Praktické rady, ktoré vám pomôžu pri zariaďovaní kúpeľne

21. 03. 2016
Zdieľať

Hoci bola kedysi naozaj zaznávaná, dnes čoraz viac z nás venuje jej zariaďovaniu pozornosť, ktorú si bezpochyby zaslúži. Hygiena zostáva stále prvoradá, ale kúpeľňa sa nespája už len s ňou. Pridáva sa aj funkčnosť či dizajn.

Umývadlo

Jedným z najdôležitejších a najpoužívanejších zariaďovacích predmetov v kúpeľni je umývadlo. Je praktické, ak sa nachádza čo najbližšie k vstupným dverám, nie však v dosahu ich krídla. Štandardná šírka umývadla je okolo 55 až 65 cm. Rozmerovo úspornejšie modely majú šírku okolo 35 cm, no v sortimente môžete nájsť i menšie. Na druhej strane, v ponuke sú aj oveľa veľkorysejšie varianty s dĺžkou 120 cm. Hĺbka umývadla sa pohybuje na úrovni od 28 do 50 cm.

Platí, že okraje štandardne širokého umývadla by mali byť od iných predmetov vzdialené 10 až 15 cm a pred ním treba ponechať aspoň 65, optimálne 90 cm, aby bolo dobre prístupné. V kúpeľni pre priemerne vysokých ľudí by sa malo nachádzať vo výške 82 až 85 cm. Umývadlo môže byť zavesené na stene alebo upevnené na pulte či zapustené do skrinky. Najvhodnejšie je voliť taký systém, ktorému nebude prekážať často striekajúca voda a nebude náročný na čistenie. Priam sa ponúka využiť priestor pod umývadlom na skrinku alebo iný odkladací priestor.

Umývadlá dnes ponúkajú naozaj nevídané tvarové možnosti. Voliť môžete aj rôzne asymetrické druhy, rohové varianty či dvojumývadlá, ktoré oceníte najmä vo väčšej domácnosti. Z materiálov prevláda glazúrovaná keramika a akrylát. V ponuke však nájdete aj umývadlá zo skla alebo dreva. Sklené modely môžu byť aj rôzne pomaľované, čo dodá kúpeľni netradičný vzhľad.

O bezpečnosť sa pri ich použití báť nemusíte, sú vyrobené z bezpečnostného skla. Pri použití keramického umývadla sa zase nemusíte pridŕžať len tradičnej bielej farby, nájdete aj modely v svetloružovom odtieni, ktoré kúpeľni dodajú nevídaný šarm. 


Keramické obklady na steny sú osvedčenou klasikou a možno si zvoliť naozaj podľa ľubovôle. Ak sa rozhodnete pre mix viacerých motívov, vyberajte triezvo. Kombináciou bielej, sivej a kvetovaného vzoru v rovnakej farebnosti však nič nepokazíte. (obklad Tendence)

Keramické obklady na steny sú osvedčenou klasikou a možno si zvoliť naozaj podľa ľubovôle. Ak sa rozhodnete pre mix viacerých motívov, vyberajte triezvo. Kombináciou bielej, sivej a kvetovaného vzoru v rovnakej farebnosti však nič nepokazíte. (obklad Tendence)
RAKO

Batérie

Batérie bývajú stojančekové (vsadené do umývadla) alebo stenové (priamo v stene). Stojančeková batéria sa pripája pomocou hadičiek so skrutkami na rohové ventily umiestnené pod umývadlom (na ich úplne presnej polohe nezáleží), nástenná sa osadzuje priamo na rúrky v stene (musia byť umiestnené presne v strede nad budúcim umývadlom). Batérie sú najnamáhanejším prvkom v kúpeľni, vyberte si preto overenú a kvalitnú značku. Obľúbené sú najmä pákové batérie, vďaka ktorým môžete prietok vody jednoducho spustiť a následne prerušiť ťuknutím ruky, čím zabránite plytvaniu vodou.

