Robotické vysávače: Čo by ste o nich mali vedieť a ako si vybrať ten správny

11. 02. 2018
Zdieľať

Sú svojím spôsobom pomalé, niekedy hlučné a občas trochu nešikovné. Ak sa však vrátite domov a podlahy sú bez vášho pričinenia krásne povysávané, máte z toho príjemné pocity. Robotické vysávače prešli v posledných rokoch výraznými vylepšeniami a v nejednej domácnosti dokážu udržať rytmus upratovania.

Čo by ste mali vedieť

1 Pomaly a bez starostí

Robotický vysávač je ako automatická práčka alebo umývačka riadu. Potrebuje na prácu dostatok času, má svoje jasné pravidlá fungovania a vás zaujíma iba výsledok. Budete s jeho službami spokojní iba vtedy, ak sa dokážete prispôsobiť jeho pravidlám. Robot neodprace veci rozhádzané po zemi, nezastaví sa bez signálu pred otvorenými dverami, nevyčistí sa pred ďalším použitím.

2 Vysáva dôsledne

Rotačné kefy udierajú na vlákna koberca a sila ventilátora vťahuje do nádoby s filtrom i najjemnejší prach. Hoci vyzerá upratovací robot ako hračka, v skutočnosti dokáže vysávať mimoriadne dôsledne i tam, kde sú na podlahe koberce so strihaným vlasom alebo slučkami. Niektoré modely pridávajú k vysávaniu i UV žiarenie, pomocou ktorého tlmia pachy a mikroskopický život na podlahe.

3 Filtre

Účinnosť vysávania závisí od toho, ako starostlivo sa budete venovať čisteniu a výmene filtrov. Hrubé nečistoty zozbiera i zanedbaný stroj, jemný prach a vláknitú plsť odstráni iba ten, ktorý môže naplno využiť silu odsávania. Pre vás to znamená čistiť robota vysávačom alebo kompresorom a pravidelne raz za pol roka či rok mu kúpiť nový papierový filter. 

4 Výdrž

Žiadny z robotov nevydrží pracovať dlhšie ako pár desiatok minút. To je čas, ktorý potrebuje na údržbu jednej stredne veľkej miestnosti. Ak je však vybavený šikovným navigačným systémom a kamerou, dokáže sa vždy vrátiť na nabíjačku, aby po dočerpaní energie pokračoval práve tam, kde skončil. Ak chcete udržiavať čistý celý príbytok či poschodie, potrebujete špičkový model.
 

5 Navigácia

Malý svetelný maják na nabíjačke, ďalší na dobre viditeľnom mieste, iný pri kvetoch, pri zárubni či v podobe laseru zabudovaného do diaľkového ovládača. Roboty sa riadia neviditeľnými, infračervenými majákmi a návesťami, ktoré im vedia pomôcť pri pohybe v členitom prostredí alebo im zakázať prístup do niektorých zákutí. Nemusíte stavať pódiá a mantinely, aby ste robot zastavili.

6 Cez mobil

Najšikovnejšie z vysávačov možno ovládať cez mobil. Je to šikovné nielen pri programovaní automatu, ale aj pri spúšťaní na diaľku. Hoci sa nebudete cez kameru pozerať, ako pracujú, viete ich vyslať do práce, ak ste ich zabudli spustiť pri odchode z domu. Všetko však musí byť vopred nastrojené na ich voľný pohyb.

7 Batéria nevydrží večne

S robotmi je to podobné ako s tyčovými vysávačmi. Postupne sa ich akumulátor opotrebuje a vy budete musieť kúpiť nový, a to približne v dvojročnom cykle. Ak v rodinnom rozpočte počítate každé euro, mali by ste si do prevádzky započítať nielen spotrebu energie a cenu náhradných filtrov, ale aj akumulátor, ktorý bude slabnúť a strácať svoju kapacitu.

NÁJDITE S ROBOTOM ZHODU

Dokáže na povel vyštartovať z nabíjačky, aby pozbieral prach a špiny z podlahy, ktorá je v jeho dosahu. Neznamená to však, že prejde jednu miestnosť za druhou rovnako svižne a systematicky, ako to pri vysávaní robíte vy. Robotický vysávač musíte najprv pochopiť, potom vás čakajú drobné úpravy v domácnosti a nakoniec sa ukáže, ako ho budete vôbec používať.
 
