Testovali sme 4 sendvičovače. Ktorý z nich v teste zvíťazil?

03.07.2016  |     

Keď neodolateľná vôňa naplní príbytok a chrumkanie krehkého pečiva prenikne lenivým ránom, nemôže to byť nič iné ako zapekaný sendvič.

Pod zlatistou kôrkou sa ukrýva tajomstvo, ktoré vždy príde s čímsi novým. Raz je to aromatický roztopený čedar s pásikmi zelenej papriky, inokedy rozpražená slaninka, ktorá s troškou chrenu rozprúdi stuhnutú krv. Ak ide o sendvičovače, sú v kuchyni zázrakom, ktorý z fádnych surovín pripraví kráľovské pohostenie.

Zapekajú rôzne pečivo V posledných rokoch prechádzajú sendvičovače veľkou premenou. Už to nie sú iba útle kufríky, do ktorých sa vmestia dva presne vymerané krajčeky sendvičového chleba. Po vzore elektrických grilov sa stávajú priestrannejšími, otvorenejšími, a tak si môžete vyrobiť horúci sendvič z akéhokoľvek pečiva – poctivého domáceho chleba alebo hoci aj z bagety, ak vám zachutila jej vláčna striedka odetá do chrumkavej kôrky. 

Otvorený a honosný Najnovším trendom sú modely, pri ktorých už nemusí byť sendvič uzavretý pečivom z oboch strán. Na plátok chlebíka naložíte štedré sústo sviežich surovín a zapečiete ich v škáre medzi dvomi vyhriatymi doskami. Vďaka tomu si môžete užiť pestrosť chutí bez toho, aby ste sa napratali do prasknutia. A možno aj pridať čosi navyše, čo by vám do starého dobrého sendvičovača nevošlo.

Plocha
Čím viac členov v domácnosti, tým väčšia plocha na zapekanie – takouto matematikou by ste sa mali riadiť pri výbere. Máme vyskúšané, že na rozdiel od grilovania v tomto prípade netreba čakať na to, kým sa pečúce platne nahrejú. Znamená to, že s dobrou kapacitou sendvičovača si vytvoríte návyky, ktoré vám dokážu ušetriť čas. Potom to už beriete ako štandard dňa.

Údržba
Nepriľnavé plochy zvyčajne naplnia sľuby výrobcov a ich životnosť sa výrazne posunula vpred. Odnímateľné platne sa môžu javiť ako výhoda pre údržbu a čistenie, pravda však je, že v priestrannom grile už nezápasíte so syrom a omastkom, ktorý zateká do každej nedostupnej škáry. Ak vidíte v pevnom osadení hendikep, zbavte sa predsudkov.

Regulácia
Pri niektorých druhoch chleba a pečiva je výhodné, ak môžete upraviť teplotu zapekania, najmä v prípade, ak viete od seba oddeliť platne vzduchovou medzerou pre bezkontaktný ohrev vrchnej časti. Máloktorý používateľ si však zvykne v domácnosti na túto výbavu. Skúsenosti hovoria: čo sa raz nastaví, zostane v rovnakej polohe naveky.

Pánty
Je veľký rozdiel, či sa pánty zatvárajú ako na klavíri, alebo majú voľný priestor pre rôzne hrúbky pečiva, alebo dokonca majú podobu paralelogramu či zarážku na vytvorenie vzduchovej medzery. Ak ide o sendvičovače, práve mechanizmus ich zatvárania môže rozhodnúť o všetkom. Ak ste kedysi bojovali s „kĺzajúcimi“ sa chlebíkmi, zaiste viete, o čom je reč.

