Zabudnite na jadro

07. 03. 2011
Zdieľať

Vlastne ani tak veľmi nezáleží na tom, či máte k dispozícii miestnosť s rozlohou tenisového kurtu, alebo „kumbál“ s plochou menšou než dva štvorcové metre – v oboch prípadoch môže byť na konci vášho snaženia kúpeľňa hodna oduševneného ááách, v oboch prípadoch môžete učiniť zadosť hygienickým návykom moderného Stredoeurópana a vychutnať si všetky bežné raňajšie aj večerné rituály. Treba len vhodne rozložiť v danom priestore zariadenia, ktoré vám umožnia umyť si ruky, tvár a zvyšok človeka. Pritom je najdôležitejšie zabudnúť na to, čo obsahovala vaša (alebo rodičovská) kúpeľňa v panelákovom jadre. Takáto spomienka by vám zbytočne zväzovala krídla.


Zabudnite na jadro

63075

Presne tak – zabudnite na jadro aj na kúpeľne v domoch starších než desať rokov. Zabudnite na štandardy, ktoré hovorili o vani 70 x 160 centimetrov a o mierne zaoblenom umývadle 45 na 60. Ponuka zariaďovacích predmetov do kúpeľne sa rozšírila, prehĺbila, rozvinula do kyprých tvarov aj zarovnala, znížila a zoštíhlila. Takže ak začnete skladať kúpeľňovú skladačku, bude to vďaka pestrej ponuke prvkov zábavnejšie, ale zároveň aj ťažšie. Vašimi pevnými bodmi by mali byť rozmery miestnosti a finančný limit. Ostatné je vec túžob, priorít a fantázie.
 

Podstata kúpeľne je vlastne celkom jednoduchá – mať sa kde a v čom umyť, v tom to všetko väzí. Vlastne stačia v miestnosti umývadlo s teplou vodou a vaňa alebo sprchovací kút a nič nebráni tomu, aby sme ju aj v dvadsiatom prvom storočí nazvali kúpeľňou. Podľa rozmerov miestnosti a finančného budgetu môžete mať zariadenia, ktoré vám zabezpečia štandard alebo čosi viac, môžete si dopriať predmety rozmernejšie alebo úsporné, sofistikované alebo jednoduché, s dizajnom takým alebo makovým… Ku kúpeľni jednoducho vedie mnoho správnych ciest.

Berte ohľad na kapra

Vaňa je z kúpeľňových zariadení predmetom najrozmernejším, preto treba práve od nej začínať pri premýšľaní o nej. Najmä v malých kúpeľniach sú namieste otázky: Zmestí sa? Zaobídeme sa bez nej? Argumentom proti bývajú štvorcové centimetre, argumentmi za zase pôžitok, deti, pranie a vianočný kapor. Ak je vaňa jasnou prioritou, potom je na rade výber najvhodnejšieho tvaru a veľkosti. Materiál, cena a masáž ešte chvíľu počkajú. Ak nemusíte šetriť priestorom, takmer nie je čo riešiť. Veď kto by chcel žiť bez kúpania, keď nemusí? Popremýšľať sa však dá o celkom príjemných predstavách – či bude vaňa „v priestore“, alebo pri stene, či ju obložiť, alebo zvoliť radšej bočný panel, či pridať schodíky, alebo ju zapustiť…
 


Zabudnite na jadro

63076

Tí, pre ktorých výpočet plochy nie je problém, už dávno zistili, že tvrdenie o kompatibilite rohových vaní a malých kúpeľní je z väčšej časti poverou. Rohová vaňa má svojich nadšencov, potrebuje však veľkú miestnosť. Výnimkou je relatívne malá štvorcová kúpeľňa, v ktorej môže byť správna rohová vaňa cestou k relatívne najväčšiemu pohodliu. (Ravak)


 


