Testovali sme vreckové vysávače. Ktorý skončil v teste najlepšie?

15. 01. 2014
Zdieľať

Či už máte doma tvrdé podlahové krytiny, alebo koberce s vysokým vlasom, vysávač je tým najpovolanejším pomocníkom na ich údržbu. Mal by z podlahy zozbierať aj tie najjemnejšie zrniečka prachu.

Kupujeme vreckový vysávač. Čo by ste mali vedieť?

1 Vrecko znamená hygienu

Aj keď je prevádzka vreckových vysávačov nákladnejšia, sú podstatne hygienickejšie ako cyklónové modely so zbernou nádobou. Ak sa vrecúško naplní, stačí ho len vyhodiť do komunálneho odpadu a nahradiť novým. Niektoré vrecká možno jednoducho uzavrieť, iné sa uzatvárajú automaticky. Odpadá tak pravidelné umývanie zbernej nádoby a pranie filtrov vo vode. Niektorí výrobcovia majú v sortimente vrecká na opakované použitie.

2 Aby sa výkon nestrácal

Dobre navrhnutý vysávač zväčša odhalíte pri pohľade na saciu hadicu, rúru a hubice. Aby sa sací výkon v spojoch nestrácal a klesla hlučnosť pri vysávaní, spoje sú väčšinou vybavené aerodynamickými tesneniami zo silikónu alebo priehľadného plastu. Usmerňuje to prúdenie vzduchu a vysávač dosahuje s rovnakým motorom vyšší výkon ako ten, ktorý má iba jednoduché zásuvné spojky. Naoko bezvýznamný detail sa môže stať pomôckou pri rozhodovaní.

3 Veľké filtre znamenajú kvalitu

Líšia sa nielen účinnosťou pri zachytávaní prachu, ktorú vyčítate z označení HEPA 10 až HEPA 13, ale aj svojím výkonom a trvanlivosťou. Čím je ich plocha väčšia, tým menej sa zanášajú a ľahšie cez ne prechádza prúd vzduchu. Ak je vaša domácnosť extrémne prašná, všímajte si veľkosť filtrov a zvoľte si vysávač s tými najväčšími. Výrobcovia v posledných dvoch rokoch začali mierne meniť konštrukciu vysávačov, aby do nich vošli filtre s väčšou plochou.

4 Regulácia ťahu

Ak vysávate v jednom príbytku rôzne druhy krytín jedinou hubicou a nevynechávate ani nábytok, praktické je, keď vysávač dokáže regulovať ťah. Prvou úrovňou je nastavenie falošného ťahu na rukoväti, druhou obmedzenie výkonu motora. Niektorí výrobcovia sa spoliehajú na reguláciu umiestnenú na tele vysávača, iní pridávajú komfort vo forme tlačidiel na jeho rukoväti. Tá zvyčajne funguje ako infračervený diaľkový ovládač na batérie.

5 Šetrný k chrbtu a nábytku

Platí nepísané pravidlo, že vysávač s veľkými kolieskami prechádza po podlahe a cez prahy miestností podstatne jednoduchšie ako ten s malými. To šetrí námahu pri ťahaní vysávača za sebou. V členitých príbytkoch s množstvom nábytku sú praktické mäkké nárazníky obkolesujúce telo vysávača, ktoré bránia tvorbe škrabancov a opotrebovaných pásov v jednotnej výške. Hľadajte svetlé a priesvitné materiály, ktoré na drsnejšom podklade „nepíšu“.

6 Rotačné kefy

Ak je hubica vybavená rotačnou kefou, zväčša to znamená, že ju využijete iba na hladkých kobercoch bez slučiek. Nie všetky sú však rovnaké. Kým obyčajné sú poháňané vzduchovou turbínou osadenou v hubici, výkonnejšie sú poháňané malým elektromotorom. Ten je s vysávačom prepojený dvojicou vodičov prechádzajúcich hadicou a rúrou. Takýto vysávač má zvyčajne drahšie príslušenstvo pre svoje komplikované technické riešenie.