Zaujímavé riešenie predstavujú termostatické batérie, pri ktorých však treba počítať aj s výrazne vyššou vstupnou investíciou. Fungujú celkom jednoducho – nastavíte si požadovanú teplotu a batéria automaticky zmieša teplú vodu so studenou. Ďalším typom, ktorý vám môže pomôcť znížiť spotrebu vody v domácnosti, sú bezdotykové batérie. Hoci boli donedávna len súčasťou toaliet v nákupných centrách, čoraz väčšie uplatnenie nachádzajú aj v domácnostiach. Princíp ich fungovania je naozaj jednoduchý. Senzor umiestnený pod alebo pred kohútikom vyšle do batérie signál, vďaka čomu sa uvoľní ventil na prívod vody. V momente, keď snímač prestane zaznamenávať pohyb, voda sa automaticky vypne.

Batérie sú dnes zároveň prvkom, ktorý dokáže výrazným spôsobom podčiarknuť celkový štýl kúpeľne alebo udávať jeho smerovanie. Vo vintage interiéri môžete napríklad zvoliť kohútikové batérie, ktoré vyzerajú ako z minulého storočia. Na výber pritom máte strieborné, zlaté alebo mosadzné vyhotovenie. 


Kvalitné batérie zaujmú nielen precíznym vypracovaním, ale aj rafinovanými tvarmi. Najčastejšie sa vyrábajú z pochrómovanej mosadze, ktorá sa dobre odlieva a postará sa o vysokolesklý povrch. (predáva www.vivaeshop.sk)

Kvalitné batérie zaujmú nielen precíznym vypracovaním, ale aj rafinovanými tvarmi. Najčastejšie sa vyrábajú z pochrómovanej mosadze, ktorá sa dobre odlieva a postará sa o vysokolesklý povrch. (predáva www.vivaeshop.sk)
Axor

Vhodné je, ak kúpeľňa nadväzuje priamo na spálňu, čo však nie je ideálne v domácnostiach, kde sa nachádza len jedna. 


Prepojenie spálne a kúpeľne nie je určite pre každého, svojich fanúšikov si však bezpochyby nájde. Riešenie praje veľkým priestorom, v ktorých sa samostatne stojaca vaňa stane nosným prvkom.

Prepojenie spálne a kúpeľne nie je určite pre každého, svojich fanúšikov si však bezpochyby nájde. Riešenie praje veľkým priestorom, v ktorých sa samostatne stojaca vaňa stane nosným prvkom.
Laufen

Vaňa 

Je vhodná pre rodiny s malými deťmi a vyznávačov kúpeľov. Štandardná veľkosť vane sa pohybuje od 160 do 180 cm pri šírke 68 až 80 cm. Človek vysoký 180 cm by mal voliť vaňu dlhú 170 cm, nižším ľuďom postačí kratšia. Priemerná hĺbka vane je 40 až 45 cm, pre seniorov alebo telesne postihnutých je vhodnejšia plytšia – s hĺbkou okolo 35 cm.

Trh dnes ponúka širokú škálu vaní z rôznych materiálov, ako je akrylát, smaltovaná oceľ, liaty mramor, drevo, kameň alebo sklo. Ak túžite po vani, ktorá sa stane dizajnovým šperkom kúpeľne, drevo alebo sklo sú zaujímavou alternatívou. Najrozšírenejšie sú však tie z akrylátu a smaltovanej ocele. Výhodou smaltovanej vane je najmä jej pevnosť, odolnosť a s tým spojená dlhá životnosť. Odolnosť povrchu má v tomto prípade na svedomí smalt – je to materiál na báze skla, ktorý sa vyrába z prírodných minerálnych surovín a patrí k najtvrdším materiálom vôbec. Pri bežnom používaní teda nehrozí poškodenie povrchu a je veľmi odolný aj proti kyselinám a prísadám do kúpeľa.

