Kúpeľňa – všetko je o centimetroch

15. 10. 2008
Zdieľať

V minulosti ste mohli v kúpeľniach našich predkov, ak ju vôbec mali, nájsť smaltovú vaňu na nožičkách, pričom voda na kúpanie sa zohrievala v kotloch. V dnešnej dobe sídliskového bývania možno asi za jediný klad sídliskovej výstavby považovať vybavenie každého bytu kúpeľňou. V kúpeľňových jadrách sa v dôsledku racionalizácie rozmery aj zariadenie minimalizovali, takže nakoniec ostalo len to najdôležitejšie – umývadlo a vaňa. O niečo priestrannejšie kúpeľne možno nájsť v rodinných domoch, kde sa zariadenie dopĺňalo o druhé umývadlo, bidet, sprchový kút, prípadne ďalší záchod.

Kúpeľňa je spolu s kuchyňou prevádzkový priestor, preto jej rozmery vychádzajú z rozmerov jednotlivých funkčných predmetov a z veľkosti funkčných plôch potrebných na používanie týchto priestorov. Pohodlie v kúpeľni si zabezpečíte vhodným výberom, premyslenou kombináciou a optimálnym umiestnením sanitárnej keramiky, ktorá sa bežne vyrába v tvarovo zladených sériách a štandardných farebných odtieňoch. Kým sa však definitívne rozhodnete pre jedno riešenie, mali by ste si vedieť odpovedať na otázku: Bez čoho sa v kúpeľni nezaobídem a čoho sa môžem vzhľadom na jej veľkosť a funkčnosť vzdať?


Kúpeľňa - všetko je o centimetroch

170609

 

Kúpeľňa - všetko je o centimetroch

170608


Kúpeľňa - všetko je o centimetroch

170610

 

Kúpeľňa - všetko je o centimetroch

170611

Umývadlá


Kúpeľňa - všetko je o centimetroch

165651

Jedným z najdôležitejších a najčastejšie využívaných zariaďovacích predmetov v kúpeľni je umývadlo. Jeho šírka sa môže pohybovať v rozpätí 18 až 63 cm a hĺbka 37 až 45 cm. Montážna výška pre človeka priemerného vzrastu je 80 cm. Pred umývadlom musí byť dostatok miesta na predklon, pohyb rúk pri umývaní a na utieranie. Toto všetko sú informácie, ktoré hovoria o funkčných vlastnostiach umývadiel, dôležitou vlastnosťou je však aj ich výzor.

Súčasné moderné umývadlá s čistými, geometrickými a funkčnými tvarmi a nadčasovým vzhľadom sú výsledkom hry s proporciami. Vybrať si môžete z rozličnej hrúbky materiálu, hĺbky umývadiel, šírky okrajov, variantov umiestnenia či spôsobu montáže (zavesené so stĺpom, polostĺpom, prípadne zabudované do kúpeľňovej skrinky či jednoducho položené na dosku, podstavec alebo podmurovku).


Kúpeľňa - všetko je o centimetroch

165654

Vyrábajú sa aj umývadlá so zvýšenou zadnou stenou – poskytujú väčšiu ochranu pred zatekajúcou vodou za umývadlo.
Zavesené umývadlo bez zadnej steny sa napojuje priamo na stenu, stĺpové má podstavec, ktorý zakrýva inštaláciu. Vedľa umývadla treba odkladací priestor. Slúžia na to rozmanité typy kúpeľňového nábytku, ktorými sa dá umývadlo obostavať alebo aj zabudovať priamo do skrinky. Dobre sa dá využiť priestor pod umývadlom.

Nezabudnite na miesto pre uteráky na ruky, prípadne i väčší počet uterákov.


Kúpeľňa - všetko je o centimetroch

170607

 

Kúpeľňa - všetko je o centimetroch

170606


Kúpeľňa - všetko je o centimetroch

170613

 

Kúpeľňa - všetko je o centimetroch

170612

 

 

Sprchovacie kúty

Sprchovacie kúty sa obvykle používali tam, kde nebol dostatok miesta na bežnú vaňu. Sprchovací kút šetrí okrem miesta aj vodu. Pri sprchovaní stačí asi desatina množstva vody, ktorú spotrebujete vo vani pri klasickom kúpeli. Aj lekári odporúčajú uprednostňovať sprchovanie. Vhodná veľkosť sprchovacieho kúta je 90 × 90 cm, ale najoptimálnejšia je 90 × 120 cm.


