Ako obstáli v našom teste pákové kuchynské roboty

16. 02. 2015
Zdieľať

Šľahanie snehu, miešanie krémov a miesenie kysnutého cesta. Ak ide o kulinárske umenie, práve pri týchto troch činnostiach sú pákové roboty tými najlepšími pomocníkmi. Ich pracovné nástroje sa pohybujú po dvojici dráh, aby vykonali prácu čo najlepšie.

Čo by ste mali vedieť pri kúpe

1  Výkon

Pákové roboty sú konštruované tak, aby do pracovných nástrojov preniesli silu motora na úkor otáčok a rýchlosti. Vďaka tomu si dokážu poradiť i s miesením hustého cesta, pri ktorom treba vynaložiť veľa energie na vytiahnutie lepku. Aby pracovali efektívnejšie, nástroje v nich krúžia okolo dvoch osí „planétovým“ pohybom. Vďaka tomu obsiahnu celý pracovný priestor nádoby bez nutnosti jej otáčania.

2  Trio nástrojov

Metla na šľahanie snehu, lopatka na miešanie krémov a hák na miesenie cesta. Túto trojčlennú výbavu nájdete pri každom pákovom robote a stalo sa nepísaným pravidlom, že by mali byť vyhotovené z húževnatého kovu. V kombinácii s kovovou miskou ide o hygienickú súpravu, ktorá sa neopotrebuje ani po rokoch intenzívneho používania. Bez ohľadu na to, či budete pracovať s chladnými alebo horúcimi surovinami.

3  Pomalšie znamená kvalitnejšie

Ako je možné, že ak položíte vedľa seba dve misky s bielkovým snehom, v jednej vydrží svieži po celé hodiny, kým v druhej opadne spenená čiapka už po pár minútach? Za všetkým hľadajte veľkosť bubliniek vzduchu. Čím pomalšie mieša robot bielky so vzduchom, tým jemnejšiu štruktúru snehu vytvorí. To zaručí jeho stálosť a pevnosť. Tenké drôtiky šľahača a pomalé tempo sú jednoducho plusom.

4  Deformačná zóna

Pri miesení cesta niekedy vzniká taký intenzívny záber, že hák potrebuje drobnú pomoc, aby odpor cesta prekonal. Aby nedošlo k poškodeniu rámu robota, jeho páka je vybavená pružnou deformačnou zónou, takže v takýchto situáciách sa pohybuje pri každej otáčke. Akoby sa rameno robota kolísalo nahor a späť. Je to úmysel výrobcu – takto sa správajú všetky roboty vrátane tých najdokonalejších.

5  Doplnkové prevody

Kým mlynček a odšťavovač si vystačia so samostatným doplnkovým vývodom, krájače, mixéry a struháky vyžadujú omnoho vyššie otáčky pracovných nástrojov. Niektoré roboty sú preto vybavené doplnkovými prevodmi, ktorých bajonety sa ukrývajú pod krytmi v rôznych častiach ramena. Vďaka tomu dokážu pákové roboty urobiť i takú prácu, na ktorú sú predurčené tzv. food procesory. Takto vám stačí jediný robot.

6  Kompromisy

Ak patrí k robotu mixér, nemusí to znamenať, že bude pracovať rovnako znamenite ako samostatne stojaci model. To isté môže platiť pri odšťavovaní alebo pri mletí mäsa. Ak hľadáte vždy plný výkon bez kompromisov a priestrannosť vašej kuchyne vám to umožňuje, zamerajte sa radšej na špecializované modely, z ktorých každý vydá zo seba to najlepšie, čo dokáže. Obzvlášť ak hovoríme aj o komforte a ergonómii. 

Rameno
Výklopné rameno je nosičom pracovných nástrojov, ktoré sa po zaklopení zanoria do surovín v pracovnej nádobe. Nie všetky však dosiahnu až na dno.

Nádoba
Ak výrobca uvádza, že nádoba má objem 4 l, nikdy to neznamená, že do nej môžete vložiť 4 l surovín. Skutočná využiteľnosť je približne 70 %.