Zabudnite na jadro

63077


Zabudnite na jadro

63078

Najčastejším riešením je vaňa v rohu, vo väčšej kúpeľni je efektné umiestnenie vane pri stene alebo krátkej stienke, za ktorou môže byť napríklad sprchovací kút alebo záchod a pisoár. Celkom dobre môže dopadnúť aj vaňa v nike – najmä pri sprchovaní. Ostáva ešte rozhodnúť sa, či vaňu obložíte, alebo prikúpite bočný panel. Hranatá, oblá alebo „piškóta“, dôležité je, aby sa vám vo vani pohodlne ležalo a aby jej tvar ladil s tvarovaním ostatných zariaďovacích predmetov. Pretože vane sú zo smaltovaného plechu alebo z polymérov na báze akrylátu a ostatné zariaďovacie predmety väčšinou z keramiky, každé býva doménou iných výrobcov. Producenti vaní a sanitárnej keramiky však zvyčajne spolupracujú, aby vytvorili spoločné série s jednotným dizajnom. (Ravak, Ideal Standard)

Zabudnite na jadro

63079


Zabudnite na jadro

63084

Vaňa v strede kúpeľne alebo pri zasklenej stene, zapustená do podlahy alebo nízkeho schodíka – ťažko si predstaviť niečo elegantnejšie. Len treba mať dostatok miesta a myslieť na konštrukciu kúpeľne už pri projektovaní domu. (Kaldewei) Keď netreba šetriť miestom, je namieste myslieť najmä na pohodlie a krásu. (Duravit)


Zabudnite na jadro

63083


Zabudnite na jadro

63081

Možnosti vaní nekončia ani pri klasických či rohových tvaroch, ani pri stojatej hladine, ani pri kúpaní. (Albaros)

Asymetrická rohová vaňa s vhodným pomerom strán môže znamenať kompromis vhodný aj do malej kúpeľne. Navyše sa dá roh využiť ako sedadlo pri sprchovaní. (Ravak)

 

Kút nemusí stáť v kúte


Zabudnite na jadro

63087

Sprchovanie je ďalšia z príjemných nevyhnutností, na ktoré treba vyhradiť dostatok miesta. Ak ste vymenili vaňu za sprchovací kút, miesto ste určite ušetrili, o pôžitok sa však nemusíte ochudobniť. Stačí vhodne skombinovať sprchy a dýzy, prípadne pridať paru, sedadlo a spol. Ak vás priestor netlačí, určite sa zamyslite nad dvojkombináciou vaňa + sprchovací kút.

Apropo – kút. Napriek zaužívanému názvu nemusí byť miesto na sprchovanie v kúte. Polkruh alebo štvorec so stranou 80 cm niekde v kútiku sú nie veľmi pohodlným minimom. Základom dobrého sprchovania sú pohodlné rozmery, rôzne prúdy tečúcej vody a invenčné umiestnenie, otázky materiálu a hĺbky vaničky (alebo dokonca bez vaničky), dizajnu, otvárania a materiálu zásten sú námetmi na ďalšie premýšľanie.

V ideálnom prípade si môžete dopriať vaňu aj sprchovací kút, v horšom prípade nahradí slovíčko aj alebo. Ak zvíťazí vaňa, zaistí pohodlie pri sprchovaní (ktoré čo do frekvencie víťazí v drvivej väčšine rodín) jej vhodný tvar a zástena. Potom už ostáva len vybrať si sprchu, panel, masážne dýzy… (Duscholux)
 


Zabudnite na jadro

63089


Zabudnite na jadro

63090

Nenechajte sa zmiasť názvom. Štvorcová alebo štvrťkruhová vanička obkolesená zástenou a stojaca skromne v kútiku nie je jedinou možnosťou. Na sprchovanie môže byť určený priestor v nike za elegantnými jednoduchými dverami. Ani vanička nie je nevyhnutná. Stačí podlahový vpust. Jedinou podmienkou je sprcha (prípadne masážny panel alebo dýzy). (Ravak)

Zabudnite na jadro

63088

Umývadlo je naozaj široký pojem

Neviem, či sa dizajnéri umývadiel rozhodli vyvrátiť staré poučky alebo ponúknuť čosi pre každý typ aj veľkosť kúpeľne, oboje sa im však podarilo. Kedysi sme sa učili, že umývadlo je keramická nádoba s rozmermi 35 až 55 x 50 až 65 cm. Z nádoby však občas ostane len plocha s nízkym okrajom, okrem keramiky si môžete vybrať sklo, antikoro alebo plast, a rozmery sa začínajú od 25 centimetrov a nezastavia sa ani pri metri a pol. V platnosti ostalo už asi len to, čo súvisí s človekom – na pohyb pri umývadle (rovnako ako pri vani či sprchovacom kúte) potrebuje priemerný dospelý človek plochu minimálne 55 x 55 centimetrov, pričom minimálne rozmery nikdy neznamenajú to pravé pohodlie.
 


