11. 11. 2005
Zdieľať

Ak už máte dobre premyslené, aká by mala byť vaša kuchyňa, ste pevne rozhodnutí v otázkach jej usporiadania a miery prepojenia s jedálňou alebo obývačkou, je vám jasné, kde chcete mať drez, aké potrebujete spotrebiče aj z čoho by mala byť vaša pracovná doska, je načase prikročiť k realizácii vašich snov. Dôležité slovo pri tom iste bude mať vaša peňaženka – tá zrejme pomerne jasne určí hranice nielen pri veľkosti linky, ale aj v oblasti dizajnu a vnútorného vybavenia. Pravdepodobne vymedzí aj okruh vhodných výrobcov a materiálov. K novej kuchynskej linke môže viesť niekoľko ciest. Sused stolár a zručný domáci pán obstarajú len zanedbateľnú menšinu – takých, čo majú schopnosti, chuť aj čas je naozaj málo. Väčšina z nás vykročí smerom ku kuchynskému štúdiu.

Komu sa zveríte do rúk?

V podstate si môžete vybrať z dvoch typov kuchynských štúdií – jedny ponúkajú linky vyrobené na mieru, druhé sériovú výrobu. Pri hotovej linke z jedného a druhého typu štúdií však nemusí byť viditeľný rozdiel ani vo vzhľade, ani v kvalite či cene, dokonca ani v rýchlosti dodávky. Všetky tieto faktory závisia viac od konkrétneho výrobcu.

Aký je teda medzi nimi rozdiel? Zatiaľ čo jedni ponúkajú širokú škálu kuchýň s rozmanitým dizajnom, všetky s osvedčenou kvalitou sériovej výroby, tí druhí sa hrdia produkciou na mieru, presne podľa chuti a požiadaviek zákazníka. No takéto konštatovanie uľahčí rozhodnutie len málokomu. Rozoberiem teda podrobnejšie, čo môžete očakávať od linky vyrobenej na mieru alebo sériovo.







Popremýšľajte

Ani pri jednoduchej výmene starej linky za rovnako veľkú novú nemusia ostať spotrebiče či drez na pôvodnom mieste. Vedenia sa ľahko ukryjú za spodnými skrinkami a vďaka novým materiálom nie je problém premiestniť ich. Netreba sa viazať ani na pôvodný vývod na digestor – dnes je na trhu bohatá ponuka recirkulačných digestorov, ktoré odvod do vonkajšieho prostredia nepotrebujú. Možno sa zíde horná skrinka navyše, možno sa hodia aj nové dvere na špajzovú skriňu alebo police zladené s linkou. Využite služby kuchynského štúdia dôkladne a pošpekulujte nad novými možnosťami, aj keď “len” meníte linku v panelákovej kuchyni.


Od snov k realite

34699

Jedni aj druhí výrobcovia dodržiavajú pri výrobe korpusov rovnaké pravidlá a rozmerové moduly. V modulových rozmeroch sa vyrábajú aj komponenty do skriniek, napríklad výsuvné kontajnery, a tiež drezy či spotrebiče na zabudovanie, preto by pri výrobe na mieru so skrinkami mimo modulu vzniklo zbytočne veľa problémov. Rovnaké moduly platia ako pre nábytok, tak aj pre stavby a stavebné materiály. S modulom 60, 30 a 15 centimetrov teda narábajú murári aj nábytkári, a ak nemali jedni alebo druhí bulharský meter, aj sériovo vyrobená linka by mala sadnúť do ktorejkoľvek miestnosti. Väčšina z nás sa so svojimi požiadavkami pohodlne a bez náznaku násilia zmestí do štandardu ponúkaného sériovou výrobou, výrobcovia liniek na mieru však predsa len dokážu lepšie vyjsť v ústrety ľuďom so špecifickými požiadavkami a zhotoviť nejakú tú skrinku mimo modulu či typickej formy.

