Oplatí sa práčka s integrovanou sušičkou?

07. 08. 2013
Zdieľať

Čo by ste povedali na práčku, ktorá dokáže bielizeň nielen vyprať, ale aj vysušiť, aby ste ju mohli priamo z bubna poskladať a odložiť do skrine? Zistili sme pre vás, čo všetko to obnáša.

čo by ste mali vedieť

1 Sušenie s praním i oddelene

Pri voľbe programu sa môžete vždy rozhodnúť, či sa má prací cyklus ukončiť odstreďovaním, alebo sušením. Pri praní môžete vždy počítať s 9-kilogramovou náplňou, ale pri sušení by nemalo byť bielizne viac ako 7 kg. Po ukončení pracieho cyklu môžete vytiahnuť odevy, ktoré sú na sušenie nevhodné, a spustiť sušenie samostatne. Tak môžete aj skombinovať čierne oblečenie s farebným z dvoch rôznych praní.

2 Pozor na etikety

Ak nájdete na etikete prečiarknutý symbol kruhu vo štvorci, znamená to, že odev nie je vhodný na sušenie. V domácnosti sme pri inventúre zistili, že iba tri z desiatich odevov sú prispôsobené na sušenie. Pri opakovanom sušení nevhodných odevov však škody nepresiahli 5 %. Sušička poškodila odevy s mäkkou potlačou, časť syntetiky sa nenávratne zbehla a povolili staršie patenty s gumičkami.

3 Ako funguje sušenie

Po spustení sušiaceho cyklu začne práčka ohrievať prúd vzduchu a prevaľovať bielizeň, aby sa zohriala na teplotu vyššiu ako 100 °C. Z horúcej tkaniny sa odparuje vodná para, ktorá sa zráža v tepelnom výmenníku. Odtiaľ odteká v dávkach vypúšťacou hadicou do vane či odpadu. Sušiaci cyklus 7 kg bielizne trvá približne 2:20 h, spolu s vodou sa z bubna vytratia aj uvoľnené vlákna z bielizne.

4 Koľko zaplatíte

Pri bežnom sušiacom cykle sme namerali 3,11 kWh spotrebovanej energie, čo predstavuje pri tarife D2 SSE náklady vo výške 44 centov. Sušenie sa však nezaobíde bez vody, ktorá ochladzuje paru z bielizne. V jednom cykle sa jej minie približne 15 l. Jeden sušiaci cyklus vás tak vyjde približne na rovnakú sumu ako pranie. Ak budete sušiť všetko, vaše náklady na údržbu bielizne sa zdvojnásobia.

5 Šetrí čas i priestor

Na sušenie bielizne z bubna na 9 kg potrebujete veľký balkón so siedmimi šnúrami alebo priestor na dva skladacie sušiaky. Ak práčka bielizeň v bubne vysuší, stačí ju iba poskladať, prípadne vyžehliť podľa vašich zvyklostí. To môžete urobiť okamžite po skončení sušiaceho cyklu v deň prania – bez toho, aby ste museli deň či dva obchádzať sušiaky a opakovane sa k bielizni vracať. 

6 Skryté výhody

Väčšina paplónov, vankúšov a valcov plnených dutým vláknom je vyrobená z materiálov vhodných do sušičky. Rovnako je na tom bavlnená posteľná bielizeň. Pri zbieraní skúseností nás prekvapilo, že stačí štyri a pol hodiny času na to, aby ste sa mohli pustiť do ustielania postelí s čerstvo vypratou výbavou, ktorá si ešte ráno žiadala vašu starostlivosť. Do bubna s kapacitou 9 kg sa zmestia dve letné súpravy na spanie.

7 Priestor na skladovanie

Ak ste doteraz používali práčku s kapacitou 5 kg bielizne, mali by ste vedieť, že skok na 9 kg ovplyvní priestorové požiadavky na skladovanie znečistenej bielizne. Potrebujete takmer trojnásobne viac miesta, aby ste pri každom praní dokázali po vytriedení bielizne naplniť práčku na jej plnú kapacitu. Miesto možno vytvoriť výmenou koša na bielizeň za skrinku, ideálnym riešením v dome je práčovňa.

8 Sušenie šetrí čas

Každá domácnosť má svoj vlastný rituál pri triedení bielizne, jej praní, sušení a odkladaní naspäť do skríň. V našej modelovej sme sa snažili zistiť, či práčka so sušičkou ušetrí čas a zvýši komfort pri manipulácii s ošatením a bielizňou. Po zácviku a zmene zaužívanej rutiny môžeme s istotou povedať, že sušenie je prínosom, ktorý stojí za to. Po pár cykloch máte jasnú predstavu o tom, kde získate.

