Ako dopadol test elektrických hriankovačov

18. 09. 2014
Zdieľať

Za pár minút dokážu premeniť fádny krajec starého chleba na krehké, chrumkavé pečivo s neodolateľnou vôňou. Tajomstvo sa skrýva v pare, ktorá oživí chlebovú striedku.

Čo by ste mali vedieť pri kúpe

1 Príkon

Všetky hriankovače majú vykurovacie teleso navinuté rovnakým spôsobom, takže údaj o vyššom príkone nie je znakom toho, že by niektorý z modelov pracoval rýchlejšie ako ostatné. Rozdielna spotreba je daná rôznou veľkosťou výhrevných plôch, ktoré po oboch stranách kopírujú štrbiny na pečivo. Čím štedrejší priestor pod kapotou je, tým nákladnejšie bude vaše opekanie – bez ohľadu na to, či kapacitu využijete alebo nie.

2 Nastavenie

Nejaký čas potrvá, kým sa na novom hriankovači naučíte, k akému pečivu patrí ktorý stupeň nastavenia. Všetko je subjektívne, bez časového údaja. Zoznamovanie s hriankovačom do istej miery pripomína detektívnu prácu a často sa stáva, že kým včera bola „trojka“ ideálom dňa, dnes už to neplatí. Hriankovačom chýbajú senzory, ktoré by dokázali zhodnotiť, do akej miery povrch chleba „zozlatol“. 

3 Úpravy časomiery

Štandardnou súčasťou digitálneho časovača je dvojica tlačidiel, ktoré bez otočenia voliča čas opekania predĺžia alebo skrátia. Zvyčajne sú označené symbolom rozmrazovania a dohrevu a časomieru posúvajú o jeden stupeň dopredu alebo dozadu. Ide viac o technologickú vychytávku než o praktický prvok. Ak na hriankovači chýba, vždy možno zmeniť čas opekania otočením „voliča“.

4 Bezpečnosť

Horúci plášť a ohrevné teleso, ktorého sa nemožno pri opekaní dotknúť vidličkou. Výrobcovia už dlhodobo konštruujú tento spotrebič so zámerom umiestniť ho na kuchynskú linku, kde ho podľa potreby obsluhuje gazdinka či jednotliví členovia domácnosti. Zodpovedá tomu aj krátky napájací kábel navrhnutý tak, že ho možno úhľadne zvinúť pod základňu, aby neprekážal. Kolektívne „hriankovanie“ za kuchynským stolom sa teda nekoná.

5 Opekanie

Teplo sálajúce zo štrbín nahor má dostatočnú intenzitu na to, aby preniklo do hĺbky dvojdňovej žemle, rožka či lekvárovej buchty v takej miere, že sa vnútro oživí parou a vonkajšok nepreschne. To možno urobiť na každom hriankovači, ale iba nadstavbová mriežka je zárukou, že sa cukor z korpusu či sladkého pečiva nepripečie k dekoratívnemu antikorovému rámiku. Určite by nemala chýbať vo výbave žiadneho z modelov.

6 Zahraničný štandard

Hriankovače sa na náš trh dostali pred rokmi bez úprav, ktoré by ich prispôsobili nášmu druhu chleba a dodnes sa na tom nič nezmenilo. Slabé pružiny a nízky zdvih mechanizmu sú nastavené na ľahučký toastový chlieb a s našimi poctivými krajcami si zvyčajne neporadia. To prináša kopu situácií, keď treba hriankovač presviedčať, aby sa svojho opečeného sústa vzdal. Niekedy treba pritisnúť páčku nahor, inokedy obrátiť hriankovač hore dnom.

Kvôli čerstému pečivu si privstať nemusíte

Sú to sálajúce teplo a para, ktoré dokážu zmeniť starý gumový rožok na kus chrumkavého pečiva bez toho, aby ste spoznali, že má svoje najlepšie dni za sebou. Kým s horúcou parou naberá na objeme a jeho útroby dokážu opäť získať nadýchaný tvar, horúca suchá sauna obnoví vlastnosti kôrky. Nadýchané uprostred, chrumkavé na povrchu. Práve tak máme radi pečivo vo všetkých jeho podobách.

Je úplne jedno, či svoju prácu spraví elektrická rúra, suchá liatinová panvica alebo elektrický hriankovač. Výhodou hriankovača však je, že pri malých porciách minie podstatne menej energie ako veľké spotrebiče. A tým si získava obľubu vo všetkých kultúrach, kde čerstvá hrianka patrí na raňajkový stôl. Ak máte pocit, že práve k takýmto raňajkám inklinuje vaša rodina, nič nebráni tomu, aby ste si spomedzi hriankovačov vybrali ten najlepší. Ak ste však doposiaľ nikdy nemali potrebu opekať krajce chleba pod nátierku, syr či salámu, môže sa stať, že nového pomocníka nedoceníte.