Pri náhodnom poškodení sa dá opraviť pomocou špeciálnych opravných lakov. Ide o neporózny, teda veľmi hygienický materiál. S neprítomnosťou pórov priamo súvisí aj jeho dlhodobá farebná stálosť. Smaltovaná oceľová vaňa je síce na dotyk studená, ale po napustení teplej vody sa dokáže rýchlo ohriať a kúpeľ tak vydrží dlhšie teplý. Výrobcovia ponúkajú aj špeciálnu povrchovú úpravu, ktorá odpudzuje vodu z povrchu, čo výrazne zjednodušuje údržbu.

Základom akrylátových, teda plastových vaní je akylát alebo aj sanitárny akryl. Ide o hygienický, lesklý a farebne stály plast, ktorý je príjemný na dotyk. Ak ide o kvalitný akrylát, vynačuje sa aj neporóznosťou. Je veľmi tvárny, ľahko tvarovateľný a u dizajnérov sa teší veľkej popularite. Nevýhodou akrylátu je jeho nízka pevnosť, preto sa pri výrobe vaní používa vo forme kompozitu – dopĺňa sa o spevňujúci materiál. Akrylát sa najčastejšie stužuje sklenými vláknami alebo sklenou tkaninou. Existujú však aj iné možnosti – pridanie kamenného prášku alebo bieleho vápenca, prípadne mramoru a vápenného pieskovca, pri ktorých však treba počítať s vyššou cenou. Kvalitný akrylát sa potom vyznačuje pevnosťou a dlhou životnosťou. V prípade malého poškodenia je možné ho opraviť. Ďalšou výhodou takýchto vaní je stála teplota kúpeľa, povrch nechladí a je na dotyk teplý. Je hladký, takže sa jednoducho udržuje čistý. Akrylátové vane nikdy nečistite prípravkami, ktoré obsahujú pevné čiastočky. 

Ďalšou dôležitou otázkou je tvar vane. V ponuke nájdete rôzne asymetrické, rohové alebo obdĺžnikové. Asymetrické vane ponúkajú svojím diagonálne riešeným vnútorným priestorom pri kúpaní viac pohodlia ako klasické obdĺžnikové vane s podobnými rozmermi, preto nájdu uplatnenie aj v menších kúpeľniach. Ich vnútorná uhlopriečka je priemerne o 20 cm dlhšia ako uhlopriečka klasických obdĺžnikových vaní. Poskytujú tak prekvapivo veľký priestor na kúpanie, a ak sa doplnia vaňovou zástenou, vyrieši sa tým aj otázka sprchovania. Rohové vane disponujú veľkou vnútornou plochou, vďaka ktorej je kúpanie komfortné, a praktickým sedadlom, ktoré možno využiť pri sprchovaní alebo aj na odloženie kozmetických nevyhnutností. 

Tradičným druhom sú tie obdĺžnikové. Pri výbere dbajte na to, aby mala vaňa čo najširšie a v prípade, že má slúžiť aj na sprchovanie, aj rovné dno. Ak uvažujete o montáži zásteny, vyberajte model s rovným bočným lemom. Ak si vyberiete vaňu so širším lemom, môže poslúžiť aj ako odkladacia plocha.

Vaňa dnes môže byť doplnená viacerými prvkami, ktoré pobyt v nej výrazne spríjemňujú. Okrem už spomínaného integrovaného sedadla možno vaňu obohatiť o ergonomické výlisy – postarajú sa o oporu rúk pri čítaní. Najmä v rodinách s malými deťmi sú žiadané vane s odtokom uprostred – pri kúpaní dvoch osôb je odtok umiestnený medzi nimi, nikoho teda nepríjemne netlačí. Ak si vo vani chcete oddýchnuť, dobrou voľbou sú hydromasážne systémy alebo napúšťanie vody v okolí bedier, ktoré sa postará o uvoľnenie svalstva v tejto oblasti. Mäkké podhlavníky umožnia pohodlnú relaxáciu, samozrejmosťou sú držadlá, vďaka ktorým je kúpanie bezpečnejšie. 


