22. 06. 2005
Zdieľať

Slovíčko wellness sa dnes stalo populárnym zaklínadlom. Toto cudzie slovo pre zdravú sebalásku je synonymom moderného životného štýlu, v ktorom nesmie chýbať starostlivosť o vlastné telo i dušu. Miesto, na ktorom sa môžete intenzívne venovať sami sebe, rozmaznávať sa i zoceľovať, čerpať energiu a pracovať na pozitívnom postoji k životu, nemusí byť ani veľké, ani nápadné – je ním vaša vlastná kúpeľňa.

„Vyhýbajte sa stresu,“ odporúčajú lekári. Je to však vôbec možné? Mnohí z nás jednoducho žijú tak, že nemajú možnosť vyhnúť sa stresovým situáciám – iba ak by sa vzdali zamestnania, zmenili bydlisko a celý doterajší spôsob života. Vyhnúť sa stresu asi nie je v našich silách, ale môžeme sa naučiť odbúrať jeho následky. Okrem správnej životosprávy, vyváženej stravy a primeranej fyzickej aktivity nám pritom pomôže aj relaxácia. A kde inde možno relaxovať lepšie než v kúpeľni? Práve tu môžete nájsť sami pre seba trochu pokoja a za dverami dôverne známej miestnosti načerpať novú energiu a duševnú aj telesnú sviežosť. Nezáleží pritom na veľkosti kúpeľne. Dôležité je príjemné prostredie, voda a spôsob, akým si ju dokážete užiť. Možno postačia len malé zmeny vybavenia spojené so zmenou myslenia, a ak sa budete starať o svoje dobro (nielen o svoje pohodlie), odmenou vám bude vlastné zdravie a vitalita.

Sny a atmosféra


Wellness život v kúpeľni

26867

Pojem wellness zahŕňa všetko, čo prináša človeku radosť a prospieva telu i duši. Zároveň znamená spôsob, ako čerpať životnú energiu a byť v dobrej pohode a forme. Základnou zásadou pritom je, že ak chcete byť šťastnejší, musíte sa vedieť tešiť aj z maličkostí – zo všetkých pekných a prirodzených vecí. Ani wellness kúpeľňa teda nemusí byť luxusne vybavená, viac záleží na tom, ako ju dokážete používať (i keď, pravdu povediac, moderné kúpeľňové zariadenia dokážu urobiť príjemné ešte príjemnejším a zdravé ešte zdravším). Niekedy postačí aj svetlo sviečok, hudba alebo arómolampa a teplá voda vo vani. Potom už len prižmúrite oči a predstavíte si, že ste na pláži alebo na inom príjemnom mieste. Aj snívanie je totiž v štýle wellness, pretože wellness – to je stav subjektívnej pohody.

Zázračná moc farieb

Wellness je o užívaní si všetkými zmyslami a v každej situácii. Aj pobyt v kúpeľni si teda môžete vychutnať na viac spôsobov. Pretože zrak je jedným z najdôležitejších sprostredkovateľov vnímania, dokážu na našu psychiku priam zázračne vplývať farby. Podľa vplyvu farieb na duševný stav sa môžete riadiť napríklad pri výbere obkladov a dlažby, ale správnu náladu môžete dosiahnuť aj pomocou farebných doplnkov – uterákov, sprchového závesu, dózičiek a podobne, ktoré môžete podľa potreby obmieňať.


Wellness život v kúpeľni

26890

Ak si napríklad potrebujete v kúpeľni dodať energiu a naštartovať na plné obrátky do nového dňa, zariaďte ju v teplých farbách – žltej, oranžovej alebo červenej. Ak túžite po odpočinku a pohodlí, a zároveň si v kúpeľni chcete v pokoji premyslieť napríklad pracovné problémy, voľte jednoznačne zelenú. A ako na nás vlastne vplývajú jednotlivé farby?