9 Aj do malej kúpeľne

Práčka so sušičkou nie je väčšia ako ostatné modely práčok s rovnakou kapacitou. Nevyžaduje si špeciálnu elektroinštaláciu, rozvody vody a ani odvod vzduchu. Predstavuje kompromisné riešenie do bytov, v ktorých nie je miesto na samostatnú sušičku. Ponuka modelov na trhu je obmedzená, niektorí výrobcovia ich z katalógov vyradili úplne, nájsť vysnívaný ideál preto nemusí byť jednoduché.

10 Sušičky sú iná liga

Samostatné sušičky ponúkajú lepšiu kontrolu nad priebehom sušenia a vďaka tepelným čerpadlám môže byť ich prevádzka výrazne lacnejšia. Umožňujú znížiť teplotu vzduchu na sušenie citlivejšej bielizne, dokonale zachytávajú prach a uvoľnené vlákna vo filtri, bielizeň z nich vychádza menej pokrčená ako z kombinovaných práčok. Zaberú však rovnako veľa miesta ako práčka.


Oplatí sa práčka s integrovanou sušičkou?

1242513
Gorenje

SLOVNÍK POJMOV

Programy
Možnosti prispôsobenia programov práčok sa výrazne líšia. Všímajte si najnižšie teploty vody v pracích cykloch i dĺžky programov. Vyberajte tak, aby ladili s vašimi návykmi.

Hlučnosť
Výrobcovia čoraz častejšie siahajú po motoroch, ktoré sú podstatne tichšie ako ich predchodcovia. Snahu o utíšenie však môže zmariť hlučné napúšťanie či vrčiaci ventil.

Kapacita
Veľký bubon práčky je praktický nielen v početnejších rodinách. Oceníte ho pri praní posteľnej bielizne, paplónov a obrovských diek. Väčšia náplň v jednom cykle znamená úsporu.

Náklady
Čím viac periete, tým viac by vás mala zaujímať spotreba vody a energie pri vašom najobľúbenejšom programe. O životnosti práčky rozhodujú aj na prvý pohľad nevýznamné rozdiely.

Rozmery
Kým sa rozhodnete pre konkrétny model, zmerajte skutočnú šírku dverí na kúpeľni. Aj keď je 60 cm šírkový štandard, zárubňa môže byť o málo užšia. To pri menšej hĺbke práčky nemusí byť problém.

TIP: Zobraziť automatické práčky so sušičkou a vybrať si podľa nášho testu.

Ako sme testovali

Počas štyroch týždňov sme v modelovej domácnosti postavili vedľa seba dve moderné práčky s kapacitou 9 kg bielizne. Pokúšali sme sa zistiť, či práčka so sušičkou ušetrí čas, alebo bude triedenie bielizne náročné a zdĺhavé. Uskutočnili sme inventúru šatníkov, pustili sa do veľkého prania paplónov a vankúšov, snažili sme sa zistiť, čo sa stane, ak budeme sušiť oblečenie, ktoré do sušičky nie je vhodné. 

 

PRÁČKA

GORENJE W 9825 I

Kapacita: 9 kg
Energetická trieda: A +++
Odstreďovanie: 1 200 ot./min.
Najrýchlejší program: 0:17 min.
Najnižšia teplota: studená, 15 °C


GORENJE W 9825 I Kapacita: 9 kg Energetická trieda: A +++ Odstreďovanie: 1 200 ot./min. Najrýchlejší program: 0:17 min.

Gorenje

Hlavnou prednosťou tejto úspornej a tichej práčky je úplná kontrola nad tým, akú stratégiu použije pri praní bielizne. Každý z pracích programov možno tlačidlami upraviť tak, aby popri bežnom praní ušetril čas, odstránil škvrny, znížil náklady na minimum alebo dôsledne vypláchal z bielizne aj posledné zrnko čistiaceho pro­striedku. Z displeja vyčítate nielen to, ako dlho bude program trvať, ale aj koľko vody sa spotrebuje a aká vlhkosť ostane v textíliách po odstredení. Pri úspornom praní jadrovým mydlom sme ocenili ohrev vody na 15 °C, oslovil nás aj program nočného prania so zníženou hlučnosťou. Práčka pri ňom upraví pohyby bubna tak, aby nerušili. Len odstreďovanie je pri tomto režime obmedzené na 800 otáčok. Spokojní sme boli s praním tmavých odevov bez vyblednutia farieb, osvojili sme si aj dvojicu nastaviteľných používateľských programov. 

