Domáci pomocníci pri skrášľovaní tela

31. 12. 2008
Zdieľať

Je jedno, či je ráno a my sa dovlečieme do kúpeľne, alebo večer a chystáme sa na spánok – okrem vody púšťame v kúpeľni aj všeličo iné. Aby sme sa „zhygienizovali“, našuchorili perie, vylepšili sa pre seba a svoje okolie, máme pletky s celou tlupou elektrospotrebičov, ktoré nemusíme vždy hľadať len v kuchyni. Aj v kúpeľni by sa našlo zopár šikovných vecičiek, ktoré nám pomáhajú pri skrášľovaní tela a pri každodennej hygiene. Neraz sú nám bližšie ako celá rodina. No posúďte sami!

Keď nám vlasy povievajú vo vánku


Domáci pomocníci pri skrášľovaní tela

176526

Na kvalitu vašich vlasov vplýva nielen genetika či hormóny, ale predovšetkým pravidelná starostlivosť. Vlasy, podobne ako pleť, si mnohé pamätajú, a s odstupom času sa dokážu za zlú, či chybnú starostlivosť patrične odvďačiť. Zamysleli ste sa nad tým, či vaše problémy s vlasmi nepramenia náhodou práve v zlej starostlivosti? Odborníci na starostlivosť o vlasy prízvukujú, že veterná smršť a horúčava vlasom škodia, a tak je rozumnejšie zaobstarať si prístroj s možnosťou nastaviť teplotu a rýchlosť prúdenia vzduchu. Iónové sušiče vlasov navyše sľubujú nielen rýchlejšie vytvorenie účesu, ale aj vyhladenie vrstvy vlasovej kutikuly – zavretý vlas sa sušením zbytočne nevyčerpá. Vyrovnať, alebo nie? Ak áno, potom nezabudnite: vlasy vyrovnávajte, až keď sú suché a rozčesané! Žehličkami na vlasy postupujte od spodnej časti vlasov a po prameňoch hrubých 1,5 až 2 centimetre v krátkych žehliacich intervaloch.

Všetko pre krásny úsmev

Ak chcete patriť k tým, ktorý sa neboja ukázať pri úsmeve zdravé a krásne zuby, nemali by ste zanedbávať ich čistenie. Pri čistení si treba priložiť zubnú kefku k zubom pod uhlom 45° a zuby čistiť zvislo smerom od ďasien nadol, čo je veľmi dôležité najmä pri poškodených ďasnách. Zuby si treba umývať minimálne dvakrát denne, ale najlepšie po každom jedle, predovšetkým po sladkostiach. Veľmi málo je však známy fakt, koľko škôd spôsobí na chrupe umývanie zubov príliš tvrdou kefkou alebo priveľkým tlakom na kefku pri umývaní zubov. Ak chcete zistiť ten správny tlak, aký treba vyvinúť na kefku pri čistení zubov, tak urobte malý predbežný pokus – pritlačte zubnú kefku na kuchynské váhy – ručička by nemala presiahnuť 150 g.


Domáci pomocníci pri skrášľovaní tela

176531

Elektrická zubná kefka pomáha udržiavať si čisté zuby jednoduchším spôsobom ako klasická zubná kefka. Je poháňaná elektrickým prúdom, jeho zdrojom je však častejšie batéria ako sieť. Tvar pracovnej časti je kruhový, s vláknami usporiadanými rovno do kruhu, alebo podobný ako pri ručnej kefke. Pohyb je potom buď otáčavý (rotačný), alebo kmitavý (vibračný). Vhodnejšie je však používať rotačné pohyby, či už sa otáča celá hlava kefky, alebo samostatne jednotlivé štetiny. Čistenie rotačnou elektrickou kefkou spolieha na pohyb štetín po povrchu zubov. Súčasné generácie kefiek často disponujú schopnosťou dosiahnuť do určitej miery aj do medzizubnej oblasti. V súvislosti s relatívne malou veľkosťou čistiacej hlavy kefky je rotačná elektrická kefka určená pre techniku čistenia zub po zube z oboch strán. Výhodou elektrickej zubnej kefky je kontrola nad tým, ako dlho si svoje zuby čistíme, nemusíme sa starať o nejakú prepracovanú techniku čistenia a treba len pohybovať kefkou v ústach do rôznych miest.

Okrem zubnej kefky tej správnej tvrdosti je veľmi dobré používať medzizubné kefky, v prípade naozaj malých medzier medzi zubami aj dentálnu niť. Dôležitá, i keď nie najdôležitejšia, je zubná pasta. Pri zdravých zuboch a ďasnách je vlastne jedno, akú zubnú pastu používame, pretože hlavnú čistiacu funkciu aj tak vykonáva zubná kefka a dostatok vody. Tí pokročilejší však môžu ísť aj ďalej a dokončiť umývanie zubov zubnou sprchou – irigátorom. No a úplná špička a priam balzam na zuby je pravidelná fluorizácia.