Ako dopadol test elektrických hriankovačov

1417081
Electrolux Slovakia s.r.o. o.z.

Milan Gigel

Ako sme testovali

Sú navzájom natoľko podobné, že sa naoko líšia iba cenou. Je to skutočne pravda? V tomto teste sme sa pokúsili hľadať odpoveď na vyslovenú otázku. Zaradili sme päticu hriankovačov do každodenného raňajkového rituálu, aby sme v priebehu niekoľkých týždňov zistili, či na výbere záleží. Opekali sme krajce chleba, staré pečivo, vyťahovali zásoby z mrazničky a nezabudli sme ani na nahrievanie múčnikov. Aký je výsledok? To sa dočítate na týchto stránkach.

Testované modely


Russell Hobbs Easy Toaster 19990-56 Ohrev: 1 000 W, dvojmiestna štrbina, ohrevná mriežka Ovládanie: elektronické, 6 stupňov, rozmrazovanie, stop Rozmery: 46 × 17 × 23 cm

Russell Hobbs Easy Toaster 19990-56 Ohrev: 1 000 W, dvojmiestna štrbina, ohrevná mriežka Ovládanie: elektronické, 6 stupňov, rozmrazovanie, stop Rozmery: 46 × 17 × 23 cm
www.vzdy.sk

Russell Hobbs Easy Toaster 19990-56

Ohrev: 1 000 W, dvojmiestna štrbina, ohrevná mriežka
Ovládanie: elektronické, 6 stupňov, rozmrazovanie, stop
Rozmery: 46 × 17 × 23 cm

S týmto modelom hrianky nikdy nevychladnú a zachovajú si čerstvosť bez toho, aby sa zaparili. Kým priestranná dlhá štrbina opeká dva krajčeky chleba, ďalšie dva odpočívajú vo vyhrievaných vreckách odvádzajúcich paru. Za krátku chvíľu tak dokážete ponúknuť štyri porcie bez toho, aby ich bolo potrebné upiecť naraz. Ide o model štíhly, avšak pomerne dlhý, ktorý pre svoje účelové vyhotovenie zaiste spočinie na kuchynskej linke. Páčila sa nám pevnejšia pružina a mechanizmus s vysokým vysunutím, vďaka ktorému nie je potrebné z útrob loviť ťažšie krajce tmavého domáceho chleba. Práve tento model sa javí byť favoritom pre konzervatívne domácnosti, ktoré si chcú užívať svoj ranný rytmus bez toho, aby menili „jedálniček“. Za zmienku stojí aj dobre navrhnutá ohrevná mriežka – tá umožňuje využiť sálajúce teplo v plnom rozsahu. Ste leniví dopariť si knedľu na neskorú večeru? Nahrejete ju aj na mriežke bez toho, aby sa jej okraje príliš opiekli. Splní vaše predstavy bez kompromisov.

„Štedrý priestor ohrevnej mriežky je natoľko priestranný, že na ňom občerstvíte i celý nerozkrájaný makový závin.“

páči sa nám
+ priestranná štrbina 
+ priečinky s dohrevom

+++- (tri)                                                          33,00 €
Pre gazdinky, ktoré chcú svojej rodine každé ráno ponúknuť dokonalé raňajky s chrumkavým pečivom bez čakania.

www.vzdy.sk


Philips Daily Collection HD2596  Ohrev: 800 W, dve štrbiny, ohrevná mriežka Ovládanie: elektronické, 7 stupňov, dohrev, rozmrazovanie, stop Rozmery: 23 × 14 × 18 cm

Philips Daily Collection HD2596 Ohrev: 800 W, dve štrbiny, ohrevná mriežka Ovládanie: elektronické, 7 stupňov, dohrev, rozmrazovanie, stop Rozmery: 23 × 14 × 18 cm
Philips

Philips Daily Collection HD2596

Ohrev: 800 W, dve štrbiny, ohrevná mriežka
Ovládanie: elektronické, 7 stupňov, dohrev, rozmrazovanie, stop
Rozmery: 23 × 14 × 18 cm