Variátor
Regulácia otáčok motora je pre šetrné spracovanie surovín kľúčová. Práve tak dokážete nastaviť pomer medzi rýchlosťou a intenzitou spracovania.

Kompaktnosť
Nároky na umiestnenie robotov a skladovanie príslušenstva sa výrazne líšia. Niektorý sa uspokojí s miestom na linke, iný bude potrebovať ešte pol skrinky.

Prevody
Doplnkové prevody umožňujú pripojiť k pákovému robotu doplnkové príslušenstvo. Môže ním byť odšťavovač, mlynček, struhák, či dokonca mixér.

Robot odhalí nedostatky receptov

Nasypete doň suroviny, spustíte spracovanie a v priebehu niekoľkých minút máte úplne jasno v tom, či ste sa opäť nechali nachytať na zbabrané recepty z internetu alebo sa môžete tešiť na múčnik, ktorý stojí za to. Práve profesionálne spracovanie surovín a vždy rovnaký výsledok sa pre vás stanú meradlom hodnotenia.

Nie je nezvyčajné, že práve kuchynský robot vás navnadí na to, aby ste z rodinnej knižnice vytiahli staré knižky o pečení s klasickými receptúrami a popri nich zalistovali v zošite s receptami, ktorý sa dedí z generácie na generáciu. Existuje len niekoľko druhov cesta s vyladeným pomerom surovín a práve tie na komunitných serveroch na internete nenájdete. Každý sa snaží pridať kus seba, improvizovať a výsledkom je nepodarok druhej kategórie. Hlavne keď si niekto myslí, že jeden „cup“ je jedna šálka.

Marcela Gigelová

Ako sme testovali

Šľahanie bielkov a miesenie hustého kysnutého cesta – práve tieto dve disciplíny nás pri testovaní zaujímali najviac. Snažili sme sa zistiť nielen to, či výkon motora zodpovedá objemu surovín v nádobe, ale aj to, s akou efektívnosťou roboty pracujú. Neprehliadli sme ani hlučnosť, nároky na skladovanie a čistenie či doplnkové funkcie a výbavu, ktorá rozširuje ich možnosti. Trendom je ponúknuť čo najviac funkcií, aby ste nemuseli kupovať ďalšie spotrebiče.

TESTOVANÉ MODELY

výhodná kúpa


Sencor Food Mixer STM 3010WH

Sencor Food Mixer STM 3010WH
Sencor

Sencor Food Mixer STM 3010WH

Motor: 450 W, 6 rýchlostí
Nádoba: 4 l, kovová, na 1 kg cesta
Výbava: metla na šľahanie, miešacia metla, hák

Tento mimoriadne kompaktný pákový robot má plné právo užívať si titul cukrárskeho pomocníka. Bez ohľadu na to, že výrobca doň osadil slabší motor, ako je zvykom, s majstrovským prehľadom zvláda šľahanie a miešanie i náročnejších druhov surovín. Odvážne sa pustil do miešania hustých plniek z mäsa i sušeného ovocia, veľmi nás prekvapil jemnosťou našľahaného snehu. Jeho tenká metlička vytvára v bielku jemné bublinky vzduchu, ktoré sú trvácne a nepraskajú. Ak však príde na miesenie cesta, väčší úspech sme mali s tými redšími, ktoré nevyžadujú intenzívne vyťahovanie lepku. Pri tejto činnosti sme zaznamenali o čosi vyššiu hlučnosť ako pri ostatných modeloch i námaha bola viditeľne vyššia. Preto sme radšej zmenili taktiku a znížili množstvo surovín v kovovej miske. Prednosťami modelu sú pevné osadenie na pracovnej doske pomocou prísaviek a nulové nároky na odkladanie príslušenstva. Všetko jednoducho uložíte do misky bez toho, aby ste na to museli vyhradiť samostatnú zásuvku či skrinku.

