5 naparovacích žehličiek v redakčnom teste

15. 07. 2018
Zdieľať

Je to spojenie dvoch živlov, ktoré dokážu postaviť do pozoru odev i bielizeň. Otočíte voličom, zatlačíte prstom tlačidlo a z horúcej platne sa vyvalí oblak pary, pod ktorým ožijú unavené vlákna tkanín. Stačí zopár zručných ťahov a pokrčená košeľa sa zmení na odev do spoločnosti.

Čo by ste mali vedieť

1 Žehlička

Ak voda zo zásobníka kvapká alebo strieka na rub rozpálenej hladiacej platne, okamžite sa mení na paru, ktorá cez malé otvory uniká do bielizne. Avšak iba dovtedy, kým sa platňa priveľmi neochladí. Práve preto je parný výkon žehličiek obmedzený nielen nastavenou teplotou, ale aj výkonom ohrevného telesa. Každá kvapka vody spôsobuje ochladenie.

2 Generátor

Odlišne fungujú parné generátory. Sú vybavené čerpadlom a samostatným ohrevom, ktorý v malom bojleri vyrába paru. Tá sa dopravuje hadičkou priamo do žehličky, aby sa cez dýzy dostala do bielizne. Keďže para sa vyrába nezávisle od ohrevu žehliacej platne, možno dosiahnuť veľký výkon bez toho, aby sa citlivá bielizeň pri hladení spálila.

3 Naparovač

Najnovším prírastkom v sortimente žehličiek sú naparovače. Nie sú vybavené žehliacou plochou, iba samotným výrobníkom pary. Kým bielizeň visí na vešiaku, bohatý oblak pary preniká do vlákien. Tie sa vďaka materiálovej pamäti narovnávajú a priamo pred očami vám miznú záhyby, sklady a pokrčenia. Je to posledná údržba tesne pred obliekaním.

4 Regulácia

Čím jemnejšia je regulácia dávkovania pary, tým viac sa pri žehlení priblížite k pomyselnému ideálu. Ak je pary príliš málo, žehlenie je pomalé. Ak jej je nadbytok, bielizeň zostáva po vyžehlení vlhká a aj vzduch v miestnosti sa stáva nepríjemným. Pri každom z modelov nájdete dávkovací automat a rázové parenie, rozsah regulácie sa však výrazne líši.

5 Bezpečnosť

Nik nezabráni tomu, aby ste sa nešikovným pohybom nepopálili na rozhorúčenej žehliacej platni. Každá žehlička a žehliaci systém sú však vybavené bezpečnostnými časovačmi, ktoré zabránia prepáleniu bielizne či požiaru. Vždy, keď sa žehlička zastaví, spustí sa odpočítavanie na jej automatické vypnutie. Na bielizni, na stole i v parkovacej polohe.

6 Ergonómia

Malé otvory alebo veľké? Úzka špička alebo široká? Dlhá žehliaca plocha alebo krátka? Neexistuje jasná odpoveď, pri ktorých rysoch dosiahnete pri žehlení lepší výsledok s menšou námahou než pri iných. Všetko funguje ako zladený celok a každý z výrobcov sa drží odlišnej stratégie. Isté však je, že vývoj napreduje oveľa pomalšie než dizajn.

7 Povrchy

Kovový povlak, smalt, keramika či špeciálne materiály – všetky majú rovnaké poslanie. Odolať odieraniu pri žehlení a kontakte so zipsami či gombíkmi, avšak súčasne hladko kĺzať po každom úplete a textílii. Materiály sa v posledných piatich rokoch opäť posunuli dopredu, takže žehlička z novej generácie bude po podklade kĺzať určite s menšou námahou.
 

ŽEHLENIE – ZA ODMENU I ZA TREST

Sú domácnosti, ktoré sa bez služieb žehličky pokojne zaobídu. Vyberáte oblečenie, ktoré sa nekrčí, naučíte sa sušiť ho na šnúrach čo najšetrnejšie, a ak príde na bielizeň a bytový textil, tiež si pri kúpe rozmyslíte, či sú z materiálu, ktorý nevyžaduje prehnanú údržbu. S dobrým pocitom, že sa vyhnete žehleniu, ktoré považujete za trest.
 
