13. 12. 2010
Zdieľať

Podmanivá vôňa čerstvo upečeného chleba alebo šťavnatého jablkového koláča... Ak chcete tieto neodolateľné čuchové a následne aj chuťové zážitky dopriať svojim najbližším, čítajte ďalej.

Makový veniec (Čas prípravy: asi 40 minút)
Prísady
Na cesto:
•    500 g hladkej múky
•    1 balíček droždia Dr. Oetker
•    50 g mäkkého masla alebo margarínu
•    50 g práškového cukru
•    1 vajce
•    štipka soli
•    200 ml mlieka
Na náplň:
•    400 ml mlieka
•    100 g cukru
•    200 g mletého maku
•    citrónová kôra alebo kandizované citrónové kúsky
•    1 balíček škoricového cukru Dr. Oetker
•    2 PL strúhanky
Na ozdobenie:
•    100 ml rumu
•    50 g práškového cukru
Ešte potrebujete:
•    plech na pečenie
•    valček
•    sitko 

Príprava
1. Na prípravu cesta premiešajte múku s droždím, pridajte maslo alebo margarín, cukor, vajce a soľ. Postupne pridávajte mlieko a vypracujte pevné cesto. Prikryte ho utierkou a na teplom mieste nechajte vykysnúť.
2. Na prípravu náplne priveďte mlieko s cukrom k varu. Do horúceho mlieka vmiešajte mak, citrónovú kôru, škoricový cukor a strúhanku a nechajte vychladnúť.
3. Cesto vyváľajte na pomúčenej doske na obdĺžnik asi 60 × 30 cm. Náplň rovnomerne rozdeľte
na cesto a zaviňte. Závin pozdĺžne rozrežte. Oba diely prepleťte a spojte do venca. Veniec
položte na vymastený plech a dajte piecť na asi 40 minút do predhriatej rúry.
Elektrická rúra:            180 °C         
Teplovzdušná rúra:    160 °C         
Plynová rúra:               stupeň 3
4. Ešte horúci veniec potrite pomocou štetca rumom a pocukrujte práškovým cukrom.

TIP: Kysnuté cesto môžete nahradiť zmesou buchty v prášku Dr. Oetker, ktorú pripravíte podľa návodu na obale.

Elektrická vstavaná rúra Samsung BF64CBST/XEH so systémom Twin fan+ (teplý vzduch s dvoma vetrákmi). Ojem 65l, gril, dolný ohrev, oranžový LED displej, ovládače sú tlačidlové a Jog Dial, trojité sklo dvierok, katalytická zadná stena, časovač, detská poistka, plech na pečenie, povrch – kefovaná nehrdzavejúca oceľ s úpravou proti odtlačkom prstov, trieda spotreby A. Odporúčaná cena 419 €.
Multifunkčná rúra Gorenje Ora-Ito BO71 – ORA – W. Energetická trieda A, objem 60?l, čierny sklenený ovládací panel, ergonomický tvar gombíkov a rukoväte, vyberateľné sklenené dvierka, osem funkcií, gril, EcoClean smalt, vertikálny odvod pár, čistenie pomocou funkcie AguaClean, DCS – dynamický ventilačný systém, mechanická detská zámka, chladné dvierka s tromi sklami a reflexnou vrstvou. Príslušenstvo: rošt, hlboký a plytký smaltovaný plech, držiak na plechy, antikorový tukový filter, drôtené vodiace drážky plechu. Cena od 331 €.
Samostatná rúra Whirlpool z radu Glamour, dizajn Fusion s elektronickým ovládaním so 6. zmyslom, plnofarebný grafický displej, teplovzdušná so zadným ohrevom, štvorité zrkadlové sklo dverí, sklenené vnútro dverí, hladké steny rúry. Grafický farebný displej rúry Glamour zobrazuje druh pripravovaného jedla na ovládacom paneli, ktorý je súčasťou celosklenených dvierok. Všetky pokyny obsluhy sú aj v slovenskom jazyku. Ak rúra nepracuje, displej je vypnutý. Dvere majú zrkadlový efekt a otváranie do boku. Antikorová rukoväť je po celej výške dvierok. V ponuke je model s pravým aj ľavým otváraním. Energetická trieda A, maximálny príkon 2,7 kW, maximálna pracovná teplota 250 °C, vnútorný objem rúry 67 l. Cena 1 399 €.
Ekologická forma na pečenie GreenPan Dubai s nepriľnavým keramickým povrchom Thermolon, ktorý neobsahuje žiadne flourované látky (PTFE, PFOA) a pri jeho výrobe sa spotrebuje menej energie, neprehrieva sa, ani pri zahriatí nad 260 °C neuvoľňuje toxické výpary ani karcinogénne látky. Cena 35,20 €. Predáva Potten & Pannen.
Forma na bábovku Delícia 623142 od Tescomy s odolným antiadhéznym povlakom zabraňujúcim pripáleniu. Vhodná do elektrickej, plynovej aj teplovzdušnej rúry. Nepoužívajte náradie s kovovým zakončením. Priemer 22 cm. Cena 9,89 €.
Zabudovateľná rúra na pečenie Bosch HBA 38B950 s multifunkciou 3D horúci vzduch Plus, 13 druhov ohrevu (cirkulačný infragril, veľkoplošný gril Vario, HydroBaking…), vnútorný objem 58 l, vnútro – sivý smalt GranitEmail, samočistenie EcoClean, elektronické regulácia teploty od 50 do 300 °C, automatický rýchloohrev, AutoPilot68 (automatika pečenia so 68 programami), integrovaná kuchárka, SoftLight – postupné zhasnutie a rozsvietenie rúry, teplota dvierok 40 °C, dialógová elektronika s textovým displejom (aj po česky), bezpečnostné vypínanie, detská poistka, trieda spotreby A. Cena 1 775 €.
Kruhová forma na pečenie Gusto z robustného porcelánu s priemerom 26 cm. Ideálna na pečenie, zapekanie, servírovanie aj skladovanie pokrmov pri teplotách od –18 do 240 °C. Vhodná do všetkých typov rúr vrátane mikrovlnnej, do mrazničky aj umývačky. Cena 13,99 €. Antikorová skladacia mriežka Delícia s priemerom 32 cm. Cena 7,59 €. Vyrába a predáva Tescoma.
Kategória: Bývanie Domáce spotrebiče
Tagy: domáce domáce spotrebiče
Zdieľať článok

Diskusia