Niektoré vysávače sú ako slúžka, ktorá na povel uprace miestnosť, do ktorej ju zatvoríte. Iné dokážu v niekoľkých prechodoch povysávať celé poschodie, ak im troška pomôžete v navigácii. Nikde však nenájdete model, ktorý by upratal celý rodinný domček – v ceste stoja schody, ale i rôzne režimy používania miestností.
 
Plánovač
 
Je fajn, ak môže vysávač pracovať v čase, keď ste mimo domova. Čím jednoduchšie sa plánovač programuje, tým viac ho budete využívať.
 
Ovládanie
 
Tlačidlá, diaľkový ovládač, prehľadný displej či mobil? Na spôsobe ovládania priveľmi nezáleží. Hlavné je, aby vysávač spravil svoju prácu.
 
Údržba
 
Hoci vysávač uprace sám, vy sa musíte postarať o vyprázdnenie zbernej nádoby a čistenie filtrov. Inak vysávanie nebude fungovať.
 
Navigácia
 
Modely vybavené kamerou pracujú rýchlejšie, pretože poznajú pôdorys miestnosti. I náhodný pohyb miestnosťou je však dostatočne spoľahlivý.
 
Majáky a brány
 
Ak nezatvárate dvere, systém majákov, brán a závor dokáže udržať vysávač vo vyhradenom priestore. Neujde tam, kam ho nechcete pustiť.

Marcela testuje

Je to zmena, na ktorú sa dá v ustrojenej domácnosti veľmi rýchlo privyknúť. Ak vyladíte miestnosti tak, aby boli neustále priechodné pre robot, automat sa môže kedykoľvek pustiť do upratovania. Najlepšie vtedy, ak ste mimo domova, aby ste sa vyhli ruchu, vrčaniu a hrmotu.

TESTOVANÉ MODELY

Víťaz testu


Samsung VR20M707CWD/GE

Samsung VR20M707CWD/GE
Samsung Electronics Czech and Slovak, s.r.o.

Samsung VR20M707CWD/GE

Výdrž: 60/30 minút
Zber nečistôt: čelná stierka, 1× kefka, 1× odsávanie s cyklónom
Ovládanie: dotykové tlačidlá, diaľkový ovládač, mobil
 
Ako funguje: Upevníte na zem nabíjačku, nastavíte plán upratovania a robot uprace celé poschodie i vtedy, ak sú na ňom rôzne podlahové krytiny. Kamerou zmapuje terén, a keď mu dôjde dych, vráti sa nabiť, aby pokračoval tam, kde skončil. Páči sa nám šikovná čelná stierka, tichý chod aj cyklónová nádoba s pohodovou údržbou. A ak príde na lokálne znečistenia, ukážete laserom diaľkového ovládača na problémové miesta a vysávač ho nasleduje. Ide o model, ktorý raz nastavíte, potom už len vysýpate nádobu.
 
+++++                                                                          809,00 €
 
Šikovný pomocník

Electrolux Pure i9 P191-5SGM

Electrolux Pure i9 P191-5SGM
Elektrolux

Electrolux Pure i9 P191-5SGM

Výdrž: 50 minút
Zber nečistôt: bočná kefka, 1× kefka, 1× odsávanie s filtrom
Ovládanie: dotykové tlačidlá, mobil
 
Ako funguje: Je najmenší spomedzi robotov a vďaka kamere si rozdelí priestor na menšie časti, ktoré dôsledne povysáva jednu za druhou. Jazdí v špirálach, nikdy nič nevynechá, a ak treba, sám dočerpá energiu, aby pokračoval. Na niektorých kobercoch je troška pomalší, pri upratovaní má však zvyčajne svižné tempo. Bočná kefka drží na magnetke, v zbernej nádobe je veľký papierový filter umožňujúci dobrý prietok vzduchu, a ak príde na čistenie, nie je tu nič, čo by vás zamrzelo. Môžete si byť istí, že sa starostlivo postará aj o miestnosť s výmerou 110 štvorcových metrov. 
 
+++++     899,00 €

iRobot Roomba 866

iRobot Roomba 866
iRobot

iRobot Roomba 866

Výdrž: 160 minút
Zber nečistôt: bočná kefka, 1× kefka, 1× stierka, 1× odsávanie s filtrom
Ovládanie: dotykové tlačidlá, maják
 
aAzdvihnete z nabíjačky, aby ste ho vyslali upratovať do inej izby. Ide o model, ktorý prechádza miestnosť v náhodnom poradí, prekvapí však dôkladným čistením kobercov. I po dobrom vysávači dokáže z vlákien zozbierať ďalší jemný prach. Výrobca ho vybavil dvojitým mechanizmom na zber nečistôt, senzorom vyššieho lokálneho znečistenia a výkonnou turbínou s filtrom, ktorý má výborný prietok vzduchu. Určite ho odporúčame tam, kde je veľa kobercov.
 