Ak prejdeme od rozmerov k vzhľadu – pri výrobe na mieru si môžete vymyslieť naozaj čokoľvek, sériovo vyrábaných kuchýň je však také veľké množstvo, že v ňom u niektorého výrobcu určite nájdete linku podľa svojho vkusu. Len je otázne, či to bude zároveň aj podľa možností vašej peňaženky. Aj keď teoreticky by hromadná výroba mala byť lacnejšia, kuchynská linka vyrobená na mieru môže paradoxne niekedy stáť menej než podobná sériová – napríklad ak sa tá prvá vyrobí na Slovensku a tá druhá dovezie odniekiaľ, kde majú oveľa lepšie platenú pracovnú silu. Pravda je aj to, že ak si potrpíte na absolútnu originalitu alebo chcete uplatniť v kuchyni svoju bujnú fantáziu, vyhovie vám jedine kuchyňa na mieru.


Od snov k realite

34698

Ani rozdiel v rýchlosti dodávky nemusí byť veľký. Kuchyňa nie je televízor, ktorý si vyberiete, naložíte do auta a odveziete. Aj pri takzvanej sériovej výrobe sa z typových dielcov navrhuje kuchyňa na mieru pre konkrétneho zákazníka a tak sa aj vyrába – z veľkej škály typových dielcov sa vyrobia len tie objednané. Aj výroba sériovej kuchyne teda chce svoj čas a skôr než o dva-tri týždne ju doma mať nebudete. Výnimky aj v tomto prípade iba potvrdzujú pravidlo.

V tom, komu sa zveríte do rúk, je najlepšie spoľahnúť sa na referencie, konkrétnu cenovú kalkuláciu a váš osobný dojem z rozhovoru s pracovníkmi štúdia. Určite sa oplatí prejsť viacero kuchynských štúdií, pozrieť si ich katalógy a ponuku. Keď sa vám dojmy v hlave trochu uležia, vyberte si dve-tri linky od rôznych výrobcov, z ktorých si dáte urobiť presný návrh aj s konkrétnou kalkuláciou. Návrh a vizualizáciu kuchyne v počítači ponúkajú všetci solídni výrobcovia, zadarmo sú však len v prípade, ak si linku naozaj kúpite – najskôr za návrh zaplatíte a pri kúpe linky vám túto sumu odpočítajú z celkovej ceny. Len s konkrétnym návrhom však získate úplne presnú kalkuláciu, ktorá môže pri rozhodovaní medzi podobými linkami podstatne zavážiť. Kúpa kuchyne nie je záležitosť jednej návštevy štúdia. Pri tom je veľmi dôležitý profesionálny personál, ktorý by vás mal bezpečne previesť celým procesom – od výberu typu linky cez zameranie a návrh až po montáž.






Rozhodnite sa

Steny možno obložiť ešte pred namontovaním kuchynskej linky alebo až po ňom. V prvom prípade vraj záleží viac na presnosti a precíznosti obkladača, ktorý určí podmienky pre montérov, v druhom prípade by to malo byť naopak. Jedni tvrdia, že jednoduchšie sa prispôsobí výška linky, druhí zas, že sa ľahšie prirežú obkladačky. Podľa mňa na poradí nezáleží, ak obaja pracujú presne. Limitujúca je skôr lišta za pracovnou doskou, ktorá by mala prekryť obkladačky. Lištu však môžete, ale nemusíte chcieť. Naopak, okraj dosky môžete prekryť obkladačkami a tmelom.