Kúpeľňa - všetko je o centimetroch

165653

Z estetického hľadiska sú rozhodne lepšie sprchovacie kúty so sklenenými alebo s akrylátovými zástenami a so samostatnou vaničkou ako sprchovacie boxy. Kaluže vody okolo kúta, vypadané tesnenia a usadený vodný kameň na zástenách sú už dávno minulosťou. Kvalitné sprchovacie kúty ponúkajú svojimi veľkorysými rozmermi zážitok nielen pre jednotlivca či dvojice, ale aj rodinnú zábavu. Často býva súčasťou sprchovacieho priestoru aj priestor vydelený na sušenie. Sprchovacie kúty možno skombinovať s rozličnými druhmi sprchovacích batérií alebo dokonca so sprchovacími systémami, ktoré sa postarajú o uvoľňujúci sprchový zážitok vďaka kvalitným masážnym schopnostiam.

Ak sa rozhodnete pre sprchovací kút, nie je bezpodmienečne potrebná ani sprchovacia vanička alebo box. Stačí vhodný výklenok, oddelená časť či odtok v podlahe. Nevyhnutná je, samozrejme, dokonalá izolácia. Toto bezbariérové riešenie sa hodí najmä do starších bytov tretej a štvrtej kategórie, kde kúpeľňa nebola. Možno ju vytvoriť v nejakom výklenku alebo namiesto komory. Okrem dokonalej izolácie podlahy treba mimo sprchovacieho kúta umiestniť elektrický vetrák, ktorý je v kúpeľni nevyhnutný.
 


Kúpeľňa - všetko je o centimetroch

165659

Vane

K základným relaxačným pôžitkom v kúpeľni patrí kúpeľ v pohodlnej vani. Preto si vaňa náležitých rozmerov nachádza v kúpeľni stále miesto. Jej dĺžka vyhovuje vtedy, ak sa zhoduje s výškou, v ktorej máte ramená. Zabudované vane majú dĺžku 125 až 180 cm, šírku 68 až 75 cm. V dlhšej vani sa dá kúpať poležiačky, v kratšej v polosede. Pri vani sú dôležité nielen vnútorné rozmery, ale aj umiestnenie, výška a spôsob zabudovania, pohodlnosť vstupu a výstupu, to znamená, ako sa vám zmestia chodidlá pod vaňu. Úroveň pohodlia pri kúpaní vám zvýšia rozličné doplnky do kúpeľne v podobe podhlavníkov, poličiek na špongiu, mydlo a pomôcky používané pri kúpaní alebo držiaky na noviny, časopisy, či dokonca na poháre s nápojom. Ideálna výška okraja vane je 45 až 50 cm, meraná od úrovne podlahy.

Pohodlný prístup k vani získame ustúpením spodného radu obkladu pre chodidlá alebo zapustením vane do vyvýšeného podstavca. Predovšetkým pre staršie osoby je vhodné, ak sa na stenu vedľa vane namontuje držadlo. Okolo vane, ktoré sa využíva aj na sprchovanie, sa odporúča umiestniť sprchový záves alebo presklenú zástenu. Výrobcovia ponúkajú okrem rôznorodých funkčných doplnkov k vaniam aj estetické v podobe dekoratívnych panelov.

Veľkou výhodou moderných vaní sú viaceré spôsoby inštalácie, takže už nemusíte vaňu postaviť k stene, ale môžete ju umiestniť kamkoľvek – aj do stredu kúpeľne. Nový materiál, akryl, umožňuje formovať vane do rozmanitých tvarov a veľkostí, takže vhodnú vaňu si vyberie určite každý. Používanie sedacej vane nie je vo všeobecnosti rozšíreným riešením. Aj keď jej výhodou je, že sa okrem sprchovania hodí aj na pohodlné umývanie nôh a kúpanie detí. Táto vaňa je dlhá 100 až 105 cm a široká 65 až 70 cm.
 

