Testujeme elektrické grily

19. 09. 2013
Zdieľať

Dobrý gril sa spozná jednoducho. Okrem zeleniny, klobás a kuracích pŕs si poradí s akýmkoľvek kusom dobre odležaného mäsa, či už ide o bravčovú krkovičku, králičie stehno, alebo jahňacie kotletky.

Elektrické grily sú zväčša natoľko malé, že vás motivujú k tomu, aby ste sa do grilovania pustili hoci aj v kuchyni. Keď sa však po otočení gombičky ich platne a rošty rozpália, stačí i ten najjemnejší kontakt s mäsom, aby sa z nich vyvalil oblak voňavej pary a dymu. A ten dokáže naplniť aj tú najväčšiu kuchyňu natoľko, že ešte o dva dni bude jasné, že máte za sebou grilovačku. Preto aj elektrickému grilu svedčí posedenie v záhradnom altánku, na veľkej terase alebo pod výkonným kuchynským odsávačom pár.

Gril verzus rúra

V čom je elektrický gril šikovnejší ako elektrická rúra? Ak si odmyslíte jedinečnú atmosféru a pôžitok z prenikavej vône, je to rýchlosť, akou dokáže vykúzliť z plátku surového mäsa neodolateľnú delikatesu. Niektorým modelom stačia iba štyri minúty na to, aby vás prekvapili cigánskou pečienkou z krkovičky. Šťavnatou, voňavou s jemnou vrstvičkou mäsového karamelu na celom povrchu.

Ako sme testovali
Dve vedrá mäsa, vedro zeleniny a neutíchajúci apetít boli všetkým, čo sme potrebovali na zoznámenie sa s elektrickými grilmi. Pri každom modeli sme sa snažili odhaliť, s ktorými surovinami si rozumie najlepšie. Zaujímala nás šťavnatosť mäsa, intenzita dymenia, odvádzanie tukov, ale aj jednoduchosť čistenia pri pravidelnej údržbe, pretože nie každý gril automaticky počíta s umývačkou riadu.


Testujeme elektrické grily

1254016
Philips

Testované elektrické grily

Electrolux Easygril ETG-340 

grilovacia plocha: 41 × 30 cm
pracovná teplota: 320 °C
výbava: hladká platňa + rošt 
cena: 54 €

Kúpiť elektrický gril


Electrolux Easygril ETG-340

Electrolux Easygril ETG-340
Electrolux

+

Gril je navrhnutý tak, aby si pri ňom rodina užila spoločné kulinárske chvíle bez ohľadu na to, či ide o teplé anglické raňajky, alebo posedenie pri hydinových minútkach, grilovanej zelenine a hamburgeroch z mastného mletého mäsa. Akoby sa pýtal do stredu stola, kde na jeho rošt každý ukladá svoje vlastné suroviny, z ktorých šťavy a tuky odtekajú do priestrannej misy pod ním. Jeho veľkou prednosťou je jednoduchá údržba. Rošt so zabudovaným výhrevným telesom patrí do umývačky riadu, odkvapkávaciu misku stačí vytrieť.

Užili sme si dary mora a ryby, bravčové a hovädzie plátky však boli pre pomalšie grilovanie prisuché. Najväčším nepriateľom je vetrík, ktorý dokáže výrazne spomaliť aj pečenie hrubších údenín. Preto tento model odporúčame na grilovačku na chránenom mieste. 

CELKOVÉ HODNOTENIE

***
    
Tefal Ultra Compact Health Grill Classic GC305012

grilovacia plocha: 44 × 30 cm
pracovná teplota: 330 °C 
výbava: rebrovaná platňa 
cena: 67 €

Kúpiť elektrický gril


Tefal Ultra Compact Health Grill Classic GC305012

Tefal Ultra Compact Health Grill Classic GC305012
Tefal

+

Tento útly gril, ktorý na kuchynskej linke nezaberie viac miesta ako sendvičovač, nás prekvapil svojou všestrannosťou a výkonom. Stačia mu iba štyri minúty na to, aby medzi dvoma platňami upiekol plátok šťavnatej krkovičky či hovädzí steak v kvalite blížiacej sa veľkým plynovým grilom. Ak sa k tomu pridá grilovaná paprika a baklažán, na výdatnú večeru toho už viac netreba. Medzi platňami sme grilovali sendviče, údené mäsové výrobky a neodolali sme ani pokušeniu odklopiť gril tak, aby odhalil celú svoju grilovaciu plochu na chladené pstruhy. Najviac mu svedčí póza pod rukami kuchára, ktorý vďaka nemu dokáže ponúknuť to, čo v rúre ani na panvici nepripraví. A ako je to s čistením? Grilovacie platne zaberú v umývačke iba toľko miesta ako dva taniere.

