Ako premeniť bežnú domácnosť na inteligentnú

03. 09. 2018
Zdieľať

Pojem inteligentná alebo „smart“ domácnosť zahŕňa šikovné technológie, ktoré zvyšujú pohodlie, starajú sa o bezpečnosť a pomôžu vám aj ušetriť. Inteligentné technológie sú prosto také – zjednodušujú a uľahčujú život v každom smere. Premeniť bežnú domácnosť na inteligentnú pritom nie je veľmi zložité.

Ako funguje inteligentná domácnosť

V podstate ide o automatizáciu domácich zariadení, ktorá sa postará o niektoré funkcie – reguluje osvetlenie, teplotu či nastavenie žalúzií napríklad podľa počasia, upozorní vás na únik vody alebo na to, že do vášho domu niekto vošiel počas vašej neprítomnosti. Záleží na tom, čo si vyberiete alebo nastavíte. A ako to funguje?

Inteligentná alebo „smart“ domácnosť potrebuje „hlavu“, teda centrálnu riadiacu jednotku, ktorá zabezpečuje komunikáciu so zariadeniami a spája ich s internetom. Medzi zariadenia patria rôzne senzory, detektory a kamery, a tiež prvky, ktoré dokážu ovládať napríklad svietidlá, polohu žalúzií alebo teplotu vykurovacích telies. Tieto zložky si môžete zostaviť podľa toho, čo od svojej inteligentnej domácnosti očakávate.

Celý systém sa ovláda prostredníctvom aplikácie v smartfóne alebo tablete, či už doma, alebo kdekoľvek, kde je pripojenie na internet. Vďaka internetu teda môžete cez kamery sledovať, čo sa doma deje, alebo ovládať jednotlivé funkcie. Inteligentný objekt však dokáže nielen plniť vaše pokyny, ale aj vyhodnotiť rôzne situácie a zareagovať na ne. Napríklad, ak začne pršať, zatvoria sa strešné okná, pri víchrici sa vytiahnu vonkajšie žalúzie, a ak detektor zaznamená dym, spustí sa alarm, odpoja sa elektrické zásuvky a zatvorí prívod plynu.

Technológie inteligentnej domácnosti možno využívať v dome aj v byte.

Možná je bezdrôtová inštalácia bez stavebných úprav aj zabudovanie do elektroinštalácie. 

Inteligentný systém sa dá budovať aj postupne. 

Funguje ako skladačka, ku ktorej možno dopĺňať nové zariadenia a rozširovať jej funkcie.

Systém skladačky

Dnes je v ponuke množstvo zariadení, ktoré premenia bežný byt alebo dom na inteligentný. S niek­torými je pritom dobré počítať už pri projektovaní, iné jednoducho nainštalujete aj dodatočne. V zásade máte dve možnosti – buď siahnete po hotovom riešení, alebo si necháte inteligentný systém zostaviť na mieru podľa svojich predstáv. Inteligentnú domácnosť pritom nemusíte vybudovať celú naraz. Keďže tieto systémy bývajú otvorené, ďalšie prvky a zariadenia s novými funkciami môžete pridávať postupne. A čo všetko inteligentná domácnosť dokáže?

Čo je vlastne inteligentná domácnosť? Ide o systém, ktorý dokáže riadiť rôzne zariadenia – osvetlenie, vykurovanie, tienenie či domácu elektroniku, jeho súčasťou bývajú aj kamery, rozličné senzory a alarmy. Výsledkom je vyšší komfort, bezpečnosť aj úspory energie.

Praktická bezpečnosť

Inteligentné systémy môžu v dome alebo byte riadiť mnohé funkcie, od osvetlenia a vykurovania až po zavlažovanie záhrady. K veľmi praktickým prvkom patria tie, ktoré sa starajú o bezpečnosť. Veď kto už niekedy po odchode z domu nepremýšľal, či je všetko v poriadku? Či ste vypli žehličku, zatvorili kohútik alebo okná, aby blížiaca sa búrka nenarobila v obývačke spúšť. V inteligentnej domácnosti sa mnohé udeje automaticky podľa nastavení, navyše môžete cez kamery všetko na diaľku skontrolovať, a hoci aj mobilom vypnúť žehličku.

Súčasťou inteligentných systémov, ktoré dokážu účinne zabrániť rôznym pohromám, sú detektory plynu, dymu či vytečenej vody spojené so systémom varovania a tiež ovládacie prvky, ktoré pri hrozbe vypnú príslušné zariadenia z prevádzky. Užitočné sú aj prvky ochrany pred zlodejmi – kamery alebo pohybové senzory, ktoré môžu nielen spustiť alarm, ale vás aj cez mobil upozornia na narušenie bytu. Rovnaký detektor sa pritom dokáže postarať aj o automatické rozsvietenie, keď vojdete do miestnosti, alebo o zhasnutie, keď v priestore nikto nie je.