Záchod


Kúpeľňa - všetko je o centimetroch

165655

Určite si pomyslíte, čo nové sa už len dá vymyslieť na záchode. No za posledných desať rokov prekonal vývoj záchodových mís veľa zmien. Samostatne stojace záchodové misy pomaly striedajú závesné so skrytou nádobkou na vody a s dvojitým splachovaním na úsporu vody. Toto riešenie okrem úspory miesta, jednoduchšej údržby a šetrenia vodou prináša aj veľmi estetické riešenia do kúpeľní a záchodov.

Podľa typologických pravidiel by malo byť z oboch strán záchodu po najbližší zariaďovací predmet alebo stenu asi 15 až 20 cm. Pri priemernej šírke záchodovej misy 40 cm je teda celková minimálna šírka miestnosti 70 až 80 cm. Miestnosť by mala byť hlboká minimálne 80 cm, ak sa dvere otvárajú smerom von, a 110 cm, ak sa otvárajú smerom dovnútra. V tomto prípade však veľmi záleží na rozmeroch a konštrukcii záchodovej misy (napríklad závesné WC so zabudovanou nádržkou potrebuje omnoho menej miesta) a dĺžke nôh používateľa. Okrem toho netreba zabúdať, že dvere, ktoré sa otvárajú do WC, by mali byť čo najužšie, aby sa pri otvorení nedotýkali záchodu.
Menej častým variantom je vstup do WC z dlhšej strany (minimálne rozmery pri dverách otváraných smerom von sú 80 × 100 cm).

Bidet a urinál

Zatiaľ čo bidet býva v niektorých krajinách bežný, u nás sa v kúpeľniach používa len zriedka. Ide o špeciálne umývadlo, ku ktorého keramickej časti patria aj kovová alebo plastová zápachová uzávierka (sifón) a batéria. Odporúča sa nielen prívod studenej vody (ako pri záchode), ale aj prívod ohriatej vody; odpadové potrubie postačí rovnaké pri umývadle. Bidetová batéria sa od umývadlovej líši vlastne iba naklápacou koncovkou. Ani na umývadlo, ani na bidet sa obvykle nesadá, a preto ani umývadlo, ani bidet nemávajú dosku na sedenie. Na pohodlné používanie bidetu treba ponechať okolo neho dostatok miesta na pohyb (rovnaké rozmery ako pri záchode).

Z typologického hľadiska by mal byť bidet vzhľadom na svoju funkciu čo najbližšie pri záchodovej mise. V jeho blízkosti nesmie z pochopiteľných dôvodov chýbať uterák – najlepšie jeden pre každého člena rodiny, hygienickejšou alternatívou sú papierové utierky. Okrem intímnej hygieny nám bidet poslúži aj na umytie nôh a pod. Pre rodiny, kde žije viac mužov alebo kde sa vedie čulý spoločenský život s množstvom návštev, odporúčajú architekti urinál alebo domáci pisoár. Na spláchnutie stačia podľa normy dva litre vody a nároky na funkčný priestor sú ešte menšie.
 


Kúpeľňa - všetko je o centimetroch

170605

 

Kúpeľňa - všetko je o centimetroch

170614

 

O hygienických stenách

V malých kúpeľniach sa z dôvodu intenzívnej tvorby vodných pár, ako aj v záujme vyváženia stiesnených rozmerov, odporúča výška obkladu do úrovne hornej hrany zárubne alebo dokonca na celú výšku kúpeľne. Na obloženie stien sú najvhodnejšie keramické glazované dlaždice, prijateľné sú aj vodovzdorné nátery, vodeodolné obklady alebo tapety. V niektorých prípadoch aj impregnovaný drevený obklad. V prípade, že nie je materiál na stenách a podlahe zhodný, odporúča sa zdvihnúť podlahovú krytinu na steny aspoň do výšky jednej obkladačky.

Článok vyšiel v publikácii Všetko o kúpeľni, JAGA GROUP 2008.

Kategória: Kúpeľňa, WC
Tagy: kúpeľne sanitárna keramika
Zdieľať článok

Diskusia