Chvíľami sme mali pocit, že dymí o čosi viac ako ostatné modely v teste, takže vetranie je rozhodujúce. 

CELKOVÉ HODNOTENIE

***

Philips HD6360 

grilovacia plocha: 42 × 28 cm
pracovná teplota: 360 °C
výbava: hladká platňa + rebrovanie 
cena: 106 €

Zobraziť ďalšie elektrické grily


Philips HD6360

Philips HD6360
Philips

+

Pokiaľ ide o vôňu dymiaceho dreva a prenikavú arómu byliniek, tento gril ich dokáže ponúknuť v plnom rozsahu. Stačí len naplniť dvojicu jeho zásobníkov, otočiť gombíkom a grilovačka sa môže začať. Ide o model, ktorý nás predsvedčil o tom, že ani chudé plátky červeného mäsa preň nie sú priveľkým sústom. Pod skleným vekom je grilovanie skutočne rýchle, čo ušetrí čas a energiu. V porovnaní so stolovými doskovými grilmi je rýchlejší približne o tretinu. Vyžaduje dobrý odhad a cvičenú ruku, aby hodovníci dostali na taniere to najlepšie, čo môžu. Neustále sme skracovali časy grilovania, aby si mäso zachovalo svoju šťavnatosť. 

Azda len ľahký kovový poklop by mu svedčal viac ako ťažká tabuľka skla voľne uložená v žliabku. Cez paru a dym príliš nevidieť suroviny, ktoré sa grilujú v horúcej parnej saune. 

CELKOVÉ HODNOTENIE

***

Catler GR8012

grilovacia plocha: 38 × 56 cm
pracovná teplota: 270 °C 
výbava: hladká + rebrovaná platňa 
cena: 260 €


Catler GR8012

Catler GR8012
FAST PLUS, spol.s r.o. divízia Catler

+

Ak chystáte veľkú rodinnú oslavu, na ktorej budú plátky grilovaného mäsa tou najväčšou pýchou, ktorú chcete ponúknuť hosťom, tento gril je zárukou toho, že kedykoľvek sa k nemu postavíte, vždy môžete očakávať rovnako dokonalý výsledok. Čím hrubšie steaky a kotletky sme grilovali medzi jeho hrubými platňami, tým šťavnatejšie boli. Azda aj vďaka minútkam, ktoré vždy upozornia na správny moment. Stačí vyklopiť jeho veko a v momente sa zmení na veľký doskový gril, na ktorom sme piekli zeleninu, ryby a jahňacie kebaby z mletého mäsa. Aj v zapekaní sendvičov je pre dômyselný kĺb veka špecialistom. Ide o robustný gril, ktorý vďaka skutočne nepriľnavému povrchu platní stačí po každom použití iba utrieť papierovou utierkou. Svojím vyhotovením naznačuje, že by nesklamal ani v malej podnikovej prevádzke. 

CELKOVÉ HODNOTENIE

****   

Nie marináda, ale zručnosť pri grilovaní rozhodnú o výsledku. Začnite mletým mastným mäsom a postupne prechádzajte cez plátky bieleho mäsa k červenému.

Russell Hobbs 18603-56 

grilovacia plocha: 47 × 24 cm
pracovná teplota: 250 °C/270 °C
výbava: hladká platňa + rebrovanie 
cena: 72 €


Russell Hobbs 18603-56

Russell Hobbs 18603-56
Russel Hobbs

+

Tomuto kombinovanému grilu svedčí posedenie na terase, kde si členovia domácnosti za spoločným stolom sami ugrilujú svoje porcie tak, ako to majú najradšej. Kým na plochej vodorovnej platni možno smelo piecť volské oká, palacinky či dusiť zeleninu na vlastnej šťave, naklonená rebrovaná časť s vekom zbaví údené mäsové výrobky tuku, ktorý odteká do misky. Výhodou veka je, že aj pri nižšej teplote možno pri obojstrannom grilovaní pripraviť tenšie plátky hovädzieho  a bravčového mäsa skôr, ako sa z nich odparí všetka šťava. Ide o gril, pri ktorom nemusí jeden z členov domácnosti stáť bokom, aby pripravil kulinárske potešenie pre ostatných.  

