Kúpeľňa v „kocke“

07. 05. 2009
Zdieľať

Veľkosť kúpeľne je relatívny pojem. Aj keď sa to vzhľadom na zrejmú stabilitu panelových stien môže zdať nepravdepodobné. Dôležité je len dostať do súladu veľkosť požiadaviek s veľkosťou miestnosti. Štandardný človek si štandardne predstavuje kúpeľňu vybavenú pohodlnou vaňou a umývadlom, s miestom na práčku a kôš na bielizeň, na stenách môžu byť nejaké tie poličky alebo skrinky.

Štyri štvorcové metre sú až-až, šesť je priam kráľovský priestor. K tomu záchod – tak necelý štvorcový meter, ak je okolo metra, zmestí sa aj umývadielko – no čo viac si možno priať. V reálnom živote stojí bežný našinec väčšinou bezradne pred kúpeľňou len o málo väčšou než tri štvorcové metre (často aj menšou). Potom má v zásade dve možnosti – buď prispôsobí rozmery kúpeľne svojim predstavám o jej zariadení a vybavení, alebo, naopak, prispôsobí svoje nároky rozmerom kúpeľne. Všetko sa dá – chce to len správnym smerom kúsok vybočiť z takzvaného štandardu.
 

Hľadanie miesta


Kúpeľňa v „kocke“

194675

Aj v paneláku sa dá kúpeľňa zväčšiť. Ak ste sa doteraz nezbavili povestnej umakartovej nádhery, budete to mať dokonca ešte jednoduchšie – na búranie nebude potrebná ťažká technika, postačí správne sa nazlostiť a mať poruke rozbrusovačku. Skôr než sa však pustíte do ničenia, premyslite si, ako neskôr všetko uvediete do stavu, ktorý nadchne všetky návštevy.

Ak ste nespokojní s veľkosťou svojej kúpeľne, nemá zmysel ísť najjednoduchšou cestou – teda postaviť takmer rovnakú kúpeľňu z nových materiálov a nainštalovať nové zariadenie na pôvodné miesto. Chce to trochu odvahy, zopár nápadov a nejaké tie informácie. Alebo šikovného architekta – trebárs aj z dobrého kúpeľňového štúdia. Kúpeľňa môže ostať na pôvodnom mieste a zároveň sa trochu rozšíri – napríklad o priestor chodbičky, ktorú môžete oželieť, alebo o časť kuchyne či izby. Ani panelové steny nemusia ostať nemenné. Dajú sa do nich vyrezávať otvory, dokonca sa dajú celkom zbúrať. Likvidácia panelovej steny však nie je ani lacná, ani čistá záležitosť, a niekedy treba stenu nahradiť inou nosnou konštrukciou (napríklad nenápadnými oceľovými stĺpmi a prekladom). Dôležité je nepúšťať sa do likvidácie stien bezhlavo. Každý zásah do panelovej konštrukcie by mal posúdiť statik, na zásah do akejkoľvek nosnej steny rozhodne potrebujete nielen jeho posúdenie, ale aj odborný projekt a stavebné povolenie.

Niekedy pomôže, ak sa kúpeľňa otvorí a prepojí s iným priestorom – napríklad so spálňou. Miesto na ďalšie zariadenie sa tým možno nezíska, stratí sa však pocit stiesnenosti a rozhodne sa ušetrí aspoň priestor, ktorý predtým zaberali otvorené dvere. Táto možnosť však v byte s jednou kúpeľňou nehrozí, a navyše nie každý má na otvorenú kúpeľňu povahu a odvahu. Pre tých len trošku odvážnych ponúkam na zváženie kompromis s posuvnými dverami (najlepšie z matného skla).

V malom priestore často dokáže ovplyvniť možnosti zariadenia aj zdanlivá maličkosť, akou je poloha či počet dverí. Pomôcť môže aj spojenie kúpeľne so záchodom – v kúpeľni sa tým možno nezíska veľa miesta, bude však viac miesta aspoň na pohyb a rozhodne pocit bude celkom iný. Tento krok však treba dobre zvážiť najmä v početnejších rodinách. V niektorých prípadoch je dobré oddeliť WC nízkou stienkou alebo krátkou odľahčenou priečkou, napríklad z efektného sklobetónu.