VŽDY NA PLNÝ VÝKON

Ak sa vám stane, že i s poloprázdnym vreckom má vysávač takmer nulový ťah, na vine môže byť jedna z jeho ochrán. Stačí niekoľko minút na to, aby ste ho upravili tak, aby vždy vysával výkonom, ktorý od neho očakávate. 

Dnešné vysávače sú proti preťaženiu vybavené dvomi úrovňami ochrany. Prvou je tepelná poistka motora. Ak sa prehreje, vysávač sa stane na niekoľko minút nepoužiteľným. Po vychladnutí opäť funguje, ako má. Je dostatočnou ochranou a staršie vysávače inú ani nemali.

Druhou poistkou je klapka falošného ťahu, ktorá sa s napĺňajúcim vreckom postupne otvára, aby zaistila nasávanie vzduchu na chladenie motora. Často sa stáva, že vysávač beží naplno, nevysáva však. Na vine je unavená pružinka. Tento mechanizmus nájdete zvyčajne vo veku vrecka pri indikátore jeho naplnenia. Stačí ho len otvoriť a k pružine vtlačiť prúžok hrubého kartónu. Po úprave vysávač pracuje na plný výkon a vrecko pri nasávaní vzduchu neobchádza. Výhodou tejto úpravy je, že je zvratná a nezasahuje do konštrukcie. Niektoré vysávače majú toto zariadenie pod filtrom v nádobe s vreckom.

Ako sme testovali

Štyri týždne sme sa venovali vysávačom, aby sme zistili, ako si v prevádzke veľkej domácnosti poradia so zbieraním prachu. Zaujímala nás nielen účinnosť pri vysávaní, ale aj komfort ich obsluhy a údržby. Starali sme sa o koberce rôznych druhov, podlahy z dreveného masívu so špárami i o dlažbu. Zakaždým sme sa snažili vnímať skryté prednosti a nedostatky, aby sme vám ich sprostredkovali v tomto spotrebiteľskom prehľade.

Výbava
Nie v každej škatuli nájdete štíhlu hubicu na drevenú podlahu alebo rotačnú kefu na hladké koberce. Za čo pri jednom vysávači musíte doplatiť, to pri inom máte v štandardnom balení.

Hlučnosť
Tiché vysávače sú trendom posledných rokov – každé zníženie hlučnosti o 3 decibely znamená, že vysávač je o polovicu tichší. Všímajte si detailne hodnotu, ktorú ste možno doposiaľ prehliadali.

Príkon
Štítok označujúci príkon motora vám neprezradí, aký ťah vysávač bude mať. Nepoužívajte ho preto na porovnávanie. Určuje iba to, aká je jeho spotreba energie pri práci, čiže koľko za prevádzku zaplatíte. 

Akčný rádius
Dlhý napájací kábel a sacia hadica sú predpokladom toho, že pri vysávaní budete môcť plynule prechádzať medzi miestnosťami bez opakovaného odpájania a pripájania vysávača do zásuvky.

Rozmery
Niektoré vysávače sú také ploché, že sa vmestia do útlej police v skrini, iné sú naopak štíhle, aby sa stali nepovšimnutými kdesi za dverami. Aj niekoľkocentimetrový rozdiel môže znamenať výhodu.

TIP: Pozrite si ponuku elektrických vysávačov a vyberte ten najlepší.