Detské kúpeľne sú špecifickým segmentom na trhu. Svojou veľkosťou i tvarmi sú jednotlivé zariaďovacie prvky naplno prispôsobené malým užívateľom. Samozrejmosťou je hravá farebnosť.

Detské kúpeľne sú špecifickým segmentom na trhu. Svojou veľkosťou i tvarmi sú jednotlivé zariaďovacie prvky naplno prispôsobené malým užívateľom. Samozrejmosťou je hravá farebnosť.
Laufen

Nábytok
Pri jeho výbere dbajte na kvalitné vyhotovenie a vhodnú povrchovú úpravu, vďaka ktorej dlho vydrží aj vo vlhkom prostredí. Obľúbeným riešením úložných plôch sú nielen skrinky či police, ale aj niky v stenách. 

Steny
Obklady môžete nahradiť stierkou alebo tapetou – v ponuke nájdete druhy, ktoré zvládnu aj vlhkosť. Zaujímavá môže byť kombinácia rôznych materiálov a povrchov, napríklad obkladu na jednej stene a umývateľnej vodoodolnej farby na ostatných.

Doplnky
Dávkovače na mydlo, stojany na kefky, vešiaky a iné nielenže dotvárajú celkový obraz kúpeľne, ale neraz patria k jej nosným štýlotvorným prvkom. Voliť môžete čisté línie, elegantné modely aj vyslovene zábavné farby či tvary.


Pevná bezrámová zástena zložená z dvoch častí môže byť rozdelená v rôznych pomeroch. Kým jedna jej časť je pevná, druhá je pohyblivá, resp. výklopná.

Pevná bezrámová zástena zložená z dvoch častí môže byť rozdelená v rôznych pomeroch. Kým jedna jej časť je pevná, druhá je pohyblivá, resp. výklopná.
Ravak a.s.

Vaňové zásteny a dvere

Ďalšími doplnkami, ktoré sa tešia rastúcej popularite, sú vaňové zásteny a dvere. (Samozrejme, alternatívou je použitie sprchového závesu, ktorý však nemusí vyhovovať každému.) Vaňové zásteny síce nezakrývajú celý sprchový priestor, pri rozumnom sprchovaní ale nebude podlaha plná vody, ako sa neraz stáva, keď sa sprchujeme vo vani. Druhou možnosťou sú vaňové dvere, ten utesňujú priestor nad vaňou rovnako dokonale ako sprchový kút. V ponu­ke nájdete sklené alebo akrylátové modely.

Vaňovú zástenu dnes možno inštalovať už takmer na každú vaňu – klasickú, rohovú alebo asymetrickú. Inštaláciu univerzálnych zásten, ktoré sú vhodné k všetkým klasickým vaniam bez ohľadu na materiál, zvládne aj laik. Pozor si však treba dať na rovnosť lemu – staršie plechové vane ho môžu mať inak tvarovaný.

Pri výbere zásteny treba zároveň zvážiť, či siahnete po skladacej alebo pevnej bezrámovej. Skladacie zásteny sú umiestnené v ráme s jedným alebo viacerými zvislými profilmi (podľa toho, či ide o dvojdielnu, trojdielnu alebo napríklad až päťdielnu zástenu). Ich hlavnou výhodou je skladnosť – možno ich zložiť až k stene. Myslieť však treba na umiestnenie batérie či ďalšie prvky, ktoré môžu úplné zloženie zásteny znemožniť. Pevné bezrámové zásteny predstavujú čisto a elegantne pôsobiace riešenie. Ich nespornou výhodou je jednoduchšia údržba, keď pri ich čistení nenarážate na rám a profily ako pri skladacích. Tieto zásteny sa vyrábajú ako jedno- alebo dvojdielne. Dvojdielna zástena môže byť rozdelená v rôznych pomeroch – jedna časť býva pevná, druhá pohyblivá, resp. výklopná. Aby pevná zástena dobre plnila svoju úlohu, mala by mať šírku aspoň 80 cm.