Ďalšou možnosťou, ako sa elegantne a definitívne vyrovnať s malou kúpeľňou, je presťahovať ju – najmä, ak je byt celkovo dostatočne veľký a iba kúpeľňa je tmavou výnimkou, prípadne ak môžete oželieť niektorú z miestností v byte (napríklad najmenšiu izbu za kuchyňou). Jedinou podmienkou je, aby boli v dosahu novej kúpeľne všetky potrebné stúpacie potrubia. To je aj dôvod, prečo sa kúpeľňa najjednoduchšie sťahuje na miesto bývalej kuchyne alebo do izby, ktorá s kuchyňou alebo pôvodnou kúpeľňou vhodne susedí. Akékoľvek rošády je však lepšie zveriť do rúk odborníka na bytové šachy, teda architekta.


Kúpeľňa v „kocke“

194674

Výber zariaďovacích predmetov

Základom je prispôsobiť veľkosť a tvary zariaďovacích predmetov priestorovým možnostiam. Výrobcovia už dávnejšie reagovali na dopyt po sanite menších rozmerov, ktorá by zároveň spĺňala náročné estetické kritériá. Čisté tvary, jasné presvetlené línie a netradičné riešenia prvkov sú navrhnuté tak, aby umožňovali maximálnu úsporu priestoru a sprístupnili kvalitnú a elegantnú keramiku aj domácnostiam s malými panelákovými kúpeľňami. Existujú ucelené série výrobkov vyvinuté špeciálne pre miniatúrne panelákové kúpeľne, ktoré sa doslova vyskladajú v priestore.

Problém pri zariaďovaní malej kúpeľne predstavuje vaňa – najväčší zariaďovací predmet v kúpeľni. Preto sa nad ním oplatí poriadne pouvažovať. Niekedy pomôže, ak si vyberiete menší model vane, prípadne ak kratšiu vaňu inak umiestnite (napríklad pri kratšej strane dlhej a úzkej kúpeľne) – miestnosť sa zmení na nepoznanie, odrazu je v nej dostatok miesta na všetko ostatné. Samozrejme, výrobcovia pamätali na problémy majiteľov malokúpeľňových realít a vymysleli vane normálnej dĺžky tvarované tak, aby sa v nich mohol okúpať človek priemerného vzrastu a zároveň aby sa na kúpeľni mohli otvoriť dvere bežných rozmerov. Vaňa je pri nohách užšia, takže zaberie menej miesta, ale kúpeľový komfort sa tým v podstate nemení.

Ak je vaša kúpeľňa naozaj malá, možno bude riešením sprchovací kút alebo sprchovacia kabínka, na ktorú treba podstatne menej miesta než na vaňu, a pritom je očista v nich iste praktickejšia a relax možno ešte príjemnejší než vo vani (najmä ak porovnáte obyčajnú vaňu s masážnym sprchovacím boxom alebo panelom). Najmenej miesta zaberie polkruhový rohový sprchovací kút. Ak si ho pri rekonštrukcii zvolíte namiesto vane, iste ostane dostatok miesta napríklad aj na práčku. Riešenie existuje aj v tom prípade, ak sa sami dokážete kúpania zriecť, ale nedokážete ho odoprieť svojim deťom – hlboká a priestranná sprchovacia vanička deťom na kúpanie iste postačí.

V malej kúpeľni by ste sa rozhodne nemali vzdávať veľkého dizajnu. Skôr naopak. Dobrí dizajnéri totiž dokážu s vtipom vyriešiť problémy malých miestností a navrhnúť malé, efektné a zároveň praktické zariadenie s rozličnými vychytávkami a premyslenými detailmi. Vďaka dizajnu sa napríklad nemusíte v malom priestore automaticky vzdávať ani takej príjemnej vymoženosti, akou je bidet.