Precízna domáca príprava


Od snov k realite

34695
Dominik Vlaheko

Zariaďovanie kuchyne rozhodne nie je každodenná záležitosť. Aby ste kúpu linky dokázali absolvovať bez pozabudnutí a chybných rozhodnutí, ktoré by neskôr mohli byť príčinou vašej nespokojnosti, musíte sa na ňu precízne pripraviť. Dôkladná príprava by mala byť prvým krokom k novej kuchyni a podľa mňa je krokom najdôležitejším. Predstava, že v kuchynskom štúdiu vám vymyslia a navrhnú kuchyňu, totiž je aj nie je pravdivá. Áno, kuchyňu vám navrhnú a vymyslia, a ak budete mať šťastie, navrhnú ju dokonca funkčne a ergonomicky správne. To však ešte neznamená, že navrhnú tú pravú kuchyňu pre vás. V kuchyni totiž neexistuje jediné univerzálne správne riešenie – vybrať si z mnohých správnych to, ktoré bude vyhovovať práve vám, musíte len vy sami. Okrem toho majstrom nie je každý, kto sa zaňho vyhlasuje. Aj pri príprave tejto knižky som sa na veľkých farebných obrázkoch stretla s mnohými na prvý pohľad krásnymi, ukážkovými príkladmi nepraktických a zle navrhnutých kuchýň. Je fajn, ak človek dokáže odhaliť fušera ešte skôr, než za jeho (a svoje) chyby zaplatí. Do kuchynského štúdia by ste mali vstupovať s tým, že mnohé veci ste si premysleli a odpovede na väčšinu otázok, ktoré by vám v dobrom kuchynskom štúdiu mali položiť, sú vám už jasné.


Od snov k realite

34696

Okrem premýšľania spadá pod pojem precízna domáca príprava aj kreslenie. Kuchynská linka je pevne spätá s miestnosťou – prispôsobuje sa jej tvaru a rozmerom, umiestneniu okien a dverí či nadväznosti kuchyne na ostatné priestory v byte; linka sa viaže na prívod vody, plynu a elektriny a väčšina skriniek sa upevňuje na stenu. Preto treba pred návštevou kuchynského štúdia presne zmerať a nakresliť priestor, v ktorom má linka stáť. Do pôdorysu (najlepšie na štvorčekový papier) zakreslite a presne okótujte nielen obrys miestnosti, ale aj polohu, šírku a spôsob otvárania dverí a okien, všetky rozmery prípadných výklenkov, komína či iných pevných útvarov. Ak chcete mať linku aj pod oknom, poznačte si výšku parapetu. Inak by sa vám mohlo stať, že po namontovaní linky neotvoríte okno. V kuchynskom štúdiu potrebujú vedieť aj to, kde je stúpacie potrubie, teda kadiaľ možno alebo nemožno viesť vodu, odpad a plyn. Kuchyňu vám navrhnú iba na základe vašich údajov, a tak je dôkladná príprava vo vašom vlastnom záujme. Okrem rozmerov je dobré zaznačiť do plánika aj materiál, z ktorého sú steny kuchyne. Je totiž rozdiel v tom, ako sa skrinky upevňujú na tehlovú priečku, betónový panel alebo sadrokartónovú konštrukciu, iné náradie treba na vŕtanie do betónového panelu a iné do múru z pórobetónových tvárnic… Ak si montážnici prinesú vhodné náradie a vybavenie, vyhnete sa improvizáciám a zdržaniu. Niektoré kuchynské štúdiá ponúkajú okrem návrhu kuchyne aj zameranie priestoru, a tak vám môžu starosti s kreslením ušetriť. Nie je to však celkom bežná prax.

Skladanie skladačky


Od snov k realite

34697

Kuchynská linka je vlastne skladačka. Najskôr sa z vhodných korpusov skriniek poskladá potrebný základný tvar linky, umiestnia sa drez a spotrebiče. Okrem šírky spodných skriniek si možno zvoliť aj ich výšku a, samozrejme, vnútorné vybavenie – police, zásuvky a podobne. Vyberiete si aj typ, množstvo a rozmiestnenie horných skriniek. Na skrinkový základ sa potom zavesia dvierka, ktoré sa vám páčia, zvolíte si pracovnú dosku, prípadne aj zadný panel, osvetlenie, držadlá a ďalšie doplnky. To, čo vidíte vystavené v štúdiu, je teda len akýsi námet na premýšľanie, názorná ukážka, jedna z mnohých možností. Celý proces zostavovania linky sa simuluje počítačovým programom tak, že nakoniec uvidíte svoju vysnívanú kuchyňu vymodelovanú v priestore a k nej dostanete aj presnú cenovú kalkuláciu. Ak sa vám nepáčia dvierka, pracovník štúdia ich jednoduchým kliknutím vymení za iné a zároveň sa prepočíta aj výsledná cena linky. Zdá sa vám linka pridrahá? Možno pomôže výmena kovových plnovýsuvov za police, možno výmena dvierok za iný typ, možno lacnejšia pracovná doska… S návrhom linky sa dá ľahko pracovať a tejto práci treba venovať dostatok času aj pozornosti.

