Usporiadanie kuchynských zostáv

27. 09. 2005
Zdieľať

Ešte pred kúpou kuchynskej zostavy si treba premyslieť, čo od kuchyne očakávame, aký máme systém práce v kuchyni, koľko osôb je zvyčajne pri príprave jedla. Celkový koncept by mal zabezpečiť racionálnu prevádzku v kuchyni. Základom úspechu je správne umiestnenie varného (sporák či varná doska a pracovná plocha) a umývacieho centra (kuchynský drez s odkvapkávacou plochou, umývačka riadu) a skladovacích priestorov (chladnička s mrazničkou, špajza, skrine). Spojením týchto troch bodov vznikne trojuholník (s výnimkou lineárneho usporiadania kuchyne) a z hľadiska racionálnosti pohybu v kuchyni platí zásada, že jeho obvod by nemal byť väčší než 6 metrov.

Podľa usporiadania kuchynskej zostavy v priestore vzniká niekoľko základných tvarov. Voľba kuchyne závisí od pôdorysu kuchyne a kreativity architekta.

Jednostranná kuchyňa


Usporiadanie kuchynských zostáv

30660

Celá kuchynská zostava je umiestnená pri jednej stene. Pri takomto usporiadaní by zostava nemala byť príliš dlhá, aby jednotlivé kuchynské centrá neboli od seba ďaleko. Tento typ kuchyne je vhodný pre jedno- až dvojčlenné domácnosti alebo pre domácnosti, kde nie je iná možnosť usporiadania.

Dvojstranná kuchyňa


Usporiadanie kuchynských zostáv

30662

Kuchyňa je rozostavaná popri dvoch stenách oproti sebe. Pri jej plánovaní treba dbať na to, aby jednotlivé funkcie boli zoskupené v blokoch a obmedzili sa zbytočne dlhé prepojenia. Takáto kuchyňa by nemala byť ani príliš úzka, ani široká. Optimum je 1,2 až 1,5 m medzi skrinkami oproti sebe, čo predpokladá šírku miestnosti od 2,4 do 2,7 m.

Kuchyňa v tvare L


Usporiadanie kuchynských zostáv

30664

Ide o rohovú kuchynskú zostavu. Vďaka svojej praktickosti sa používa zrejme najčastejšie. Dá sa v nej dosiahnuť dobrý pomer vzdialeností medzi pracovnými centrami pri rôznych plošných parametroch miestnosti kuchyne. Do kuchyne v tvare L možno veľmi jednoducho integrovať aj jedálenský stôl.

Kuchyňa v tvare U


Usporiadanie kuchynských zostáv

30666

Kuchynská zostava je rozložená popri troch stenách, v dôsledku čoho je priestor úplne využitý a poskytuje dostatok miesta na kuchynské skrinky, odkladacie skrine a pracovné plochy. Pri tomto rozostavení nie je vhodné integrovať jedálenský stôl, pretože by sa mohol stať prekážkou medzi jednotlivými centrami.

Kuchyňa v tvare G


Usporiadanie kuchynských zostáv

30669

Jej usporiadanie vychádza z rozloženia kuchyne v tvare U, ale jedna strana je skrátená a využitá na včlenenie stolovania. Kuchyňa je ukončená napr. barovým sedením alebo jedálenským stolom, ktorý nadväzuje na pracovnú dosku kuchyne. Toto prepojenie nebýva v jednej výške. Pracovná doska je vo výške 86 až 90 cm a jedálenský stôl približne 75 cm.

Ostrovná kuchyňa


Usporiadanie kuchynských zostáv

30671

Pôdorysná organizácia ostrovnej kuchyne predpokladá, že je k dispozícii dostatočne veľký plošný priestor. Rozostavenie môže byť rozmanité. Napríklad centrá umývania a skladovania môžu byť popri stenách a centrum varenia môže tvoriť ostrov. Ostrovná kuchyňa je atraktívna, no pomerne náročná na priestor.

Kategória: Kuchyňa, jedáleň Navrhovanie interiéru
Tagy: kuchyňa plak plánovanie usporiadanie
Zdieľať článok

Diskusia