Viete, aká interiérová farba bude hitom roku 2020?

08. 11. 2019
Zdieľať

Nie je žiadnym tajomstvom, že interiérové farby dokážu okamžite zmeniť atmosféru celej domácnosti. V roku 2019 v interiérovom dizajne prevládali farby: terakotová, tyrkysová, machová, okrová. Ešte nie je koniec roka a už sa môžete dopočuť o trendoch na budúci rok.

Spoločnosť Sherwin-Williams prednedávnom vyhlásila svoju farbu roka 2020. Je ňou prekvapivo farba označovaná ako Naval (SW-6244).


námornícka modrá v interiéri

námornícka modrá v interiéri
iStock

Aká farba je Naval (SW-6244)?

Pod týmto označením sa skrýva námornícka modrá, teda tmavšia modrá farba, ktorá sa často v móde používa ako elegantná alternatíva čiernej, prípadne sivej. Sue Wadden, riaditeľka marketingu farieb v spoločnosti Sherwin-Williams na margo vyhlásenia farby roka povedala:

„Použitie farieb v interiéri sa mení. Už nejde iba o tom, ako vyzerá priestor, ale i o to, ako sa cítite. Každý potrebuje cítiť podporu a inšpiráciu – pri duševnom, ale tiež fyzickom výkone a pri hľadaní emocionálnej pohody. Námornícka modrá pripomína nočnú oblohu, na ktorú ľudia po stáročia hľadeli ako na múzu, ale i vtedy, keď hľadali odpoveď na zložité otázky.“


námornícka modrá v interiéri

námornícka modrá v interiéri
iStock

Farba pokoja a sebavedomia

Tento výrazný farebný odtieň je upokojujúci, ale zároveň sebavedomý. Do domácností vnesie pokoj, a to i do tých najrušnejších miestností. Hodí sa taktiež do spální – ak sa bojíte tmavých farieb a ich optického vplyvu, môžete odtieň NAVAL použiť len na jednu zo stien, vynikne v záhlaví postele. 

Zo spálne vytvorí upokojujúci úkryt. Nebude sa však „nosiť“ len na stenách, zaujímavo vyznie aj na kuchynskej linke, či menších kusoch nábytku. Je tiež skvelým podkladom pre domácu galériu. Podčiarkne význam zavesených obrazov, fotografií a ďalších umeleckých diel.


námornícka modrá v interiéri

námornícka modrá v interiéri
iStock

Ako používať námornícku modrú?

Pri kombinovaní s inými farbami pouvažujte námornícku modrú za neutrálny odtieň. Skombinujte ju s teplými tónmi – červenou, krémovou alebo so sviežou bielou. S bielou vytvorí  veľmi elegantný, čistý efekt. Výborne sa hodí aj do minimalisticky zariadených domácností, pretože je nevtieravá a pritom zaujímavá. 


námornícka modrá v interiéri

námornícka modrá v interiéri
iStock

Premeňte domov na oázu pokoja

Námornícka modrá je na rozdiel od teplej terakotovej – Cavern Clay, ktorá bola farbou roka spoločnosti Sherwin-Williams v roku 2019, uzemnenejšia, vážnejšia, decentnejšia, ale aj viac upokojujúca. Veľmi pôsobivý efekt dosiahnete, ak námornícku modrú skombinujete s prírodnými materiálmi – ľanovými závesmi či poťahmi, živou zeleňou, tkanými koberčekmi. Vytvoríte si tak z vášho domova pokojnú oázu.

Sabína Zavarská
Zdroje: elledecor.com, houseandhome.com
Foto: istock

Kategória: Farby, materiály
Tagy: interiérové farby
Zdieľať článok
Hnedé škvrny na listoch afrických fialiek? Ich pestovateľka vysvetľuje dôvodZáhrada

Hnedé škvrny na listoch afrických fialiek? Ich pestovateľka vysvetľuje dôvod

Vyčarujte si na balkóne alebo terase malú úžitkovú záhradu. 10 inšpirácií, ako na to pomocou kvetináčovZáhrada

Vyčarujte si na balkóne alebo terase malú úžitkovú záhradu. 10 inšpirácií, ako na to pomocou kvetináčov

Rýchla klasika, ktorú do Vianoc s prehľadom stíhate: Linecké kolieska s mletými mandľamiUrob si sám

Rýchla klasika, ktorú do Vianoc s prehľadom stíhate: Linecké kolieska s mletými mandľami

Izolácia podlahy v starom domeDom z tehly

Izolácia podlahy v starom dome

Diskusia