Pred výberom kúpeľne by ste mali poznať odpovede na tieto otázky

22. 02. 2016
Zdieľať

Pomyselná cesta k novej kúpeľni nemusí byť plná tŕňov a zakopnutí. Ak si vopred položíte niekoľko otázok, môžete si ju ešte uľahčiť a predísť mnohým možným problémom.

Vaňa alebo sprchový kút

Otázka, ktorá vám pri plánovaní sprchy s veľkou pravdepodobnosťou napadne ako prvá. Kým pre niekoho môže byť toto rozhodnutie pomerne tvrdým orieškom, iný nad ním vôbec nemusí dlho premýšľať. Vaňa hrá prím najmä pre pôžitkárov, ktorí sa po náročnom dni radi oddajú oddychu v bublinkách, no pri kúpaní ju určite ocenia aj rodiny s malými deťmi. Tie sa zase môžu vo vani s napustenou vodou do sýtosti vyšantiť. 

Nosnou výhodou sprchového kúta je, že v mnohých kúpeľniach ušetrí naozaj cenné centimetre. Spravidla sa zníži aj čas, ktorý človek zvykne tráviť v kúpeľni, čo zaiste mnohí uvítajú, a v neposlednom rade aj objem spotrebovanej vody. Vďaka naozaj pohodlnému (bezbariérovému) prístupu ho ocenia starší užívatelia alebo ľudia so zdravotnými problémami. 


Pred výberom kúpeľne by ste mali poznať odpovede na tieto otázky

1708327
housetohome.co.uk

Vo väčších kúpeľniach možno, samozrejme, použiť oboje súčasne, v domoch či väčších bytoch s dvomi kúpeľňami môžete do jednej osadiť vaňu a do druhej inštalovať sprchový kút. Alternatívou, ktorá spája obe možnosti, je vaňa so sprchovou zástenou. Pri rozhodovaní teda dobre zvážte nielen svoje osobné preferencie, ale aj priestorové možnosti.

Pred zariaďovaním kúpeľne si ujasnite, čo od tohto priestoru očakávate a koľko ste ochotní investovať.   

Samostatná alebo s WC

Možno si rovno poviete, že odpoveď je jasná a toaleta a kúpeľňa majú predstavovať dve samostatné miestnosti. Výhodou samostatného WC je jeho neobmedzená dostupnosť v prípade, že sa niekto práve v kúpeľni sprchuje či kúpe, čo, samozrejme, platí aj naopak. Iný môže argumentovať tým, že je to aj hygienickejšia voľba – pri splachovaní dochádza k rozptylu kvapiek, ktoré môžu skončiť aj na vašich hygienických potrebách. 

Spojením oboch priestorov ale môže vzniknúť najmä v malých panelákových bytoch značne komfortnejšia kúpeľňa – získaný priestor možno dovolí zaujímavú zmenu dispozície. Odborníci ale tvrdia, že kúpeľňa spojená s toaletou je vhodná maximálne do dvojizbových bytov s menším počtom členov domácnosti. V bytoch s tromi a viac izbami, kde sa predpokladá viac „domácich“, by už mali obe miestnosti fungovať samostatne. Kúpeľňa s WC je zároveň vhodnou alternatívou v bytoch, kde sa už jedna samostatná toaleta nachádza.


Pred výberom kúpeľne by ste mali poznať odpovede na tieto otázky

1696541
housetohome.co.uk

A čo stavebné úpravy

Mnohí architekti s týmto „neduhom“ často bojujú – investor žiada úplnú rekonštrukciu bez toho, aby v dome či byte došlo k akýmkoľvek stavebným zásahom. Takže aj v pomerne väčšom 4-izbovom dome po rekonštrukcii vás neraz môže zaskočiť miniatúrna kúpeľňa, ktorá svojimi rozmermi nelichotivo pripomína tie miniatúrne panelákové. Áno, stavebné úpravy so sebou prinášajú navýšenie rozpočtu a predĺžia aj čas rekonštrukcie, minikúpeľňa ale vďaka nim môže pekne podrásť a rozšíriť sa napríklad o časť spálne, ktorá slúži naozaj len na spanie. Určite je to otázka na zamyslenie, ktorá sa nespája len so vstupnou investíciou, ale aj spokojnejším užívaním tohto priestoru v budúcnosti.