Pre iných je však žehlenie oddychom, pri ktorom možno vypnúť myseľ. Kým ruky s natrénovanou šikovnosťou vykonajú prácu pod taktovkou podvedomia, duša akoby z tohto pokoja čerpala nové sily. Zdá sa, akoby žehlička vykonávala svoje poslanie sama, bez pomoci. Čím väčší výkon a vytrvalosť má, tým pokojnejšie sú chvíle strávené pri žehliacej doske. 
 
Výdatnosť
 
Čím suchšia a hrubšia je bielizeň, tým viac pary na jej vyhladenie potrebujete. Výdatnosť pary rozhoduje o všetkom.
 
Údržba
 
Žehlička nie je ako rýchlovarná kanvica, ktorá vás na vodný kameň upozorní úlomkami v čaji. Musíte myslieť na to, aby ste spustili cyklus jej údržby.
 
Kĺzanie
 
Čím väčší je kôš s bielizňou, tým väčšmi pocítite únavu, ak žehlička nie je zdatná v kĺzaní po bielizni. Niektorým to ide oveľa lepšie ako iným.
 
Rýchlosť
 
Dokáže žehlička vytvárať paru nepretržite? Alebo dva razy mocne fúkne a musíte čakať, kým sa z toho preberie? Všetko musí ladiť s vaším tempom práce. 
 
Teplota
 
Ak má para prednosť pred teplotou, potom na žehličke nenájdete ani ovládací prvok na jej nastavenie. Nemalo by vás to zaskočiť.

Marcela testuje

Ak sa postavíte ku košu bielizne s nahriatou žehličkou, máte pocit, že vás čaká nudná rutina. Hladiť, narovnávať, obracať a naprávať. Keď vás však naplno pohltí oblak pary, rýchlo zistíte, že s dobrou žehličkou môže byť i hladenie zábava. Razom môže ísť práca rýchlejšie ako inokedy.

TESTOVANÉ MODELY


Philips PerfectCare Elite GC 9630

Philips PerfectCare Elite GC 9630
Philips

Philips PerfectCare Elite GC 9630

Ohrev: 2 400 W, bez regulácie
Para: do 125 g/min, nárazovo do 470 g/min
Zásobník: odnímateľný, 1,8 l
 
AKO FUNGUJE: Je to najrýchlejšia cesta do sveta systémových žehličiek. Naplníte nádržku vodou, kliknete na vypínač a o zvyšok sa postará automat, ktorý dohliadne, aby bolo množstvo pary v rovnováhe s teplotou žehliacej plochy. Pri prvom zoznámení vás uchváti nízka hmotnosť a výborné kĺzanie po povrchu. Oveľa viac však oceníte, ako jednoducho si poradíte s každým záhybom, pokrčením či problémovým miestom. Kým ruka cíti obratnosť, oku neujde dokonalý výsledok. Čím pestrejšiu zmes materiálov a strihov máte v šatníku, tým viac sa vám žehlenie bude páčiť.
 
++++-     249 €
 
môjdom víťaz testu
 

Tefal Pro Express X-Pert Care GV9080

Tefal Pro Express X-Pert Care GV9080
Tefal

 

Tefal Pro Express X-Pert Care GV9080

Ohrev: 2 400 W, s digitálnou reguláciou
Para: do 500 g/min
Zásobník: odnímateľný, 2 l
 
AKO FUNGUJE: Ak hľadáte nekompromisný výkon pre veľké kusy posteľnej bielizne, tento model vás príjemne prekvapí. Para preniká do tkanín takou intenzitou, že ju dostanete i cez štyri vrstvy hrubej, husto tkanej látky. Čím vyššiu teplotu žehlenia nastavíte na ovládacom paneli, tým väčší objem pary pracuje s vami. Ide o model, ktorý vám dáva dokonalú kontrolu nad nastaveniami tak, aby ste si poradili aj so žehlením delikátnych kúskov odevov. Ak šijete, opravujete odevy alebo si potrpíte na vyberané spoločenské šaty, s touto systémovou žehličkou budú vždy v dokonalej forme.
 
