Ako dopadol test cestovných kávovarov?

20. 09. 2018
Zdieľať

Je to pôžitkárstvo v úplnom zmysle slova. Na pikniku, na túre či dovolenke vytiahnete z batoha svoju kávičkársku súpravu a užívate si jeden povzbudzujúci dúšok za druhým.

Čo by ste mali VEDIEŤ

1 Káva

Pri prekvapkávaní a filtrovaní sa vykreslia chuťové odtienky kávy oveľa jemnejšie ako pri zalievaní či espresse. Znamená to, že na kvalite kávy skutočne záleží a nie je výnimočné, ak vás prekvapí úplne novou, neznámou chuťou. Poobzerajte sa po ponuke malých pražiarní, ktoré vždy dokážu ponúknuť slušnú kvalitu za prijateľnú cenu. Pýtajte si kávu na filtrovanie a nechajte si pri výbere poradiť.

2 Voda

Turistický varič alebo termoska? Hoci to znie ako zvláštna dilema, v skutočnosti potrebujete na prípravu kávy vodu, ktorá bude mať 90, 85 či dokonca iba 80 °C. Znamená to, že ju nemusíte variť v kanvičke v teréne, ale môžete si ju so sebou zobrať hoci aj v termoske. Tá dokáže v letných mesiacoch udržať prijateľnú teplotu počas 3 až 5 hodín. To je dosť času na presun na piknik či slušnú túru.

3 Mlynček

Mletie na dobre stavanom turistickom mlynčeku nie je namáhavé. Os prechádza jedným veľkým ložiskom, kamene sú vyrobené z keramiky. Kým si vyberiete ten svoj, vyskúšajte si, akým spôsobom sa plní kávovými zrnkami, a akým spôsobom sa zomletá káva vyberá von. Každý závit, skrutka či montovanie rukoväte sú mrzutosťou, ktorá sa vám nebude páčiť. Hľadajte jednoduchý zásuvný systém či bajonet.
 

4 Filtre

Niektoré varné súpravy majú rovnaký formát papierových filtrov ako kuchynské prekvapkávacie kávovary, iné využívajú trvácne kovové sitká alebo menšie filtre neštandardných formátov. Urobte si poriadnu zásobu hneď pri kúpe, aby ste mali istotu, že ani po rokoch používania nebudete musieť improvizovať. Cestovné kávovary vydržia desaťročia, pri firmách čo ich predávajú to platiť nemusí. 

5 Príprava

Príprava dobrej kávičky nie je s cestovnou súpravou o nič náročnejšia ako zaliatie vrecúškového čaju. Pri niektorých súpravách sa očakáva, že si ustriehnete čas extrakcie, pri iných je čas prípravy určovaný hrúbkou mletia, ktorú si nastavíte na mlynčeku. Hoci možno o filtrovaní a prekvapkávaní viesť siahodlhé debaty, v skutočnosti ide o jeden z najjednoduchších spôsobov prípravy.

6 Čistenie

Opláchnuť hrnček, zahodiť filter, vyčistiť sitko či vyprázdniť kávovú usadeninu z lúhovacej nádoby. Pri každom zo systémov sa očakáva, že si pri čistení v teréne vystačíte s trochou vody a papierovou utierkou. Hoci tuky obsiahnuté v kávových zrnkách vytvárajú na všetkom typickú patinu, nijako nemenia chuť ďalšej pripravovanej várky. Provizórium pri čistení nijako nezhorší pôžitok.

7 Hmotnosť

Voda vo fľaši alebo v termoske, kávové zrnká, mlynček, hrnček na pitie, kávová súprava a možno i ľahučká nádoba na varenie a plynový či liehový varič. Na akú hmotnosť sa vyšplhá vaša výbava, závisí iba od toho, aký prístup sa vám pri príprave páči najviac. Ak však kempujete či trávite čas v teréne niekoľko dní, kávičkárska súprava môže byť iba nepatrným prídavkom.

Alternatívna PRÍPRAVA

Ak nemáte radi kompromisy, zabudnite na espresso. Na cestách sa všetko točí okolo alternatívnych príprav. Základom je filtrovanie a prekvapkávanie čerstvo zomletých zrniek kávy, ktorá bola pražená svetlejšie, ako je to zvykom pri espresse. Znamená to, že namiesto typickej horkosti sa do popredia dostávajú jemné ovocné, karamelové, čokoládové a orieškové chute.
 
