Vaňa plná bubliniek

06. 08. 2005
Zdieľať

Ak sa viete dokonale sústrediť na to, čo práve robíte (ako to učí zen-budhizmus alebo iné východné filozofie), dokážete sa uvoľniť a nájsť vnútornú pohodu aj v bežnej vani a pod bežnou sprchou. I keď s výdobytkami moderných kúpeľní je to predsa len o čosi príjemnejšie. A čo môže človeka uvoľniť lepšie než masáž? Masážne zariadenie vo vani môžete využívať na relaxáciu po fyzickej aj psychickej námahe, ale aj pri liečbe chorôb pohybového ústrojenstva.

V hydromasážnych vaniach sa používajú dva základné spôsoby masáže:

Perlička (airpool alebo air masáž) je založená na prúdení predhriateho stlačeného vzduchu (s teplotou 35 až 40 °C) dýzami na dne vane (vo všetkých prospektoch a firmách sa síce stretnete s výrazom „tryska“, je to však čechizmus, a tak všetky trysky od Záhorskej Vsi až po Čiernu nad Tisou považujte za dýzy). Slúži predovšetkým na duševné uvoľnenie a relaxáciu, ale má aj terapeutický efekt pri bolestiach kĺbov a reumatických ťažkostiach. Aj keď predhrievanie vzduchu by malo byť samozrejmosťou, pretože masáž vzduchom s teplotou okolia je veľmi nepríjemná, niektoré lacné vane predohrev nemajú. Pri kúpe masážnej vane je preto dobré nechať si všetko podrobne vysvetliť.


Vaňa plná bubliniek

26923

Hydromasáž (whirlpool) masíruje telo prúdom vody, ktorá pod určitým tlakom prúdi z dýz v stenách vane. Môžete sa stretnúť aj s vodnou masážou prúdom vody a vzduchu, primiešanie vzduchu je u kvalitnejších systémov dokonca voliteľné. Intenzita masáže závisí od rýchlosti prietoku vody (výkonu čerpadla) a množstva vzduchu privádzaného do dýz. Smer prúdu vody sa dá nastaviť pohyblivými časťami dýz. Účinok masáže závisí nielen od nastavenia dýz, ale aj od ich počtu a rozmiestnenia vo vani, a samozrejme, od výkonu čerpadiel, čo je pomerne dôležitá kategória pri posudzovaní jednotlivých systémov. Hydromasážou sa dosahuje fyzické uvoľnenie a maximálna relaxácia celého organizmu. Prúd teplej vody prehrieva svalstvo a urýchľuje metabolické procesy, zlepšuje krvný obeh, regeneruje a spevňuje svalstvo. V kúpeľoch a rehabilitačných zariadeniach sa využíva pri liečbe poúrazových stavov zranení svalov a kĺbov, nedokonalom krvnom obehu v končatinách, ale aj pri liečbe obezity atď.

Okrem aero- a hydrodýz sa však stretnete aj s rôznymi inými, napr. spydro-, maxi- či mikrodýzami. Pomerne často používané rotačné dýzy (niekedy nazývané aj spydrodýzy) využívajú prúd vody zmiešaný so vzduchom, ktorý vďaka ich tvarovaniu vytvára krúživý pohyb.
Rôzne dýzy a systémy masáže možno používať zvlášť alebo ich navzájom kombinovať (najčastejšie sa spája hydromasážny a perličkový systém alebo hydro- a spydrodýzy).
Rozmiestnenie a počet dýz býva pri rôznych vaniach väčšinou podobný. Najčastejšie sa používa 10 až 12 aerodýz na dne vane (usporiadané sú pozdĺžne, v dvoch rovnobežných radoch) a 6 až 8 hydromasážnych dýz na bokoch vane (2 na nohy, 2 až 4 na boky a 2 až 4 nasmerované na chrbát). Aerodýzy na dne vane sa môžu nahradiť aj spydrodýzami.


Vaňa plná bubliniek

26936

Masážne systémy sa ovládajú mechanicky alebo elektronicky. Aj keď displeje môžu byť pri rôznych typoch podobné, elektronické ovládače umožňujú programovanie masáže (rôzne druhy masáže sa spoja do rozličných programov – napr. relaxačný, tonizujúci, proti celulitíde a pod.) alebo zvolenie istého tlaku vody. Okrem masáže môžete mať vo vani aj osvetlenie (i farebné, určené na tzv. chromaterapiu) či temperovanie (udržiava rovnakú teplotu vody aj pri dlhšom pobyte vo vani).

Masážne vane sa môžu umiestniť samostatne – voľne v priestore – alebo k stene, dokonca ich možno zapustiť aj na úroveň podlahy, čím v interiéri vytvoria príjemný a harmonický prvok. Zaujímavé sú aj možnosti výberu rôznorodých tvarov, veľkostí, materiálov či farieb. Pri výbere masážnej vane však treba mať premyslený koncept budúceho interiéru (rozmiestnenie sanitárnych prvkov, materiály, farebnosť atď.).
K základnému vybaveniu masážnych vaní patria systémy dýz typu Aero (vzduch), Hydro (voda) a Spydro (kombinácia vody a vzduchu), ktoré sa umiestňujú jednotlivo alebo sa navzájom kombinujú. V súčasnosti pribudol aj ďalší systém prezentovaný spoločnosťou Kaldewei pod názvom Turbo Whirl, kde každú dýzu samostatne riadi a poháňa vlastná turbína. Výhoda nového systému spočíva najmä v tom, že nepotrebuje sústavu vedenia inštalačných rúrok, ktorá je typická pre klasické masážne systémy, ale každá turbodýza je samostatnou jednotkou. To umožňuje aj omnoho jednoduchšiu inštaláciu a údržbu tohto systému. Vzhľadom na rôznorodosť a individuálnosť potrieb každého človeka odporúčam aj individuálny výber masážneho systému rozmiestnenia jednotlivých dýz. K masážnym vaniam si okrem základných doplnkov, ako sú opierka hlavy, držadlo a pod., možno vybrať aj doplnky nadštandardné – napr. náladové osvetlenie.

Praktické záležitosti


Vaňa plná bubliniek

26937

Masážnu vaňu treba vyberať ešte predtým, než začnete s rekonštrukciou alebo stavbou kúpeľne. Jednak sa musíte rozhodnúť pre typ a tvar vane, jednak pre masážny systém. V špecializovanej predajni si potom zistite aj ďalšie podrobnosti – masážna vaňa napr. potrebuje samostatne istený prívod elektriny s prúdovým chráničom, pretože je vo vlhkom prostredí. Podľa tvaru vane a typu masážneho zariadenia sa určí, kde a ako majú byť prívody elektriny a vody, kde má byť odpad, koľko miesta a kde treba na motor alebo motory (podľa toho, či bude mať vaňa jeden ,alebo dva masážne systémy), ako budú motory odvetrané a odkiaľ bude prístupný servisný otvor. Musíte sa tiež rozhodnúť pre systém napúšťania (napr. podomietková batéria alebo priepad). Všetky tieto podrobnosti treba brať do úvahy ešte pri navrhovaní kúpeľne, pred začiatkom prestavby či výstavby. Iba tak sa môžete vyhnúť zbytočným komplikáciám (napríklad dodatočnému búraniu pre prívod elektriny).

Ceny masážnych vaní sa môžu veľmi líšiť, záleží najmä na druhu a type vane, vybavení masážnymi systémami a ovládaní (cena vane s minimálnym vybavením masážnymi systémami a najjednoduchším ovládaním môže byť niekoľkonásobne nižšia než cena rovnakej vane s maximálnym vybavením a tzv. profesionálnym ovládaním). Cenový rozdiel však môže vyjadrovať aj rozdiel v kvalite použitých materiálov a komponentov. Napr. môže byť rozdielny príkon a výkon motora, jeho spotreba a životnosť a množstvo ďalších detailov. To všetko, samozrejme, ovplyvní nielen cenu, ale aj kvalitu celej vane, jej poruchovosť alebo bezproblémové fungovanie…

Kategória: Kúpeľňa, WC
Tagy: bývanie hydromasáž kúpeľňa štýly bývania vaňa wellness
Zdieľať článok

Diskusia