Znovu kuchyňa … a znovu trikrát inak

19. 12. 2005
Zdieľať

Vážená redakcia,
som nadšená predplatiteľka časopisu Home*. V ostatnom čísle som si nemohla nevšimnúť výzvu týkajúcu sa projektovej pomoci pri zariaďovaní bytu, respektíve kuchyne. Na základe listu jednej z Vašich čitateliek ste vypracovali návrhy, ktoré sa mi veľmi páčili – z praktickej i estetickej stránky. Pretože aj ja momentálne stojím pred otázkou, ako zariadiť kuchyňu tak, aby vyzerala moderne, ale aj dobre plnila svoju praktickú úlohu, rozhodla som sa Vás požiadať o pomoc. Mám síce spracovaných niekoľko návrhov od firiem, ktoré kuchyne vyrábajú, ale zatiaľ som ani z jedného nebola príliš nadšená… Pretože naša kuchyňa nesusedí s obývačkou, ale so spálňou, s kúpeľňou a WC, nebudú sa dať spojiť kuchyňa a obývačka tak, ako ste poradili čitateľke v Home č. 9. Rada by som mala kuchynskú linku v modernom štýle bez vyrezávaných dvierok… už som kúpila antikorové spotrebiče.
Vopred ďakujem za každú radu či návrh.
S pozdravom
Jana Dolejšová


Znovu kuchyňa … a znovu trikrát inak

38799
Roman Chrascina

Kuchyne od nášho spolupracovníka architekta Romana Chrascinu sa vám páčia, z čoho máme v redakcii veľkú radosť. Aj my sme boli zvedaví, ako si poradí s kuchyňou, kde nemôže uplatniť moderné a obľúbené spojenie s obývacou izbou, ale musí miestnosť vyriešiť komplexne. Architekt navrhol hneď tri varianty usporiadania priestoru, ktoré podrobne predstavujeme na jednotlivých nákresoch.


Znovu kuchyňa … a znovu trikrát inak

38800
Roman Chrascina

1. Riešenie

Prvý variant vychádza z tradičného usporiadania v tvare písmena L. Už na prvý pohľad je jasné, že je to veľmi logické riešenie, ktoré ponúka dostatok miesta na stolovanie štyroch osôb i na kuchynskú linku. Umývacie centrum nájdeme v „kratšej“ nohe písmena L, na opačnom konci linky sú chladnička a mraznička. Chladní a horúci susedia sa príliš neznášajú, preto je sporák odsunutý doprostred linky. Vďaka tomu sa pracovná plocha rozdelila na dve kratšie nerovnaké časti, ale menšia, odkladacia plocha vedľa chladničky je veľmi príjemným a praktickým detailom. Jediným zdanlivým nedostatkom riešenia môže byť umiestnenie jedálenského stola – ak je „úplne obsadené“, môžu stolovníci sediaci chrbtom k oknu ostatným tieniť… Gurmáni by mohli protestovať!


Znovu kuchyňa … a znovu trikrát inak

38802
Roman Chrascina

2. Riešenie

Ak by sa domáci dokázali rozlúčiť s predstavou klasického jedálenského stola, ocenia druhý variant – kuchyňu v tvare J. Chladnička ostala na svojom mieste, ale jej susedom je umývacie centrum. Varné centrum je na dosah pultu pre troch stravníkov, a tak kontakt kuchára i hostí je bezprostredný. Ak však nechcete, aby vám ostatní videli do hrncov, pravdepodobne dáte prednosť inému riešeniu. Ani pri tomto riešení nechýba atypická rohová skrinka.


Znovu kuchyňa … a znovu trikrát inak

38805
Roman Chrascina

3. Riešenie

Tvarovo najčistejšie a opticky najjednoduchšie riešenie opäť využíva prirodzenú dispozíciu miestnosti – rozmiestnenie dverí i okien. Jedálenský stôl umiestnený kolmo na okno je zárukou, že nijaký kulinársky zážitok neostane ochudobnený o dôležitý zrakový vnem. Chladnička a rúra v tesnej blízkosti si však môžu trochu „liezť na nervy“, navyše chýba väčšia pracovná plocha s dobrým prístupom. Túto kuchyňu využijete v prípade, že obľubujete rozličné špecializované kuchynské riešenia a špeciality – užitočný bude otočný turniket, atypické zásuvky či špeciálne výsuvné zariadenie na utierky. Prednosťami kuchyne sú jej prehľadnosť a vzdušnosť.

* HOME je česká mutácia časopisu Môj dom.

Kategória: Kuchyňa, jedáleň Navrhovanie interiéru
Tagy: kuchyňa návrh interiéru pôdorys priestor riešenie znoku
Zdieľať článok

Diskusia