Vždy vyberajte zástenu s povrchovou úpravou, ktorá chráni sklo pred usadzovaním vodného kameňa.


Odtokové žľaby a podlahové vpusty sú obľúbeným riešením, ktoré nahrádza tradičné sprchové vaničky. Výhodou je, že takýto sprchový kút sa ľahko udržiava, je bezbariérový a kúpeľňa sa vďaka nemu javí vzdušnejšia a opticky väčšia.

Odtokové žľaby a podlahové vpusty sú obľúbeným riešením, ktoré nahrádza tradičné sprchové vaničky. Výhodou je, že takýto sprchový kút sa ľahko udržiava, je bezbariérový a kúpeľňa sa vďaka nemu javí vzdušnejšia a opticky väčšia.
Ravak a.s.

Sprchový kút

Sprchový kút ocenia najmä ľudia, ktorí v kúpeľni neradi trávia veľa času a neuvažujú o kúpaní. Môže sa stať miestom, ktoré ponúka veľa komfortu a funkcií a zo sprchovania spraví skutočný zážitok. Ak uprednostňujete odľahčený moderný dizajn, vyberte si bezrámovú konštrukciu zloženú iba z bezpečnostných skiel a pántov alebo nadstavovacích profilov, ktorými sú sklá prichytené k stene. Inou alternatívou sú polorámové konštrukcie bez zvislých vnútorných profilov – vďaka posuvným dverám šetria miestom v kúpeľni. Najrozšírenejšie sú však rámové sprchové kúty, ktorých sklá sú zasadené do obvodovej konštrukcie, čo zvyšuje ich odolnosť proti nešetrnému zaobchádzaniu. 

Podľa dispozície priestoru si môžete štandardne vybrať medzi štvorcovým, obdĺžnikovým alebo štvrťkruhovým sprchovým kútom s veľkosťou od 75 × 75 cm až po 120 × 90 cm alebo využiť praktické vlastnosti sprchových dverí v kombinácii s pevnou stenou, ktoré vás nelimitujú (sprchový kút môže mať potom rozmer až 100 × 200 cm). Súčasťou sprchového kúta môže byť klasická akrylátová vanička alebo hlbšia sedacia vanička, ktorú oceníte pri absencii vane najmä pri kúpaní malých detí. Ďalším variantom je nízka vanička z liateho mramoru alebo praktický odtokový žľab.

Pri výbere myslite aj minimálne rozmery priestorov potrebných okolo sprchového kúta, aby bolo jeho používanie pohodlné. Dôležitú rolu pri tom zohráva spôsob otvárania. Výhodou posuvných dverí je, že pri ich otváraní ani zatváraní voda nesteká mimo sprchovej vaničky alebo sprchového priestoru. Zalamovacie dvere zase ponúkajú široký vstup aj pri malom stavebnom otvore. Pri skladaní dovnútra sprchového kúta zabraňujú aj stekaniu vody mimo neho. Ďalšou možnosťou sú otočné pivotové dvere, pri ktorých je pánt vyrobený z kvalitnej nehrdzavejúcej ocele. Takéto dvere sa spravidla otvárajú do priestoru. Poslednou alternatívou sú pántové otočné profily so zdvihovým mechanizmom, ktorý zaisťuje pohyblivosť dverí v základnej polohe. Dvere sa otvárajú do priestoru, v prípade otočných profilov smerom dnu aj von. Ak potrebujete šetriť miestom, voľte posuvné alebo zalamovacie dvere s otváraním dovnútra sprchového priestoru. Sprchový kút môže dopĺňať praktické sedadlo alebo hydromasážny systém. Možno ho skombinovať aj s parným boxom.

Ideálne je, ak má kúpeľňa vlastné okno, teda aj denné svetlo. Keď chýba, môžete ho do miestnosti vniesť napríklad sklobetónovými tvárnicami. Ak nahradia časť steny, získate nepriame svetlo z okolitého priestoru. 