++++                                                                            479,00 €

Vileda Robot VR 301

Vileda Robot VR 301
vileda

Vileda Robot VR 301

Výdrž: 60 minút
Zber nečistôt: bočná kefka, 1× kefka, 1× stierka, 1× odsávanie s filtrom
Ovládanie: tlačidlá, diaľkový ovládač
 
Ako funguje: Zodvihnete ho za rúčku z nabíjačky, položíte do stredu miestnosti a odštartujete tlačidlom alebo diaľkovým ovládačom. V priebehu desiatok minút robot prebehne všetky zákutia, aby za ním zostala čistá, povysávaná miestnosť. Je ako starostlivá a spoľahlivá mechanická metla, ktorá má talent zozbierať aj jemný prach. Ak sa popasujete so zbernou nádobou s tesným priestorom pod papierovým filtrom, stane sa súčasťou vašej upratovacej rutiny. Je ako nezničiteľný tank, ktorý vyráža za svojím poslaním znova a znova.
 
+++-                                                                            218,00 €

Sencor Cleeno SVC 9031BK

Sencor Cleeno SVC 9031BK
Freudenberg Home and Cleaning Solutions GmbH

Sencor Cleeno SVC 9031BK

Výdrž: 120 minút
Zber nečistôt: bočná kefka, 1× kefka, 1× stierka, 1× odsávanie s filtrom, UV
Ovládanie: tlačidlá, diaľkový ovládač
 
ako funguje: Je to robot, ktorý má dostatok výdrže, aby sa automaticky podľa plánu staral o veľkú miestnosť s kobercom na podlahe. Zozbiera jemný prach, UV lampou utlmí rozmnožovanie roztočov a baktérií, pričom máte všetko pod palcom na diaľkovom ovládači. Jednoducho sa programuje a výrobca akoby čakal, že mu zveríte údržbu malej domácnosti. Nenájdete na ňom rukoväť na prenášanie medzi miestnosťami, filter je náročnejší na čistenie. Vždy sme však boli spokojní s výsledkami jeho práce, pri ktorej oceníte dlhú výdrž akumulátora.
 
+++-                                                                    159,60 €

TIPY NA VYSÁVANIE

1 Nabíjaciu stanicu upevnite obojstrannou páskou o obvodovú lištu miestnosti. Nebude sa tak stávať, že robot má problémy s parkovaním iba preto, že sa základňa pohybuje.
 
2 Je fajn, ak sa naučíte pri odchode z domu vykladať stoličky na stôl. Ak v jedálni zmizne zo zeme 16, 20 či 24 prekážok, robot bude pracovať rýchlejšie a plynulejšie.
 
3 Ak nemáte v dielni kompresor, kúpte si na údržbu filtrov sprej so stlačeným vzduchom. Vyčistí póry v papieri a udrží výkon vysávača v ťahu.
 
4 Ak robot odmieta poslušnosť, zvyčajne za to môžu namotané vlasy alebo zaprášené senzory. To vyriešite aj bez toho, aby ste šli do servisu.
 

Hodnotenie

Svoje hodnotenie opierame o objektívne namerané hodnoty, ale aj subjektívne posúdenie kvality vyhotovenia a konštrukcie. Vždy však v pomere k nákupnej cene.

+++++   (päť)    
Výnimočný

Rozhodne víťaz vo svojej kategórii

++++     (štyri)    
Veľmi dobrý

Jeden z najlepších, aké si môžete vybrať. Venujte mu pozornosť.

+++      (tri)    
Dobrý

Urobí si svoju prácu a urobí ju dobre.

++      (dva)    
Podpriemerný
Niečo mu chýba, no pre niekoho to nemusí byť nevýhoda.

+      (jeden)    
Slabý

Asi omyl. Vyberajte veľmi opatrne. Na druhej strane, ľahko zjednáte zľavu.

TEXT: MARCELA GIGELOVÁ
FOTO: ARCHÍV FIRIEM
ZDROJ: časopis Môj dom 12/2017-01/2018
Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: robotické vysávače
Zdieľať článok

Diskusia