Keďže kávovým zrnkám svedčí pri takýchto prípravách stredné a hrubšie mletie, môžete to spraviť ručným mlynčekom vždy tesne pred prípravou. Na jednu porciu nebudete kľukou malého turistického mlynčeka otáčať dlhšie ako jednu či dve minúty. Vôňa a čerstvosť mletia skutočne stoja za to.
 

Ako dopadol test cestovných kávovarov?

2256875

Opakovanie
Keď kávu vypijete, dokážete v teréne pripraviť aj ďalšiu? Záleží na tom, ako je súprava navrhnutá.
 
Príprava
Recept na nápoj je horúca voda + mletá káva. Raz si musíte pripraviť všetko doma, inokedy zasa až vonku v prírode. 
 
Objem
Káva pre jedného, pre dvoch či pre troch? Niektoré súpravy sú tak troška sebecké. Myslia iba na svojho majiteľa.
 
Čistenie
Ak dopijete posledný dúšok, čaká vás oplachovanie, umývanie a čistenie. Niekedy je to oveľa jednoduchšie, ako by ste čakali.
 
Hmotnosť
Na túrach aj piknikoch máte so sebou iba to, čo si odnesiete na pleciach alebo v rukách. Na hmotnosti súpravy preto naozaj záleží.

Marcela testuje

Preč z kuchyne, preč z domu – ak príde na testovanie kávičkárskych súprav, všetko sa odohrá v krásnych zákutiach prírody. So sebou si beriete čerstvo praženú zrnkovú kávu, filtre, horúcu vodu do termosky či dokonca varič. S vyhliadkou toho, že premeníte prírodu na kaviareň.

​​

TESTOVANÉ MODELY

môjdom víťaz testu
 


Stanley Vacuum Coffee System

Stanley Vacuum Coffee System
www.pinkoutdoor.cz

Stanley Vacuum Coffee System

Typ prípravy: french press
 
Objem: 500 ml 
 
Hmotnosť: 677 g
 
AKO FUNGUJE: Na prvý pohľad sa zdá, že nesiete iba termosku. V skutočnosti však ide o ucelený systém na pikniky, kempovanie či dovolenku. Odmontujete hrniec s rukoväťou, nasypete do neho namletú kávu, zalejete ju horúcou vodou z termosky a keď na hladine vykvitne pena, do hrnca zasuniete filtračný piest s hustým antikorovým sitkom. A môžete nalievať kávu do dvojice pribalených pohárikov. Nezáleží na tom, či nesiete horúcu vodu z domu, alebo ju navaríte priamo na mieste. S touto súpravou si uvaríte kávičku pre dvoch znova a znova.
 
 +++++      62,30 €
 
 

Espro Travel Press 350 ml

Espro Travel Press 350 ml
www.dobrakava.eu

Espro Travel Press 350 ml

Typ prípravy: french press
 
Objem: 350 ml 
 
Hmotnosť: 351 g
 
AKO FUNGUJE: Jedna kávička na cestu – to je koncept, s ktorým sa pred výletom vyhnete zastávke v kaviarni. Nasypete do termohrnčeka zomletú kávu, zalejete ju horúcou vodou a keď ste s lúhovaním spokojní, naskrutkujete uzáver s piestom a zatlačíte ho nadol. Zakrútite viečko a môžete vyraziť. Hoci kávová usadenina zostala uväznená pod dvojitým sitkom, ktoré možno doplniť o papierový filter, extrakcia sa takmer úplne zastavila. Kávička chutí rovnako dobre po hodine, dvoch či štyroch. Nik neráta s tým, že si ďalšiu navaríte v prírode. Po výmene sitka si na cestu môžete pripraviť i čaj.
 
 ++++    34,90 €
 
 

Cafflano Klassic

Cafflano Klassic
www.zrnkova.sk

Cafflano Klassic

Typ prípravy: filtrovanie
 
Objem: 250 ml 
 
Hmotnosť: 472 g
 
AKO FUNGUJE: Nikdy by ste neuhádli, čo sa ukrýva za uhladeným výzorom tohto kávového hrnčeka – malá kanvička s viečkom na pomalé zalievanie, plnohodnotný mlynček s keramickými kameňmi a filtračné sitko, v ktorom prebieha extrakcia kávy stabilným tempom. Povzbudzujúci kávový nápoj si pripravíte kdekoľvek – v prírode, na odpočívadle i v kempe. Stačí, ak si so sebou vezmete horúcu vodu do termosky alebo malý turistický varič s varnou nádobou. Ide o súpravu s veľmi jednoduchým čistením, pri ktorej sa počíta aj s tým, že vyrážate do prírody na 
viac dní.
 