Výhodou závesného WC je aj to, že sa dobre udržiava. Podomietkový splachovací systém je v súčasnosti naozaj populárny. Oceníte aj jeho nepochybne elegantný a čistý vzhľad.

Výhodou závesného WC je aj to, že sa dobre udržiava. Podomietkový splachovací systém je v súčasnosti naozaj populárny. Oceníte aj jeho nepochybne elegantný a čistý vzhľad.
Geberit

Toaleta

Hovorí sa, že stav toalety prezrádza veľa o majiteľoch domu či bytu. Toaleta môže byť umiestnená v samostatnej miestnosti alebo byť súčasťou kúpeľne. Ak je samostatná, mala by byť miestnosť široká minimálne 80 cm. Ak je súčasťou kúpeľne, mala by byť vzdialenosť stredovej osi WC a ďalšieho zariadenia aspoň 40 cm. Dĺžka samostatnej WC miestnosti by mala byť minimálne 110 cm (ak sa dvere otvárajú von) alebo 140 cm (ak sa dvere otvárajú dnu). Platí, že medzi okrajom WC a dverami otváranými dnu by mala ostať medzera minimálne 30 cm, medzi WC a stenou alebo radiátorom pred ním potom aspoň 50 cm.

Samotné WC môže byť samostatne stojace alebo závesné. V poslednom čase sa preferuje predovšetkým druhé riešenie, ktoré je elegantné a ľahšie sa udržiava čisté. Podomietkový závesný systém býva vysoký zhruba 110 cm a hlboký 12 cm. Praktické je priestor nad ním využiť ako poličku, čo oceníte najmä v menších miestnostiach, kde je každá úložná plocha vítaná. Výška montáže takejto WC misy je nastaviteľná. Vyšší alebo menej pohybliví ľudia preto ocenia WC misu upevnenú o pár centimetrov vyššie – tak sa lepšie sadá a najmä vstáva. 

Môžete si vybrať z dvoch typov úsporného splachovania – systém štart/stop, ktorý umožňuje dávkovať množstvo splachovacej vody podľa potreby, a systém splachovania dvomi množstvami vody, ktorý vám dáva na výber medzi malým spláchnutím (3 alebo 4 l vody) a veľkým spláchnutím (4,5, 6, resp. 7,5 l). Ak v kúpeľni nie je miesto na bidet a radi by ste ho v domácnosti mali, veľmi praktickým doplnkom WC je bidetová sprcha – umožní zachovať hygienu aj v stiesnených priestoroch.

Odborník radí

Martin Sajbert
Philips

Ako vybrať osvetlenie do kúpeľne?

Podobne ako v ostatných miestnostiach, ani v kúpeľni nestačí iba jeden svetelný zdroj – potrebné je centrálne svietidlo a ďalšie prídavné svetlá. Dôležité je tiež zohľadniť faktory, ako sú životnosť, údržba, svietivosť a farba svetla. Veľmi dôležitý je ukazovateľ IP krytia (Ingress Protection), ktorý sa uvádza na obaloch výrobkov. Priestor v kúpeľni sa dá podľa medzinárodných štandardov rozdeliť do štyroch zón. IP hodnotu svietidla vždy vyberajte podľa toho, v ktorej zóne bude umiestnené:

Zóna 0 – vaňa alebo sprchový kút, IP68, 

Zóna 1 – priestor nad vaňou s vystrekujúcou vodou, IP65,

Zóna 2 – vzdialenosť 60 cm od vane či sprchového kúta, hrozba ostriekania vodou, minimálne IP44, 

Zóna 3 – zvyšná časť kúpeľne, zvýšená vlhkosť, kvapky vody, minimálne IP21.

PRIPRAVILA NATÁLIA ŽÁKOVÁ
ODBORNÁ SPOLUPRÁCA RAVAK 
FOTO ARCHÍV FIRIEM
ZDROJ Kuchyňa a kúpeľňa, JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Kúpeľňa, WC
Tagy: kúpeľňa umývadlo vaňa vodovodná batéria wc zariaďovanie
Zdieľať článok

Diskusia