Čerpadlá v rodinných domoch sú čoraz univerzálnejšie

26. 06. 2019 Zdieľať

Ak sa povie čerpadlo, väčšine z nás napadne s najväčšou pravdepodobnosťou ako prvé kalové čerpadlo využívané pre odčerpávanie znečistenej vody, prípadne čerpadlo čerpajúce vodu zo studne.

Využitie čerpadiel v moderných domácnostiach je však podstatne univerzálnejšie. V tomto článku sa zameriavame na možnosti využitia rôznych druhov čerpadiel v rodinných domoch. 

Ponorné kalové čerpadlá nie len na odstraňovanie následkov povodní

Hlavnou funkciou kalových čerpadiel je odsávať znečistenú vodu aj v tých najnáročnejších podmienkach. Typickým príkladom ich využitia sú zatopené domy, pivnice či garáže po povodniach, ale aj odsávanie vody zo stavebných jám. V takejto vode sa nachádza blato, úlomky z driev a iné pevné častice, ktoré výkonné kalové čerpadlá dokážu spolu s vodou efektívne odčerpať. V závislosti od modelu čerpadla je možné odsávať čiastočky o veľkosti až niekoľkých centimetrov.

V rodinnom dome si svoje uplatnenie kalové čerpadlo nachádza napríklad na odčerpávanie vody zo záhradného jazierka. Voda z jazierka je špinavšia ako napríklad voda z bazéna, preto sa neodporúčajú ponorné čerpadlá s plochým odsávaním, ale práve kalové čerpadlá, ktorým nevadia ani drobné kamienky.

Niektoré modely kalových čerpadiel dokážu pracovať v manuálnom aj automatickom móde. V manuálnom móde pracuje ponorné kalové čerpadlo nepretržite, až kým nedosiahne minimálnu výšku zvyškovej vody. Automatický režim spína odsávanie pri dosiahnutí stanovenej hladiny vody.


Čerpadlá v rodinných domoch sú čoraz univerzálnejšie

2429893
Kärcher Slovakia

Ponorné čerpadlo s plošným odsávaním je pre dom ideálnym partnerom

Všestrannejšie využitie v rodinnom dome, v porovnaní s kalovými čerpadlami, majú čerpadlá s plošným odsávaním na čistú alebo mierne znečistenú vodu. Situáciu, že vás alebo susedov pod vami, v prípade, že bývate v bytovom dome, vytopila pokazená práčka, prasknuté potrubie v kúpeľni či spodná voda, pozná pravdepodobne nejeden z vás. Práve na odsávanie vody z vytopenej kúpeľne, práčovne či pivnice sa čerpadlá s plošným odsávaním hodia úplne ideálne. Rovnako tak na odčerpávanie vody z bazénov a z drenážnych jám. Kvalitné čerpadlá s plošným odsávaním dokážu odsať vodu skutočne takmer do sucha, niektoré až do jedného milimetra výšky zostatkovej vody v závislosti od nastavenia hladinového senzora.  

Vlastná vodáreň vďaka záhradným povrchovým čerpadlám

Na rozdiel od ponorného čerpadla, povrchové čerpadlá pracujú mimo vodnej hladiny. Vodu nasávajú prostredníctvom nasávacej hadice a ďalej ju rozvádzajú podľa potreby k zavlažovacím zariadeniam alebo priamo do domu, kde zásobujú úžitkovou vodou práčku či WC.  Vďaka tomu je možné si v dome spraviť vlastnú vodáreň a pomocou čerpadla využívať vodu z alternatívnych zdrojov, ako napríklad z dažďových kadí či cisterien. Okrem ekonomického efektu, má využívanie odchytenej dažďovej vody pre záhradu aj ekologický. Nemíňame pitnú vodu a polievame záhradu mäkkou dažďovou vodou plnou užitočných živín. 

Ďalším dôkazom univerzálnosti povrchových čerpadiel pre dom aj záhradu je možnosť ich zapojenia ku vysokotlakovým čističom. Dosiahnete tak dvojitý efekt v efektivite. Vysokotlakové čističe spotrebujú pri neporovnateľne väčšom tlaku niekoľkokrát menej vody ako záhradné hadice. Ak k tomu pridáme úžitkovú vodu z alternatívneho zdroja, môžeme bez akéhokoľvek pocitu viny vyhlásiť, že sa správame ekologicky aj počas umývania auta, pri čistení terasy či chodníka pred domom.

Kvalitnú domácu vodáreň môžete vytvoriť napríklad s pomocou povrchového čerpadla Kärcher BP 7 Home & Garden, ktoré sa vyznačuje dlhou životnosťou, efektívnym 5-stupňovým pohonom a vysokým výkonom. Jeho spoľahlivosť podčiarkuje aj fakt, že výrobca umožňuje predĺženie záruky až na 5 rokov.

ZDROJ PR článok spoločnosti KÄRCHER Slovakia, s.r.o.

Kategória: Domáce spotrebiče Energia
Tagy: kalové čerpadlo ponorné čerpadlo povrchové čerpadlo
Zdieľať článok