Mlynčeky na kávu v redakčnom teste

21.03.2019  |     

Na prípravu šálky povzbudzujúceho nápoja je potrebná tá najstarostlivejšia príprava pražených zrniek. Namiesto toho, aby ste mletie kávy ponechali na pražiara alebo baliarne, spracujete ju vo svojom mlynčeku až tesne pred zaliatím. S cieľom uchovať čo najviac vône a chuti.

Čo by ste mali VEDIEŤ

1 Ručné mletie

Romantika funguje iba vtedy, ak má ručný mlynček aspoň jedno kvalitné ložisko a k nemu poriadne keramické kónické kamene. Čím jemnejšie potrebujete kávu zomlieť, tým viac otáčok vás to bude stáť pri mletí. Preto staré kovové modely idú bokom a do popredia sa derú plasty. Ak máte radi prekvapkávanú, prelievanú a filtrovanú kávu, ručné mletie bude fungovať.

2 Trieštenie

Trieštivý mlynček je ako mixér, ibaže tentoraz bez ostrých nožov a chladenia tekutinou. Kovové nože narážajú vysokou rýchlosťou do zrniek, ktoré sa vo svojej krehkosti trieštia na kúsky. Nikdy nedosiahnete rovnomerné mletie, nikdy sa vám nepodarí mlieť bez toho, aby sa káva nezahriala. I tak ide o klasiku domácností, kde sa káva pije hlavne zalievaná a hoci aj s prevareným mliekom.

3 Drvenie

Mlynčeky s drviacimi kameňmi taktiež využívajú krehkosť zrniek. Nepôsobia však úderom, ale stláčaním. Kým ploché kamene dokážu zaistiť rovnomernú zrnitosť mletia bez prebytku jemných prachových častíc, kónické kamene majú prachovú prímes, ktorá môže znásobovať niektoré odtienky chutí. Ide o najšetrnejšie mletie, používané i v kaviarňach.

4 Regulácia

Buď počítate v duchu sekundy, alebo nastavujete mlecie kamene tak, aby bola hrúbka mletia práve taká, akú potrebujete. Hrubé mletie zvládne zručne možno i ten najhorší model na trhu. Čím jemnejší a rovnomernejší však má byť výsledok, tým viac musíte za mlynček zaplatiť. Espresso žiada jemnosť i rovnomernosť, džezva vám prebytok prachu odpustí.

5 Čistenie

V každom mlynčeku zostane po cykle mletia zvyšok nezomletých zŕn, ale aj olej, ktorý sa zo zrniek vytlačil von. Tu však neplatí ako na grile, že patina robí vôňu a chuť. Pravidelné čistenie štetcom by malo byť rovnakou samozrejmosťou ako umývanie a odmasťovanie mlecích kameňov. Bez ohľadu na to, či sú z liatiny, keramiky alebo z antikorovej ocele.

6 Kalibrácia

Žiadny z výrobcov nehovorí o milimetroch a mikrónoch. Pri dobrej vôli nájdete iba zopár značiek s číselnými ukazovateľmi. Aby aj pri opotrebovaných kameňoch vždy mleli na rovnakú jemnosť, stroje treba z času na čas nastaviť. V prípade mlynčekov pre domácnosti by sa malo počítať s tým, že to zvládnete bez servisu – pootočením skrutky a sluchom. Vyhľadáte bod, keď sa kamene dotknú.

7 Miesto

Kam patrí mlynček na kávu? Do jedálne, kávičkárskeho kútika a v stiesnenom príbytku možno i na kuchynskú linku. Určite by mal byť na dosah ruky bez vyťahovania zo skrinky, vždy pripravený pri ľahko dostupnej elektrickej zásuvke. Inak sa ľahko môže stať, že sen o domácom mletí sa rozplynie v nie veľmi príjemnej povinnosti.
 

OBJAVUJTE ODTIENKY CHUTÍ

Nemusíte byť zručnými porotcami, aby ste spoľahlivo odlíšili zemité chute káv z Latinskej Ameriky od ovocných tónov zrniek z afrických plantáží. Pováľate dve sústa na jazyku a okamžite viete, o čom je reč. Čím slabšie sú zrnká pražené, tým väčšmi sa tieto rozdiely derú vpred cez intenzívnu arómu praženia. Je to tak troška výzva, vďaka ktorej môžete objaviť úplne nové chute.
 