Ovládací panel je ako malý počítač, ktorý ide do detailov.

Práčka osvetlí obsah bubna pri vkladaní a vyberaní bielizne, dokáže prispôsobiť pracie programy množstvu bielizne v bubne a ponúka samostatný program na zmäkčovanie s nízkou spotrebou vody, ak treba bielizeň po dlhodobom skladovaní len občerstviť. Ide o modernú práčku s množstvom vychytávok, ktorá uspokojí každého fanúšika nových technológií.

Zobraziť práčku v obchode

Páči sa nám
Tichá a úsporná
Detailné nastavenie
Prehľad o spotrebe vody

 ****                                                                                                       599 €
Tichá a úsporná práčka s prehľadným ovládacím panelom a osvetlením priestranného bubna osloví aj náročnejšieho spotrebiteľa.

 

PRÁČKA SO SUSIČKOU

GORENJE WD 95140

Kapacita: 9 kg
Energetická trieda: A
Odstreďovanie: 1 400 ot./min.
Najrýchlejší program: 0:20 min.
Najnižšia teplota: studená, 30 °C


GORENJE WD 95140 Kapacita: 9 kg Energetická trieda: A Odstreďovanie: 1 400 ot./min. Najrýchlejší program: 0:20 min. Najnižšia teplota: studená, 30 °C

GORENJE WD 95140 Kapacita: 9 kg Energetická trieda: A Odstreďovanie: 1 400 ot./min. Najrýchlejší program: 0:20 min. Najnižšia teplota: studená, 30 °C

Pokiaľ ide o všestrannosť pri praní, má čo ponúknuť. Vďaka bublinkám vzduchu dokáže rozpustiť prášok aj v studenej vode, účinnosť hlavného prania vie zosilniť namáčaním, predpierkou či horúcou parou, nechýba jej ani sprchovací systém, ktorý zmáča bielizeň takmer okamžite. Či sme pri rýchlom 20-minútovom cykle v studenej vode osviežovali oblečenie, alebo v plnom 2,5-hodinovom nasadení bielili posteľnú bielizeň, vždy sme dosiahli očakávaný výsledok. Práčka sa snaží rovnomerne rozložiť náplň v bubne pred spustením cyklu, prehľadným panelom si možno programy upraviť na mieru. Počítať treba s väčším hlukom pri sprchovaní, s nočným praním si to preto radšej rozmyslite. Hlavným lákadlom je však sušenie, ktoré možno spustiť spolu s pracím programom alebo samostatne. Prebieha vždy pri rovnakej teplote, bielizeň nie je pod kontrolou senzorov, menia sa iba časy sušenia. 

Pri prvom sušení sa možno preľaknete, či kdesi nehorí izolácia vodičov.

Výsledky sušenia sú uspokojivé, ak vám neprekáža viac pokrčená bielizeň. Nepríjemný je zápach gumy, ktorý sa zmierni až po niekoľkých desiatkach cyklov. Aviváž ho spočiatku v bielizni neprekryje, časom sa však situácia zlepšuje. 

Páči sa nám
+ Výborná účinnosť prania 

Na toto pozor
– Vyššia hlučnosť
– Zápach pri sušení

***                                                                                                        799 €
Výborne perie, priemerne suší. Vyššia hlučnosť pri praní a zápach pri sušení však predstavujú bariéru.

 

Hodnotenie
Svoje hodnotenie opierame o objektívne namerané hodnoty, ale aj subjektívne posúdenie kvality vyhotovenia a konštrukcie. Vždy však v pomere k nákupnej cene.

*****    
Výnimočný
Rozhodne víťaz vo svojej kategórii

****
Veľmi dobrý

Jeden z najlepších, aké si môžete vybrať. Venujte mu pozornosť.

***  
Dobrý
Urobí si svoju prácu 
a urobí ju dobre.

**
Podpriemerný
Niečo mu chýba, no pre niekoho to nemusí byť nevýhoda.

*
Slabý
Asi omyl. Vyberajte veľmi opatrne. Na druhej strane, ľahko zjednáte zľavu.

Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: domáce spotrebiče práčka sušička
Zdieľať článok

Diskusia