„Je malý, no svoju prácu odvedie skvele. So 100-eurovou sumou na visačke osloví tých, ktorí hľadajú posledný doplnok do svojej domácnosti.“

páči sa nám
+ kompaktné vyhotovenie
na toto pozor
vyššia hlučnosť

+++-                                                           100 €
Pre tých, ktorí hľadajú v malej kuchyni na svoje cukrárske záľuby pomocníka, čo im umožní priblížiť sa k dokonalosti.

www.sencor.sk


Concept Momento RM 4420

Concept Momento RM 4420
ELKO Valenta Slovakia,s.r.o.

Concept Momento RM 4420 

Motor: 650 W, 6 rýchlostí
Nádoba: 4 l, kovová, na 1,1 kg cesta
Výbava: metla na šľahanie, miešacia metla, hák, mixér, mlynček s 3 mlecími diskami

Výkon tohto modelu je zladený s množstvom surovín, ktoré možno naložiť do misky na spracovanie. Pri záťaži si drží svoje pevné pracovné tempo a zdá sa, že je úplne jedno, či šľahá ľahký, cukrom sýtený sneh alebo sa púšťa do cesta na šišky. Pravdupovediac, ak ide o rýchlostné preteky v šľahaní snehu, patrí medzi najrýchlejšie modely. Hoci aj za cenu väčších bubliniek. Vyrábali sme v ňom jemné krémy, spracúvali rozpustenú čokoládu a navyše mal príležitosť vyšľahať zo smotany nadýchanú šľahačku. Vždy s plnou kontrolou rýchlosti otáčok so 6-stupňovým regulátorom s podsvietením. Ak ide o domáce pečenie či prípravu zákuskov, možno v ňom nájsť potrebnú oporu. V balení je aj mixér so sklenou nádobou a mlynček na mäso s tromi kalibrami dierovaných platničiek. Pri mletí tuhších druhov mäsa však treba počítať so slabším tempom. My sme ho využili na mletie varených gaštanov pri výrobe plnky do zákuskov a na drvenie ovocia na horúci zimný pohár. S výnimkou mixéra sa príslušenstvo vmestí do najmenšej zásuvky.

„Jeho štandardná výbava postačí na to, aby ste v kuchyni dokázali malé zázraky pri sladkom i slanom pečení. Šetrí časom a ponúka svoj výkon na každú prácu.“

páči sa nám
+ rýchle šľahanie 
+ stabilný výkon 

++++                                                     199,00 €
Pre gazdinky, ktoré chcú odľahčiť svoje ruky a hľadajú pomocníka na pečenie, na ktorého sa dá spoľahnúť aj pri príležitostnom mletí a mixovaní.

www.my-concept.sk


Russell Hobbs Aura 20355-56

Russell Hobbs Aura 20355-56
www.vzdy.sk

Russell Hobbs Aura 20355-56

Motor: 700 W, 8 rýchlostí
Nádoba: 4,5 l, kovová, na 0,65 kg cesta
Výbava: metla na šľahanie, miešacia metla, hák, strúhadlo, mlynček, odšťavovač

Má najvyššiu misku spomedzi testovaných modelov, a ak dostane štedrú dávku surovín, podá požadovaný výkon. A to vždy bez akéhokoľvek špliechania, dokonca aj vtedy, keď nepoužijeme plastový kryt misky. S úspechom sme miesili rôzne husté cestá, s rovnako dobrým výsledkom sme pripravovali jemné krémy z horúcich i studených surovín. Sklamal nás však výkon robota pri šľahaní bielkov. Metla nedosiahne až na dno nádoby a je vyrobená z príliš hrubých drôtov. Šľahanie je preto možné iba pri vyššom počte bielkov a nenapreduje rýchlym tempom. Časové zdržanie však možno v kuchyni prepáčiť. S týmto robotom sme vďaka strúhadlu pripravovali ovocné plnky a nevynechali sme ani mletie mäsa. Bonusom je odšťavovač ovocia s drviacou závitovkou, ktorým možno pri nárazových prebytkoch spracovať časť úrody zo záhradky. Ide o hlučnejší stroj s pružnejšou konštrukciou, patrí k najvyšším modelom v teste. Príslušenstvo sa vmestí do jedinej zásuvky v kuchynskej linke.

„Ak dostanete chuť experimentovať, môžete začať strúhaním jabĺčok, pokračovať miesením cesta a celé to uzavrieť pohárom mrkvovej šťavy.“

páči sa nám
+ vysoká miska
na toto pozor
slabšie šľahanie

+++-                                                     249,99 €
Do domácností, ktoré hľadajú výkonný robot na miesenie a miešanie cesta, čo v prípade potreby zastúpi i strúhadlo, mlynček či odšťavovač.

www.vzdy.sk

víťaz testu


Philips Avance HR7958

Philips Avance HR7958
Philips

Philips Avance HR7958

Motor: 900 W, 7 rýchlostí
Nádoba: 4 l, kovová, na 1,3 kg cesta
Výbava: metla na šľahanie, miešacia metla, hák, strúhadlo, mlynček, lis na citrusy, mixér, drviaci mlynček

Tento model je príkladom dokonale zvládnutého kuchynského robota, keďže v jedinom zariadení kombinuje výhody pákových robotov a food procesorov. S mimoriadne širokou výbavou je pripravený na všetky výzvy – či už ide o odšťavovanie citrusov, krájanie zeleniny, mixovanie kokteilov, mletie mäsa, alebo drvenie korenín. My sme však sústredili pozornosť hlavne na spracovanie cesta, snehov a krémov, pri ktorých sa plne prejavil výkon silného motora a jeho mocný krútiaci moment. Kým šľahacia metla dosiahne až na spodok pracovnej nádoby s praktickým uchom, nezvyčajne tvarovaný hák dokáže spracovať aj najhustejšie cesto na domáce cestoviny. Pri spracovaní surovín sme dosiahli maximálnu možnú kvalitu, ktorá neraz predbehla možnosti ručného spracovania. Aj napriek tomu, že ide o stroj so štvorvývodovou prevodovkou, nie je neprimerane hlučný. Preverili sme bezpečnosť jeho prvkov, trvácnosť príslušenstva máme preverenú pri iných modeloch. Práve z nich čerpal výrobca inšpiráciu pri návrhu.

„Jeden motor a štyri vývody na pracovné nástroje – prvé tri sa líšia iba v rýchlosti otáčania, posledný vykonáva ,planétový‘ pohyb, ktorý obsiahne celú nádobu.“

páči sa nám
+ bohatá výbava
+ silný motor

++++-                                                    310,00 €
Pre náročné gazdinky, ktoré chcú spracovanie surovín pri varení vyriešiť len jediným strojom. Chýbať bude už len kvalitný odšťavovač.

www.philips.sk


Bosch MUM 54240

Bosch MUM 54240
BSH domácí spotřebiče s.r.o., organizačná zložka Bratislava

Bosch MUM 54240

Motor: 900 W, 7 rýchlostí
Nádoba: 3,9 l, kovová, na 1,2kg cesta
Výbava: metla na šľahanie, miešacia metla, hák, strúhadlo, mlynček, lis na citrusy, mixér

Kompaktné vyhotovenie a všestranné príslušenstvo na všedný deň robia z tohto modelu pomocníka na každú prácu. Výrobca to dosiahol ohnutím ramena do tvaru písmena L, aby ušetril miesto na pracovnej doske. Vďaka tvarovanému dnu a vedeniu pracovných nástrojov pod uhlom dokáže spracovať i tie suroviny, čo sa dostanú do tesnej blízkosti stien. Ide o pomerne tichý stroj, s príslušenstvom, ktoré možno pohodlne umývať aj v tom najmenšom kuchynskom dreze. Krémy, liate cestá a snehy majú prvotriednu kvalitu, pri miesení kysnutého cesta sa pri hustejších hmotách dostáva na hranicu svojich možností. Len pri niektorých rodinných receptoch sa zdá, že nádoba by mohla byť o niečo vyššia. Ocenili sme výkonný, i keď pomalý mlynček na mäso, veľmi rýchly krájač, slušný výkon podal aj ľahučký plastový mixér. Tento dôverne známy model zaznamenal v poslednom roku výrazný pokles ceny, takže ak po ňom už dlhší čas poškuľujete, možno nadišiel ten správny čas na kúpu.