Zabudnite na jadro

63093


Zabudnite na jadro

63096


Zabudnite na jadro

63099

Ku klasike patria umývadlá s keramickým polstĺpom alebo stĺpom, ktoré ukrývajú zápachovú uzávierku a odpadové potrubie. V jednej sérii sú väčšinou v ponuke nielen rôzne rozmery umývadiel, ale aj rozličné typy (nábytkové, zapustené, umývadlové misy…). (Duravit)

Praktické sú umývadlá kombinované so skrinkou (nábytkové), k obľúbeným patria aj umývadlové misy, ktoré sa môžu inštalovať na plochu (drevenú, obloženú a pod.) alebo skrinku, a tiež umývadlá doplnené kovovou konštrukciou. (Duravit, Ideal Standard, Laufen)

Zabudnite na jadro

63108


Zabudnite na jadro

63100


Zabudnite na jadro

63098


Zabudnite na jadro

63101


Zabudnite na jadro

63103

Výnimkou nie sú ani miniatúrne umývadielka, určené najmä na WC alebo do hosťovských kúpeľní… (Laufen, Ideal Standard)


Zabudnite na jadro

63105


Zabudnite na jadro

63107

… ani originálne tvarované široké umývadlá či dvojumývadlá určené do kúpeľní nadštandardných rozmerov. (Laufen)

Záchodom sa to nekončí

Záchod síce nie je nevyhnutnou súčasťou kúpeľne, v dnešných kúpeľniach sa s ním však stretávame čoraz častejšie. V malých bytoch šetrí spojenie kúpeľne so záchodom miesto, v domoch s niekoľkými hygienickými miestnosťami zasa rozširuje pohodlie. Nerozlučnou dvojičkou záchoda sa (chvalabohu) stáva bidet – iste ho oceníte pri intímnej hygiene aj prozaickom umývaní nôh, takže ak je to čo i len trochu možné, neváhajte. Bidet sa určite zíde.

Aj keď pisoár majú mnohí páni zafixovaný najmä z verejných záchodov, jeho „zdomácnenie“ je len otázka zvyku (alebo nezvyku). Urinály určené pre domácnosti, vkusne tvarované a prípadne vybavené aj diskrétnym krytom, zaradili výrobcovia sanitárnej keramiky do viacerých kúpeľňových sérií a vo väčších rodinách môžu znamenať viac než koniec vojen pre zdvihnutú dosku.
 


Zabudnite na jadro

63111


Zabudnite na jadro

63109

Klasika v podobe záchodovej misy so samostatnou nádržkou už nenávratne patrí do sféry „retro“, pomaly odzvonilo aj „kombi WC“, vyvolávajúcim reminiscencie na kráľovský trón. Závesný záchod s nádržkou zabudovanou v stene získava náskok vďaka úsporným rozmerom, elegantnému vzhľadu a jednoduchému tvaru, praktickému pri upratovaní. (Duravit, Ideal Standard)

Nerozlučnú dvojicu so záchodovou misou by mal tvoriť bidet. Uterák by mal byť rozhodne poruke. Záchodová misa by mala mať k dispozícii priestor minimálne 75 x 145 cm (v prípade bežnej závesnej misy, inak treba pripočítať na nádržku pár centimetrov dĺžky, vždy treba brať ohľad na rozmery konkrétneho predmetu, ktoré sa môžu značne líšiť), vo dvojici s bidetom im postačí priestor 130 x 145 cm. (Laufen)

Nielen kúpeľne, ale aj WC si v moderných domácnostiach vybojovali viac miesta, aby sa do nich zmestilo okrem toho najnutnejšieho aj to hygienické v podobe umývadla a bidetu a to praktické v podobe urinálu. (Duravit, Ideal Standard, Keramag)
Kategória: Kúpeľňa, WC
Tagy: bidet kúpeľňa sanita sprcha umývadlo vaňa wc
Zdieľať článok

Diskusia