Škoda využívať kuchyňu len na varenie

15. 12. 2005
Zdieľať

Kuchyňa by mala byť dobre fungujúcim pracoviskom a aj útulným centrom bytu. Ale ako to naplánovať? Ako využiť miesto v malej kuchyni čo najlepšie? Niet pochýb, že veľká obytná kuchyňa zlepšuje kvalitu nášho života. V malej kuchyni máme len obmedzené možnosti realizovať svoje predstavy o bývaní. Preto je dôležité je inteligentné plánovanie, vďaka ktorému sa štandardná kuchyňa stane obývateľnejšou a lepšie využiteľnou.

Na prvom mieste sú kuchynské práce a s tým súvisí správne rozdelenie pracovných plôch. Osvedčilo sa takéto poradie (zľava doprava, pre ľavákov naopak):


  • odkladacia plocha široká 60 cm,


  • drez,


  • pracovná plocha široká 60 cm, lepšie 90 cm,


  • sporák alebo platnička,


  • pracovná plocha široká najmenej 30 cm.
Najdôležitejšie je, aby vedľa drezu a sporáka bola dostatočná pracovná plocha. Ďalším významným faktorom pracovná výška. Pri čistení zeleniny stačí výška 90 cm (ak ste vyšší než 170 cm, vhodnejšia je výška 95 cm). Pre sporák lepšie vyhovuje výška 70 až 80 cm, pre drez, ktorého dno slúži ako pracovná plocha, výška približne 1 m. Ak trávite pri práci v kuchyni veľa času, mali by ste si dožičiť ergonomicky správnu pracovnú výšku. Váš chrbát a plecia vám budú vďačné. Teraz sa pozrime na odkladací priestor. Odporúča sa najmenej 7 metrov odkladacej plochy hlbokej 60 cm – čo je v mnohých kuchyniach v novostavbách len túžobným želaním. Tu sa veľmi zídu dobré rady, ako čo najlepšie využiť priestor, ktorý je k dispozícii, napríklad pomocou zásuviek pod skrinkami, zásuviek s dvomi škatuľami na príbory nad sebou, umývačky, ktorá je široká len 45 cm, alebo pomocou horných skriniek siahajúcich až po strop.










Škoda využívať kuchyňu len na varenie

38384


Škoda využívať kuchyňu len na varenie

38385


Obytná kuchyňa s dostatkom priestoru

Tam, kde je dosť miesta na zriadenie jedálenského kúta, nábytok je usporiadaný najčastejšie v tvare písmena L. Vznikne tak útulná kuchyňa s veľkou voľnosťou pohybu. V spodných skrinkách je toľko odkladacieho priestoru, že horné skrinky možno čiastočne alebo úplne nahradiť otvorenými policami.

Oáza na varenie a rozhovory

V tejto kuchyni sa spája praktické usporiadanie v tvare písmena U so spoločenským barovým pultom. Medzi jednotlivými časťami linky sú krátke vzdialenosti a človek sa nenabehá. K pultu si možno sadnúť na malé občerstvenie alebo aperitív. Aby bolo dosť miesta na sedenie, medzi barovým pultom a stenou by mal byť priestor široký aspoň 80 cm.












Škoda využívať kuchyňu len na varenie

38387


Dvojradové usporiadanie linky

Pri dvojradovom riešení linky treba nechať medzi oboma časťami voľný priestor najmenej 120 cm, aby sa tu dalo voľne pohybovať, aj keď sú niektoré dvere skriniek otvorené.


Škoda využívať kuchyňu len na varenie

38386


Škoda využívať kuchyňu len na varenie

38388


Najmenší variant

Tu je priestor taký úzky, že sa sem zmestia len kuchynská linka a stolík na raňajkovanie. Medzi drezom a sporákom treba nechať pracovnú plochu širokú 60 cm.

Praktické usporiadanie v tvare písmena U

Takéto riešenie je v úzkej kuchyni najlepším variantom zabezpečujúcim jej funkčnosť. Všetko sa tu dá dobre usporiadať a všetko je poruke.

Vybavenie uľahčuje prácu



Škoda využívať kuchyňu len na varenie

38389

Stoličky vhodné ku kuchynskému baru

Kuchynský bar je najobľúbenejším miestom v kuchyni. Na obrázku vidno, aký vysoký musí byť pult, aby sa pri ňom dalo sedieť na stoličke, stolčeku alebo na barovej stoličke. Zaujímavá je druhá kombinácia zľava, pri ktorej je stolička na pódiu vysokom 20 cm. Aby sa neudierali kolená, medzi okrajom barovej dosky a spodnou skrinkou musí byť vzdialenosť približne 40 cm.







Škoda využívať kuchyňu len na varenie

38391

Veľa odkladacieho priestoru za dverami

V malej kuchyni sa často bežná spodná a horná skrinka nezmestia za dvere. Aby sa tento priestor využil, možno vysokú skrinku zúžiť alebo naukladať na seba viac horných skriniek. Tak možno získať veľký prehľadný odkladací priestor.









Škoda využívať kuchyňu len na varenie

38390


Škoda využívať kuchyňu len na varenie

38392


Odstupňovaná výška – zdravšia práca

Ergonomicky správna pracovná výška: drez 1 m, pracovná plocha 90 cm (ak ste vyšší než 170 cm, lepšie je 95 cm), sporák 70 až 80 cm. Ak veľa pečiete, umiestnite si rúru do vhodnejšej výšky. Aj to šetrí chrbát a plecia.

Digestor proti zápachu

Najlepším prostriedkom na odstránenie kuchynských výparov je digestor, ktorý odvádza pary. Aby vzniknutý podtlak nevysával z miestnosti teplý vzduch, lebo by stúpli náklady na vykurovanie, prívod čerstvého vzduchu treba umiestniť čo najbližšie k digestoru.


Škoda využívať kuchyňu len na varenie

38393

Čo najvariabilnejšie osvetlenie

Ak má byť priestor funkčný a útulný, treba použiť rozdielne svietidlá. Na celkové osvetlenie slúžia stropné svietidlá, pracovnú plochu osvetľujú žiarivky, atmosféru vytvárajú bodové svetlá a príjemné osvetlenie stola poskytne zavesená lampa.







Škoda využívať kuchyňu len na varenie

38395

Dobre využiť aj roh

Zaujímavým riešením, ako v rohu zakryť rúrky a káble vedené popri stene je obložiť roh pod uhlom 45°. Takisto sem možno umiestniť sporák alebo špeciálne tvarovaný drez. Susedné pracovné plochy sú dobre prístupné.



Škoda využívať kuchyňu len na varenie

38394

Nábytok pred vykurovacím
telesom

Nevhodne umiestnené vykurovacie teleso, ktoré zaberá cenný priestor, možno prekryť pracovnou plochou (nezabudnite na veľké vetracie štrbiny) alebo možno predeň postaviť spodnú skrinku – ale vzduch musí prúdiť cez veľké otvory v pracovnej doske a v sokli.







Škoda využívať kuchyňu len na varenie

38396

Odpadková šachta na
zemiakové šupy

Separovanie odpadkov výrazne uľahčuje praktická odpadková šachta, umiestnená vedľa drezu. Je to vlastne uzatvárateľný otvor v pracovnej doske, kam možno odhadzovať organické odpadky z kuchyne. Pod otvorom je vedro, ktorého obsah sa vysype do kompostu alebo do kontajnera na organický odpad.

Kategória: Kuchyňa, jedáleň Navrhovanie interiéru
Tagy: kuchyňa priestor rozmery usporiadanie vkzkuch
Zdieľať článok

Diskusia