Slobodná kuchyňa na ostrove

14. 05. 2010
Zdieľať

Priestor pre vás neznamená nijaké obmedzenia a vaša predstava o bývaní sa inšpiruje slobodným duchom? Skúste oslobodiť aj svoju kuchyňu. Nepripútajte ju k stenám a nechajte ju voľnú v priestore ako exotický ostrov v obytnom mori. Povýšite ju tak na spoločenskú miestnosť, kde sa varenie premení na rodinné podujatie či zážitok s priateľmi.

Prvá podmienka – odvaha

Nie každý si vie predstaviť prípravu jedla ako divadelné predstavenie v centre javiska. Preto porozmýšľajte, či vám takto usporiadaná kuchyňa bude skutočne vyhovovať. Treba myslieť na to, že kuchyňa v priestore je o čosi viac na očiach a svoju hviezdnu slávu si získa, iba ak bude udržiavaná. Je pritom jedno, či v nej bude množstvo drobností potrebných na varenie, alebo bude ľadovo čistá s dokonale vyriešenými úložnými priestormi, ktoré všetko ukryjú. To je na vás. Hygiena je však veľmi dôležitá.


Slobodná kuchyňa na ostrove

262232
Elmar Cucine

Inšpirácia z profesionálnych kuchýň, usporiadaním aj dizajnom. Umiestniť najviac využívanú časť kuchyne do priestoru je praktické. Je prístupná zo všetkých strán a varenie sa takto môže premeniť na spoločný zážitok rodiny alebo priateľov.

Niekomu sa môže zdať takáto ostrovná dispozícia nepraktická, ale je to práve naopak, pretože dostupnosť zo všetkych strán môže priniesť viac odkladacích plôch a z varenia sa môže stať príjemná chvíľa, keď gazdinka nemusí byť otočená chrbtom k dianiu v miestnosti. Takže porozmýšľajte – ak potrebujete pri príprave jedla aspoň trocha súkromia, kuchyňa v priestore pre vás nie je vhodná. Naopak, ak neznášate chvíle, keď musíte prerušiť debatu s priateľmi či rodinou len preto, že práve treba zamiešať omáčku, kuchyňa v priestore by vám tieto situácie výrazne spríjemnila. K dokonalosti zážitku z varenia s rodinou a priateľmi však budete potrebovať kvalitné a dostatočne výkonné technické vybavenie, aby vám pohodu nerušili šíriace sa pachy a zvuky z kuchynského ostrova.


Slobodná kuchyňa na ostrove

262229
Bulthaup

Veľké priestory, ktoré sú predurčené na vytvorenie slobodnej kuchyne v priestore, znesú aj odvážne miešanie štýlov.

Druhá podmienka – dostatok priestoru

Exotický ostrov v mláke nevytvoríte, na to potrebujete more alebo aspoň veľké jazero. Takže, ak sa vám páči myšlienka kuchyne v priestore, dôležité je mať k dispozícii dostatočne veľký priestor, či už je to samostatná miestnosť, alebo priestor spojený s obývacou izbou či jedálňou. Ak chcete kuchyňu v priestore skutočne využívať naplno, musíte počítať aj s miestom na obsluhu. Ideálne je, ak sa vytvoria veľké úložné priestory pri stene a varné, prípravné, pracovné a umývacie centrum je v priestore. Medzi stenou alebo skrinkou pri stene a skrinkami v priestore by malo ostať aspoň 120 cm, aby ste mohli bez obmedzovania otvárať spodné skrinky, ako v skriniach pri stene, tak aj v ostrovnej časti. Treba počítať aj s dostatočne veľkou pracovnou plochou a obslužnými plochami okolo sporáka a drezu. Rovnako ako pri iných typoch kuchyne, aj tu platí, že okolo sporáka by malo ostať aspoň 30 cm voľnej plochy z každej strany.


Slobodná kuchyňa na ostrove

262240
Poggen-pohl

Tretia podmienka – funkčnosť

Ak budete kuchyňu aj používať a nebude iba výstavnou miestnosťou s dokonalým dizajnom, nesmiete zabudnúť na jej funkčnú stránku. Nepomáhajte náhode, ale vopred plánujte. Kuchyňa v priestore bude funkčná a komfortná, len ak bude dobre premyslená a navrhnutá. Kým v malej kuchyni sa až tak nenachodíte, ak na seba jednotlivé zóny nie celkom nadväzujú, v kuchyni umiestnenej vo veľkom priestore je všetko od seba trocha viac vzdialené a kuchynská turistika pri varení by vás mohla rýchlo omrzieť. Napríklad protiľahlé umiestnenie dvoch najdôležitejších zón – varnej a umývacej – prinesie so sebou určite kroky navyše, pretože budete musieť za každým obchádzať celý ostrov. Preto pamätajte, že všetky práce v kuchyni by mali na seba nadväzovať a mali by sa uskutočňovať na čo najkratšej trase. To platí všeobecne o všetkých kuchyniach. Všeobecne známe pravidlá správneho usporiadania kuchyne si pritom treba prispôsobiť vlastným potrebám.


Slobodná kuchyňa na ostrove

262230
Bulthaup

Ak ste presvedčení, že váš priestor vyčlenený na kuchyňu si doslova pýta netradičné riešenie, zbytočne neexperimentujte a oslovte interiérového architekta alebo dizajnéra v kuchynskom štúdiu. S ich dobrými nápadmi a skúsenosťami a vašou odvahou a slobodným duchom sa určite dopracujete aj k takejto neviazanej, ale pritom skvostnej kuchyni.

Nepodceňte dostatočné množstvo odkladacích plôch či už na uloženie potravín, alebo kuchynského riadu a pomôcok. Tento problém môžete vyriešiť samostatnou špajzou v blízkosti kuchyne. Samotná kuchynská linka alebo kuchynský ostrov potom môže ostať ako interiérový skvost v centre diania, bez zbytočného zaťažovania veľkými úložnými priestormi.


Slobodná kuchyňa na ostrove

262234
Comprex

Základným predpokladom pre kuchyňu v priestore je dostatočne veľký priestor. Ak sa veľkosťou približuje k telocvični, „free“ riešenie je tu takmer povinné.

ZDROJ: časopis Môj dom marec 2010 JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Bývanie Kuchyňa, jedáleň
Tagy: kuchyňa
Zdieľať článok

Diskusia