+++++     299 €
 

Tefal Ultimate Anti-Calc FV9785

Tefal Ultimate Anti-Calc FV9785
Tefal

Tefal Ultimate Anti-Calc FV9785

Ohrev: 3 000 W, s digitálnou reguláciou
Para: do 55 g/min, nárazovo do 230 g/min
Zásobník: zabudovaný, 350 ml
 
AKO FUNGUJE: Dokonalé kĺzanie po bielizni a stabilné dávkovanie pary. To je žehlička, pri ktorej nemusíte podstupovať žiadne kompromisy. Hoci výrobca upriamuje pozornosť hlavne na systém, ktorý zachytáva vodný kameň, v skutočnosti je to výkon, ktorý sa vám zapáči. Voda nekvapká z dýz von ani vtedy, ak siahate po funkcii rázového parenia častejšie. Páči sa nám mimoriadne odolný povrch žehliacej plochy, ktorý nenesie známky opotrebenia ani pri dlhodobom používaní. Gombíky, zipsy či kovové prvky nezanechajú škrabance, v ktorých by sa mohli zachytávať nečistoty.
 
++++-     79 €
 

Lidl SilverCrest SDB 2400 E3

Lidl SilverCrest SDB 2400 E3
Lidl

Lidl SilverCrest SDB 2400 E3

Ohrev: 2 400 W, s reguláciou
Para: do 40 g/min
Zásobník: zabudovaný, 300 ml
 
AKO FUNGUJE: Ak je pre vás žehlenie príležitostnou výzvou a nemusíte stáť nad veľkým košom bielizne, potom sa nemusíte priveľmi pozerať na výkon. Hlavné je, aby ste spoľahlivo nastavili teplotu a pridali k žehleniu primeraný obláčik pary. Tento model vás nezaskočí žiadnou nepríjemnosťou, avšak ani neprekvapí schopnosťami. Stabilne dávkuje paru a s ľahkým telom neunaví ruku prirýchlo. Pozor by ste si však mali dať na pričasté stláčanie gombičky pridania pary. Inak sa ľahko stane, že sa na bielizni objavia kvapôčky vody a s nimi možno i nečakaná škvrna, ak priveľmi nedbáte o údržbu.
 
++++     16,99 €
 

Sencor SSI 8710VT

Sencor SSI 8710VT
Sencor

Sencor SSI 8710VT

Ohrev: 2 400 W, s reguláciou
Para: do 25 g/min, nárazovo do 120 g/min
Zásobník: zabudovaný, 200 ml
 
AKO FUNGUJE: Pri tomto modeli nejde iba o hmotnosť, ale aj o veľmi dobré kĺzanie po textile. Keramický povrch akoby si rozumel s vankúšom pary, ktorý sa vytvorí na povrchu. Hoci nie je šampiónom v objeme stabilne dodávanej pary, nikdy sme nemali problém s tým, že by za žehličkou zostávali mokré fliačiky od vody, ktorá sa nestihla dostatočne zahriať. Ide o jednoduchý model na rutinné používanie pre domácnosti, kde sa žiada viac starostlivosti o odevy ako o bielizeň. Ľahký profil žehličky vám určite výborne sadne do ruky.
 
++++     32 €

TIPY NA ŽEHLENIE

1 Voľte viac pary a nižšiu teplotu – materiál, z ktorého sú odevy a bielizeň zhotovené, sa opotrebuje pomalšie.
 
2 Príliš suchá bielizeň vyžaduje viac námahy pri žehlení ako mierne vlhká. Nenechávajte žehlenie po dosušení na neskôr.
 
3 Nezabúdajte na pravidelné odvápňovanie. Usadeniny minerálov znižujú objem pary a prudkosť jej nástupu.

Hodnotenie

Svoje hodnotenie opierame o objektívne namerané hodnoty, ale aj subjektívne posúdenie kvality vyhotovenia a konštrukcie. Vždy však v pomere k nákupnej cene.

+++++   (päť)    
Výnimočný

Rozhodne víťaz vo svojej kategórii

++++     (štyri)    
Veľmi dobrý

Jeden z najlepších, aké si môžete vybrať. Venujte mu pozornosť.

+++      (tri)    
Dobrý

Urobí si svoju prácu a urobí ju dobre.

++      (dva)    
Podpriemerný
Niečo mu chýba, no pre niekoho to nemusí byť nevýhoda.

+      (jeden)    
Slabý

Asi omyl. Vyberajte veľmi opatrne. Na druhej strane, ľahko zjednáte zľavu.

 
TEXT MARCELA GIGELOVÁ
FOTO ARCHÍV výrobcov
ZDROJ časopis Môj dom 6/2018
Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: domáce spotrebiče testovanie spotrebičov žehlička
Zdieľať článok

Diskusia