Rozdiel medzi žehličkami pocítite! Testovali sme 4 dostupné modely

07. 05. 2017
Zdieľať

Len žehlička dokáže nasadiť korunu dokonalosti krajčírskemu umeniu. V jej moci je premeniť aj zvädnutý vecheť na úhľadný kus oblečenia.

Je to prerod, pri ktorom priamo pred očami vidíte, ako látka ochabnutá praním opäť poberá svoju sviežu, atraktívnu podobu. Najprv hustý oblak pary prenikne do štruktúry vlákien a nití, potom horúca platňa oživí silu pary, a keď vlákna v tomto nápore zmäknú a začnú napučiavať, hladká kĺzavá platňa ich jedným ťahom zarovná do dokonalosti. Zdá sa, akoby žehlička mala čarovnú moc pri krotení nielen prírodných, ale aj umelých materiálov.

O tom, že žehlenie má byť hlavne o pohode, niet pochýb. Vaša myseľ sa uvoľní a rozlietané myšlienky z vás snímu pracovný stres. Ak je všetko tak, ako má byť, ani si neuvedomíte, že rukou siahate na dno prázdneho koša. Na to všetko treba nielen stôl alebo žehliacu dosku s pohodlnou výškou a plochou, ale aj žehličku, ktorá vám sadne do ruky, nepreťaží vaše zápästie a svojím dlhým a mäkkým káblom vám dá slobodu pohybu.

Kým košele, blúzky a jemné kusy oblečenia žiadajú ľahkosť, obratnosť a presnosť, na posteľné obliečky je lepší „tank“, ktorý svojou váhou tlačí na textíliu, a pritom hravo kĺže po jej povrchu bez toho, aby ste žehličku museli nahovárať na pracovný výkon. Hoci žehličky vyzerajú na prvý pohľad veľmi podobne a líšia sa viac farbami ako tvarom, v skutočnosti pocítite rozdiel pod rukou.

Čo sme zistili? 

Para

Nie sila parného rázu, ale výkon automatického dávkovania pary by vás mal zaujímať v tabuľke parametrov. Niektoré z modelov sú skôr opatrnícke a umožňujú vám už i tak skromné dávkovanie pary výdatne stlmiť. Iné však paria intenzívne, čo oceníte hlavne pri posteľnej bielizni. Je pohodlnejšie viesť žehličku ako neustále klikať na gombičku parenia. 

Kĺzanie

Hliník, keramika, teflón, kompozit či antikoro – samotný materiál vám toho veľa o kĺzaní hladiacej plochy po látke nepovie. Oveľa viac záleží na štruktúrovaní, vďaka ktorému dokáže para medzi hladiacou doskou a látkou vytvoriť oddeľujúci „vankúš“. Ten zabraňuje tomu, aby vlákna pri zahriatí priľnuli k žehličke a brzdili vás v pohybe.

Časovače

Všetky žehličky sú povinne vybavené bezpečnostnými časovačmi, ktoré bránia tomu, aby ste pri roztržitosti spôsobili v domácnosti škodu. Senzory vedia, či žehlička leží alebo stojí, časomiera vypnutia sa zasa spúšťa vždy, keď žehlička zastane v pohybe. Popáliť sa síce môžete stále, nemusíte sa však obávať toho, že by ste spôsobili požiar.

Voda

Minerály obsiahnuté vo vode z rozvodnej siete nie sú pre žehličky bariérou. Všetky sú vybavené odvápňovacím mechanizmom, ktorý by ste mali pravidelne používať. Prudká zmena teploty uvoľní minerálny povlak a ten sa zo žehličky dostane von spolu s vodou samotnou. Zaobídete sa preto bez chémie a pomocných látok.

Obratnosť

Ak sa košele, blúzky a delikátne kusy oblečenia pravidelne objavujú na vašom žehliacom stole, mali by ste vedieť, že nie všetky žehličky sú rovnako obratné pri hladení detailov. Hľadajte úzky hrot, zalomené kontúry špičky a husté dierovanie na dávkovanie pary v čelnej časti. Dôležité je, aby žehlička mala výkon aj v hrote, nielen v strede platne.

Výrobcovia žehličky neprestajne zdokonaľujú. Ohrev je rovnaký, mení sa však intenzita dávkovania pary a ochota kĺzať sa po látke. Rozdiel skutočne stojí za to. 

Testované modely

Sencor SSI 5421TQ


Sencor SSI 5421TQ

Sencor SSI 5421TQ
Sencor

Extrémne silný parný ráz tejto žehličky vás príjemne prekvapí. Namiesto toho, aby prebytočná para unikala po stranách, budete cítiť, ako sa snaží žehličku nadvihnúť. Stačí jediné kliknutie na tlačidlo a para dokonale nasýti i hrubý, neskrotný armádny „maskáč“ či rifľovinu. Páči sa nám dobre odstupňovaný parný automat, ktorý pri žehlení látku stabilne sýti parou. 


Hoci výrobca použil na žehliacej ploche ušľachtilú keramiku, kĺzanie po textílii predsa len nie je natoľko hladké, ako by ste čakali. Uvítali by sme aj lepšie parenie v špičke.

