Sekáčiky a krájače – testovali sme pomocníkov, ktorí vám v kuchyni ušetria veľa času

28. 08. 2016
Zdieľať

Poumývať, očistiť a nakrájať. Taká je rutina pri každom servírovaní a varení, kde hlavnú úlohu v recepte hrá zelenina. Ak sa vyzbrojíte šikovnými pomocníkmi, môžete ušetriť nielen veľa času, ale dosiahnuť aj jemnú a jednotnú textúru hotového pokrmu.

Čo by ste mali vedieť

1 Tempo

Krájanie a sekanie je omnoho rýchlejšie ako pri používaní nožov a strúhadiel. V priebehu sekúnd sa pred vami hromadia spracované suroviny, s ktorými uskutočníte svoj zámer. Či chystáte šalát, salsu, zeleninovú náplň, alebo ovocnú masu na rozváranie, niet kuchynského pomocníka, s ktorým by ste to spravili rýchlejšie. Každého nováčika prekvapí, aké tempo môže mať v práci drobný strojček.

2 Kapacita

Závisí iba od veľkosti pracovnej nádoby a priemeru plniaceho otvoru, akú kapacitu má váš pomocník pri práci. Vždy budete musieť mať poruke nôž, aby ste veľké kusy surovín nakrájali na menšie, vo vhodnej veľkosti. Zo skúseností môžeme povedať, že hoci sú sekáčiky a krájače menšie ako kuchynský robot, dokážu s týmito velikánmi držať pri práci krok bez toho, aby sa ich motory prehrievali nad ich sily a možnosti.

3 Umiestnenie

Je praktické, keď pomocník stojí na mieste, kde ho môžete využiť bez akejkoľvek prípravy. Môže to byť pracovná časť kuchynskej linky, výborne sa nám však osvedčil aj malý pracovný stolík, ktorý je nárezovým a prípravným centrom pre všetky kulinárske práce. Ak nemusíte riešiť pripájanie do zásuvky a chystanie príslušenstva, s istotou využijete sekáčik i krájač pri každej – hoci aj tej najdrobnejšej príležitosti.

4 Práca

Je veľký rozdiel medzi sekaním a krájaním. Kým pri sekaní je každý rez otázkou náhody a závisí iba od dĺžky sekania, aký bude výsledok, pri rezaní majú všetky kúsky vopred stanovenú veľkosť a vlastnosti. To zaváži hlavne vtedy, ak pracujete so surovinami, ktoré sú určené na priamu konzumáciu a nebudú sa už ďalej tepelne upravovať. Nie je problém spraviť rýchly šalát Coleslaw ku grilovačke v sekáčiku, z kráčaja však bude vždy lepší.

5 Brúsenie

Pri krájačoch je to rovnaké ako pri kuchynských robotoch. Udržia si svoje ostrie po celé obdobie životnosti stroja a o nič sa nemusíte starať. Motor má vždy výkonovú rezervu, aby aj pri tupších čepieľkach spravil prácu, ktorá sa od nich očakáva. Iné je to pri sekáčikoch. Pri intenzívnom používaní si žiadajú približne raz ročne naostriť, nie je to však žiadna veľká námaha. S brúsením si dokáže poradiť každý zručnejší chlap.

6 Umývanie

Nie je tajomstvom, že mrkva a niektoré druhy ovocia dokážu biele plasty nadobro poznačiť už pri prvom použití. Dobrou správou však je, že sekáčiky aj krájače sa veľmi ľahko umývajú a neexistuje žiadny dôvod na to, aby ste do ich údržby zapájali umývačku riadu. Raz stačí opláchnutie pod tečúcou vodou, inokedy „sekanie“ saponátovej vody uzavretej v nádobe. Je to rýchle a vždy účinné.

VŠESTRANNOSŤ JE NÁVYKOVÁ

Sekanie a krájanie má taký široký záber, že pri prvom zoznamovaní ani len netušíte, do akých zákutí sa pri všednej rutine dostanete. Príležitosti sa ukazujú deň po dni a vy si onedlho uvedomíte, že vaše kuchynské zručnosti sa rozrástli. Začína sa to strúhankou zo suchého pečiva a nátierkou z orieškov, pokračuje marinádami, salsami a tapinádami, neskôr odhalíte čaro bylinkového pesta a potom to už ide ako na voze dolu kopcom.