Testované výrobky

Electrolux UltraSilencer Green

Motor: 1 000 W

Hlučnosť: 61 dB

Rozmery: rádius – 12 m, hmotnosť – 5,8 kg, výška – 24 cm, dĺžka – 44 cm
 
Výbava: HEPA 13, S-Bag, regulácia, 3× hubica


Electrolux UltraSilencer Green Motor: 1 000 W Hlučnosť: 61 dB Rozmery: rádius – 12 m, hmotnosť – 5,8 kg, výška – 24 cm, dĺžka – 44 cm,  Výbava: HEPA 13, S-Bag, regulácia, 3× hubica

Electrolux UltraSilencer Green Motor: 1 000 W Hlučnosť: 61 dB Rozmery: rádius – 12 m, hmotnosť – 5,8 kg, výška – 24 cm, dĺžka – 44 cm, Výbava: HEPA 13, S-Bag, regulácia, 3× hubica
Electrolux

Nízka spotreba a tichý chod. To sú priority, ktorých sa vývojári držali pri návrhu tohto modelu, vyrobeného z recyklovaných plastov. Ide o kompaktný stroj, s ktorým sa veľmi dobre manévruje a je dosť ľahký na to, aby ste si privykli i na jeho vynášanie po schodoch v rodinnom dome. Pri práci nás zaujal jeho stabilný sací výkon a spotreba energie, ktorá dosahuje iba polovicu z nárokov väčšiny modelov. So štandardne pribalenými hubicami podal výborný výkon na kobercoch so strihaným vlasom i pri hĺbkovom čistení čalúneného nábytku. Bez ohľadu na zaplnenie vrecka vždy saje plným výkonom motora. Ide o model s dôkladne vyhotovenými detailmi a tesneniami v spojoch, ktorý zdieľa jednotný systém filtrov so širokou škálou vysávačov tohto výrobcu. Je kompaktný, s pohodlne odnímateľnou hadicou, pripravený na skladovanie vo vstavanej skrini. Snáď len zberné vrecko by mohlo byť objemnejšie, zapĺňalo sa veľmi skoro.

„Vďaka skvelej manévrovateľ-nosti ani v členitom interiéri takmer necítiť, že za sebou ťaháte jeho útle telo.“

Kúpiť vysávač Electrolux

Páči sa nám
+ nízka spotreba
+ výborná manévrovateľnosť

CELKOVÉ HODNOTENIE
++++- (štyri a pol)    229 € 

Tichý a úsporný vysávač do domácností s menším znečistením, kde viac zaváži dôsledné zbieranie jemného prachu ako hrubých nečistôt.

Bosch Zoo’o Pro Animal BSGL5ZOOO1

Motor: 1 800 W

Hlučnosť: 78 dB

Rozmery: rádius – 15 m, hmotnosť – 5,3 kg, výška – 24 cm, dĺžka – 47 cm

Výbava: HEPA 12, MegaAir SuperTEX , regulácia, 6× hubica


Bosch Zoo’o Pro Animal BSGL5ZOOO1 Motor: 1 800 W Hlučnosť: 78 dB Rozmery: rádius – 15 m, hmotnosť – 5,3 kg, výška – 24 cm, dĺžka – 47 cm Výbava: HEPA 12, MegaAir SuperTEX , regulácia, 6× hubica

Bosch Zoo’o Pro Animal BSGL5ZOOO1 Motor: 1 800 W Hlučnosť: 78 dB Rozmery: rádius – 15 m, hmotnosť – 5,3 kg, výška – 24 cm, dĺžka – 47 cm Výbava: HEPA 12, MegaAir SuperTEX , regulácia, 6× hubica
BSH domácí spotřebiče s.r.o.

Ak máte problémové koberce, ktoré zo seba nechcú vydať nečistoty, alebo musíte neustále bojovať so zvieracou srsťou, ktorá sa nedá povyberať z čalúnení pohovky, výkon tohto vysávača si vás získa. Ide o vytrvalý model s vysokým výkonom. Chvíľami sme nechceli uveriť tomu, že hubica s rotačnou kefou je poháňaná prúdom vzduchu a nie elektrickou prípojkou. Ide o kompaktný vysávač s prepracovanými detailmi, pri ktorom výrobca použil zberné vrecko a filtre s veľkou plochou, vďaka čomu dokáže prúdiaci vzduch vytvoriť vysoký podtlak. Kolískové vypájanie príslušenstva, ľahko odpojiteľná hadica a priestor na drobné príslušenstvo pod vekom útleho tela sú drobnosti, ktoré zavážia pri komforte. Jediné, s čím treba počítať, je vyššia hlučnosť vzduchu prechádzajúceho hubicami, obzvlášť pri rotačnej kefe s turbínou. Pri tomto modeli už niet za čo doplatiť. 