Ak by sme hľadali typického predstaviteľa zo sveta moderných hriankovačov, bol by to podľa všetkého práve tento z testovaných modelov. Má široké štrbiny, čo pojmú aj hrubší krajec chleba, každá z nich má samostatne riešené vystredenie a všetko je chránené puzdrom z hrubého plastu, ktorý pri krátkom grilovaní dokáže udržať povrchovú teplotu na takej úrovni, aby sa obsluha nepopálila. K tomu patrí široká ohrevná mriežka, na ktorej dokonale oživíte croissanty či žemle. V našej modelovej domácnosti sa tento hriankovač v priebehu času postupne presunul z linky na stôl a aj napriek krátkemu napájaciemu káblu sa stal jedným z najpoužívanejších. Ide o dobre stavaný model s krátkym programom na dohrev hotových hrianok a rozumie si aj so slovenským chlebom. Azda to boli pevnejšia páčka a robustnejší mechanizmus, čo v nás zanechalo stopu spokojnosti. Ak hľadáte hriankovač do koča i do voza, mohol by sa ním stať práve tento model. Ničím nesklame, ničím neprekvapí. Je presne taký, aký má byť.

„Za fádnym a jednoduchým vzhľadom sa skrýva užitočný model, ktorý naplní vaše očakávania.“

páči sa nám
+ široké štrbiny
+ uhladený dizajn

+++- (tri a pol)                                                 24,30 €
Na všedné ráno, ktoré by sa bez vône chrumkavých hrianok nemohlo ani len začať. Dobre stavaný stroj, čo nesklame.

www.philips.sk


Moulinex Subito 3 LT2608  Ohrev: 850 W, dve štrbiny Ovládanie: elektronické, 7 stupňov, dohrev, rozmrazovanie, stop Rozmery: 26 × 16 × 19 cm

Moulinex Subito 3 LT2608 Ohrev: 850 W, dve štrbiny Ovládanie: elektronické, 7 stupňov, dohrev, rozmrazovanie, stop Rozmery: 26 × 16 × 19 cm
Moulinex

Moulinex Subito 3 LT2608

Ohrev: 850 W, dve štrbiny
Ovládanie: elektronické, 7 stupňov, dohrev, rozmrazovanie, stop
Rozmery: 26 × 16 × 19 cm

Vratná pružina tohto modelu je najsilnejšia zo všetkých testovaných a aj napriek opakovanému vystaveniu kritickým situáciám sme nespozorovali, že by časom strácala svoje schopnosti. Ide o dobre vyladený model s pevnou mechanikou, ktorý vychádza z dlhoročných skúseností výrobcu. Má moderné elektronické ovládanie, dvojicu elektronických korekcií a kovový, ľahko čistiteľný plášť, ktorý sa pri krátkom opekaní neprehrieva. Vzduch prúdiaci cez deliacu bariéru zaisťuje priebežné dochladzovanie. Čo v škatuli nenájdete, je ohrevná mriežka, zrejme ju výrobca považuje za zbytočnosť. Aj keď ide o pomocníka vyladeného na toastový chlieb z profesionálnej pekárne, hravo sme zvládali aj opekanie hrubších polkrajcov domáceho chleba z chlebovej piecky i miestnej tradičnej pekárne. Ocenili by sme však o niečo vyšší zdvih páčky, ktorá aj pri vyzdvihnutí na maximum zanecháva mechanizmus 6 cm pod úrovňou vstupnej štrbiny. A to je na náš vkus trochu priveľa.

„Je presne taký, ako by ste očakávali. Všestranný, vždy pripravený a bezpečný.“

páči sa nám
+ tepelný plášť
na toto pozor
nižší zdvih

+++- (tri a pol)                                               47,90 €
Do moderných kuchýň, kde záleží nielen na tom, ako spotrebiče fungujú, ale aj ako vyzerajú. Brúsený inox je stále v móde.

www.moulinex.sk


Moulinex Subito 3 LT2608  Ohrev: 850 W, dve štrbiny Ovládanie: elektronické, 7 stupňov, dohrev, rozmrazovanie, stop Rozmery: 26 × 16 × 19 cm

Moulinex Subito 3 LT2608 Ohrev: 850 W, dve štrbiny Ovládanie: elektronické, 7 stupňov, dohrev, rozmrazovanie, stop Rozmery: 26 × 16 × 19 cm
ELKO Valenta Slovakia,s.r.o.

