Odkrývanie masiek alebo typológia textilných materiálov

17. 02. 2006
Zdieľať

Keď sú zavesené na oknách či sa „povaľujú“ na posteli, pôsobia príjemne. Reč je o závesoch, záclonách a vankúšoch, ktoré premieňajú náš domov na útulné miesto. Ako však docieliť, aby si čo najdlhšie zachovali svoju farebnosť a kvalitu a aby plnili svoj účel? Pri ich výbere sa často necháme nadchnúť farbou, zaujímavou štruktúrou či vzorom. To sú ich krycie masky, ktorými nás lákajú. Aké sú však textilné materiály v skutočnosti?

Každý materiál môžeme posudzovať z hľadiska stálofarebnosti, kvality, váhy, tieniacej schopnosti a spôsobu údržby. Jednotlivé textílie majú svoje špecifické vlastnosti. Textilné vlákna môžeme rozdeliť na prírodné (bavlna, ľan, hodváb, vlna) a chemické (umelé), napríklad polyester a nylon, alebo z časového hľadiska na klasické a moderné. A keďže chceme, aby naše investície neboli zbytočne vyhodené peniaze, mali by sme čo-to vedieť o „charaktere“ bytového textilu.

Bavlna a ľan – osvedčená klasika

Bavlna sprevádza ľudstvo už takmer 6 000 rokov, v Európe sa objavila v 8. storočí. Spolu s ľanom patria do kategórie prírodných vláken rastlinného pôvodu. Pre bavlnu sú charakteristické jemnosť, veľká pevnosť, pružnosť a absorpčná schopnosť. V súčasnosti sa často využíva v kombinácii s polyesterom. Ľan, rovnako ako bavlna, má za sebou bohatú históriu. Ľanové vlákno je veľmi pevné, ale málo pružné, čo je príčinou jeho krčivosti. Oproti umelým vláknam alebo bavlne má ešte ďalšie výhody, ako sú väčšia nasiakavosť či odolnosť proti oderu aj plesniam. Ľanové vlákno sa kombinuje aj s inými prírodnými alebo umelými textilnými materiálmi. Podľa výskumov látky, ktorých zloženie tvorí minimálne 50 % ľanového vlákna, zabraňujú prenikaniu ultrafialového žiarenia oveľa efektívnejšie ako ostatné materiály.


Odkrývanie masiek alebo typológia textilných materiálov

33705

Ušľachtilosť hodná zlata

V Číne ho poznali už v 3. tisícročí pred Kristom. Podľa mnohých dizajnérov hodváb patrí k najzaujímavejším textilným materiálom a môžeme zaň vďačiť pažravému nočnému motýľovi priadke morušovej, nazývanej aj hodvábnik. Hodvábne vlákno je pevné, pružné a lesklé. Tento materiál je veľmi citlivý na svetlo. Podľa toho, ako naň dopadá svetlo, dokáže meniť svoju farbu.

Pravý hodváb je, jednoducho povedané, nehorľavý – pri horení sa na jeho povrchu vytvárajú malé útvary podobné granulám, ktoré zabraňujú šíreniu ohňa. Má však tendenciu zraziť sa, preto, tak ako ostatné látky, je vhodné, ak ho pred spracovaním vyperieme. Na závesy sa používa hrubší materiál, ten sa však neodporúča prať, ale iba chemicky čistiť (sú na to určené špecializované chemické čistiarne). Tenší materiál, tzv. šatovku možno prať aj v práčke pri teplote 30 °C. Hodváb, ako každá látka, sa opotrebúva – bledne pôsobením slnečných lúčov. Aby sa čo najdlhšie zachovala jeho farebnosť, používa sa na hodvábne závesy podšívka. Zo širokej škály hodvábnych látok sú najznámejšie satén, mušelín či organtín.


Odkrývanie masiek alebo typológia textilných materiálov

33708

Ako na hodváb?

– Hodvábne vlákno sa odporúča čistiť chemicky.
– Možno ho však aj prať pri maximálnej teplote 30 °C.
– Pri praní používajte prací prostriedok určený na hodváb.
– Hodvábne materiály zásadne nežmýkame.
– Pri sušení sa treba vyhnúť priamemu slnečnému svetlu a vykurovacím zariadeniam.

Velúr

Velúr je hustá tkanina, ktorá v porovnaní so zamatom má rovnejší povrch, je lesklejšia a splývavejšia. Navyše je aj mimoriadne odolná proti opotrebeniu. Väčšinou sa vyrába v sýtych farbách. Je to vhodný materiál najmä na čalúnenie nábytku. Čistí sa chemicky.

Zamat

Viete, v čom spočíva tajomstvo hladkého zamatu? Dve vrstvy látky sú súbežne pretkané niťami, ktoré sa potom prerežú, aby sa látky od seba oddelili a vytvoril sa zamatový povrch tkaniny. Zamat pôsobí dôstojne a honosne. Je vhodným materiálom do rustikálne zariadených interiérov na závesy či vankúše. Zamatové závesy stačí občas povysávať, inak sa čistia chemicky. Neodporúča sa prať ich v práčke, lebo pri praní je materiál trojnásobne ťažší, čo nemusí práčka zvládnuť. Je vhodné, ak povrch závesov pretriete octovou vodou, farby hneď budú živšie.