Zmeniť alebo vymeniť

Ak sa púšťate do rekonštrukcie kúpeľne, je dobré ozrejmiť si, čo od nej očakávate. Chcete len vymeniť nemoderne pôsobiacu vaňu alebo umývadlo a dodať stenám nový život pestrým obkladom? Alebo vám nevyhovuje dispozícia, umiestnenie vývodov, prípadne uvažujete o nahradení vane sprchovým kútom a o pridaní skrinky, ktorá by skryla všetku kozmetiku či čistiace prostriedky, umiestnené kade-tade? Táto otázka je mimoriadne dôležitá. Skúste si sadnúť, popremýšľať a spísať si všetky plusy aj mínusy aktuálneho stavu. Poproste aj svojho partnera, partnerku a ostatných členov domácnosti. Môžete sa dopracovať k zaujímavým výsledkom a kúpeľňu pretvoriť tak, aby vám ešte väčšmi vyhovovala. V prípade čiastkových rekonštrukcií však buďte opatrní – výmena vane pri zachovaní starých obkladov nemusí byť práve najšťastnejšia. Oplatí sa obrátiť na odborníkov, ktorí vám poradia, aké riešenie je pre vás najvhodnejšie.

Riešenia na mieru

Aj pre atypický priestor sa v súčasnosti nájde vhodné riešenie, treba len hľadať a pýtať sa. Dobrým príkladom sú sprchové kúty, ktoré sa dokážu plne prispôsobiť vašim požiadavkám a pri ich navrhovaní možno rátať napríklad aj so strešnou šikminou. Ďalším príkladom sú rôzne asymetrické zariaďovacie prvky, napríklad umývadlá, ktoré vďaka predĺženému ramenu plnohodnotne plnia úlohu police prislúchajúcej k vani. Obrovské možnosti ponúka aj kúpeľňový nábytok či niky, ktoré nahradia police na kozmetiku aj textil. Ak si neviete rady, opäť je dobré obrátiť sa na odborníkov – prejsť si aj niekoľko overených kúpeľňových štúdií, načerpať inšpiráciu a následne si dať zhotoviť návrh. Aj neštandardná kúpeľňa môže byť navrhnutá funkčne a vkusne.


Pred výberom kúpeľne by ste mali poznať odpovede na tieto otázky

1702985
housetohome.co.uk

Štýlotvorba

Kúpeľňa sa podobne ako kuchyňa vždy nesie v určitom štýle. Udáva ho výber zariaďovacích prvkov, obkladov, podlahy, svietidiel a v neposlednom rade doplnky a textílie. Rovnako ako v iných bodoch, aj pri tomto je mimoriadne dôležité určiť si smerovanie ešte predtým, než sa pustíte do kúpy jednotlivých častí. Máte radi jednoduché moderné línie alebo vás to ťahá skôr k secesii a historizujúcim prvkom? Ponuka dnes už rozhodne nie je slabá a určite si vyberiete. Pamätajte, že rovnako ako pri ostatných častiach bytu, aj tu je dôležité zachovať jednotnosť – pokojne ale môžete pomerne moderne pôsobiaci priestor doplniť prvkami provensálskeho štýlu. Výsledkom bude vkusný sviežo pôsobiaci celok, vyhnite sa však pritom prvkom iných výrazných štýlov – napríklad barokovému zdobeniu či žiarivým farbám. Obzvlášť opatrne postupujte v malých priestoroch, kde naozaj často platí, že menej je viac.

A čo financie?

Aj pri zariaďovaní kúpeľne sa vo väčšine prípadov pozerá na financie a aj tu treba dopredu zvážiť, do čoho a koľko ste ochotní investovať. Jednou z oblastí, kde sa často v domácnostiach šetrí, je napríklad umývadlová či sprchová batéria alebo osvetlenie, ktoré vďaka nekvalitnej povrchovej úprave vydržia iba krátky čas. Ak si chcete dopriať, dizajnéri dnes ponúkajú mnohé lahôdky, čo sa stanú priam klenotom priestoru – samostatne stojace vane, štýlové batérie, obklady, dlažby a mnoho ďalšieho. Špecifickou možnosťou sú rôzne vychytávky na chvíle relaxu, ktoré kúpeľňu premieňajú na domáce wellness – hydromasážne vane, vírivky či sauny sú dnes súčasťou nejednej domácnosti. V sprchovom kúte si zase vďaka špeciálnym modulom môžete užiť parný kúpeľ spestrený farebnými svetlami a hudbou podľa svojho želania.

Dôležitým rozhodnutím, ktoré by určite malo padnúť ešte predtým, ako sa pustíte do zariaďovania, je umiestnenie práčky. Zvážte, či musí byť určite v kúpeľni alebo ste prístupní aj iným alternatívam. 

TEXT NATÁLIA ŽÁKOVÁ
FOTO RAVAK
ZDROJ Kuchyňa a kúpeľňa, 2014, JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Kúpeľňa, WC
Tagy: kúpeľňa wc zariaďovanie
Zdieľať článok

Diskusia