Concept TE-2040

Ohrev: 700 W, dve štrbiny
Ovládanie: elektronické, 6 stupňov, stop
Rozmery: 23 × 14 × 15 cm

Aj keď je najmenší spomedzi všetkých testovaných modelov, nechýba mu plášť, čo sa vďaka vzduchovej kapse neprehrieva, a tak zostáva kovový povrch pri krátkom opekaní na dotyk bezpečný. Ide o kompaktný model určený do kuchýň, kde nikdy nie je na pracovnej doske dostatok voľného miesta. Výrobca zredukoval jeho ovládanie na minimum, nezabudol však na pevnú mechaniku, ktorá si predsa len lepšie rozumie s ľahučkým toastovým chlebom ako s nepredvídateľnými tvarmi a hrúbkami slovenskej klasiky. Pre menšiu plochu výhrevných špirál ide o model úsporný, pri ktorom by ste iba márne hľadali mriežku na opekanie pečiva. To všetko sa podpísalo na jeho mimoriadne priaznivej cene. Ak hľadáte raňajkového spoločníka, ktorý vám má pomôcť pripraviť zo supermarketového menu balených a krájaných surovín pestré a chutné raňajky, práve tento model môže byť cestou k vašej spokojnosti. Zohriať, navrstviť, servírovať. Práve tak to máte radi.

„Tento hriankovač bol okresaný na funkčné minimum, aby za dobrú cenu ponúkol služby porovnateľné s ostatnými modelmi.“

páči sa nám
+ kompaktné vyhotovenie
na toto pozor
užšie štrbiny

+++- (tri a pol)                                            19,00 €
Do malej kuchyne, v ktorej záleží aj na tom najmenšom priestore na pracovnej doske, kde môžu spočinúť len tie najmenšie spomedzi spotrebičov.

www.my-concept.sk


Concept TE-3040OR  Ohrev: 930 W, dve štrbiny Ovládanie: elektronické, 7 stupňov, rozmrazovanie, dohrev, stop Rozmery: 27 × 17 × 19 cm

Concept TE-3040OR Ohrev: 930 W, dve štrbiny Ovládanie: elektronické, 7 stupňov, rozmrazovanie, dohrev, stop Rozmery: 27 × 17 × 19 cm
www.my-concept.sk

Concept TE-3040OR

Ohrev: 930 W, dve štrbiny
Ovládanie: elektronické, 7 stupňov, rozmrazovanie, dohrev, stop
Rozmery: 27 × 17 × 19 cm

Tento model si zachováva bezpečnú teplotu plášťa o poznanie dlhšie ako ostatné, ktoré sa zišli v našej redakčnej domácnosti. Priestranné kovové opláštenie necháva miesto na bohaté prúdenie vzduchu v medzipriestore. Ide o dizajnérsky hriankovač s lákavým mladistvým vzhľadom, dostupný v dvoch farebných variantoch. Ovládací panel je s ohľadom na lepšiu dostupnosť umiestnený netradične – na čelnej strane. Pri našom zbieraní skúseností sme nadobudli pocit, že sa pri opekaní správa úplne rovnako ako útlejší model rovnakého výrobcu. I v tomto prípade nám trochu chýbala ohrevná mriežka na pečivo a mali sme pocit, že trochu lenivejšia pružina plní svoju úlohu dokonale hlavne vtedy, keď vyrábame hrianky z toastového chleba zo supermarketu. Štrbiny sú však o čosi hlbšie, takže v plnom rozsahu pojmú aj krajce väčšieho formátu. Ide o model s precíznym továrenským spracovaním, ktorému do dokonalosti nechýba veľa.

„Dizajn na prvom mieste a bezpečnosť tiež. Ak hľadáte pekný a bezpečný hriankovač, bude to tento model.“

páči sa nám
+ chladný plášť
na toto pozor
 chýba mriežka na pečivo

+++- (tri a pol)                                                 25,00 €
Do modernej kuchyne, kde farby a oblé tvary víťazia nad fádnou čierno-sivo-striebornou kombináciou.

www.my-concept.sk

Hodnotenie

Svoje hodnotenie opierame o objektívne namerané hodnoty, ale aj subjektívne posúdenie kvality vyhotovenia a konštrukcie. Vždy však v pomere k nákupnej cene.

+++++ (päť)    
Výnimočný
Rozhodne víťaz vo svojej kategórii

++++  (štyri)    
Veľmi dobrý
Jeden z najlepších, aké si môžete vybrať. Venujte mu pozornosť.

+++   (tri)    
Dobrý
Urobí si svoju prácu a urobí ju dobre.

++    (dva)    
Podpriemerný
Niečo mu chýba, no pre niekoho to nemusí byť nevýhoda.

+     (jeden)    
Slabý
Asi omyl. Vyberajte veľmi opatrne. Na druhej strane, ľahko zjednáte zľavu.

Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: elektrické hriankovače test
Zdieľať článok

Diskusia