• ohrev: 2 200 W  • para: 3-stupňový automat, ráz, kropenie, 230 ml • žehliaca plocha: keramika, 23 × 12 cm • hmotnosť: 1 200 g • kábel: 190 cm • cena: 13,90 € 

www.sencor.sk

CELKOVÉ HODNOTENIE

+++-


Philips Azur Performer Plus GC4521

Philips Azur Performer Plus GC4521
Philips

     

Philips Azur Performer Plus GC4521

Na veľkom, výborne dostupnom voliči nastavíte teplotu, položíte hladučkú plochu na textíliu a zvyšok už ide ako po masle. Páčia sa nám dve výkonové úrovne pariaceho automatu, ktorý je dostupný pri teplotách na bavlnu a ľan. Pri nižších teplotách si paríte sami, aby za žehličkou nezostávali mokré škvrny. Výborne je riešené tlačidlo na parný ráz. Namiesto toho, aby ste dvíhali palec z rukoväti ako zvyčajne, zatlačíte len na spúšť, ktorá leží pod vaším ukazovákom. Dômyselne tvarovanou špičkou sa vytočíte okolo golierov, manžiet a dekoratívnych skladov, prekvapí vás výborná manévrovateľnosť. Výrobca si dal pri tomto modeli skutočne záležať na tom, aby ponúkol dokonalú ergonómiu.
 
• ohrev: 2 600 W, 43 s • para: 3-stupňový automat, do 50 g/min, 200 g ráz, kropenie, 300 ml • žehliaca plocha: 25 × 12 cm • hmotnosť: 1 520 g  • kábel: 250 cm • cena: 35,90 € 

www.philips.sk

CELKOVÉ HODNOTENIE

++++-


Lidl SilverCrest SDBE 2400 A1

Lidl SilverCrest SDBE 2400 A1
www.lidl.sk

Lidl SilverCrest SDBE 2400 A1

Má rýchle nahrievanie. Bez ohľadu na to, či si zvolíte parný automat s nastaviteľným dávkovaním alebo suché žehlenie s „prifukovaním“, kĺzanie antikorovej platne po bielizni je hladké a plynulé. Páčilo sa nám tvarovanie rukoväti, jemná dýza na kropenie, ale aj vyváženie odľahčeného tela, ktoré oceníte hlavne pri drobnejších kusoch oblečenia. Ide o model so základnou výbavou na všedný deň, ktorý spoľahlivo spraví svoju prácu za malý peniaz. Za žehličkou nezostávajú mokré fľaky ani pri rýchlejšom tempe žehlenia. Vizuálna kontrolka upozorní na automatické vypnutie pri nečinnosti. 

Antikorovej platni svedčí rýchlejšie tempo hladenia. Zvyknúť si budete musieť aj na chránič kábla, ktorý chvíľami prekáža pod rukou.

• ohrev: 2 400 W, 41 s • para: 4-stupňový automat, do 40 g/s, 200 g ráz, kropenie, 300 ml • žehliaca plocha: 24 × 12,5 cm  hmotnosť: 1 150 g • kábel: 190 cm • cena: 14,99 € 

www.lidl.sk

CELKOVÉ HODNOTENIE

+++-


Electrolux 4Safety Precision EDB6150

Electrolux 4Safety Precision EDB6150
Electrolux Slovakia s.r.o. o.z.

 

Electrolux 4Safety Precision EDB6150

Táto žehlička je priam vyladená na nárazové žehlenie. I keď vypratá bielizeň pri skladovaní vyprahne suchom temer až na papier, sýty oblak pary okamžite preniká do hĺbky vlákien. A vidno to nielen v prvej, ale i druhej vrstve – až po samý rub. Keď nastavíte teplotu, pri žehlení už nemusíte siahnuť na tlačidlo kropenia ani používať parné rázy. Všetko ide akosi samo, bez akejkoľvek regulácie. 

Žehlička okrem farebného podsvietenia upozorní na dôležité momenty aj zvukom. Vo chvíli, keď ju spustíte, ozve sa pípaním a ohlási sa aj vtedy, keď treba do jej zásobníka doliať vodu. 

Pariaci automat nemožno stlmiť, ak chcete menej pary – musíte žehliť s prázdnou nádržkou.

• ohrev: 2 400 W, 45 s • para: pevný automat, 180 g ráz, kropenie, 350 ml
• žehliaca plocha: 24 × 13 cm • hmotnosť: 1 370 g • kábel: 300 cm •  cena: 63,90 € 

www.electrolux.sk

CELKOVÉ HODNOTENIE

++++-

Hodnotenie

Svoje hodnotenie opierame o objektívne namerané hodnoty, ale aj subjektívne posúdenie kvality vyhotovenia a konštrukcie. Vždy však v pomere k nákupnej cene.

+++++   (päť)    
Výnimočný

Rozhodne víťaz vo svojej kategórii

++++     (štyri)    
Veľmi dobrý

Jeden z najlepších, aké si môžete vybrať. Venujte mu pozornosť.

+++      (tri)    
Dobrý

Urobí si svoju prácu a urobí ju dobre.

++      (dva)    
Podpriemerný
Niečo mu chýba, no pre niekoho to nemusí byť nevýhoda.

+      (jeden)    
Slabý

Asi omyl. Vyberajte veľmi opatrne. Na druhej strane, ľahko zjednáte zľavu.

text: Marcela Gigelová 
foto: archív výrobcov
zdroj: Tvorivé bývanie 1/2017

Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: domáce spotrebiče testujeme žehlička
Zdieľať článok

Diskusia