Ako to súvisí s mlynčekom? Práve vďaka nemu sa môžete pustiť do nekonečných dobrodružstiev. Kým začiatočníci hľadajú chute rôznych zrniek, plantáží, spôsobu spracovania a praženia, tí zručnejší zasa ladia svoje rituály prípravy. S mlynčekom na kávu máte obrovskú moc – dokážete v ňom zrnká nielen rozdrviť na potrebnú jemnosť, ale aj ich úmyselne prehriať, aby ste rozvinuli ďalšie odtienky. To vám vrecúško s mletou kávou nikdy neponúkne. 
 
Mletie
Rovné kamene na trieštenie alebo ploché, či kónické na drvenie zrniek? Každý z prístupov prináša odlišný výsledok.
 
Hrúbka mletia
Každý mlynček pomelie kávové zrnká pre filter či frenchpress, iba niektoré si však rozumejú s espressom a džezvou. V jemnosti mletia by ste mali mať jasno už pred kúpou.
 
Pohon
Ručné mlynčeky vám dovolia vychutnať si čerstvo zomletú kávu aj mimo domova, elektrické modely sú však oveľa rýchlejšie a šikovnejšie.
 
Kapacita
Jedna kávička za deň, tri porcie dvakrát denne alebo mletie kávy na niekoľko dní vopred? Vhodná kapacita mlynčeka závisí od vašich návykov.
 
Údržba 
Každý mlynček sa časom opotrebuje a okrem čistenia bude potrebovať aj nastavenie. Zvládnete to pri tom svojom aj bez návštevy servisu?

Marcela testuje

Je v tom viac pôžitkárskych experimentov ako vedeckého bádania a presýpania kávy cez mikrónové sitká. S každým z mlynčekov sa spája denný kolorit, ktorý sa začína nasýpaním zrniek do zásobníka, ich drvením a dávkovaním do kávovaru. Niekde to má šmrnc, inde nie.

TESTOVANÉ MODELY

víťaz testu
 

KitchenAid Artisan 5KCG0702

Mlecie ústrojenstvo: plochý oceľový kameň, 57 mm
Pohon: motor, 185 W
Jemnosť mletia: 15 stupňov jemnosti s kalibráciou
 
AKO FUNGUJE: Ak mlynček na kávu do domácnosti váži vyše 5 kg, môžete si byť istí, že ide o stroj, ktorý sa dedí z generácie na generáciu. Pri tomto modeli môžete počítať s výbornou rovnomernosťou mletia, pri ktorom si sami navolíte jemnosť kalibráciou a oddialením kameňov. Páči sa nám rýchlosť mletia, pohodová obsluha, ale aj to, že mlynček sa vôbec nezahrieva. Stlačíte páčku a zomleté zrnká sa sypú do sklenej zbernej nádobky. S veľmi dobrými výsledkami sme pripravovali espresso, ako aj filtrované svetlo pražené kávy, pri mletí ktorých má tento model výkonovú rezervu.
 
++++-     239 €
www.kitchenaid.cz
 

Severin KM 3874

Mlecie ústrojenstvo: plochý oceľový kameň, 50 mm
Pohon: motor, 100 W, s časovačom
Jemnosť mletia: 9 číselných predvolieb
 
AKO FUNGUJE: Navolíte hrúbku mletia, páčkou nastavíte časovač a mlynček vám po kliknutí na tlačidlo namelie práve toľko kávy, koľko potrebujete. Ide o model, ktorý je prvým vstupom do sveta mlecích kameňov. V malej domácnosti nastolí nové štandardy mletia, nepočítajte však s tým, že vydrží večnosť. Ide o ľahučký model s vetchou konštrukciou, ktorý má práve taký silný motor, aby dokázal bez prehriatia bežať v dvoj- až trojminútových cykloch. Džezvu a espresso pre dvojicu kávičkárov zvládne, viac mu však pristane hrubé mletie pre frenchpress a prekvapkávanie.
 
+++     36,90 €
severin.sk
 

BOSCH MKM6003

Mlecie ústrojenstvo: nôž na trieštenie
Pohon: motor, 180 W
Jemnosť mletia: intuitívna
 
AKO FUNGUJE: V tomto výkonnom trieštivom mlynčeku spracujete na jedenkrát až 75 gramov kávy. Má antikorový nôž a misku na mletie, ku ktorým je pridružený motor s výraznou výkonovou rezervou. Veľmi rýchlo sme si osvojili taktiku nakláňania, pri ktorej možno zrná zomlieť na skutočný prach pre džezvu. Zahriatiu kávy pri mletí sa nevyhnete, celkovo je však mletie pomerne rýchle a energické. Páči sa nám trvácne vyhotovenie mlynčeka, jeho spoľahlivá poistka, ale aj účinné chladenie motora. Ak pijete všetky druhy kávy s výnimkou espressa, je to model pre vás.
 
