Čo sa nosí v kúpeľni

14. 03. 2011
Zdieľať

Vysoké pracovné tempo a stresová záťaž, ktorej musí človek v 21. storočí odolávať, pôsobia na ľudskú psychiku veľmi negatívne. Človek by mal efektívne odpočívať. Účinnou relaxáciou môže byť teplý kúpeľ i masážna sprcha. Kúpeľňa súčasnosti si zaslúži pozornosť, lebo vďaka nej si svojím spôsobom môžete rozličné welness zariadenia užívať priamo v súkromí.

Moderná kúpeľňa už dávno nie je určená len na každodennú hygienu. Stal sa z nej takisto priestor na relaxáciu a odpočinok. Preto je dôležitá najmä plocha väčšia ako dva metre štvorcové, ktoré jej boli vyčlenené v typizovanej výstavbe minulých rokov. Vďaka modernému a technicky stále dokonalejšiemu sanitárnemu zariadeniu (umývadlá, vane, sprchy, záchody, bidety atď.), širokému výberu obkladov, vodovodných batérii, nábytku i kúpeľňových doplnkov sa moderná kúpeľňa stáva vlastne malou súkromnou ozdravovňou, kde sa žije čulým životom, ktorý často voľne nadväzuje na spálňu.

Hľadá sa moderná kúpeľňa


Čo sa nosí v kúpeľni

176565

Čaká nás budúcnosť dizajnérskych kúpeľní, respektíve kúpeľní vybavených špičkovými technológiami, ktoré z nej spravia automatizované domáce sanatórium? Aj technológie majú svoje hranice a isté je len to, že kúpeľňa bude už len krajšia. Veď každoročné novinky dokazujú, že kúpeľne toho každým rokom nielen viac „vedia“, ale sú naozaj aj krajšie.

Súčasná kúpeľňová móda hovorí jazykom minimalistov. Vo výraze vychádza zo základných geometrických tvarov. Aj napriek rozmanitým módnym vlnám sa všetci vracajú k funkcionalizmu, pretože jednota funkcie a výtvarného riešenia je vo svojej priamočiarosti nevyčerpateľná. Vyspelé výrobné technológie dávajú dizajnérom možnosť klásť maximálny dôraz na detail a spracovanie.

Kúpeľne sa chápu ako výrazne relaxačné miestnosti. Ponúkajú rad svetelných zón, ktoré podľa nálady či dennej a nočnej hodiny môžu meniť farebné spektrum a jeho intenzitu. Aj moderné veľké sprchové hlavice (tzv. dažďové sprchy) majú často zabudované LED diódové články, aby prispievali k intenzite svetelnej atmosféry v kúpeľni. Nábytkové prvky v kúpeľni sa môžu svojím dizajnom použiť aj pri zariaďovaní obývacej izby alebo spálne. Navyše, medzi ich prednosti patrí uchytenie na stenu, ktoré zvyšuje komfort a hygienu.
 


Čo sa nosí v kúpeľni

176567

 

Čo sa nosí v kúpeľni

176564

Vaňou Sorgent sa firma Teuco snažila vytvoriť intímnu atmosféru kúpeľne uprostred domu alebo bytu. Vaňa s integrovanými armatúrami sa zabudovala do podlahy spoločne so všetkými technológiami. Vykurovací a filtračný systém umožňuje, aby mohla byť vaňa trvalo naplnená vodou želanej teploty. Vďaka elektrolýze na soľnej báze netreba robiť ani stálu kontrolu vody. Osem masážnych dýz je zárukou dokonalého relaxu. Teuco   Žiadne trubky a hadice, technológia ide ruka v ruke s výtvarným stvárnením, ktoré smeruje k odstráneniu všetkého odstrániteľného. Sprcha s pocitom, akoby na vás padal dážď priamo z neba, pripomína stropnú lampu, ktorou vďaka zabudovanému svetelnému zdroju z časti aj je. Takto riešená sprcha – aj s jednoduchou sprchovou zástenou – zvyšuje bezbariérovosť. Sprchovanie bez rizika je nezanedbateľné najmä pre ľudí so zníženou pohyblivosťou. (V. Struhařová)

 

Svojím dielom k dokonalosti kúpeľne prispievajú aj povrchové úpravy, medzi ktorými prevládajú obklady. Prednosť dostáva biela a celá škála béžových či farebných odtieňov až po čokoládovo hnedú – aby sa dalo vytvoriť aj prípadné voľné prepojenie so spálňou, kde väčšina zariadenia býva v tejto farebnosti. Na svetlých obkladoch sa často objavujú rozličné štruktúry – textilné a rastlinné motívy, vzory tapiet a poťahových látok alebo dekory inšpirované obdobím art deca a secesie. Novinkou sú prvky a reflexné účinky zlata či patiny. Formáty obkladov a dlažieb sa zväčšujú a vďaka minimálnym škáram pôsobia často dojmom celistvej plochy podlahy alebo steny. Farebnosť kúpeľne výrazne ovplyvňuje aj kúpeľňový textil a doplnky.
 


Čo sa nosí v kúpeľni

176566

 

Čo sa nosí v kúpeľni

176563

Renomovaná firma Alessi predstavila novinku v kúpeľňovej sanite s výstižným pomenovaním – klasika nanovo definovaná. Skosené formy prepožičiavajú masívnym keramickým korpusom hravú ľahkosť a zároveň určitú eleganciu. (Allessi)   Spojenie spálne s kúpeľňou predstavuje veľmi komfortné a pritom vôbec nie náročné riešenie obytného interiéru. Intimita spálne a kúpeľne – rovnako ako čistota – nás k tomu priam vyzýva. Ide pritom v podstate o zmenu dispozície bytu, prípadne vytvorenie otvoru v spojovacej priečke. (V. Struhařová)

 

Každý má – alebo by aspoň mal mať – určitý štýl. Niekto je orientovaný tradične, niekto má rád romantiku, iný je zasa priaznivcom moderného dizajnu. Dizajnéri prepožičiavajú svoj rukopis výrobcom kúpeľňového vybavenia, aby sa tieto želania mohli plniť. Malá galéria tohoročných noviniek možno bude inšpiráciou pri uváženom výbere vzhľadu tej vašej kúpeľne, v ktorej by ste sa ako budúci užívatelia mali cítiť dobre, pretože ju navštevujete veľmi často.

Viac informácií: Všetko o kúpeľni

 

Kategória: Dizajn Kúpeľňa, WC
Tagy: kúpeľne
Zdieľať článok

Diskusia