„Ťah tohto vysávača prevetrá do hĺbky nielen hrubé koberce, ale aj matrace a čalúnenia.“

www.bosch-spotrebiče.sk

Páči sa nám
+ vysoká účinnosť vysávania
+ bohaté príslušenstvo v balení

CELKOVÉ HODNOTENIE
+++++ (päť)        259 € 

Čistiaci výkon tohto stroja osloví nielen majiteľov domácich miláčikov, ale aj tých, ktorí doposiaľ hľadali chybu vo svojich kobercoch, nie vo vysávači.

 

Rowenta Silence Force Extreme ECO RO5931

Motor: 1 100 W

Hlučnosť: 62 dB

Rozmery: rádius – 11 m, hmotnosť – 6,3 kg, výška – 28 cm, dĺžka – 52 cm

Výbava: HEPA 13, WB Endura , regulácia, 5× hubica


Rowenta Silence Force Extreme ECO RO5931 Motor: 1 100 W Hlučnosť: 62 dB Rozmery: rádius – 11 m, hmotnosť – 6,3 kg, výška – 28 cm, dĺžka – 52 cm Výbava: HEPA 13, WB Endura , regulácia, 5× hubica

Rowenta Silence Force Extreme ECO RO5931 Motor: 1 100 W Hlučnosť: 62 dB Rozmery: rádius – 11 m, hmotnosť – 6,3 kg, výška – 28 cm, dĺžka – 52 cm Výbava: HEPA 13, WB Endura , regulácia, 5× hubica
Rowenta

Ide o najtichší vysávač v teste. Tichý nie je len motor, ale aj prúd vzduchu prechádzajúci cez jeho hubice. Výrobca zdokonalil predchádzajúce modely a dal im modernú výbavu, s ktorou sa pri práci menej unavíte. Zaujme polovičným príkonom motora v porovnaní so štandardom, čo ušetrí energiu pri častom vysávaní. Rotačná kefa, tichá hubica na koberce a trojuholníková hubica na tvrdé podlahy, ktorá dosiahne do každého kúta, tvoria výbavu pripravenú na každý povrch. Prekvapila nás jednoduchosť filtrácie. V tomto vysávači je jediný vzduchový filter, vďaka čomu je renovácia vysávača po rokoch používania lacnejšia. Tento model nepatrí medzi najľahšie a príliš mu nesvedčí ani primalý regulátor výkonu na jeho tele. Je to však spoľahlivý stroj, s ktorým sme vyčistili všetky podlahy bez toho, aby hluk vysávania niekoho rušil.

„Je len veľmi ťažké predstaviť si, že vysávanie by mohlo byť ešte tichšie ako pri tomto modeli. Je takmer nepočuteľný.“

www.rowenta.sk

Páči sa nám
+ extra tichý chod
+ úsporná prevádzka

CELKOVÉ HODNOTENIE
++++- (štyri a pol)        199 €

Tichý a úsporný vysávač s bohatým príslušenstvom ocenia tí, ktorí pre alergiu či domáceho miláčika vysávajú takmer denne.

Philips Performer PRO ANIMAL FC9194

Motor: 2 200 W

Hlučnosť: 79 dB

Rozmery: rádius – 11 m, hmotnosť – 6,9 kg, výška – 29 cm, dĺžka – 48 cm

Výbava: HEPA 13, S-Bag , regulácia, 3× hubica


Philips Performer PRO ANIMAL FC9194 Motor: 2 200 W Hlučnosť: 79 dB Rozmery: rádius – 11 m, hmotnosť – 6,9 kg, výška – 29 cm, dĺžka – 48 cm Výbava: HEPA 13, S-Bag , regulácia, 3× hubica

Philips Performer PRO ANIMAL FC9194 Motor: 2 200 W Hlučnosť: 79 dB Rozmery: rádius – 11 m, hmotnosť – 6,9 kg, výška – 29 cm, dĺžka – 48 cm Výbava: HEPA 13, S-Bag , regulácia, 3× hubica
Philips

Vezmite úspešný model s dobrou cenou, trochu odhlučnite motor, upravte prúdenie vzduchu tak, aby pri plnom vrecku poklesol ťah iba nepatrne, a máte pred sebou vysávač, s ktorým sme zbierali skúsenosti pod značkou Philips. Pridajte k nemu hubicu s turbínovou kefou a okrem štandardných kobercov a pevných podláh sa postará aj o vyzbieranie vlákien, vlasov a srsti z domácich zvierat. Tento model nás ničím neprekvapil, ale ani ničím nesklamal. Ide o vysávač vystavaný na tradičných technológiách, ktoré sú na trhu dostupné už roky. S objemnejším telom a ťažšie rozoberateľnými súčasťami je lepšie počítať s jeho parkovaním za dverami ako s častým rozoberaním pri ukladaní do skrine. Oslovil nás stabilným ťahom a objemným vreckom, ktoré ocenia tí, ktorí vysávajú až pri intenzívnejšom znečistení. Urobí svoju prácu podľa očakávaní, zostarne však možno rýchlejšie, ako ho zničíte.

„Jeho prednosťou je, že ani plné vrecko príliš nezníži jeho ťah, takže aj posledná miestnosť bude čistá bez výmeny vrecka.“

Kúpiť vysávač Philips Performer

Páči sa nám
+ objemné vrecko
+ stabilný ťah

CELKOVÉ HODNOTENIE
+++- (tri a pol)   189 € 

Ničím nesklame, ničím neprekvapí. V domácnosti s bežnými podlahovými krytinami si poradí s každou výzvou.

Samsung SC21F60YG

Motor: 2 100 W

Hlučnosť: 79 dB

Rozmery: rádius – 10 m, hmotnosť – 6,8 kg, výška – 27 cm, dĺžka – 50 cm 

Výbava: HEPA 13, S-Bag , regulácia, 5× hubica, diaľkové ovládanie


Samsung SC21F60YG Motor: 2 100 W Hlučnosť: 79 dB Rozmery: rádius – 10 m, hmotnosť – 6,8 kg, výška – 27 cm, dĺžka – 50 cm  Výbava: HEPA 13, S-Bag , regulácia, 5× hubica, diaľkové ovládanie

Samsung SC21F60YG Motor: 2 100 W Hlučnosť: 79 dB Rozmery: rádius – 10 m, hmotnosť – 6,8 kg, výška – 27 cm, dĺžka – 50 cm Výbava: HEPA 13, S-Bag , regulácia, 5× hubica, diaľkové ovládanie
Samsung

Tento vysávač spája komfort s vysokým ťahom a bojom proti alergénom. Výrobca ho síce vyzbrojil obyčajným hlučným motorom a ťažším zavalitým telom, dal mu však elektrické napájanie príslušenstva a infračervený diaľkový ovládač na rukoväti. Znamená to, že ak v domácnosti kombinujete rôzne druhy podlahových krytín, stačí len kliknúť na tlačidlo rukoväti, aby sa ťah znížil. Turbokefa s ultrafialovými lampami oslabí živočíšne alergény a veľkoplošný vzduchový filter spolu s veľkým vreckom zaistia stabilný ťah aj pri veľkom upratovaní v znečistenom prostredí. Tento model možno na prvý pohľad nezaujme, nás si však získal svojím sacím výkonom. Ak nie ste nútení pri každom vysávaní prechádzať v rodinnom dome medzi poschodiami, môže byť dobrou voľbou. Nás potrápil napájací kábel, ktorý sa z času na čas zasekne pre obrubu na zástrčke vo vysávači.
 
„S diaľkovým ovládačom na rukoväti je praktický tam, kde sa striedajú rôzne povrchy, ktoré vyžadujú odlišný ťah.“

www.samsung.sk

Páči sa nám
+ sací výkon
+ diaľkový ovládač

CELKOVÉ HODNOTENIE
++++ (štyri)          239 € 

Tento model by mohol zaujať domácnosti s alergikom, ktoré hľadajú vysávač na boj s roztočmi.

Kärcher VC 6300

Motor: 2 000 W

Hlučnosť: 79 dB

Rozmery: rádius – 10 m, hmotnosť – 7 kg, výška – 38 cm, dĺžka – 37 cm

Výbava: HEPA 12, QuickClick, regulácia, 4× hubica


Kärcher VC 6300 Motor: 2 000 W Hlučnosť: 79 dB Rozmery: rádius – 10 m, hmotnosť – 7 kg, výška – 38 cm, dĺžka – 37 cm Výbava: HEPA 12, QuickClick, regulácia, 4× hubica

Kärcher VC 6300 Motor: 2 000 W Hlučnosť: 79 dB Rozmery: rádius – 10 m, hmotnosť – 7 kg, výška – 38 cm, dĺžka – 37 cm Výbava: HEPA 12, QuickClick, regulácia, 4× hubica
Kärcher

V skutočnosti je omnoho menší, ako vyzerá na fotografiách, a výrobca do neho zabalil prvky, ktorými dobyl svet profesionálneho vysávania. Ide o stroj so silným ťahom a diaľkovým ovládačom výkonu, ktorý pod bočnými krytmi ukrýva priestranné vrecko s výklopným mechanizmom a súpravu malých hubíc na nedostupné miesta a nábytok. Jeho prednosťou je vyhotovenie, ktoré minimalizuje kontakt človeka s prachom a zohýbanie sa pri práci. Stačí ho len ťahať na výbornom podvozku miestnosťami, a ak treba vymeniť jednu hubicu za druhú, prekliknete ich na rúru bez toho, aby ste sa k nim museli skláňať. Tento model nás oslovil nielen svojím dômyselným vyhotovením, ale aj účinnosťou vysávania. Je predurčený na parkovanie kdesi za dverami, kde bude pripravený na každé nové čistenie. Dobré tvarovanie jeho tela zjednodušuje aj vynášanie po schodoch.

„Na to, aby ste vymenili jednu hubicu za druhú, nemusíte siahnuť rukou na žiadnu z nich. Všetko rieši QuickClick systém.“

www.karcher.sk

Páči sa nám
+ výborná manévrovateľnosť
+ hygienické prvky

CELKOVÉ HODNOTENIE
+++-   (tri a pol)    279 €

Pre tých, ktorí hľadajú hygienický vysávač na každodenné všestranné použitie v domácnosti či malej prevádzke.

Hodnotenie

Svoje hodnotenie opierame o objektívne namerané hodnoty, ale aj subjektívne posúdenie kvality vyhotovenia a konštrukcie. Vždy však v pomere k nákupnej cene.

+++++ (päť)    
Výnimočný
Rozhodne víťaz vo svojej kategórii

++++  (štyri)    
Veľmi dobrý
Jeden z najlepších, aké si môžete vybrať. Venujte mu pozornosť.

+++   (tri)    
Dobrý
Urobí si svoju prácu a urobí ju dobre.

++    (dva)    
Podpriemerný
Niečo mu chýba, no pre niekoho to nemusí byť nevýhoda.

+     (jeden)    
Slabý
Asi omyl. Vyberajte veľmi opatrne. Na druhej strane, ľahko zjednáte zľavu.

Zobraziť ďalšie vysávače do domácnosti.

Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: test testujeme vysávač
Zdieľať článok

Diskusia