Čo nám však chýbalo, bola možnosť odnímania platní na jednoduchšie čistenie. Aj misku na zachytávanie tuku sme po malej nehode nahradili stabilnejšou – keďže nie je pripevnená ku grilu, prevrátili sme ju. 

CELKOVÉ HODNOTENIE

***

 

Aby bolo grilované mäsko mäkké a šťavnaté, nechajte ho v chladničke deň či dva „oddychovať“ na vzdušnom rošte a marinujte ho až v deň grilovačky. Pred položením na gril ho treba ohriať na izbovú teplotu.

    

Tefal Family Flavor Grill TG8000  

grilovacia plocha: 45 × 29 cm
pracovná teplota: 310 °C
výbava: rebrovaná platňa 
cena: 160 €

TIP: Pozrite sa na lacnejšie elektrické grily pre domáce použitie.


Tefal Family Flavor Grill TG8000

Tefal Family Flavor Grill TG8000
Tefal

+

Grilovanie bez kompromisov dokáže ponúknuť tento model vďaka svojim priestranným robustným platniam s odtekaním štiav a tukov do zbernej nádoby. Rozpáliť ich možno jednotlivo, ba i určiť im odlišnú teplotu. Kým na jednej sme pomalým tempom grilovali zeleninu, na druhej sme prudko opekali hovädzie steaky. Oslovil nás výkonom a svojím rýchlym tempom, vďaka ktorému si mäso vždy zachovalo svoju kondičku. Prirovnať ho možno k dobre riešeným grilom na drevené uhlie, ale s komfortom elektriny a jednoduchou reguláciou. Ide o model, ktorý je kvalitnou oporou pri pravidelných grilovačkách v letnej sezóne, keď nikdy vopred netušíte, na čo dostanete chuť. Pozdávalo sa nám aj jeho vyhotovenie a jednoduchosť čistenia. Ak patríte medzi fanúšikov víkendových posedení, tento model vás zaručene nesklame.

CELKOVÉ HODNOTENIE
*****    

Dobrá rada 
Ak si chcete užiť v kuchyni nedeľnú grilovačku bez dymu priamo v rámci pyžamovej kultúry, skúste na to ísť s nefalšovanou britskou konzervatívnosťou. Na rozpálenú platňu grilu uložte plátky slaniny a biele grilovacie párky. No a na vytopený omastok rozbite niekoľko vajíčok.

Weber gril Q140

grilovacia plocha: 44 × 32 cm
pracovná teplota: 260 °C 
výbava: rošt 
cena: 249 €


Weber gril Q140

Weber-Stephen CZ & SK spol. s r.o.

+

Milovníci najšťavnatejších kúskov grilovaného mäsa by mali spozornieť. Vezmite dobre stavaný gril na drevené uhlie s liatinovým roštom a vekom, umiestnite do jeho ohniska výkonnú výhrevnú špirálu a zabudnite na popol a neporiadok pri každom čistení. Tento gril prináša pohodlie bez toho, aby ste si museli privyknúť na špecifiká elektrických grilov. Vďaka obehu horúceho vzduchu pod vekom pečie vždy z oboch strán súčasne a hravo si poradí aj s hrubšími porciami červeného mäsa na kosti či s celým kurčaťom. Dokonca sme si v ňom trúfli upiecť aj pizzu! A vydarila sa na prvýkrát. Ocenili sme robustné vyhotovenie a jednoduchú manipuláciu pri odkladaní a čistení. Ide o gril, ktorý má čo ponúknuť každému, kto má s grilovaním na uhlí skúsenosti a hľadá elektrický gril, na ktorom by ich mohol ďalej rozvíjať.

CELKOVÉ HODNOTENIE
*****    

***** výnimočný      **** veľmi dobrý      *** dobrý      ** podpriemerný      * slabý

Čo sme zistili?