Odkrývanie masiek alebo typológia textilných materiálov

33702

Umelé vlákna

V súčasnosti ľudia dávajú prednosť syntetickým materiálom, ktoré sú nenáročné na údržbu, čo ocenia najmä ženy, u ktorých nie je žehlenie práve najobľúbenejšou činnosťou. Oproti klasickým materiálom, ako sú bavlna či ľan, majú ešte jednu výhodu, a tou je väčšia stálofarebnosť. Vývoj napreduje aj v textilnom odvetví, preto dnes nie je problém pre syntetické vlákna napodobniť prírodné. Aby sme po prvom praní našich obľúbených závesov neboli prekvapení, keď budú o pätnásť centimetrov kratšie, mali by sme tento materiál pred spracovaním vyzrážať parou (vyprať). V súčasnosti sa v procese výroby textilné vlákna napúšťajú špeciálnymi látkami, ktoré zabraňujú tomu, aby sa prach dostal do vnútra vlákna a narušil tak jeho štruktúru. Závesy z takého materiálu potom stačí len povysávať či vyprášiť. Novinkou na trhu sú aj tzv. biozávesy, ktoré sa bežne používajú v zahraničí. Pre svoju schopnosť likvidovať baktérie v priestore sú vhodné najmä do nemocničných priestorov, ale v domácnostiach ich ocenia aj ľudia s narušeným imunitným systémom. Môžu byť zatemňovacie či priesvitné. Ich schopnosti sú, pravda, patrične finančne ohodnotené.


Odkrývanie masiek alebo typológia textilných materiálov

33699

Reflexné materiály

Ich praktickosť oceníte najmä tam, kde často dopadajú slnečné lúče a kde je potrebné schladiť interiér. Ide o špeciálnu látku, ktorej povrch je potiahnutý strieborným filmom, ktorý odráža horúce slnečné lúče a zároveň prepúšťa dostatok svetla do miestnosti. Tieto materiály slúžia väčšinou na výrobu roletiek určených na strešné okná či do zasklených zimných záhrad.

Nehorí a nehorí…

Novinkou na trhu sú nehorľavé, tzv. samozhášavé materiály, ktoré sú veľmi odolné proti ohňu. Ich špeciálna úprava zabraňuje šíreniu ohňa v prípade vznietenia. Môžeme ich nájsť pod rozličnými označeniami, napríklad flammstop, fire-resistant alebo pod skratkou FR. Možno si ich objednať priamo v interiérových štúdiách, v obchodoch zatiaľ nie sú bežne dostupné. Ide o umelé vlákna, ktoré spĺňajú všetky požiadavky na textílie určené na dekorácie do interiérov. Prednosťou je široká farebná škála. Môžu byť priehľadné, polopriehľadné či zatemňovacie, preto sú vhodné na záclony či závesy. Vyžadujú si chemické čistenie, ale možno ich prať aj v práčke pri teplote 30 °C.

Nenápadné textilné digestory

  • Zápach od cigariet, ako aj neželateľné rozličné pachy v interiéri sú minulosťou vďaka protipachovým materiálom, ktoré hltajú nepríjemné zápachy a ktoré môžete na trhu nájsť pod názvom air. Sú vhodné do barov, reštaurácií, hotelov, ale aj do bežných domácností. Materiál sa predáva na kubický meter, podľa toho, koľko pachu budú musieť pohltiť. Nie sú náročné na údržbu, stačí ich jednoducho len vyprať.

Aké materiály sú vhodné na:

  • závesy – ľan, bavlna, žakár, hodváb, damask, brokát či ženilka (je to pevnejšie polyesterové vlákno, tento materiál má podobnú štruktúru ako menčester, ale je jemnejší). Do módy sa opäť vracia taft. Taftové závesy lomia svetlo, a tým aj svoj farebný odtieň (ak je záves napríklad bordový, môže sa zmeniť na zelený či modrý). Väčšinou sa používajú do moderných interiérov, ale dobre sa vynímajú aj v rustikálne ladenom štýle. Na závesy sú vhodné aj kombinácie zamat a ľan, zamat a satén. V obľube sú aj polopriehľadné materiály s vypaľovanými vzormi, ktoré môžu slúžiť ako závesy aj záclony. Môžu byť čisto bavlnené alebo v kombinácii s polyesterom, alebo len z umelých vláken v pomere 80 % polyesteru a 20 % viskózy. Takto oblečené okná vyzerajú veľmi dobre. Do víkendových chát a chalúp sa osvedčili prírodné materiály (ľan, bavlna), ktoré môžu byť maľované, s potlačou (rozličné geometrické tvary) či vyšívané;
  • záclony – väčšinou sa používajú umelé vlákna. Nylonové záclony nahrádzajú polyesterové, často kombinované s bavlnou či hodvábom. Nádherne vyniknú batistové, šifónové či tylové záclony. Zaujímavý efekt môžeme docieliť aj zavesením viacerých vrstiev jemných tkanín, ktoré sa budú navzájom prekrývať. Do módy sa vracajú aj ručne háčkované záclony. Veľmi efektné sú moderné záclony s výraznými farbami a geometrickými vzormi. Veľké vzory sú vhodné na veľké okná, na malé okná volíme drobnejšie tvary alebo jednofarebné pastelové farebné odtiene;


Odkrývanie masiek alebo typológia textilných materiálov

33695

  • vankúše – ľan, bavlna, hodváb, polyester (aj v kombinácii s inými látkami), damask. Textílie majú schopnosť eliminovať negatívne energetické vplyvy. To platí aj o vybraných vzoroch na vankúše. Možno na ne aplikovať rozličné strapce, lemovky, sklíčka, kryštáliky, ktoré nenápadným spôsobom dokážu vyvážiť energie v interiéri. Rovnakú schopnosť majú aj baldachýny, ktoré zaručujú pokojný spánok.
Kategória: Bývanie Farby, materiály Štýl
Tagy: bytový materiál materiály textil textilný tmat
Zdieľať článok

Diskusia