Bez chĺpkov


Domáci pomocníci pri skrášľovaní tela

176529

Pri zbavovaní sa chĺpkov na tele môžete siahnuť buď po nákladnom ošetrení v kozmetickom salóne, alebo sa budete holiť v súkromí domova. Možností je viac – depilačné strojčeky, holenie žiletkou, domáce vosky či depilačné krémy… Pri depilácii existuje niekoľko základných krokov, ktoré treba dodržať. Mokré holenie si vyžaduje, aby ste mali k dispozícii nielen dostatok vody, ale aj ostrú žiletku a mnoho holiacej peny či gélu. Niektoré ženy odmietajú používať holiace peny, pretože im nevyhovujú. Pri holení uprednostňujú jemné sprchové gély. Pri mokrom holení nezabúdajte na pravidelný píling pokožky pred holením. Predídete tak nepríjemnému zarastaniu chĺpkov do kože a zápalom.

Nepríjemným červeným vyrážkam a podráždeniu zabránite, ak si po holení pokožku ošetríte pleťovou vodou s alkoholom, alebo zasypete detským púdrom. Následne ju treba dostatočne vyživiť a hydratovať.

Ak dávate prednosť suchému holeniu a holiacim strojčekom, máte možnosť výberu z bohatej ponuky najrozličnejších elektrických epilátorov. Pri depilácii dodržiavajte zásadu absolútnej čistoty. Aj keď je systém zbavovania chĺpkov iný ako pri mokrom holení, starostlivosť o pokožku zostáva rovnaká. Píling, dezinfekciu a ošetrenie pleti nemožno vynechať. V čistote treba držať aj hlavice epilátora, pred použitím je vhodné ich dezinfikovať prípravkom s alkoholom.

S váhou k štíhlej línii


Domáci pomocníci pri skrášľovaní tela

176525

Ak pre svoje veľké brucho nedovidíte na displej, nezúfajte. Väčšina osobných váh ho má umiestnený nevhodne. Je na takom mieste, ktoré je pri slabom osvetlení zle čitateľné. Navyše, ak máte problémy so zrakom, môže sa stať, že bez okuliarov naň vôbec nedovidíte. Práve preto sa vývojári rozhodli pre jeho oddelenie od váhy. Získate voľnosť a môžete si ho umiestniť kdekoľvek – hoci i do výšky svojich očí na stenu pred sebou.

Kvalitná váha vám navyše bude registrovať aktuálny čas, vnímať ako starnete, prípadne vás každé ráno zobudí a navyše si pamätá posledné hodnotenia členov vašej domácnosti – hmotnosť, tuk, voda, BMI. O všetkom má dokonalý prehľad.

Niečo pre pánov – najlepšie holenie je až na kožu

Pravidelné holenie patrí k neodmysliteľným mužským rituálom. Avšak aj napriek tomu, že sa mnohí holia aj denne, môže byť celá táto záležitosť poriadne nepríjemná aj po rokoch praxe. Ako sa teda dostať lepšie na kožu, dokonalo sa oholiť a pleť podráždiť len minimálne?

Ak patrí medzi vaše obľúbené spôsoby holenia elektrický strojček, iste viete, že pleť vie poriadne ponamáhať. Vynikajúcou pomôckou na jej menšie podráždenie je použitie prípravku zmäkčujúceho ochlpenie, čím sa pri holení namáha menej aj pokožka.


Domáci pomocníci pri skrášľovaní tela

176527

Avšak aj napriek tomu platí, že pri mokrom holení sa k pleti dostanete bližšie, čo umožní chlpy odstrániť efektívnejšie. Základným pravidlom je použitie kvalitnej (čo nemusí znamenať drahej) kozmetiky a dôslednosť nielen pri holení, ale aj starostlivosti. Prvým krokom pred každým holením by malo byť zmäkčenie ochlpenia (platí to nielen na tvári) za pomoci teplej vody. Teplá voda pomôže otvoriť póry, čo holenie značne zjednoduší. Pri holení nesmie chýbať pena. Chce to aj dobre ostrú žiletku a správnu techniku. Pri holení veďte vždy ťah po smere rastu chlpov, ťahy by mali byť krátke a precízne, mimoriadnu opatrnosť treba venovať krku. Čepeľ čistite počas holenia vždy v horúcej vode, po holení v studenej.

Ošetrenie pleti po holení je rovnako dôležité ako holenie samotné. Pokožku ošetrite balzamom po holení, najmä ak je podráždená, mali by ste si tvár osviežiť hydratačným prípravkom. A nezabudnite, pri holení sa neoplatí ponáhľať, doprajte si pokoj i čas. V rýchlosti totiž „prácu“ neodvediete dobre, navyše zvyšujete pravdepodobnosť, že si na tvári spôsobíte malé ranky.

Viac informácií: Všetko o kúpeľni

Kategória: Kúpeľňa, WC
Tagy: zubné kefky
Zdieľať článok

Diskusia