Rýchlosť
Čím vyšší príkon vo wattoch prečítate na štítku, tým rýchlejšie zahrievanie môžete očakávať. Bolo by na škodu vybrať si pomalší, úspornejší model vtedy, ak patríte medzi tých, čo stále súperia s nedostatkom času. Inak by sa mohlo stať, že síce budete snívať o zapekaných chlebíkoch, robiť si ich však nebudete, pretože vyčkávanie vám bude dráždiť nervy.

tip
„Mať zásuvku na dosah ruky je nutnosťou. Sendvičovače majú krátky napájací kábel a každý z výrobcov počíta s tým, že ich po použití hneď odpojíte.“

Čím menej ich umývate, tým menej sa pripaľujú. Je praktické, ak sa na platniach vytvorí jemná tuková patina, ktorej každé ďalšie zapekanie pridáva na „robustnosti“. Nič sa na nej neprichytí, a tak sa údržba obmedzí iba na utieranie platní kuchynskou papierovou utierkou.

TESTOVANÉ MODELY

Tefal Snack Collection

ohrev: 700 W, pevná teplota
zapekacia plocha: výmenné dosky 22 × 13 cm, teflón
výbava: 4 sady platní, 8 dokúpiteľných
cena: 95,20 € 
www.tefal.sk

CELKOVÉ HODNOTENIE  +++- (tri a pol)

Je to rutina, pri ktorej sa cítite ako ryba vo vode. Bez váhania obložíte sendviče, položíte ich do kufríka a dôkladne zavriete. Cez veľkú páku rukoväte sa všetko zlisuje a zámok automaticky zaskočí. V priebehu troch minút sa udeje zázrak, pri ktorom aj studená večera bude mať prínos teplého jedla. Páči sa nám vyhotovenie, ktoré zabráni tomu, aby sa chlebíky pri zatváraní posúvali. Stoja oproti sebe a vždy sa stlačia bez skĺznutia, takže syr nevyteká a všetko zostáva presne tam, kde má. Lisovacie platne sú vyberateľné, takže nie ste odkázaní iba na toustový chlebík. Ak vás zunujú formy v tvare mušle, vymeníte ich za pásikovú šablónu grilu. Výsledkom je, že zrazu môžete zapekať akékoľvek pečivo, ktoré sa vám podarí v jeho hrúbke uzavrieť vnútri sendvičovača. Ide o kompaktný model, ktorý na kuchynskej linke nezaberie veľa miesta, pri ktorom sa akosi počíta s tým, že si ho vezmete na chatu či chalupu.

Klasické vyhotovenie vás nepustí do hrúbky, takže sendviče budú vždy také, aké ich poznáte: stlačené do hrúbky 2 centimetrov.


Prečítajte si tiež:

Testovali sme naparovacie žehličky


Lidl SilverCrest SKG 1700A2

ohrev: 1 700 W, 2 nezávislé regulácie
zapekacia plocha: odnímateľná doska 24 × 33 cm, ILAG
výbava: regulácia teploty
cena: 29,99 € 
www.lidl.sk

CELKOVÉ HODNOTENIE  ++++ (štyri)

Je úžasné dopriať si zapekané obložené pečivo, ktoré nie je ani roztlačené na placku, ani presušené. V tomto prípade sú hneď dva dôvody, ktoré si vás okamžite získajú. Prvým sú nastaviteľné pánty, ktoré sa pohybujú v dvoch osiach. To znamená, že vrchná platňa sedí na sendvičoch a iba pomaly klesá v žiare horúčosti. Striedka zostáva nadýchaná a pod roztopeným syrom a rozpečenou údeninou láka svojou jemnosťou. Veľmi sa nám páči regulácia, vďaka ktorej možno nastaviť teplotu pre spodnú a vrchnú platňu samostatne. Kým horúčosťou útočíte na vrchnú kôrku a oblohu, spodná časť pečiva zostáva svieža. Ladí to i vtedy, keď pánty uzavriete s deliacou 5-cenimetrovou škárou, pri ktorej obložený chlebík už nemusíte zakrývať druhým krajcom. Všetko sa v zovretí horúceho vzduchu topí, praží, zapeká do zlatista a vy z obloženého pečiva v priebehu piatich minút vyčaríte „zapekanku“ či „zapekačku“, za ktorú by sa nemuseli hanbiť ani vo vychýrenom bistre. Práve vďaka regulácii máte úplnú kontrolu nad výsledkom a tak môžete zvoliť pomalšie tempo, ktoré si poradí aj s náročnejšími surovinami. Treska s kôprom rozpečená na chrumkavom pečive s bylinkovým dresingom? To si musíte určite vyskúšať aj vy.

Sencor SBG 3701SL

ohrev: 1 750 W
zapekacia plocha: odnímateľná doska 26 × 38 cm, PTFE
výbava: adaptívne pánty
cena: 34,80 € 
www.sencor.sk

CELKOVÉ HODNOTENIE  ++++ (štyri)

V početnej domácnosti padne vhod, ak treba teplé raňajky alebo večeru. Práve tento priestranný model to berie na vedomie. Nastavíte si pracovnú teplotu a pod ľahučké veko naložíte štedrý zástup obloženého pečiva. To pomaličky klesá nadol, aby bolo v neustálom kontakte so zlatnúcou kôrkou. Či naplníte placky arabského chleba, pripravíte ovocnú náplň pre rezy vianočky alebo rozpekáte s údeninou krehučkú pletenku, o nič sa nemusíte starať. Prítlak je stále primeraný a ak pred koncom znížite termostatom teplotu na minimum, zostanú teplé bez toho aby sa zaparili. Páči sa nám jemné zovretie, vďaka ktorému možno na rebrovaných platniach pripravovať aj hrianky. Upečú sa do chrumkava a vy máte v domácnosti namiesto dvoch pomocníkov jedného. A ak sa skončí rodinné posedenie, pri ktorom vám zostanú zástupy nezjedených chlebíčkov, jednoducho ich pospájate do dvojíc a zapečiete dnu. 

Stačilo by ubrať zopár centimetrov z hĺbky a pomocník by nastojato vkĺzol medzi dvojicu políc v kuchynskej linke.

Russell Hobbs Cook@Home 17888-56

ohrev: 1 960 W
zapekacia plocha: pevná doska 22 × 24 cm, PTFE
výbava: paralelogram
cena: 51,59 € 
www.vzdy.sk

CELKOVÉ HODNOTENIE  ++++- (štyri a pol)

Vezmite veľký reštauračný panini gril na chlebíky a pečivo, dajte mu kompaktné rozmery vhodné pre domácnosť a máte pomocníka, ktorého si zaručene zamilujete. Tento model s pevnými platňami je vybavený kĺbmi s paralelogramom, vďaka ktorým sú rozhorúčené plochy vždy rovnobežné. Znamená to, že bez ohľadu na to, akou silou zatlačíte na rukoväť, nič sa nekĺže a neposúva. Príjemné. Obzvlášť vtedy, ak ste zvyknutí na štedrú oblohu, ktorá svojím objemom prevyšuje množstvo pečiva. Páči sa nám rýchle nahrievanie, ale aj to, že platne nie sú osadené pod sklonom. To vás priam pobáda ku kulinárskym experimentom. Vľavo sa zapeká chlebík, vpravo sa pripravuje čerstvé volské oko z domáceho vajíčka. Dáte to vo finále dohromady a máte čosi nečakané. Tento pomocník je výnimočne dobre spracovaný a budí dôveru hneď pri prvom kontakte. Čo si pri ňom vysnívate, to sa vám splní (samozrejme, reč je stále o sendvičoch). Máme pocit, že práve toto je vzorový príklad riešenia, ktoré ladí s návykmi v našich kuchyniach. A ak ide o hrianky, tie sme s veľkým úspechom dokázali robiť aj tu.

text Marcela Gigelová
foto archív firiem
zdroj časopis Tvorivé bývanie 2/2016, JAGA GROUP, s.r.o.

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Z mesta na vidiek: Druhú šancu na kúpu tohto domu už neprepásli

Najnovšie knihy a časopisy

Urob si sám 11/2019


Časopis pre domácich majstrov




Predplatné

 

Kúpiť v e-shope

 

Najnovšie príspevky