Inteligentnú domácnosť máte pod kontrolou, aj keď nie ste doma. Cez internet môžete mať kedykoľvek prehľad o tom, čo sa doma deje, na diaľku sa tiež dajú ovládať rôzne funkcie. Smart systémy sa hodia aj na chate či chalupe – ešte pred príchodom si napríklad zakúrite alebo vyvetráte.

Príjemné pohodlie aj úspory

Veľmi príjemne sa prejavuje automatické ovládanie osvetlenia, spotrebičov, kúrenia a elektroniky podľa vopred nastavených scenárov. Napríklad, keď otvoríte vstupné dvere, byt vás privíta rozsvietením svetla, zároveň sa zapne kúrenie a rádio… Veci, ktoré by ste inak pozapínali a nastavili ručne, sa jednoducho udejú automaticky. Pri odchode z domu zas môžete jedným tlačidlom zhasnúť všetky svetlá, stiahnuť kúrenie a deaktivovať vybrané zásuvky.

Domácnosť sa uvedie do „spánkového režimu“ a aktivuje sa zabezpečovací systém. Pri dlhšom pobyte mimo domu sa zas dá systém nastaviť tak, aby sa svetlá zažínali a zhášali, žalúzie sa sťahovali a vyťahovali tak, aby sa pri pohľade zvonku zdalo, že ste doma. Vďaka ovládaniu „smart“ zariadeniami je pritom tvorba „scenárov“ veľmi jednoduchá. A systém, ktorý vždy nastaví kúrenie, osvetlenie,či tienenie podľa počasia, navyše ušetrí náklady na energie.

Ako získať technológie SMARTHOME

Službu SMARTHOME realizuje prostredníctvom zmluvného partnera spoločnosť SPP. Tieto technológie sú však určené všetkým záujemcom na celom území Slovenska, nielen zákazníkom SPP. Na výber je buď nenáročná bezdrôtová inštalácia, ktorá si nevyžaduje stavebné úpravy, alebo zbernicová, určená pre náročnejších zákazníkov, vhodná do novostavieb aj pri rekonštrukcii domu či bytu.

V ponuke sú 2 možnosti:

 


RIEŠENIE NA MIERU Automatizovaný inteligentný systém pre domácnosť vám pomôžu zostaviť odborníci z partnerskej firmy SPP. Poskytnú vám odborné rady, pomôžu rozhodnúť sa medzi drôtovou a bezdrôtovou inštaláciou, v prípade záujmu vypracujú komplexné riešenie presne podľa vašich potrieb.

RIEŠENIE NA MIERU Automatizovaný inteligentný systém pre domácnosť vám pomôžu zostaviť odborníci z partnerskej firmy SPP. Poskytnú vám odborné rady, pomôžu rozhodnúť sa medzi drôtovou a bezdrôtovou inštaláciou, v prípade záujmu vypracujú komplexné riešenie presne podľa vašich potrieb.
SPP

 

RIEŠENIE NA MIERU

Automatizovaný inteligentný systém pre domácnosť vám pomôžu zostaviť odborníci z partnerskej firmy SPP. Poskytnú vám odborné rady, pomôžu rozhodnúť sa medzi drôtovou a bezdrôtovou inštaláciou, v prípade záujmu vypracujú komplexné riešenie presne podľa vašich potrieb.

SMART SADA Ide o ponuku produktov, ktoré sú také jednoduché a intuitívne, že si ich podľa priloženého návodu zvládnete namontovať a sfunkčniť sami.
SPP

SMART SADA

Ide o ponuku produktov, ktoré sú také jednoduché a intuitívne, že si ich podľa priloženého návodu zvládnete namontovať a sfunkčniť sami.

Pri objednaní cez SPP automaticky získate zľavu 18 % na všetky objednané SMART produkty. Môžete tiež využiť možnosť nákupu na splátky. www.spp.sk

PRIPRAVILA: ERIKA KUHNOVÁ
ODBORNÁ:SPOLUPRÁCA MARTINA KRAJČOVIČOVÁ, SPP
FOTO: ISIFA/SHUTTERSTOCK A SPP
ZDROJ: časopis Môj dom 7/2018

Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: inteligentná domácnosť Inteligentné technológie
Zdieľať článok

Diskusia