Kúpeľne v otvorenej dispozícii

25. 05. 2009
Zdieľať

Nijaký konflikt s priečkou už nemôže zabrániť kúpeľniam, aby s celým svojím majestátom nevkročili na svetlo sveta moderného obytného priestoru. Hľadanie kúpeľňových súvislostí v otvorenej dispozícii postihlo aj kúpeľne. Tie však akoby vo svojej novej, neraz až luxusnej podobe čakali len na túto príležitosť.

Umiestnenie a prepojenie kúpeľne s ostatnou dispozíciou súčasného bytu alebo rodinného domu patrí k bontónu dobrej architektúry. Tá sa nám privráva otvoreným priestorom interiéru, ktorým prestupuje dostatok svetla, a ak sa vôbec uzatvára, tak len čoraz väčšími plochami podláh a stien s originálnymi povrchovými úpravami. Veľkolepý dojem v nás zanechávajú priam nehmotné delenia funkčných zón polopriečkami či zasklenými panelmi, odľahčený nábytok, plochy akoby uliate z bezchybného materiálu, keramické sochy umývadiel alebo plavné tvary vaní voľne pohodených v priestore.
 


Kúpeľne v otvorenej dispozícii

198196


Kúpeľne v otvorenej dispozícii

198197

Hladké, lesklé, so zamatovou štruktúrou, s abstraktnými jemnými kvetinovými motívmi tón v tóne, v čiernej alebo bielej verzii. To všetko s elegantnou pompéznosťou a nonšalanciou vlastnou expresívnym dekorom honosných domov zašlých čias. Dizajnéri extravagantnej série Memento New Glory pokojne kopírujú už vymyslené a príjemne šokujú spojením neobarokovej ozdobnosti obkladov a povrchov sanity so striedmou krásou minimalistického dizajnu. Gráciu takémuto priestoru nenápadne pridá dlažba z glazúrovanej jemnej kameniny, 60 x 60 cm v čiernej alebo bielej farbe. Dizajn dekorovanej verzie umývadiel Memento New Glory v rozmeroch 50, 60, 80 a 120 cm vynikne v spojení s armatúrou Cult. Nábytok sa dolaďoval hodvábne matnou lakovanou dyhou z dreva amazakoue. Načo obývačku, keď už kúpeľňa poskytne pohodlie a luxus?! (Villeroy&Boch)
 

Kúpeľne v otvorenej dispozícii

198200


Kúpeľne v otvorenej dispozícii

198194

Vaňa s integrovanými armatúrami, ponorená do podlahy, zvyšuje intimitu kúpeľne v otvorenej dispozícii vily. Sprchovací kút z kúpeľňovej kolekcie Il Bagno Alessi dOt získal prestížne ocenenie iF Product Design Award 2009. Sklenené panely sa nad plochou sprchovou vaničkou iba vznášajú. Nijaké farebné excesy, hrá sa na istotu svetla a klasickej bielej. Hranatý variant nábytku a keramiky, decentne skosený, s jediným ozdobným prvkom – bodkou, sa stal výrazom zdržanlivej elegancie. Vaňa a umývadlá majú celkom zapustený horný povrch, ktorý umožňuje, a dokonca podporuje umiestnenie tekutých hygienických prostriedkov. (Laufen) Hranatý minibazén Sundeck vymysleli ako kus nábytku, ktorý slúži doslova na dvoch úrovniach hoc aj v obývačke alebo na terase. Najprv klasicky, v úlohe rozmernejšej akrylátovej vane, poskytne kúpeľ s hydromasážou Air i Jet a po uzatvorení „sám do seba“ zahalí svoju kúpeľňovú podstatu – na vyššej očalúnenej úrovni nechá spočinúť telesno šťastného majiteľa alebo hostí, ktorí netušia, že sa uvelebili na vani. Vďaka priebežnému integrovanému odtoku si možno dopriať vaňu naplnenú vodou až po samý okraj a bez vyčliapavania. (Duravit)


Útulnosť a pocit úplného súkromia ustúpili odvahe otvoriť domáce očistné centrá do neraz monumentálneho splynutia nielen s interiérom, ale aj s krajinou za zasklenou plochou alebo aspoň oknom priestorovo uvoľnenej kúpeľne. Kúpeľňa sa stala plnoprávnou súčasťou domácnosti; svojím vzhľadom vstupuje do spoločenskej zóny a pritom nenarúša jej celistvosť. Nebráni sa priamemu prepojeniu so spálňou, domácou telocvičňou, vonkajšou terasou, niekedy aj obývačkou alebo sa dokonca sama svojím objemom a viacúčelovosťou mení na obývaciu či wellness miestnosť.
 


Kúpeľne v otvorenej dispozícii

198198


Kúpeľne v otvorenej dispozícii

198202

Telo smaltovanej čiernej vane tvorí 3,5 mm hrubá oceľ, ktorá sa historizujúco prehla vo voľnom priestore miestnosti. Dizajnéri zo spoločnosti Kaldewei pribalili k tomuto vaňovému solitéru s rozmermi 190 x 100 cm aj krycie samonosné panely, ktoré zdôraznia oblosť a zjednodušia umiestnenie vane Ellipso Duo Oval v otvorenom priestore. Na oboch protiľahlých sklonoch sa vaňa mäkko vytvarovala tak, aby dopriala pohodlie tomu, kto v nej sedí alebo leží. (Kaldewei) …po dobrom tréningu hneď naporúdzi: kúpeľňa, sauna, wellness. Takýto priestor, v ktorom sa vlhkosť prostredia mení a strieda v priebehu dňa, možno napodiv vylepšiť a pocitovo zmäkčiť drevenou masívnou podlahou. Túto vyskladali z drevených lamiel a medzery vyplnili nalisovanou polyuretánovou hmotou. (Miraqua)
   

Kúpeľne v otvorenej dispozícii

198212


Kúpeľne v otvorenej dispozícii

198195

Oblá vaňa z akrylátu (hrúbka 5 mm) z dielne Philippa Starcka pohla priestorom bez toho, aby zdvihla vlastnú kotvu. Vládne nad vnútornými i vonkajšími živlami. Neumiestnite ju potom tak, aby bola na očiach rovnako vtedy, keď prechádzate domom, ako aj vo chvíli, keď sa zahľadíte zo záhrady do miestnosti! Taká miestnosť potom spojí interiér s exteriérom a kúpeľňu povýši na galériu sôch sanitnej keramiky. (Duravit) Strohé geometrické tvary série Cubito možno na prvý pohľad prekvapia jednoduchosťou, ale ten druhý a ostatné pohľady utvrdia v poznaní, že sú vlastne dôverne známe.. Kto netúži po extravagancii, a predsa sa odváži sňať priečku medzi kúpeľňou a izbou, toho pravdepodobne upokojí dizajn prívetivého a nekomplikovaného zariadenia kúpeľne. (Jika, Laufen)

Článok bol uverejnený v časopise Môj dom ŠPECIÁL JAR.

Kategória: Bývanie Dizajn Kúpeľňa, WC
Tagy: kúpeľňa sprchový kút umývadlo vaňa
Zdieľať článok

Diskusia