Z OBOCH STRÁN SÚČASNE Grily, ktoré pečú plátky mäsa z oboch strán súčasne pomocou krycieho veka alebo druhou vyhrievanou platňou, v ňom dokážu uchovať omnoho viac šťavy ako tie, ktoré hrejú iba zospodu. Ak uprednostňujete červené druhy mäsa pred bielym, obojstranné pečenie je jasnou voľbou.

TERMOSTAT NIE JE NUTNOSŤOU Plynulé nastavovanie teploty nie je pri grilovaní nutnosťou. Najlepšie výsledky sme dosahovali vždy pri plnom výkone. Bez ohľadu na to, či šlo o marinovanú zeleninu (chránenú pred odparovaním vody), mäsové výrobky, alebo plátky mäsa. Jedinou výnimkou je zapekanie sendvičov, ktorým svedčí nižšia teplota.

SKLON JE ROZHODUJÚCI Grily s naklonenou platňou a zbernou miskou na tuky sú jednoznačným víťazom, čo sa týka množstva dymu, ktorý vzniká pri grilovaní. Ak však náklon nie je možné upraviť, volské oká a palacinky si namiesto grilu budete musieť robiť na panvici. A to môže byť v niektorých situáciách veľká nevýhoda.

PLATŇA ALEBO ROŠT? Pri grilovaní sme nezaznamenali výraznejšie rozdiely medzi grilovaním na rošte, rovnej platni alebo rebrovanom povrchu. Každý z výrobcov volí odlišnú taktiku, ako sa popasovať so šťavami a tukmi vytekajúcimi z tepelne upravovaných surovín. Záleží viac na grile samotnom ako na kontaktnej ploche. 

ČISTENIE Liatinový povrch nemusí byť lepkavejší ako iné kovy potiahnuté vrstvičkou teflónu. Najviac však závisí od toho, či možno odobrať kontaktné plochy z grilu a umyť ich (ručne alebo automaticky). Ak sú osadené napevno, gril budete musieť čistiť rovnako prácne ako sendvičovač s vytečeným a spáleným syrom.


Preč s pripečenými nečistotami!
Mastnota a iné nečistoty v kuchyni, najmä tie pripečené na riade, vedia teda riadne pokaziť radosť z varenia. Niekedy drhnutie nemá konca-kraja a aj tak sa len sťažka dopracujete k zrkadlovému efektu. Na odstraňovanie mastných a pripečených nečistôt z antikorových, smaltovaných aj glazovaných povrchov (sporáky, rúry, grily, obkladačky) vyskúšajte prípravok Mefisto od Bal Slovakia. Vďaka gélovej konzistencii prípravok nesteká, ale zostáva tam, kde má najviac pôsobiť. 3,69 €, www.kuzlofarieb.sk

Preč s pripečenými nečistotami!
Mastnota a iné nečistoty v kuchyni, najmä tie pripečené na riade, vedia teda riadne pokaziť radosť z varenia. Niekedy drhnutie nemá konca-kraja a aj tak sa len sťažka dopracujete k zrkadlovému efektu. Na odstraňovanie mastných a pripečených nečistôt z antikorových, smaltovaných aj glazovaných povrchov (sporáky, rúry, grily, obkladačky) vyskúšajte prípravok Mefisto od Bal Slovakia. Vďaka gélovej konzistencii prípravok nesteká, ale zostáva tam, kde má najviac pôsobiť. 3,69 €, www.kuzlofarieb.sk
BAL SLOVAKIA, s.r.o.

Môže sa zísť

Preč s pripečenými nečistotami!
Mastnota a iné nečistoty v kuchyni, najmä tie pripečené na riade, vedia teda riadne pokaziť radosť z varenia. Niekedy drhnutie nemá konca-kraja a aj tak sa len sťažka dopracujete k zrkadlovému efektu. Na odstraňovanie mastných a pripečených nečistôt z antikorových, smaltovaných aj glazovaných povrchov (sporáky, rúry, grily, obkladačky) vyskúšajte prípravok Mefisto od Bal Slovakia. Vďaka gélovej konzistencii prípravok nesteká, ale zostáva tam, kde má najviac pôsobiť. 3,69 €, www.kuzlofarieb.sk

Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: elektrické grily test
Zdieľať článok

Diskusia