++++     13,69 €
www.bosch-home.com/sk/
 

Gorenje SMK 150B

Mlecie ústrojenstvo: nôž na trieštenie
Pohon: motor, 150 W
Jemnosť mletia: s pomocou časovača
 
AKO FUNGUJE: Ak máte pocit, že všetky trieštivé mlynčeky na kávu sú rovnaké, mýlite sa. Gorenje prichádza s časovačom, vďaka ktorému pri hrubšom mletí už nemusíte v duchu počítať sekundy. Potiahnete posuvnú páčku a časovač preruší mletie vždy po rovnakom čase. Mlynček spracuje v jednom cykle 40 gramov kávy a jeho motor utiahne celú porciu aj bez nakláňania. Meliete takpovediac na stole, s nie úplne rovnomerným výsledkom. Ak vám však chýba zručnosť či zmysel pre detail, časovač bude pre vás cennou výbavou. Ani pri tomto modeli s espressom veľmi nepočítajte.
 
++++-     25,90 €
www.gorenje.sk
 
na cesty aj do prírody
 

GSI Outdoors Java Mill

Mlecie ústrojenstvo: kónický keramický kameň, 48 mm
Pohon: ručný
Jemnosť mletia: voľne nastaviteľné kroky
 
AKO FUNGUJE: Nie každý ručný mlynček možno skrotiť s takou malou silou, ako tento model. Má veľké ložisko a kónický mlecí kameň z keramiky, ktorý drví zrnká kávy s mimoriadnou ľahkosťou. Zapriete sa do kľuky, ustálite otáčky a už iba počítate otočenia, vďaka čomu viete, koľko ste už zomleli. Pri hrubom mletí na filter si mlynček poradí aj so svetlým pražením, pre jemnú kávu na espresso však potrebujete tmavé praženie, aby mletie netrvalo príliš dlho. Mletie je rovnomerné s prachovým podielom pre silnejšiu chuť, chýbajú však rysky na opakované nastavenie kameňov.
 
 ++    36,30 €
www.gsioutdoors.cz
 

TIPY PRI MLETÍ

1 Vždy meľte iba toľko kávy, koľko jej dokážete spotrebovať v najbližších dvoch dňoch. Tak sa nemusíte starať o jej starnutie.

2 Ak sa káva v mlynčeku prehrieva, pomôže, keď ju budete pred mletím uchovávať v chladničke. Je to šikovnejšie ako chladiť teleso mlynčeka.

3 Kým nájdete správnu hrúbku mletia, pozrite sa, v akej jemnosti ste ju kupovali doposiaľ. Vysypte ju na biely papier, rozhrňte na plochu a porovnávajte veľkosti čiastočiek.

4 Okolo každého mlynčeka sa narobí trocha kávového neporiadku. Ak nechcete pofarbiť masívne drevo, podložte si pod mlynček papierový obrúsok.

Hodnotenie

Svoje hodnotenie opierame o objektívne namerané hodnoty, ale aj subjektívne posúdenie kvality vyhotovenia a konštrukcie. Vždy však v pomere k nákupnej cene.

+++++   (päť)    
Výnimočný

Rozhodne víťaz vo svojej kategórii

++++     (štyri)    
Veľmi dobrý

Jeden z najlepších, aké si môžete vybrať. Venujte mu pozornosť.

+++      (tri)    
Dobrý

Urobí si svoju prácu a urobí ju dobre.

++      (dva)    
Podpriemerný
Niečo mu chýba, no pre niekoho to nemusí byť nevýhoda.

+      (jeden)    
Slabý

Asi omyl. Vyberajte veľmi opatrne. Na druhej strane, ľahko zjednáte zľavu.

TEXT MARCELA GIGELOVÁ
FOTO ARCHÍV VÝROBCOV
ZDROJ časopis Môj dom 

Tagy:
káva mlynčeky na kávu

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Keď sa „stodola“ inšpiruje katalógovými domami

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky