Mikrovlnky nie sú iba na zohrievanie! Testovali sme 5 tých najšikovnejších

13. 11. 2016
Zdieľať

Ak ste v zhone a na vašom domácom jedálničku to aj vidno, mali by ste povolať do služby mikrovlnku. Tie najnovšie dokážu takmer zázraky. Varenie v pare, grilovanie, zapekanie či pečenie – to všetko sú výzvy pre šikovné mikrovlnky, ktoré vám pri varení pomôžu aj zabudovaným receptárom.

Čo by ste mali vedieť

1 Receptár

Oveľa jednoduchšie, ako ohýbať rodinný recept na varenie v mikrovlnke, je pozrieť sa na tie, ktoré sú už vyskúšané a vyladené výrobcom. Skôr ako novú rúru pustíte do prevádzky, mali by ste si nájsť voľné popoludnie a sadnúť si ku knižkám, ktoré k nej výrobca pribalil. S ceruzkou v ruke si urobte značky pri inšpiráciách, ktoré vás zaujali, aby ste si ich následne upravili podľa svojej chuti, zvykov a obľúbených surovín.

2 Ovládanie

Na rozdiel od kuchynských rúr, kde na displejoch prečítate celé názvy jedál a funkcií, pri mikrovlnkách sa všetko točí okolo tajomných kódov pozostávajúcich z písmen a číslic. Nejaký čas potrvá, kým sa vám pod kožu dostanú skratky typu A2-3, C7 a B2-2, aby ste za nimi videli zapekané cestoviny, parenú zeleninu a múčnik z kysnutého cesta s posýpkou. Ak sa výrobca rozhodne pre piktogramy, nič to na používaní kódov nemení.

3 Ohrevy

Čím viac tepelných zdrojov mikrovlnná rúra má, tým bude všestrannejšia. Pri parnom varení môžete počítať so špeciálnym riadom aj pri najjednoduchších modeloch. Grilovanie, zapekanie, pečenie a praženie však vyžadujú výhrevné špirály, ventilátory a doplnkové senzory, ktoré sa postarajú o to, aby tepelná úprava prebehla presne tak, ako ste si ju predstavovali. Hoci aj podľa pokynov automatu.

4 Kombinovanie

Záleží iba na výrobcovi, pre akú stratégiu sa rozhodne pri ladení automatu a receptúr. Ak spustíte v dvoch rôznych rúrach súčasne mikrovlny a teplovzdušný ohrev, neznamená to, že výsledok bude rovnaký. Kým pri jednej zažijete dôraz na rýchlosť tepelnej úpravy, pri druhej pocítite, že na prvom mieste je chuť a kvalita hotového pokrmu. Každý z výrobcov určuje odlišné pomery medzi tradičným a mikrovlnným ohrevom.

5 Vyhotovenie

Mikrovlnná rúra nie je iba hranatá truhlička s dvierkami, ktoré sa pootvoria po zatlačení veľkého gombíka. Výrobcovia si dávajú záležať na tom, aby ste v ich ponuke našli aj také modely, ktoré ladia s inými spotrebičmi v kuchyni. Dvierka otvárajúce sa zhora nadol, rámiky na dodatočné zabudovanie či konštrukcia určená na vloženie do nábytku sú rovnakou samozrejmosťou ako široká ponuka materiálov a dizajnu.

6 Čistenie

Mikrovlnka, ktorá pečie, praží, zapeká a griluje, sa pri používaní zašpiní oveľa viac ako tá, ktorú s plastovým zakrývacím tanierom používate iba na ohrev polotovarov a hotových jedál mikrovlnami. Vnútorný povrch by ste si preto mali voliť podľa svojich zručností pri údržbe kuchyne. Kým pre mnohých je jasným favoritom smalt so svojím hladkým, húževnatým povrchom, iní namiesto drhnutia uprednostňujú chémiu na antikorovom plechu.

MIKROVLNKY NIE SÚ IBA NA ZOHRIEVANIE

Je na škodu, že z mikrovlnných rúr sa v mnohých domácnostiach stalo synonymum pre pomocníka, ktorého poslaním je iba ohrievať polotovary a hotové jedlá z chladničky. Výbava modelov sa v poslednom desaťročí výrazne zdokonalila a výrobcovia sa snažia osloviť všetky skupiny zákazníkov – od tých, ktorí majú radi zdravú výživu a stredobodom ich pozornosti je zelenina a varenie v pare, až po tých, čo si potrpia na kvalitnú domácu kuchyňu so zdĺhavými a náročnými postupmi prípravy.

Súčasné trendy naznačujú, že mikrovlnné rúry v podobe, ktorú poznáme spred desaťročí, postupne skončia. Mikrovlnný ohrev sa stane štandardnou výbavou multifunkčných rúr – zabudovaných i voľne stojacich. Pomôže pri úspore energie pri varení a pečení, urýchli tepelnú úpravu, aby sme v kuchyni netrávili príliš veľa času. Ak sa tomuto trendu prispôsobia aj kuchárske postupy a receptúry, čaká nás príjemná budúcnosť so svižným krokom doby.


Mikrovlnky nie sú iba na zohrievanie! Testovali sme 5 tých najšikovnejších

1866645

Umiestnenie

Zabudovať alebo uložiť na kuchynskú linku či skrinku? Všetko závisí od možností vašej kuchyne a veľkosti mikrovlnky. Niektoré sú väčšie, ako by ste čakali.

Ohrevy

Mikrovlny, gril, teplovzdušný ohrev, para či zapekanie v kovovej nádobe – to všetko sú šikovné stratégie, z ktorých v každom modeli nájdete úplne inú kombináciu.

Objem

Každý liter navyše sa počíta. Obzvlášť v prípade, ak viete zastaviť otáčajúci sa tanier, aby ste dnu vložili pekáč, na ktorom sa dozlatista vypečú tvarohové buchty.

Údržba

Ušľachtilý povrch vnútorného priestoru zjednodušuje čistenie. Antikoro, smalt, keramika – každý materiál má svoje prednosti aj obmedzenia.

Ako sme testovali

Je nezvyčajné, ak hrá v kuchyni mikrovlnná rúra sólo. Najmä vtedy, keď sa na pracovnom pulte ocitne niekoľko modelov súčasne. V našom teste sme sa snažili obrátiť naruby všetky každodenné zvyklosti a staré rodinné recepty sme ladili na nový spôsob varenia. Mikrovlny znamenajú rýchlosť. Šikovné mikrovlnky však k tomu pridávajú aj kvalitu pokrmov, ktorú dosiahnu vďaka doplnkovým druhom ohrevu.

TESTOVANÉ MODELY

víťaz testu


Mikrovlnky nie sú iba na zohrievanie! Testovali sme 5 tých najšikovnejších

1866647

Samsung MC32K7055CT

Kapacita: 32 l, 35 cm tanier
Ohrev: mikrovlny 900 W, gril 1 500 W, ­konvekcia 2 100 W
Výbava: 2 × okrúhly rošt, 1 × zapekací tanier
Špeciálne funkcie: kysnutie/fermentovanie, Slim Fry

Ak by to bola jediná rúra v domácnosti, s výnimkou veľkej husi a morky by ste nenašli žiadny pokrm, ktorý by ste v nej nedokázali pripraviť. Automat cykluje rôzne druhy ohrevu tak, aby vo finále zaistil čo najlepšiu chuť a štruktúru pokrmov. Zvolíte si druh pokrmu, navolíte hmotnosť a spôsob ohrevu si vyberie rúra sama. Mikrovlny ušetria štvrtinu až tretinu času potrebného na štandardné pečenie či zapekanie, dôraz je na ostatných druhoch ohrevu. Ak sa však chopíte iniciatívy a zvolíte si kombinácie ohrevov sami, časy príprav môžete v prípade potreby ešte viac skrátiť. Osvedčil sa nám výborný program na kysnutie cesta, spoľahlivo funguje fermentovanie jogurtov, rúra sa vďaka keramickému povrchu veľmi dobre čistí a nedrží pachy predchádzajúcich jedál.

„S výklopnými dvierkami máte pocit, akoby ste stáli pred multifunkčnou rúrou, zmenšenou na mieru trojčlenných domácností.“

páči sa nám
 vyladenie pre chuť
 prehľadné ovládanie
 výklopné dvierka
 pohodlné čistenie

+++++                                                                                363 €
Pre domácnosti hľadajúce jedinú rúru, ktorá by v ich kuchyni naplnila svoje poslanie bez obmedzení. Pečie, praží, zapeká, ohrieva a varí za vás.

www.samsung.sk


Mikrovlnky nie sú iba na zohrievanie! Testovali sme 5 tých najšikovnejších

1866649

Whirlpool JQ 280 SL

Kapacita: 30 l, 32 cm tanier
Ohrev: mikrovlny 950 W, gril 1 000 W, konvekcia 1 300 W
Výbava: 2 × okrúhly rošt, 1 × zapekací tanier, parná súprava
Špeciálne funkcie: 6. zmysel, parné varenie, Quartz gril

Byť najrýchlejšou spomedzi ostatných rúr je jej stratégiou, ktorá funguje dokonale. Vložíte dnu pripravené suroviny, zvolíte niektorý z programov automatickej tepelnej úpravy a zvyšok si pod patronát vezmú senzory. Riadiaci počítač odhadne množstvo surovín a čas prípravy prispôsobí tak, aby bol výsledok dokonalý. Páči sa nám, že hoci rúra nedokáže suroviny vážiť, 6. zmysel s veľkou presnosťou odhadne, aký čas je potrebný na úpravu. Osvedčilo sa nám varenie v pare, ktoré je vyladené tak, aby ponúklo rovnaké výsledky ako parné hrnce a jednoúčelové parné rúry. Ide o model, s ktorým sa v domácnosti rýchlo zžijete. Páči sa nám štedrá kapacita a gril, ktorý sa dokáže veľmi rýchlo nahriať. Môžete počítať s tým, že táto rúra zažiari aj pri príprave malých porcií.

„Prvý veľký nákyp zo zemiakov vám ukáže, že táto rúra dokáže ušetriť oveľa viac času, ako by ste očakávali. Hodinové pečenie zvláda za 30 minút.“

páči sa nám
 rýchle varenie
 množstevná automatika
 vyladené receptúry
 varenie v pare

+++++                                                                                 205 €
Pre domácnosti, ktoré hľadajú extrémne rýchlu rúru, aby ušetrili čas, a zároveň ocenia aj výbavu na zdravé varenie v pare.

www.whirlpool.sk


Mikrovlnky nie sú iba na zohrievanie! Testovali sme 5 tých najšikovnejších

1866651

Electrolux EMT25207OX

Kapacita: 25 l, 32 cm tanier
Ohrev: mikrovlny 900 W, gril 1 000 W
Výbava: 1 × okrúhly rošt
Špeciálne funkcie: piktogramový automat

Ak sa neradi učíte nové veci, táto rúra má prehľadný dotykový panel, v ktorom sa zaručene budete vyznať. Piktogramy vás navedú k automatickým programom varenia, pri ktorých stačí len navoliť množstvo surovín alebo čas tepelnej úpravy. Ide o model, ktorý kombinuje rýchly gril s mikrovlnami tak, aby ste v krátkom čase naložili na tanier chutné porcie jedla. Hoci sa nepočíta s vypekaním múčnikov a pečienok, môžete si byť istí tým, že táto rúra si poradí s rýchlou, modernou kulináriou. Pizza z čerstvo zamieseného cesta, zapekané zemiaky a cestoviny, ľahký piškótový korpus, zapekané sendviče či prémiové jedlá z chladených a mrazených porcií chutia skutočne skvele. Páči sa nám nielen výborne zvládnuté ovládanie, ale aj vyhotovenie vnútorného povrchu, ktoré sa jednoducho čistí.

„S touto rúrou si rýchlo porozumiete a nepotrvá dlho, kým si vytvoríte sériu osvedčených receptov, ktoré vám chutia a zároveň ušetria čas.“

páči sa nám
 výborné ovládanie
 slušná kapacita
 rýchly gril
na toto pozor
 bez crisp taniera

 ++++-                                                                                269 €
Pre domácnosti, ktoré hľadajú rúru s prehľadným ovládaním, v ktorej zvládnu rýchlu modernú kulináriu a dokonalé spracovanie hotových jedál a polotovarov.

www.electrolux.sk


Mikrovlnky nie sú iba na zohrievanie! Testovali sme 5 tých najšikovnejších

1866653

Philco PMD 2315X

Kapacita: 23 l, 27 cm tanier
Ohrev: mikrovlny 800 W, gril 1 000 W
Výbava: 1 × okrúhly rošt
Špeciálne funkcie: množstevné rozmrazovanie

Ak príde na ohrievanie hotových jedál, polotovarov a mrazených porcií, táto kompaktná mikrovlnná rúra to plne zvláda. Vďaka tomu, že dokáže kombinovať mikrovlny s grilom, získajú pokrmy presne taký charakter, aký od nich očakávate. Vo vnútri zostanú šťavnaté, na povrchu však budú mať príjemnú kôrku s koncentrovanou chuťou. Na neprehľadné ovládanie s anglickými popismi a číselnými symbolmi si budete musieť chvíľu privykať, návod je však dostatočne zrozumiteľný na to, aby ste sa vo funkciách zorientovali. K manuálnym programom patrí aj základný potravinový automat, ktorý si berie na mušku konzumné štandardy, akými sú pizza, zelenina, cestoviny, zemiaky, mäso, ryba či pukance. Páči sa nám príjemný rozptyl sálajúceho grilu.

„Na kvalitné ohrievanie jedál mikrovlny nestačia. Ak viete k ohrevu pripojiť gril, výsledok bude vždy dokonalý.“

páči sa nám
 úsporná prevádzka
 kompaktné vyhotovenie
na toto pozor
 neprehľadné ovládanie
 bez crisp taniera

+++-                                                                                   119 €
Pre malé, 2- až 3-členné domácnosti, ktoré v mikrovlnnej rúre hľadajú podporu pri ohreve a príprave chladených a mrazených jedál.

www.philco.sk


Mikrovlnky nie sú iba na zohrievanie! Testovali sme 5 tých najšikovnejších

1866655

Candy EGO-G 25D CCH

Kapacita: 25 l, 32 cm tanier
Ohrev: mikrovlny 900 W, gril 1 000 W
Výbava: 1 × okrúhly rošt
Špeciálne funkcie: Quartz gril

Tento model sa drží štandardu svojej kategórie, výrobca sa však snažil vniesť doň malé vylepšenia, aby získal drobný náskok pred ostatnými. Namiesto štandardného grilu osadil technológiu s rýchlejším nábehom a dostatok pozornosti venoval tomu, aby aj ovládanie bolo pohodlnejšie vďaka piktogramom a sérii tlačidiel s priamym prístupom k funkciám. Zamerali sme sa na prácu s polotovarmi, hotovými jedlami a mrazenými porciami, pri ktorých sme boli spokojní s dosiahnutým výsledkom. Pokrmy nadobudli pri kombinovanom ohreve konzistenciu, ktorú možno prirovnať k ohrevu v rúre s konvekčným obehom vzduchu. Páči sa nám nielen príjemný dizajn a vyhotovenie, ale aj úspora času, ktorú možno kombinovaným ohrevom dosiahnuť.

„Veľký receptár na varenie nečakajte, ide o základný model, ktorý sa zameriava viac na ohrev ako varenie. Tomu zodpovedá aj výbava.“

páči sa nám
 vyhotovenie
 prístupné ovládanie
na toto pozor
 rýchly gril
 bez crisp taniera

++++-                 109 €
Pre domácnosti, ktoré hľadajú mikrovlnnú rúru na všestranný ohrev, pri ktorej očakávajú aj jednoduché nastavenie programov.

www.candy.sk

Hodnotenie

Svoje hodnotenie opierame o objektívne namerané hodnoty, ale aj subjektívne posúdenie kvality vyhotovenia a konštrukcie. Vždy však v pomere k nákupnej cene.

+++++   (päť)    
Výnimočný

Rozhodne víťaz vo svojej kategórii

++++     (štyri)    
Veľmi dobrý

Jeden z najlepších, aké si môžete vybrať. Venujte mu pozornosť.

+++      (tri)    
Dobrý

Urobí si svoju prácu a urobí ju dobre.

++      (dva)    
Podpriemerný
Niečo mu chýba, no pre niekoho to nemusí byť nevýhoda.

+      (jeden)    
Slabý

Asi omyl. Vyberajte veľmi opatrne. Na druhej strane, ľahko zjednáte zľavu.

TEXT MARCELA GIGELOVÁ
FOTO ARCHÍV VÝROBCOV
ZDROJ časopis Môj dom 10/2016, JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Domáce spotrebiče
Zdieľať článok

Diskusia