Vyrábate z kuchynských zvyškov nátierky a plnky, trieštite tvrdé syry na drobné vločky, dávate namáčanému maku nezameniteľnú jemnú konzistenciu, a ak príde na jemnejšie mäsá, pri sekaní sa pustíte aj do nich. Je to dobrodružstvo, pri ktorom sami neviete, čo vám napadne zajtra. Mimochodom, kto povedal, že čabajku na pizzu nemožno nakrájať na plátky elektrickým krájačom? Na ručnom strúhadle by ste to asi neskúšali.


Sekáčiky a krájače - testovali sme pomocníkov, ktorí vám v kuchyni ušetria veľa času

1818193
Kenwood

Výkon

Inú silu treba na plátkovanie mrkvy a inú na sekanie kapusty a drvenie syra. Kým začnete sondovať, mali by ste mať jasno v tom, čo vlastne chcete krájať. 

Pohotovosť

Byť na dosah ruky bez hľadania, vyberania z police a pripravovania je pri týchto pomocníkoch kľúčové. Ak neležia na kuchynskej linke, ľahko sa vytratia z vašej mysle.

Regulácia

Ak sa rotačný nôž pustí do práce, je iba na vašej zručnosti a šikovnosti, aby ste zastúpili chýbajúcu reguláciu. Inak sa razom stane, že zo sekaných orieškov vznikne orieškové maslo.

Bezpečnosť

Ľahko sa porežete nožom, ešte ľahšie na dobrom struháku. Pri krájačoch a sekáčikoch sme sa však presvedčili o tom, že bezpečnosť je na prvom mieste. Zradiť vás môže iba umývanie.

Kapacita

Stroje, ktoré krájajú do taniera či misky, vás obmedzia menej ako tie, ktoré pracujú vo svojej vlastnej nádobe. Ak je však surovín málo, veľká nádoba je hendikepom.

testuje Marcela Gigelová

Ako sme testovali

Sú to hravé momenty, pri ktorých sa kopa tvrdých surovín mení na plátky, prúžky a čiastočky najrôznejších hrúbok. Priamo pred očami za ryku motora všetko pred vami mení svoj tvar a vy rozmýšľate, ako so svojím dielom naložíte. Spravili sme tucty šalátov, karbonátok a zapekaných zelenín, aby sme odhalili podstatu každého zo strojčekov, ktorý sa načas zastavil v našej redakčnej kuchyni. Nie je jednoduché rozhodnúť, ktorý je najšikovnejší.

TESTOVANÉ MODELY

minisekáčik


Philco PHHB 6900

Philco PHHB 6900
Philco

Philco PHHB 6900

Pohon: 400 W
Nádoba: sklenená, 1 l
Funkcie: sekanie, šľahanie

Už od momentu, keď ho vybalíte zo škatule, z neho máte dobrý a presvedčivý pocit. Všetko sa deje v hrubej sklenej nádobe, ktorú si môžete položiť na protišmykovú podložku s lemom. Svojou hmotnosťou pevne sedí na stole a pružnosťou tlmí všetky vibrácie a pohyby. Nôž má pri práci 12-centimetrový záber, ktorý mu dáva švih a silu aj na zdolanie húževnatých surovín. Poradí si s veľkými kusmi tvrdej kapusty, naseká surové hydinové mäso i pružný syr, rozdrví suché pečivo. Páči sa nám, že motor má silný krútiaci moment, vďaka ktorému nie je pre neho žiadna surovina prekážkou. Praktické je aj tesniace veko so silikónovým lemom, zásluhou ktorého suroviny zostanú v nádobke a motorová jednotka sa nešpiní. Ak nemáte slabé zápästia, ktoré sa unavia pod ťarchou nádoby, bude sa vám páčiť.

„Či sme diskom šľahali majonézu a bielky, alebo nožom sekali suroviny na varenie, vždy sme boli spokojní s dosiahnutým výsledkom.“

www.philco.sk

+ stabilný výkon
+ slušná kapacita
+ sekanie i šľahanie
ťažší motor

++++- (štyri a pol)                                                       36,90 €

Pre domácnosti, ktoré chcú minisekáčik zaradiť do každodenného používania, a to aj pre tie početnejšie.

minisekáčik 


Philips Daily Collection HR1393/00

Philips Daily Collection HR1393/00
Philips

Philips Daily Collection HR1393/00

Pohon: 450 W
Nádoba: plastová, 0,7 l
Funkcie: sekanie

Energické sekanie a maximálna ľahkosť. Taký je profil tohto pomocníka, ktorý akoby vychádzal z populárnych minisekáčikov, aké sú súčasťou mnohých tyčových mixérov. V tomto prípade však k 10-centimetrovému záberu noža v plastovej nádobe dostávate aj kus ergonómie, vďaka ktorej je práca pohodová i vtedy, ak nemáte čas sústrediť sa na drobnosti. Zácvik je rýchly a jediné, čo potrebujete pochopiť, je, že motor treba zodvihnúť až po tom, čo sa nôž prestane pohybovať. Sekali sme ovocie, zeleninu, olejnaté semená, robili sme výborné nátierky, veľmi sa nám pozdávalo, že suroviny pred nožom neunikali, pretože ich tvarovaná nádoba smerovala priamo do záberu. Možno i preto sušienky zo sekaných obilných vločiek a sušeného ovocia mali tú správnu konzistenciu.

 „Výrobca nabáda, aby ste pri čistení používali umývačku riadu, tak ako ste zvyknutí pri všetkých ostatných prácach.“

www.philips.sk

+ ergonómia
+ suroviny idú k nožom
+ kontrola nad jemnosťou
nie na mäso a syry

++++ (štyri)                                                                 24,00 €

Pre domácnosti, ktoré chcú pri sekaní viac komfortu, ako im dokáže ponúknuť ponorný mixér, ktorý bežne používajú.

krájač


Lidl Silvercrest SGR 150 C1

Lidl Silvercrest SGR 150 C1
Lidl

Lidl Silvercrest SGR 150 C1

Pohon: 150 W
Nadstavce: 2 x plátkovač, 2 x rezancovač, 1 x škrabka
Funkcie: plátkovanie, strúhanie a škrabanie

Zvolíte si jeden z piatich nadstavcov, upevníte ho do pracovnej hlavice a môžete sa pustiť do práce. Jednu ruku položíte na bezpečnostný vypínač a druhou plníte suroviny do priestranného tubusu, kým misku alebo tanier nenaplníte až po vrch. Páči sa nám všestrannosť a stabilné tempo, akým si tento pomocník poradí so všetkými druhmi surovín. Škrabali sme zemiaky na placky, strúhali syry na pizzu, krájali cibuľu a pripravovali rôzne šaláty. Výhodou je, že pracovné časti po použití opláchnete pod vodou v kuchynskom dreze a opäť je všetko pripravené na ďalší záťah. Všetky rezné matrice ladia so štandardom slovenských strúhadiel, len prácu rúk na seba preberie motor. Ak nie ste fanúšikom kuchynských robotov pre ich zložitosť a objemnosť, tento krájač sa vám zapáči.

„Matrice krájača sú odložené v priehľadnej nádobke s vekom, takže sa nikdy nezaprášia.“

www.lidl.sk

+ stabilný výkon
+ variabilita krájania
+ stabilné tempo
vypínač treba držať

++++ (štyri)                                                                24,99 €

Pre všetkých, ktorí majú radi suroviny nakrájané presne podľa svojich predstáv – vždy rovnako, pre dokonalú textúru pokrmov.

krájač/sekáč


Bosch Styline MSM 7800

Bosch Styline MSM 7800
BSH domácí spotřebiče s.r.o., organizačná zložka Bratislava

Bosch Styline MSM 7800

Pohon: 1 250 W + regulácia
Nádoba: plastová, 0,7 l
Nadstavce: 2 x plátkovač, 1 x rezancovač, 1 x škrabadlo
Funkcie: sekanie, plátkovanie, strúhanie a škrabanie

Nie je v tom žiadna náhoda, že sme ku sekáčikom a krájačom pribrali do testu i tento ponorný mixér s prémiovým príslušenstvom. Počítať môžete nielen s výkonným sekaním, ale aj krájaním na všetky najbežnejšie spôsoby. Výkon motora možno regulovať, kapacita pracovných nádob je skutočne štedrá. Páči sa nám výborne riešená ergonómia, ale aj to, že tempo v zábere zostáva stabilné bez ohľadu na to, či spracúvate pevné a húževnaté suroviny, alebo jemné a mäkké. Keďže sa nám podarilo krotiť motor k našim predstavám, v tomto prípade sme nevynechali ani príležitosť na spracovanie rezancových druhov ciest. Vyklepnete vajíčka, zasypete hrubou múkou a v priebehu sekúnd máte strúhanú závarku do polievky bez obáv z toho, že by sa lepila.

„Chvíľami máte pocit, akoby to bol malý kuchynský robot, ktorý sa špecializuje iba na sekanie a krájanie. Mixovanie ide akosi bokom.“

www.bosch-spotrebice.com

+ štedrá kapacita
+ regulácia otáčok
+ super ergonómia
náročný na uskladnenie

++++- (štyri a pol)                                                        99,90 €

Pre domácnosti, ktoré hľadajú všestranné riešenie, ktoré by pokrylo ich pestré potreby pri každodennom varení a pečení.

minisekáčik


Kenwood CH580

Kenwood CH580
Kenwood

Kenwood CH580

Pohon: 450 W, 2 rýchlosti
Nádoba: plastová, 0,5 l
Funkcie: sekanie, šľahanie

Hoci má štyri rotujúce ostria, v malej nádobe urobí vždy iba malú prácu. Možno i preto sa tento model teší obľube hlavne v domácnostiach, kde treba pripravovať pokrmy pre malé deti. Dvomi rýchlosťami získate kontrolu nad sekaním a v malom objeme budete mať istotu, že nič nebude pred nožmi unikať. Mali by ste však vedieť, že všetky suroviny je treba nakrájať na menšie kúsky, tak ako je to to pri malých sekáčikoch s prevodovkou, ktoré bývajú bonusovou výbavou lacných tyčových mixérov. O to viac poteší, že nájde svoje uplatnenie pri príprave nátierok alebo spracovaní tepelne upravených surovín. Pri našich kulinárskych zoznamovaniach sme nevynechali ani výbavu, ktorá je určená na šľahanie majonézy.

„Nasekať mrazené bylinky, podrviť orechy na posýpku alebo spraviť nátierku z vajíčok je primeraná záťaž pre tohto drobca.“

www.mall.sk

+ kompaktnosť
+ dve rýchlosti
slabý výkon
malá kapacita

+++ (tri)                                                                     24,90 €

Pre mamičky, čo chystajú pokrmy pre najmenšie deti, alebo malé domácnosti, v ktorých sú nátierky raňajkovou témou číslo jeden.

Hodnotenie

Svoje hodnotenie opierame o objektívne namerané hodnoty, ale aj subjektívne posúdenie kvality vyhotovenia a konštrukcie. Vždy však v pomere k nákupnej cene.

+++++   (päť)    
Výnimočný

Rozhodne víťaz vo svojej kategórii

++++     (štyri)    
Veľmi dobrý

Jeden z najlepších, aké si môžete vybrať. Venujte mu pozornosť.

+++      (tri)    
Dobrý

Urobí si svoju prácu a urobí ju dobre.

++      (dva)    
Podpriemerný
Niečo mu chýba, no pre niekoho to nemusí byť nevýhoda.

+      (jeden)    
Slabý

Asi omyl. Vyberajte veľmi opatrne. Na druhej strane, ľahko zjednáte zľavu.

TEXT MARCELA GIGELOVÁ
FOTO ARCHÍV FIRIEM
ZDROJ časopis Môj dom 7/2016

Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: domáce spotrebiče test
Zdieľať článok

Diskusia