„Výrobca ponúka viacero modelov s rôznym číselným označením, takže zorientovať sa v sortimente nemusí byť jednoduché.“

páči sa nám
+ kompaktné vyhotovenie
+ kvalitné šľahanie

++++                                                        190,00 €
Do domácností, ktoré chcú na malej ploche pripravovať väčšie množstvo surovín na najrôznejšie kulinárske zážitky. Či už ide o pečenie, alebo varenie.

www.bosch-home.com/sk


Krups KA3031 Perfect Mix 9000

Krups KA3031 Perfect Mix 9000
Groupe SEB

Krups KA3031 Perfect Mix 9000

Motor: 900 W, 6 rýchlostí
Nádoba: 4,0 l, kovová, na 1,5 kg cesta
Výbava: metla na šľahanie, miešacia metla, hák, strúhadlo, mlynček, mixér

Tento pevne stavaný model s výkonným motorom už pri prvom zoznamovaní odhalí prednosti dômyselnej pracovnej nádoby – vďaka vyvýšenému, tvarovanému lemu a vsadenému veku sa z nej nikdy nepráši a suroviny nešpliechajú. Neutíchajúci výkon a silný záber nám aj pri spracovaní hustého cesta predviedli, že má výkonovú rezervu pripravenú aj na väčšie dávky surovín. Na vysokokapacitnom krájači sme rezali (na prúžky a plátky) ovocie a zeleninu, v kovovom mixéri sme pripravovali horúce ovocné pyré a šľahacou metlou sme vytvorili hustý nadýchaný sneh, ktorý bol dobrým základom pre štedrú dávku hnedého cukru. Vyskúšali sme si aj mlynček – s dvojicou matríc dokáže naplno využiť silu motora, takže mäsové taštičky a plnené koláče pripravíte na jednom stroji. Ide o model s netradične riešenou doplnkovou prevodovkou, ktorá sa aj pri nízkych otáčkach postará o vysokú silu záberu. Výrobca si dal záležať na príslušenstve, čo svojou húževnatosťou garantuje dlhú životnosť.

„Pevný, výkonný a dobre stavaný. Takmer akoby šlo o kuchynský robot do malej kulinárskej prevádzky, nie do domácnosti.“

páči sa nám
+ húževnaté vyhotovenie
+ najlepšia pracovná nádoba

++++-                                                     307,00  €
Pre fanúšikov gastronómie, ktorí hľadajú pevne stavaný model s odolným príslušenstvom, čo nezlyhá ani pri spracovaní väčšieho objemu surovín.

www.krups.sk

Hodnotenie

Svoje hodnotenie opierame o objektívne namerané hodnoty, ale aj subjektívne posúdenie kvality vyhotovenia a konštrukcie. Vždy však v pomere k nákupnej cene.

+++++ (päť)    
Výnimočný
Rozhodne víťaz vo svojej kategórii

++++  (štyri)    
Veľmi dobrý
Jeden z najlepších, aké si môžete vybrať. Venujte mu pozornosť.

+++   (tri)    
Dobrý
Urobí si svoju prácu a urobí ju dobre.

++    (dva)    
Podpriemerný
Niečo mu chýba, no pre niekoho to nemusí byť nevýhoda.

+     (jeden)    
Slabý
Asi omyl. Vyberajte veľmi opatrne. Na druhej strane, ľahko zjednáte zľavu.

Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: domáce spotrebiče kuchyňa pákový robot testujeme
Zdieľať článok

Diskusia