák

ZDROJ: VŠETKO O KUCHYNI JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Bývanie Kuchyňa, jedáleň
Tagy: kuchyne kuchynské drezy pracovná doska
Zdieľať článok

Diskusia