Ideme do finále

Finále sa už bude odohrávať u vás doma – spočíva v inštalácii vedení, namontovaní linky a dokončovacích prácach. Pri plánovaní kuchyne sa musíte rozhodnúť, aké a kde budú spotrebiče. Okrem výberu najvhodnejšieho miesta na drez, sporák (alebo varnú dosku a rúru) a nenahraditeľnú chladničku (prípadne aj umývačku riadu či práčku) nezabudnite ani na zdanlivé drobnosti – treba si premyslieť, kde bude hriankovač či mikrovlnka aj kde budete pracovať s mixérom. Podľa spotrebičov sa určí napríklad počet elektrických zásuviek a ich umiestnenie. Z návrhu kuchyne vyplynú aj presné miesta, kam treba priviesť vodu a plyn. S plánikom kuchyne z kuchynského štúdia by ste preto mali oboznámiť elektroinštalatéra, vodoinštalatéra, prípadne aj plynára, ktorí pripravia potrebné vedenia. Všetky inštalácie musia byť hotové ešte pred montážou linky. Ak sa vám nezapáčil celistvý zadný panel, ktorý sa montuje spolu s linkou, jednou z posledných úprav v miestnosti býva obklad steny za linkou. Samozrejme, až po dokončení všetkých vedení.







Popremýšľajte

Kuchyňa je investícia do budúcnosti, preto sa oplatí plánovať ďalej dopredu – ak napríklad dnes ešte nemáte na umývačku riadu dosť peňazí, ale časom by ste ju chceli kúpiť, mali by ste si na ňu pri návrhu kuchyne pripraviť miesto. To znamená vybrať vhodnú skinku, ktorá sa zatiaľ môže využiť inak, priviesť vodu a odpad a mať na vhodnom mieste elektrickú zásuvku.

Túžobne očakávaným vyvrcholením práce je montáž linky – môžete si ju objednať v kuchynskom štúdiu (nezabudnite na to už pri objednávaní linky) alebo ju absolvovať vo vlastnej réžii. Ani druhá možnosť nie je nereálna, ale prvá je oveľa rýchlejšia a zrejme aj menej problémová. Zostavenie skriniek sa zaobíde bez dodatočných úprav, trochu pilín a špiny možno očakávať pri prispôsobovaní pracovnej dosky a vyrezávaní otvorov na drez a varnú dosku. Skladanie z presných dielcov je pomerne rýchle – priemernú kuchyňu zostavia šikovní montéri za jeden až dva dni, na prvé spustenie umývačky alebo prvú večeru na novom sporáku si však možno budete musieť ešte chvíľu počkať. Zapojenie niektorých elektrospotrebičov je totiž práca pre servisného technika, ktorý väčšinou nebýva členom montážnickej partie, a pri neodbornom zapojení by ste stratili záruku na spotrebič.

Podmienkou rýchlej a bezproblémovej montáže linky je presný návrh, správne objednanie a precízna výroba. A na to treba okrem znalostí predajcu a profesionality výrobcu aj presné údaje od zákazníka, čím sme sa vlastne vrátili na začiatok – k dôkladnej domácej príprave.

Kategória: Kuchyňa, jedáleň
Tagy: kuchyňa kuchynské štúdio real
Zdieľať článok

Diskusia