 ++++-    99,00 €
 
 
môjdom najľahšia voľba


GSI Outdoors Personal Java Press

GSI Outdoors Personal Java Press
www.gsioutdoors.cz

GSI Outdoors Personal Java Press

Typ prípravy: french press
 
Objem: 600 ml 
 
Hmotnosť: 306 g
 
AKO FUNGUJE: Nádoba s izolačným plášťom, dokonalý filtračný piest, termohrnček s penovým obalom a dvojica viečok – to je tábornícka výbava, s ktorou si môžete na výletoch užívať kávičkársky rituál. Stačí pridať turistický varič s kanvičkou, mlynček a máte zázemie, pri ktorom nezáleží na tom, či pripravujete jednu, dve, štyri či šesť porcií kávy. Príprava je tak pohodlná a intuitívna, že bez pocitu povinnosti otočíte i tri kolá. Ľahučká súprava je vyrobená z kvalitných materiálov bez BPA, s mimoriadne hladkým povrchom pre jednoduché čistenie. Vypláchnete, vytriete a je hotovo.
 
 ++++    37,00 €
 
 
môjdom dokonale všestranný
 

GSI Outdoors Collapsible Java Drip

GSI Outdoors Collapsible Java Drip
www.gsioutdoors.cz

GSI Outdoors Collapsible Java Drip

Typ prípravy: filtrovanie
 
Objem: neobmedzený
 
Hmotnosť: 136 g
 
AKO FUNGUJE: Vezmite klasický držiak na papierové filtre, dajte mu skladaciu podobu zo silikónu a máte kávičkárske zázemie, ktoré si na potulky ľahko zbalíte do batoha. Nezáleží na tom, či pripravujete jednu porciu filtrovanej kávy alebo celý tucet. Držiak sadne na hrdlo termosky, na smaltovaný hrnček, ale aj na hrniec strednej veľkosti. Vložíte dnu papierový filter, pridáte mletú kávu a vodou prelievate tempom, na aké ste zvyknutí. Prednosťou tohto systému je, že si na výlety nemusíte kupovať nič navyše – ten istý držiak použijete doma aj na chalupe. Jednoducho cestuje s vami.
 
  ++++-   15,90 €
 

KÁVIČKÁRSKE TIPY

1 Zabudnite na cukor i mlieko. Pribaľte si radšej dobré maslové sušienky, pri ktorých chuť svetlo praženej kávy vynikne najlepšie.
 
2 Hrúbku mletia si na mlynčeku nastavte už doma. Tam budete mať viac trpezlivosti experimentovať ako v teréne.
3 Na plynovom variči dosiahne voda 90 °C vtedy, ak sa na dne varnej nádoby objavia prvé drobné bublinky. Teplomer nechajte doma.
4 Ochutnajte filtrovanú kávu i potom, ako vychladne. Odhalíte v nej nové, osviežujúce chute.
5 Nepoužívajte pri ručnom umývaní parfumovaný saponát, pokazí vám arómu kávy.

Hodnotenie

Svoje hodnotenie opierame o objektívne namerané hodnoty, ale aj subjektívne posúdenie kvality vyhotovenia a konštrukcie. Vždy však v pomere k nákupnej cene.

+++++   (päť)    
Výnimočný

Rozhodne víťaz vo svojej kategórii

++++     (štyri)    
Veľmi dobrý

Jeden z najlepších, aké si môžete vybrať. Venujte mu pozornosť.

+++      (tri)    
Dobrý

Urobí si svoju prácu a urobí ju dobre.

++      (dva)    
Podpriemerný
Niečo mu chýba, no pre niekoho to nemusí byť nevýhoda.

+      (jeden)    
Slabý

Asi omyl. Vyberajte veľmi opatrne. Na druhej strane, ľahko zjednáte zľavu.

TEXT: MARCELA GIGELOVÁ
FOTO: ARCHÍV VÝROBCOV
ZDROJ: časopis Môj dom 8/2018
Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: kavovary testy spotrebičov
Zdieľať článok

Diskusia