Osvetlenie kuchýň

23.11.2005  |     

Pre osvetlenie v kuchyni platia rovnaké pravidlá ako pre osvetlenie v ostatných priestoroch v byte alebo rodinnom dome. Aj tu treba zjednotiť vzhľad svietidiel a zladiť ich svetelné parametre s potrebami užívateľa – najmä s ohľadom na činnosti, ktoré sa v kuchyni vykonávajú. Aké svetlo tu teda budeme potrebovať?




V kuchyni je dôležitá najmä pracovná činnosť. Preto by malo byť naším cieľom, aby sme mali na všetkých pracovných miestach čo najviac svetla a aby bolo osvetlenie rovnomerné.

Jedno na celú miestnosť...

Na základné osvetlenie kuchyne najlepšie poslúži výkonné stropné svietidlo s opálovým krytom, ktoré dáva príjemné difúzne svetlo, svojím charakterom podobné dennému. Vhodnou alternatívou môže byť aj nepriame osvetlenie, ktoré sa dosiahne odrazom svetelných lúčov od stropu alebo od steny. Na to dobre poslúži fabión, za ktorým sa ukryjú svetelné zdroje (väčšinou lineárne žiarivky). Toto riešenie nájde uplatnenie najmä v miestnostiach s vysokými stropmi, prípadne v priestoroch, kde sa na strop nedajú umiestniť vývody. Ďalej môžeme použiť výkonné nástenné či stropné závesné svietidlá, ktoré svietia čiastočne smerom nadol a čiastočne nahor, pričom sa svetlo odráža od stropu. Dosiahneme tak optické zväčšenie priestoru kuchyne. Treba však dávať pozor na svetlú výšku priestoru a kvalitu stropu – nesmieme zabúdať na to, že pri nasvetlení stropu sa prejavia všetky nedostatky a chybičky krásy.

... ďalšie nad pracovné plochy

Centrálne osvetlenie by mali doplniť svietidlá, ktoré osvetlia pracovnú plochu kuchynskej linky a zabezpečia primerané svetelné podmienky pri všetkých pracovných činnostiach, pretože pri príprave pokrmov na kuchynskej linke si väčšinou tienime svojím telom. Tu sa uplatnia najmä rôzne typy svietidiel, ktoré sa montujú pod horné skrinky pracovnej linky – od žiarivkových trubíc až po série bodových halogénových svietidiel.

V kuchyni je vhodné aj tzv. akcentové osvetlenie. Nasvietenie skriniek pomocou svietidiel v rampe nad hornými skrinkami alebo osvetlenie vnútri zasklených skriniek dodá priestoru dramatickosť a kuchynská linka tak vytvorí zaujímavú kulisu najmä v otvorenom obytnom priestore. Pri osvetľovaní pracovnej plochy však môže iba čiastočne pomôcť. Treba si uvedomiť, že takéto osvetlenie nemôže dosiahnuť hodnoty potrebné na prácu a nemožno ho považovať za hlavné osvetlenie celého priestoru.

Nezabudnite na stôl

Niekedy je súčasťou kuchyne aj jedálenský stôl. Takéto miesto zvyčajne neslúži len na rýchle občerstvenie, ale je aj miestom, kde sa večer stretáva celá rodina. Preto by nad stolom malo byť svietidlo, ktoré svojím vzhľadom, kvalitou svetla a lokálnym charakterom svietenia navodí príjemnú atmosféru a podporí kulinársky zážitok z večere. Mali by ste si vyberať svietidlá, ktoré rovnomerne osvetlia celý stôl, ale zároveň nebudú oslňovať stolujúcich. Najvhodnejšie sú svietidlá s tienidlami z matného skla. Ak sa rozhodnete pre svietidlá s kovovými tienidlami, odporúča sa inštalovať ich väčší počet, aby osvetlenie stola bolo rovnomernejšie, a zároveň dosiahnete aj lepší estetický účinok. Počet a typ svietidiel (a tomu zodpovedajúci počet vývodov) závisia od veľkosti a tvaru jedálenského stola.

Aké si vybrať?

Dôležité je vybrať si správne svietidlo. Ako sme už uviedli, do kuchyne je najvhodnejšie difúzne svetlo. V správne navrhnutej kuchyni by sa mala intenzita osvetlenia pohybovať okolo 300 luxov. (Na porovnanie: v kancelárii by sme mali mať na ploche pracovného stola aspoň 500 lx.) Veľmi zjednodušene možno výkon svietidla s opálovým krytom určiť z merných hodnôt 7,5 W/m2/100 lx pre žiarovky a 2,5 W/m2/100 lx pre žiarivky. Tieto hodnoty platia pre výšku stropu okolo 2,6 m. V praxi to znamená, že ak chceme osvetliť kuchyňu s plochou 12 m2 jedným svietidlom na intenzitu 300 lx, budeme potrebovať svietidlo so žiarovkou s výkonom 270 W. Pri svietidle so žiarivkou postačuje na rovnakú intenzitu osvetlenia tretinový výkon, teda približne 90 W.

Výber svetelného zdroja závisí aj od toho, ako sa svietidlo používa. Ak budeme svietiť trvalo, oplatí sa priplatiť si za žiarivku. Obstarávacie náklady sú síce vyššie, ale spotreba je asi tretinová. Kvalitatívne parametre svetla súčasných žiariviek sú pritom porovnateľné so žiarovkovými zdrojmi. Preto by sa nemalo stať, že čerstvé mäso bude vyzerať ako pokazené...

Osobitnou kapitolou, ktorej analýza by vystačila na samostatný článok, je stmievanie svietidiel. V krátkosti možno k tejto téme povedať len toľko, že stmievanie sa dnes stáva už štandardom. Treba aj vyvrátiť zažitú predstavu, že žiarivkové svietidlá sa nedajú stmievať – žiarivky možno stmievať podobne ako žiarovky, ale treba používať svietidlá so stmievateľnými predradníkmi a so stmievaním treba rátať už pri návrhu elektroinštalácie.

Ak plánujete novú kuchyňu, neodkladajte návštevu v odbornej firme, ktorá sa zaoberá navrhovaním osvetlenia. Tu by ste mali dostať kvalifikovanú radu. Rozhodne by ste mali prísť skôr, než budete mať pripravené vývody káblov.


Text: Ing. Pavel Boháč, ELIOS lighting;
Foto: Decodom, ELIOS lighting (Delta light, Esedra, Glashütte Limburg), Halla, Massive, Selene

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Prírodná záhrada v Modre plná kvetov, plodov a dekorácií

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky