Ako dopadlo testovanie tyčových vysávačov

07. 05. 2014
Zdieľať

V domácnostiach sú čoraz obľúbenejšie. Na tyčových vysávačoch si ceníme, že sú pripravené v každej chvíli aj na to najmenšie upratovanie. Stačí po nich siahnuť, hoci aj v neskorej večernej hodine. Vždy splnia to, čo od nich očakávame, a nikdy neodvrávajú.

Ak domácnosti kraľujú podlahy z dreva, laminátu, dlaždíc, linolea, PVC či korku, pre tyčový vysávač sú primeraným kúskom. Zozbiera zo zeme všetky nečistoty bez toho, aby sme ho mohli viniť zo slabého ťahu, výkonu či nešikovnosti. Neprekáža, netreba ho parkovať kdesi pod posteľou ani v skrini a nejeden je i dizajnérskym skvostom.

O čom je svet tyčových vysávačov? 

O uponáhľanom životnom štýle, kde nemáme nikdy času nazvyš. Dotkneme sa vysávača napájaného batériou a ten svietiac na neporiadok pred sebou maličkou kefkou pohltí všetko, čo na zem nepatrí, do svojich útrob. Potom len vysypať do koša a je poriadok. My sme však zašli ďalej a k trojici akumulátorových vysávačov sme pribrali aj jeden model s elektrickým káblom, ktorý dokáže bez kompromisu zamieriť i ku kobercom.

Zozbierajú vlasy aj vlákna

Rotujúca kefa má talent zodvihnúť zo zeme aj to, s čím tradičný vysávač môže niekedy zápasiť s neúspechom. Srsť, vlasy a vlákna zmiznú nielen z hladkej podlahovej krytiny, ale aj z koberca. Chvíľami akoby mal človek pocit, že kefa nielenže všetko navinie, ale čerstvo navoskované parkety dokáže i trochu vyleštiť.

Elektrické tyčové vysávače

Ak vám nie sú po chuti batériové vysávače, ktoré rokmi strácajú výdrž a nezaobídu sa bez pomoci servisu, možno už dlhší čas poškuľujete po útlych tyčových modeloch, ktoré sú určené na napájanie zo zásuvky. Nie sú to vysávače tradičného typu s hadicou a tyčou, nie sú to však ani vertikálne vysávače, ktoré si u nás našli väčšiu obľubu v hoteloch a podnikových prevádzkach ako domácnostiach. Sú to stroje, s ktorými má skúsenosť málokto. A preto sme sa snažili ponúknuť vám svoj pohľad, aby ste nabrali odvahu pri rozhodovaní. Majú svoje čaro, ktoré zostalo zväčša nepovšimnuté. Pre obavy z neznámeho.

TIP: Zobraziť ponuku tyčových vysávačov, ktoré sú vhodné do domácnosti.

Najväčšou slabinou každého modelu je malý objem zbernej nádoby. Preto sa po každom vysávaní vyplatí vyprázdniť ju, aby bol vysávač vždy pripravený slúžiť. 

Ako sme testovali

Starý dobrý vysávač na pôjd a štvorica tyčových vysávačov ku stene. Po celý mesiac stoja v rade ako vojaci, pripravené v každej chvíli zozbierať zo zeme i tú najposlednejšiu smietku. V prostredí uponáhľanej domácnosti sme zbierali skúsenosti so strojmi rôznych výrobcov, aby sme vám vedeli sprostredkovať svoje postrehy a zážitky. Vedzte, že mali čo robiť a museli sa prehrabať nielen omrvinkami pod stolom a chuchvalcami pod posteľou, ale i prachom z prebiehajúcej renovácie.

Dve rýchlosti nabíjania

Počíta sa s tým, že batéria vystačí na vysatie celého príbytku a vysávač bude parkovať v nabíjačke do ďalšieho použitia. Preto nabitie NiMH akumulátorov trvá 18 až 20 hodín bez akéhokoľvek náhlenia. Drahšie modely s Li-Ion akumulátormi potrebujú na nabitie 4 hodiny.

Rafinované uskladnenie

Zasunúť vysávač do držiaka položeného v kúte miestnosti alebo namontovaného na stene nie je zavŕšením možností. Niektoré modely majú sklopnú rukoväť, takže nabíjací stojan môže byť v skrini v niektorej z vyšších políc. Potom stačí už iba sklopiť rúčku a odparkovať vysávač mimo dohľadu. Praktické. 🙂

Niektoré stáť nevedia

Kuchynské minútky sa hlasito rozoznejú po celom dome a vy si uprostred vysávania uvedomíte, že máte v rúre jahňacie stehno. Dobre vyvážený vysávač zostane stáť v pozore v strede miestnosti, ten, ktorý to nedokáže, musíte oprieť kdesi o stôl alebo stenu. To si pri pohľade na škatuľu či reklamu v časopise neuvedomíte.

Na dennú údržbu

Akoby výrobcovia boli presvedčení o tom, že všetci budeme podlahy vysávať denne. Stačí jedna izba s neporiadkom po týždennej návšteve sestriných detí a zberná nádoba sa zaplní skôr, ako je izba dokonale povysávaná. Zásobníky sú malé, filtre majú minimálnu plochu, životný rytmus tyčového vysávača ladí s denným vysávaním.

 

TESTOVANÉ MODELY

Elektrický tyčový vysávač

ETA Sting 1000 W

typ: elektrický tyčový vysávač
napájanie: elektrická sieť, 1 000 W, regulácia
akčný rádius: 7 m
výbava: LED na hubici, 4 × filtrácia, papierové vrecko 1,1 l
hmotnosť: 4,3 kg
hlučnosť: 79 dB
kúpite: Hej.sk za 89 €


ETA Sting 1000 W  typ: elektrický tyčový vysávač napájanie: elektrická sieť, 1 000 W, regulácia akčný rádius: 7 m výbava: LED na hubici, 4 × filtrácia, papierové vrecko 1,1 l hmotnosť: 4,3 kg hlučnosť: 79 dB cena: 84,90 €  www.eta.sk

ETA Sting 1000 W typ: elektrický tyčový vysávač napájanie: elektrická sieť, 1 000 W, regulácia akčný rádius: 7 m výbava: LED na hubici, 4 × filtrácia, papierové vrecko 1,1 l hmotnosť: 4,3 kg hlučnosť: 79 dB cena: 84,90 € www.eta.sk
Milan Gigel

+

S výnimkou stojana na parkovanie dokáže tento model ponúknuť plný komfort tyčových akumulátorových vysávačov a k tomu ešte aj čosi navyše: vysoký sací výkon a chuť pobiť sa s neporiadkom na kobercoch každého druhu. Ako ho výrobca nazval, je to žihadlo, s ktorým je vysávanie opäť zábava. Silným ťahom zbiera do papierového vrecúška prach a nečistoty, ktoré jednoducho odhodíte po naplnení do koša. A ak vznikne komorná atmosféra večera, vďaka regulácii výkonu ho možno dokonale utíšiť. Páčilo sa nám, že napájacia šnúra dosiahne cez dve miestnosti a vysávanie je pohodlné, bez bolesti v krížoch. Ide o stroj, ktorý dokáže tradičné vysávače zastúpiť v plnom rozsahu aj na kobercoch s nízkym vlasom. Po práci ho stačí len oprieť do kúta alebo zasunúť jednou rukou pod posteľ. Hoci aj bez vyťahovania kábla zo zásuvky. Vysávač Eta Sting je model, ktorý s ľahkosťou na seba berie uponáhľaný štýl doby, kde spontánnosť a chvíľková potreba nahradili precízne plánovanie a pravidlá.

CELKOVÉ HODNOTENIE

++++ (štyri)    

 

Batériové tyčové vysávače

víťaz testu

Nilfisk Handy 2 in 1 25 V

typ: batériový tyčový vysávač
napájanie: Li-Ion akumulátor 25 V, 2 stupne
pracovná výdrž: 40 minút
výbava:  LED na hubici, súosový cyklón, zberná nádoba 0,5 l
hmotnosť: 2,4 kg
cena: 139,99 €
www.vzdy.sk


Nilfisk Handy 2 in 1 25 V  typ: batériový tyčový vysávač napájanie: Li-Ion akumulátor 25 V, 2 stupne pracovná výdrž: 40 minút výbava:  LED na hubici, súosový cyklón, zberná nádoba 0,5 l hmotnosť: 2,4 kg cena: 139,99 € www.vzdy.sk

Nilfisk Handy 2 in 1 25 V typ: batériový tyčový vysávač napájanie: Li-Ion akumulátor 25 V, 2 stupne pracovná výdrž: 40 minút výbava: LED na hubici, súosový cyklón, zberná nádoba 0,5 l hmotnosť: 2,4 kg cena: 139,99 € www.vzdy.sk
www.vzdy.sk

+

Ak vysávate dlho a precízne, tento model môže byť pre vás inšpiráciou pri výbere. S dvomi stupňami výkonu dokáže pracovať na jedno nabitie až 40 minút, čo je výhodné v rodinnom dome, kde je viac priestoru ako v bytovke. Výhodou je, že chuť mu dochádza až v posledných minútach práce bez toho, aby postupne klesal výkon pri upratovaní. Keď sme sa bez rotačnej kefy snažili zistiť, ktorý z modelov vie svojím ťahom zozbierať najviac nečistôt pri prázdnej nádobe a vyprášenom filtri, bol to práve on. Možno i preto ručný vysávač po oddelení ponúka najvyšší výkon pri údržbe čalúnení a sedačiek. Ide o model, ktorý svojím dizajnom neupúta v predajni tak intenzívne ako ostatné, keď však ide o prácu, má skutočne čo ponúknuť. Získalo si nás i prudké zalomenie rukoväte, ktoré vylepšuje manévrovateľnosť a minimalizuje prehýbanie chrbta. Ak ste ešte nikdy nenatrafili na značku tohto výrobcu, vedzte, že tak, ako Kärcher, vyrába profesionálnu techniku na vysávanie a čistenie. Nie je na trhu žiadnym nováčikom.

CELKOVÉ HODNOTENIE

+++- (tri a pol) 

Electrolux Ergo Rapido Plus ZB2904X

typ: batériový tyčový vysávač
napájanie: Li-Ion akumulátor 18 V, 2 stupne
pracovná výdrž: 30 minút
výbava: LED na hubici, súosový cyklón, zberná nádoba 0,5 l
hmotnosť: 3,79 kg
hlučnosť: 79 dB
nájdete: na Hej.sk za 139 €


Electrolux Ergo Rapido Plus ZB2904X  typ: batériový tyčový vysávač napájanie: Li-Ion akumulátor 18 V, 2 stupne pracovná výdrž: 30 minút výbava: LED na hubici, súosový cyklón, zberná nádoba 0,5 l hmotnosť: 3,79 kg hlučnosť: 79 dB cena: 79,90 €  www.electrolux.sk

Electrolux Ergo Rapido Plus ZB2904X typ: batériový tyčový vysávač napájanie: Li-Ion akumulátor 18 V, 2 stupne pracovná výdrž: 30 minút výbava: LED na hubici, súosový cyklón, zberná nádoba 0,5 l hmotnosť: 3,79 kg hlučnosť: 79 dB cena: 79,90 € www.electrolux.sk
Electrolux

+

Ak niekto otvoril tyčovým vysávačom cestu do domácností, tak to bol Electrolux, ktorý dodnes inovuje svoj rad Ergo Rapido. My sme testovali model s Li-Ion akumulátorom, ktorý má zásobu energie na 30 minút upratovania. Ide o  dobre spracovaný model, ktorého oddeliteľný ručný vysávač dokáže s priemerným výsledkom predviesť prácu na miestach, kde zvyčajne používame veľký vysávač s úzkou hubicou. Pocit hladkého kĺzania po zemi umocňuje skutočnosť, že ohybné kĺby sú voľné a vysávač v ruke dravo obchádza prekážky, aj keď by sme chceli povysávať i pod stolom s radom zasunutých stoličiek. 

Čo však ako jediný z testovaných vysávačov nedokáže, je postáť na mieste. Treba ho oprieť o stôl či iný kus nábytku. Na tento účel mu výrobca dal na rukoväť gumovú lištu s vrúbkami v rôznych výškach. Príliš nás neoslovil ani filter, ktorý sa zanáša extrémnym tempom. A tak aj pri malom upratovaní veľmi rýchlo klesá jeho schopnosť zbierať nečistoty. Po vyprázdnení však spraví dobrú prácu i na kobercoch s krátkym vlasom každého druhu.

Kúpiť tyčový vysávač Electrolux

CELKOVÉ HODNOTENIE

+++ (tri)

ETA Brilanto 2 v 1

typ: batériový tyčový vysávač
napájanie: NiMH akumulátor 14,4 V, 80 W
pracovná výdrž: 20 minút
výbava:  HEPA filter, priečny cyklón, zberná nádoba 0,5 l
hmotnosť: 4 kg
hlučnosť: 78 dB
cena: 79,90 € 
www.eta.sk


ETA Brilanto 2 v 1  typ: batériový tyčový vysávač napájanie: NiMH akumulátor 14,4 V, 80 W pracovná výdrž: 20 minút výbava:  HEPA filter, priečny cyklón, zberná nádoba 0,5 l hmotnosť: 4 kg hlučnosť: 78 dB cena: 79,90 €  www.eta.sk

ETA Brilanto 2 v 1 typ: batériový tyčový vysávač napájanie: NiMH akumulátor 14,4 V, 80 W pracovná výdrž: 20 minút výbava: HEPA filter, priečny cyklón, zberná nádoba 0,5 l hmotnosť: 4 kg hlučnosť: 78 dB cena: 79,90 € www.eta.sk
ETA

+

Je vzorovým príkladom toho, ako by mal vyzerať tyčový vysávač na všedný deň. Postavíte ho do stredu miestnosti a počká na vás. Prihnete mu rúčku, aby sa nabíjal v 70-centimetrovej polici šatníka, a on to hravo zvládne. Má zásobu energie na 20-minútové upratovanie, pri ktorom svojím jemným tempom zbiera zo zeme na čo natrafí. Pri tomto modeli sme ocenili jednoduché čistenie filtra a dvojkomorovú zbernú nádobu, ktorá sa ani pri najjemnejšom prachu predčasne nezanesie. Ide o ťažší vysávač s tuhším mechanizmom náklonu, ktorý vyhovuje ľuďom so slabším zápästím. Drží v poslednej nastavenej polohe, a tak nenamáha ruku viac, ako je nutné. To môže prísť vhod seniorom, ktorým živé modely tvarujúce sa podľa terénu do ruky príliš nesedia. 

Hoci prístroj na nás pôsobí dobrým dojmom, oddeliteľný ručný vysávač nás príliš nepresvedčil o tom, že by si dokázal poradiť s vysatím sedadiel v automobile či čistením sedačky. Bez rotačnej kefy akoby stratil všetku svoju chuť do práce.

CELKOVÉ HODNOTENIE

+++ (tri)

 

Hodnotenie

Svoje hodnotenie opierame o objektívne namerané hodnoty, ale aj subjektívne posúdenie kvality vyhotovenia a konštrukcie. Vždy však v pomere k nákupnej cene.

+++++ (päť)    
Výnimočný
Rozhodne víťaz vo svojej kategórii

++++  (štyri)    
Veľmi dobrý
Jeden z najlepších, aké si môžete vybrať. Venujte mu pozornosť.

+++   (tri)    
Dobrý
Urobí si svoju prácu a urobí ju dobre.

++    (dva)    
Podpriemerný
Niečo mu chýba, no pre niekoho to nemusí byť nevýhoda.

+     (jeden)    
Slabý
Asi omyl. Vyberajte veľmi opatrne. Na druhej strane, ľahko zjednáte zľavu.

Zobraziť ďalšie tyčové vysávače

Kategória: Domáce spotrebiče
Zdieľať článok

Diskusia