Farby a štruktúry


Kúpeľňa v „kocke“

194673

Do tmavých odtieňov v malej kúpeľni sa radšej nepúšťajte. Všeobecne platí, že pre malé priestory sú vhodnejšie svetlé odtiene, ktoré kúpeľňu opticky zväčšia a presvetlia. Pravdou však je aj fakt, že tmavé až čierne farby sú teraz moderné a vnášajú do kúpeľní eleganciu a tajomnosť. S istou dávkou rizika sú teda prístupné aj v malých priestoroch, no musia sa správne dávkovať a vyniknú najmä v spojení s dobre vyriešeným osvetlením, ktoré zdôrazní ich eleganciu. Netýka sa to sanitárnej keramiky, ktorá by rozhodne mala ostať vo svetlých odtieňoch. Čomu by ste sa však jednoznačne mali vyhnúť, sú výrazné a veľké vzory, tie v malej kúpeľni skutočne nemajú čo hľadať.

V malej kúpeľni skombinujte maximálne tri základné farby, dve však úplne stačia. Veľa farieb v malom priestore opticky rozbíja celok, a tým by kúpeľňa pôsobila oveľa menšia a stiesnenejšia. Obklady nemusia siahať až po strop, stačí do výšky hlavy. Zvoľte aj rovnaký formát obkladu, maximálne do rozmeru 30 × 30 cm.

 

 


Kúpeľňa v „kocke“

194672

Nábytok a doplnky

Aj malá kúpeľňa potrebuje odkladacie plochy. A nielen poličky, ktoré po zaplnení všetkými potrebnými drobnosťami, zničia jej eleganciu. Veľa drobných predmetov totiž rozbíja jednoliaty a ucelený vzhľad kúpeľne. Porozmýšľajte preto nad dômyselnými odkladacími plochami už pri návrhu, pretože na to môžete využiť rozličné niky a hluché kúty, do ktorých umiestnite zabudované skrinky alebo police. Vhod príde aj skrinka pod umývadlom, ktorá ukryje dostatočné množstvo „potrebností“ v kúpeľni. Veľkosť a tvar nábytku musia byť tiež prispôsobené priestorovým možnostiam. Malé triky s jednotným tvarom doplnkov, ako sú mydlovničky či poháre alebo držiak toaletného papiera, tiež prispievajú k vnímaniu priestoru ako celku, a tým, síce v malej miere, ale predsa, väčšieho priestoru. Odľahčene pôsobia sklené doplnky, ktoré svojou hmotou splývajú s okolím.

Starý známy trik na zväčšenie malého priestoru je použitie veľkých bezrámových zrkadiel ako súčasť obkladu stien. Avšak pozor, priveľa zrkadiel škodí. Ak by boli zrkadlá umiestnené oproti sebe, vytvoria efekt nekonečnosti, čo nie je veľmi príjemné a navyše to zhoršuje vnímanie obrazu v zrkadle. Aj s umiestnením v blízkosti záchodovej misy treba byť opatrný.

Ďalším osvedčeným trikom je sklo – ak nahradíte mliečnym sklom všetky dvere, steny a zásteny, ktoré sa ním nahradiť dajú, takmer akoby ste kúpeľni zadovážili okno. Alebo aspoň okienko. V prípade, že budú sklenené dvere posuvné, získate nielen efekt priestrannosti, ale aj naozajstný priestor navyše.

Veľkú úlohu vo vnímaní priestoru zohráva aj osvetlenie. Hra so svetlom dokáže neuveriteľne oklamať ľudské oko. Panelákové kúpeľne sa väčšinou nachádzajú v strede dispozície bytu, bez prirodzeného osvetlenia. O to viac sa treba pohrať s umiestnením a intenzitou svetiel. Jednou z možností, ako dostať do kúpeľne denné svetlo, je nepriehľadná presklená plocha alebo priečka so sklenených tvárnic, napríklad medzi kúpeľnou a spálňou či kuchyňou.

Článok bol uverejnený v publikácii Všetko o kúpeľni, JAGA GROUP 2008

 

 

Kategória: Kúpeľňa, WC
Tagy: kúpeľne obklady sanita umývadlá vane
Zdieľať článok

Diskusia