Egoistická vaňa

04. 03. 2008
Zdieľať

Máte radi experimenty a odvážne nápady? Napriek vynaloženému úsiliu vám pripadá váš byt nudný a neosobný? A čo tak dať si vaňu do spálne, či dokonca do obývačky. Že čo ak príde návšteva? A v byte s kúpeľňou by ste sa vari vzdialili, aby ste si dopriali relaxačný kúpeľ, keď k vám prídu hostia? Túto trošku nekonvenčnej slobody si pokojne môžete dopriať.



Trend otvorených priestorov a prelínanie jednotlivých funkcií obytných miestností zasiahol aj umiestnenie a charakter kúpeľne. Pôvodne výhradne súkromnú a striktne uzavretú miestnosť určenú len na očistu tela architekti čoraz viac začleňujú nielen do spální, ale aj do ostatných obytných miestností. Dnes sa kúpelňa viac vníma ako miesto na oddych a nabratie nových síl do ďalšieho dňa, čomu zodpovedá aj jej nová podoba či rozmery. Novinkou je aj vyčlenenie vane z priestoru kúpeľne; presúva sa do obytných miestností ako samostatný prvok a kúpeľni ostáva pôvodná funkcia. Vaňa môže byť priamou súčasťou spálne, prípadne inej obytnej miestnosti alebo sa môže ledabolo ukrývať za sklenenou tabuľou či zástenou.







Egoistická vaňa

135041


Egoistická vaňa

135042



Zdá sa vám to odvážne? Je to otázka uhlu pohľadu

Áno, mať vaňu obytnom priestore je odvážne. Konzervatívne povahy by sa preto nemali nad takýmto krokom ani len zamýšľať. Na súkromie pri kúpaní zabudnite, no možnosť vhupnúť si priamo z vane do postele nemá chybu, nehovoriac o spoločných romantických chvíľach vo dvojici. Ešte odvážnejšie a voľnejšie je situovanie vane do obývačky alebo do časti domu, odkiaľ je priamy východ do záhrady či na terasu. Vtedy sa vaňa naozaj stáva výlučne relaxačným nástrojom bez toho, aby ste pri odpočinku prišli o možnosť komunikovať s najbližšími.







Egoistická vaňa

135038


Egoistická vaňa

135036



Akú vaňu?

Interiéroví architekti radšej siahajú po voľne stojacich dizajnových kúskoch, ktoré navodzujú atmosféru luxusu. Veď už len samotná myšlienka umiestnenia vane napríklad v obývačke je luxusom. Výrobcovia sanitárnej keramiky vychádzajú v ústrety aj tomuto trendu a ponúkajú široký výber vaní aj v netypických (i keď paradoxne tradičných) materiáloch, ako sú drevo, plast či dokonca sklo. Aj funkcií, ktoré sa postarajú o dokonalý odpočinok a uvoľnenie, je čoraz viac – stačí sa začítať do opisu lepšej masážnej vane. Prečo sa potom zatvárať za nedobytné dvere a odpočívať v malej miestnôstke?







Egoistická vaňa

135035


Egoistická vaňa

135033




Čo na to treba?

Aby ste si mohli vaňu len tak voľne „pohodiť“ do obytného priestoru, treba si to premyslieť už pri projektovaní domu (či bytu). Pri stavebných prácach sa potom musí zabezpečiť prívod a odtok vody. Ani pri rekonštrukcii bytu nemusí byť vaňa v obytnom priestore problémom, treba však na to myslieť vopred. Aj v obývačke či v spálni môže vaňa stáť klasicky pri stene, v ktorej povedú aj inštalácie, tak, ako sme na to zvyknutí vo väčšine kúpeľní, oveľa elegantnejšie však pôsobí vaňa voľne stojaca v priestore. V takom prípade treba pripraviť rozvody v podlahe.









Egoistická vaňa

135039


Egoistická vaňa

135040

Pre milovníkov historizujúcich prvkov v interiéri. Vaňa bola výsadou bohatých a mala svoje výsostné miesto väčšinou v spálni. Takže až taká novinka to nie je. (Muzeum Bad, Hansgrohe)











Zvlhčenie teplou vodou len prospeje väčšinou suchému vzduchu v obytnej miestnosti. Netreba však podceňovať vetranie, pretože ani priveľa vlhkosti nie je zdravé a hrozí najmä nebezpečenstvo vzniku plesní. Ak by vlhkosti bolo priveľa, siahnite po technických riešeniach. Minimálne by to mal byť ventilátor, ktorý pomôže odsať nadmernú vlhkosť, alebo v súčasnosti už bežne dostupný odvlhčovač.


Pri výbere odvlhčovača si všímajte:




  •  hlučnosť,


  •  spotrebu energie a účinnosť,


  •  obsluhu – najjednoduchšie je, ak sa pomocou zabudovaného hygrostatu automaticky udržuje požadovaná vlhkosť v priestoroch v rozsahu 40 až 80 % relatívnej vlhkosti,


  •  zabezpečenie proti pretekaniu – pri naplnení zbernej nádoby by sa mal odvlhčovač automaticky vypnúť, signalizácia by mala upozorniť na naplnenie,


  •  spôsob prenášania (vyklápateľná rukoväť alebo kolieska),


  •  údržbu.


Egoistická vaňa

135043


Egoistická vaňa

135044

Mobilný odvlhčovač vzduchu Sinclair CFO 12E odvlhčí 12 l/deň. Parametre: príkon 210 W, hlučnosť 41 dB, cirkulácia vzduchu 120 m3/h. Cena 6 990 Sk. Predáva Nay. Kompaktný odvlhčovač vzduchu LDH520 od firmy Lübra je určený pre priestory od 5 do 250 m3. Má vysoký odvlhčovací výkon pri nízkej spotrebe elektrickej energie, zabudovaný hygrostat a možnosť priameho odtoku vody. Nádrž na vodu s objemom 4,5 l je zabezpečená proti pretekaniu. Vďaka rukoväti a kolieskam sa ľahko prenáša. Rozmery: 61 × 35 × 25 cm. Cena 9 996 Sk (8 400 Sk bez DPH). Predáva Feva – Ványi.

Kategória: Kúpeľňa, WC
Tagy: kúpeľňa sanita vaňa
Zdieľať článok

Diskusia