Červená je dynamická a dodáva energiu. Podnecuje tvorbu adrenalínu a vitalizujúcich hormónov, zvyšuje frekvenciu tepu a krvný tlak. Priťahuje pozornosť, pôsobí proti únave či poruchám prekrvenia.
Oranžová farba oživuje a rozveseľuje, plachých mení na smelých a schopných nadväzovať kontakty. Posilňuje obranyschopnosť organizmu, tráviaci systém aj sexuálnu túžbu.
Žltá mobilizuje duševné sily a vytvára pozitívnu náladu. Žiarivá slnečná farba aktivizuje tú časť mozgu, ktorá je zodpovedná za ukladanie vizuálnych vnemov, takže pomáha pamäti a podnecuje tvorivosť.
Zelená farba prináša harmóniu a má priaznivé terapeutické účinky, pretože zlaďuje telo a dušu. Upokojuje, pomáha sústrediť sa a prispieva k rozvahe. Priaznivo pôsobí pri nespavosti a unavených očiach.
Hnedá farba zeme, dreva, čokolády, kávy a čaju pôsobí vyrovnávajúco – povzbudí, keď potrebujete zlepšiť náladu, upokojí v stave napätia.
Modrá je relaxujúca a pomáha odbúrať stres. Zbavuje napätia, prináša osvieženie a upokojenie, preto pomáha pri nervozite, migréne a vysokom krvnom tlaku. Znižuje telesnú teplotu, spomaľuje tep a stimuluje imunitný systém. Pomáha prekonávať strach a úzkosť, zmierňuje depresie a dáva pocit nádeje.
Fialová podnecuje vynaliezavosť. Je zmesou modrej a červenej a javí sa ako spojenie pokoja a energie. Pri nervovom napätí tak súčasne uvoľňuje aj posilňuje. Mimoriadne dobre pôsobí proti depresii. Aktivizuje tvorivú časť mozgu a podporuje sústredenosť na podstatné veci.

Svetlo dodá energiu aj uvoľní

Podobne ako farby pôsobí na psychiku aj svetlo. Preto by ste mali mať v kúpeľni viacero rôznych svietidiel, pomocou ktorých docielite rôzne druhy osvetlenia kúpeľne – silné jasné a priame svetlo potrebujete ráno nielen pri úprave svojho zovňajšku, ale aj na naštartovanie do nového dňa; náladové tlmené osvetlenie (môže byť aj farebné) vás upokojí a oceníte ho pri večernej relaxácii. Večer sú vhodné aj sviečky. Pri pohľade na blikotavý plamienok sa dá príjemne snívať, teplé svetlo ohňa vás uvoľní a vyvolá atmosféru pohody.

Vône proti stresu aj únave

Nielen farby a svetlo, ale aj vône ovplyvňujú naše pocity a náladu. Napríklad voňavé olejčeky dokážu zázraky a príjemným spôsobom odbúrajú stres i napätie. Urobte si teda trochu času sami na seba, v súkromí kúpeľne si zapáľte arómolampu a ponorte sa do príjemne teplého voňavého kúpeľa. A akú vôňu zvoliť? Ak potrebujete povzbudiť, vyberte si vôňu pomarančov, citrónov alebo muškátu. Majú osviežujúci účinok a zlepšujú náladu. Rovnako dobre osvieži aj olej či kúpeľová prísada s vôňou eukalyptu alebo mäty. Takýto kúpeľ navyše výborne účinkuje aj proti svalovej horúčke. Upokojujúco a uvoľňujúco pôsobia vône mandarínky, medovky, levandule, mandlí, škorice či santalového dreva. A ak cítite, že vás obchádza prechladnutie, pomôže vám krátky, ale príjemne teplý kúpeľ s vôňou borovice, tymiánu, eukalyptu alebo mäty, ktorý blahodarne pôsobí aj pri bolestiach hlavy a kĺbov. Po kúpeli sa dôkladne osušte mäkkou osuškou a aspoň na chvíľu si ľahnite.

Uvoľňujúci kúpeľ


Wellness život v kúpeľni

26889

Ak si chcete vychutnať kúpeľ, musíte sa naň podľa vzoru východných civilizácií dívať nie ako na očistu tela, ale ako na uvoľnenie tela i ducha. Preto sa najprv osprchujte, až potom si sadnite do vane naplnenej teplou vodou. Privrite oči a sústreďte sa na kúpeľný obrad – v tichu vychutnávajte príjemné teplo, ktoré sála z vody, otvára všetky póry pokožky, prináša psychické a fyzické uvoľnenie a odplavuje nahromadený stres.
Ak sa chcete dokonale uvoľniť, zbaviť napätia a bolesti, môžete si vo vani pohovieť až polhodinku. Voda by mala mať približne 38 °C alebo, ak je vám to príjemné, o čosi viac. V prípade, že vás má kúpeľ osviežiť a posilniť, kúpte sa iba krátko (10 až 15 minút) v nie príliš horúcej vode a nakoniec sa osprchujte vlažnou vodou. Dlhší pobyt v teplej vode unavuje a zaťažuje krvný obeh, preto nie je vhodný napríklad pri prechladnutí.

Kategória: Farby, materiály Kúpeľňa, WC Štýl
Tagy: bývanie farby kúpeľňa štýly bývania vaňa wellness
Zdieľať článok

Diskusia